Výroba elektřiny

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
drigon
VIP

Re: Výroba elektřiny

Příspěvek od drigon »

Hasič ve videu říkal že tu skříň vytáhli ven z domu s pomocí "halaparten". Proto leží na zádech.
Osobně si myslím že stála na zemi a až při vlastní mimořádné události skončila jak skončila. I když by bylo nejlepší kdyby se k poloze skříně s bateriemi vyjádřili ti kteří ji hasili.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Trupik

Příspěvek od Trupik »

Sice se nechystám na konec světa, ale nemá to k tomu daleko :lol:
Zdědil jsem chatu uprostřed ničeho; příjezd autem v nejlepším cca 300m od chaty, elektřina nic, kanalizace nic, voda nic. Protože to místo je úžasné, tak chci chatu trošku přiblížit do 21. století a začít ji využívat. Chata je bohužel komunistická klasika - zbouchaná svépomocí ze všeho co se zrovna podařilo někde ukrást. Na rekonstrukci ale bude potřeba el. nářadí, Dostat tam elektřinu asi pár let potrvá, tak jsem dostal šílený nápad: pořídit si jako dočasné řešení pro napájení bouracího kladiva, brusky a podobných hraček elektrocentrálu. Jenže už teď se musím tahat do kopce s jídlem, vodou, nářadím a materálem; tahat ještě kanystry s benzínem se mi moc nechce. A protože má chata tři kůlny narvané dřevem, větvemi, šiškami... nešlo by jí napájet pomocí dřevoplynu; stejně jako auta za 2. světové? Bohužel se mi o tom nepodařilo sehnat prakticky žádné rozumné info; vše jsou jenom obecné zastaralé informace.
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Dá se vůbec moderní motor provozovat na dřevoplyn?
Existuje nějaký slušný návod na stavbu zplynovače dřeva který by zvládl i laik?
Quizath
Pohlaví: muž

Příspěvek od Quizath »

Píšem len svoj názor, osobnú skúsenosť nemám. Pokiaľ si o tom na nete nič nenašiel, nie je to tá správna cesta. Inak by to využíval každý druhý chatár, veď dreva je všade kopa a je zdarma.
V čom ale mám skúsenosť, je prestavba chaty, cca 400 m od parkovania, lesná cesta, kamene a korene, posledných 100 metrov strmák. Prestavoval kamarát, kúpil niečo takéto: https://onshop.sk/prepravne-voziky/2944 ... 4TEALw_wcB a vyviezol s tým na chatu niekoľko ton materiálu na prestavbu. (Nie je to reklama, dávam prvé, čo mi Google vyhodilo.)
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Trupik píše: 19.04.2026 14:24 Existuje nějaký slušný návod na stavbu zplynovače dřeva který by zvládl i laik?
Dávám jen pro pobavení. Dobový návod pro doinstalaci dřevoplynu do vozidla:
http://vieux.tracteurs.free.fr/pdf/Allg ... Imbert.pdf
;)
Trupik

Příspěvek od Trupik »

To motorové kolečko je dobrý nápad :D
Třeba na YT je spousta videí z USA a okolí, kde jim maká elektrocentrála na dřevoplyn (https://www.youtube.com/shorts/9eqDbHw33Nk), ale tech. specifikace žádné :(
Wdog

Příspěvek od Wdog »

Když chceš hledat staré technologie, musíš někdy hledat "po staru".
Zajdi si do knihovny nebo do antikvariátu.

Dřevoplyn. I. díl, Konstrukce, výpočty a užití generátorů na dřevo, uhlí atd. (1935)
https://vufind.mzk.cz/Record/mzk.MZK01- ... sid=929849

Plynná paliva pro pohon automobilů : (svítiplyn, methan, acetylen, tekutý plyn) (1944)
https://vufind.mzk.cz/Record/mzk.MZK01- ... d=17102501
Krevel

Příspěvek od Krevel »

Už jsem to tu asi někdy psal, ale podle mých zkušeností je dřevoplyn pro pohon motorů mrtvá technologie... skoro 10 let jsem dělal kolem kogeneračních jednotek a dieselagregátů a za ty roky jsem viděl jen jednou pokus o komerční využití dřevoplynu. Ten člověk se to snažil odladit několik let, investoval do toho stovky tisíc (měl třeba cyklónové filtry z kanady speciálně určené pro čištění drevoplynu) a nepodařilo se mu to rozjet ani na plynovém motoru waukesha z 60tých let. Ten plyn při spalování hodně dehtuje, je tam hodně pevných částic. Navíc je tam malý obsah hořlavých plynů, takže v moderních motorech má směs tendenci k detonačnímu spalování.
Co mě nezabije...by mělo začít utíkat.
Lumberjack

Příspěvek od Lumberjack »

Taky jsem to tady už dával.
Dřevoplyn je slepá ulička. Provozovali jsme elektrárnu na dřevoplyn 200 kW (dva generátory po 100 kW). Nějaký inženýr Picek z Rakovníka toho nasekal po republice, nasliboval hory i s horákama, ale bylo to holý neštěstí.
Všechny tyhle elektrárny časem zkrachovaly. Není složitější způsob jak vyrábět elektřinu.
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Číňané zrovna oprášili starý Australský patent na Direct Carbon Fuel Cell.
Kde uhlí nepůsobí jako palivo pro oheň, ale jako anoda v elektrochemické reakci.
Teoretická účinnost až 80 %. Proces neprodukuje klasické zplodiny hoření (popílek, NOx, SOx). Vzniká čistý proud CO2, který lze přímo zachytit a uskladnit k využití v průmyslu.
Původní nápad měl problémy s korozí a nutnou čistotou uhlí v článku a další.
To se Číňanům údajně podařilo pořešit a už to problém není.
Odpovědět