Svíčky

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
dracekvo
VIP

Svíčky

Příspěvek od dracekvo »

Ještě sem tu nenašel toto téma.
Máte tip na nějaké s dobrým poměrem doba hoření / cena?

Já tu mám svíčky z tesca balení je po 10ks stáli 30,- kč nyní stojí 60,- to už se moc nevyplatí.
Udávaná doba hoření 5 hod. Netestováno. Výška 17 cm, průměr 1,8 cm.
Obrázek

Dále pak vonnou svíčku válec. Cena v akci 30,- Běžnou cenu si už nepamatuju, ale bez akce taky žádný zázrak.
Udávaná doba hoření 50h. Jeden kus si občasně zapaluju už půl roku a mám jí cca polovinu. Vyhořívá zevnitř a zbývají poměrně tlusté okraje, tak je okrajuju a házím dovnitř. Takže po této úpravě tomu údaji i věřím. Nezapálená příjemně voní u zapálené jsem žádnou vůni nezaznamenal. Výška 11,5 cm, průměr 7 cm.
Obrázek

Čajové svíčky jsou žalostné dobou hoření, proto je ani nemám.
Pozor na svíčky na hrob. Mají odsazené dno, takže vosku v nich je cca o 1/3 méně, než bývalo a kalíšky se taví a smrdí. Mám sice dvě balení, ale další jsem už po testu nekupoval.
Hdm

Re: Svíčky

Příspěvek od Hdm »

Já mám taky určitou zásobu různých svíček, ale dobu hoření jsem netestoval. Jdu spíše cestou sbírání nevyhořelých zbytků svíček(co po svíčce zbude), skladuju to v plechovce a když je toho dost tak to rozpustím na kamnech a šoupnu tam knot. Je to totálně bezezbytkové a stačí koupit navíc knot. Vosk předpokládám +- ve všech kupovaných svíčkách stejný.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

no, a někdo má několik parafinových desek :-) kdyby bylo třeba, stačí do toho nainstalovat tkaničky a máte svíčku taky
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Žádný tip na dobré svíčky momentálně nemám, spíš si jenom chci zanadávat. Soudobé svíčky se vesměs vyrábějí lisováním za studena, což způsobuje, že nejsou spojené s knotem nasáknutím vosku, ale knot je jakoby oddělený v dutině (některé menší typy jsou tak možná i vyráběné, že knot uchycený v malém plechovém kotoučku se prostrčí zdola dírkou ve vosku). Výsledkem je, že při počátečním zapalování uhoří vyčnívající část knotu příliš rychle, než dojde k roztavení dostatečného množství vosku. Zbylý knot je příliš krátký a plamen se zadusí. Je třeba po zapálení část vosku ulít (případně se dá potom po kouskách do již hořící svíčky vracet, aby se vosk šetřil).

Pokud někdo chce svíčky na použití v nouzi, nezbyde než je předem zapálit a "zaběhnout", aby se knot spojil a svíčka zarovnala. A nebo si vyrobit vlastní, klidně s použitím původních knotů a vosku :(
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Svíčky jsou dnes tak levné, že jich čas od času v Bauhausu přihodím pytel do košíku a ani o tom nepřemýšlím...
jaromir
Rozpadlík

Příspěvek od jaromir »

já mám tyto
ty ikea a kaufland jsou nejlepší v poměru cena-výdrž-světlo (praktycký tset sem měl zde:http://www.stredovekyhotel.cz/)
výdrž na nich napsaná je reálná, nestékají
v kroužku jsou trochu jinačí (podobny jako tesco) a ty nejsou nic moc stékaj kouřej...

a ke kahánkům ty jsou úplně na nic.. skoro nesvítí nevydrží...

skladovat zbytky... :?: pokud není vosk čistej tak svíčka bude kouřit, smrdět
doma stejně nenashromáždím takové množství aby se vyplatilo to skladovat.. a nebo vyrazit na smeťák u hřbitova :ne
Přílohy
P1010009.JPG
mejlos

Příspěvek od mejlos »

Čajové svíčky jsou žalostné dobou hoření, proto je ani nemám.

Nemyslím, že čajové svíčky jsou úplně od věci.Čajová svíčka umístěná ve vhodné skleněné nádobě, asi nebude úplně nejvhodnější na čtení nebo zašívání ponožek,ale jako malý zdroj světla pro, třeba přesun po domě,či základní viditelnost docela postačují, navíc jsou skladné a směšně levné, kupuji 100 kusů za 60 kč, doba hoření cca. 3hodiny tzn. 300hodin světla za 60kč, což mi nepřijde jako úplně nejhorší.
mejlos

Příspěvek od mejlos »

..a jěště mě napadlo teď v dušičkový čas, jako děcka jsme vždycky "fagulovali" běhali kolem hřbitova na skládce sbírali zbytky svíček a roztavovali a vyráběli svíčky nové...(z toho už jsem samozřejmě vyrostl, ale zveřejňuji jen jako připomínku dětství, nebo v PA době by se k tomu možná někdo mohl vrátit
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

narazilli jsme na důležitou věc. to čemu říkáte svíčky je dělané z parafinu, ne z vosku. parafin, jestli si pamatuju dobře, vytváří při spalování jedovaté zplodiny. klasická voskovice (včelí vosk) nikoli. takže jestli máte nějaký kontakt na včelaře, zkuste od něj sehnat kus vosku včelího. je to víceúčelové, voní to, a je to přírodní.

čajový svíčky jsou úplně k prdu.
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

2 sigmark - zřejmě jsi měl na mysli tento článek: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerik ... vedci.html

Ale i v něm píší, že riziko je relativně malé a reálné pouze při velmi dlouhodobé expozici v nevětraných prostorách. Takže pro zásobu nouzových svíček bych se toho nebál. Představa, že si někdo jeden den zapálí svíčku a druhý den zemře na rakovinu plic je mírně přehnaná. ;) Navíc jde o to, jestli tomu vůbec věřit, viz níže.

Na druhou stranu je zde totiž například tento článek: http://www.eca-candles.com/index.php?ne ... =mjcdmxmnm.

(Z nějž vypíchnu jen podstatné:)
The assertions of Drs. Massoudi and Hamidi totally contradict the overwhelming body of scientific evidence of the topic. They have provided no data for review, and their conclusions are based on unsupported claims. No reputable scientific study has ever shown any candle wax, including paraffin, to be harmful to human health.
Takže pak si vyberte...
Naposledy upravil(a) bivoj dne 02.11.2012 8:42, celkem upraveno 1 x.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

nerikam ze zapalis svicku a mas to za 10 minut:-) ale vzhledem k pravdepodobne absenci doktora a 100% absenci medikamentu v PA bych se snazil eliminovat maximum rizikovych faktoru uz z preventivniho hlediska. rozhodne se nechci probudit a zjistit ze jsem mrtvej jen proto, ze jsem si pred x lety koupil blby svicky. to je fakt blba smrt
Kolapsnik jr.

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

jaromir> dik za resersi
ps k tematu zdravi berte to jako nouzovku-osobni/bartr kesku, cili kvalita-vykon-cena je dobry uhel pohledu
Naposledy upravil(a) Kolapsnik jr. dne 02.11.2012 9:07, celkem upraveno 1 x.
Hdm

Příspěvek od Hdm »

jaromir píše:...skladovat zbytky... :?: pokud není vosk čistej tak svíčka bude kouřit, smrdět
doma stejně nenashromáždím takové množství aby se vyplatilo to skladovat.. a nebo vyrazit na smeťák u hřbitova :ne
Když svíčka dohoří zbude z ní vždycky nějaký kousek, tak ho strčím do plechovky a když je plechovka plná rozpustím to a dám nový knot. Vosk čistím přes sítko/jemný cedník. V čem je problém? Hřbitovy kvůli tomu neprolejzám.
To je stejné jako by jsi vyhazoval tvrdé pečivo do odpadu a druhý den šel koupit strouhanku do obchodu.
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

z toho důvodu sem si před časem pořídil 5kg včelího vosku . stačí se poptat u včelařů, často se nechá domluvit rozumná cena. vosk neni karcinogení a narozdíl od parafínu hezky voní . naproti tomu sem na internetu nenarazil na návod jak vyrobit svíčky ze včelího vosku . a než se do mě pustíte jako do úplnýho blbce . návodem chci říct výpočet / odhad na vhodnou tloušťku knotu na průměr svíčky ,protože tenkej knot chcípá a tlustej kouří . kdyby tu byl někdo ochotnej poradit byl bych rád.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

kde jsem narazil na návody, tak se uvádí jedno: tloušťka knotu versus svíčka je o zkušenosti...
urbanwarrior
VIP

Příspěvek od urbanwarrior »

Já kupuji v ikee ty svíčky fenomen, jak jsou na fotce od jaromíra, ale ty delší - průměr 8cm / délka 25 cm a doba hoření 90hod - za 70,- K/ks. Jsou z nějaké lepší směsi než běžné parafínky, dobře hoří a určitě i vydrží. Zkoušel jsem i ty obří (snad 40cm, ale tam byl problém s kvalitou hoření (knot se buď utopil nebo vosk tekl všude okolo).
Nasgol

Příspěvek od Nasgol »

V Brně je snadné řešení před Vánocema - Vánoční Veletrhy
- tam nakupuju svíčky, sváží si to tam z České Lípy nebo odkud a jsou tam i zmetci z výroby, kvalitní český vosk, žádné smradlavé lesklé vosky a knotky
- ceny: velmi levné

Minulý rok jsem tam koupil svíčku snad za 30,- a vydržela hořet snad 5-7 dní v kuse
Aesculap

Příspěvek od Aesculap »

Ahoj, jsem zde nový ale rád bych přispěl svou troškou... : Trávím dost času ma baráčku, který jsem před 5 lety pořídil. Takže mám možnost provádět různé pokusy a to si pište, že mám fantazii bujnou :P Neboť domek není elektrifikován, ba ani zavodněn.
Svíčky: Kupuji také ty, co jsou na fotce výše, balení po 8 ks. Výdrž je slušná, (v řádu cca 5-6 hodin, přesněji jsem neměřil) cena přijatelná, většinou kolem 60,- Kč/8 ks. Pro mne je přijatelné kupovat takovou svíčku do 10 Kč/ kus, ale to je cena už "horní strop"... Zkoušel jsem různé podobné svíčky ala Vietnam. NEBRAT!! Tečou jako sirup, zvlát ve vyhřáté místnosti. 6ivotnost tak kolem 2 hodin. Důležitá je barva. Preferuji bílou. Akceptuji žlutou a oranžovou. U těch svítí celé těleso svíčky. Tmavé barvy nikoliv a máte k dispozici jen plamen. :?

Zkoušel jsem zužitkovat olej z olejovek. Díra do víčka plechovky, do toho bavlněný hadřík z mikiny. Jedny "šproty" hoří cca 4 - 6 hodin! Paráda. Sice smrdí, ale v nouzi je to jedno, nechávám to občas svítit na chodbě, kde je tma a chodí se tam málo.

Čajovky používáme doma, do svícnů apod.. Je to na efekt. Jako nouzovky bych je nevybral.

Tlusté svíce jsou dobré druh od druhu. Ne ale různé hrobní v kelímkách. Obecně mám vypozorováno - parafín tím lepší, čím je tvrdší.

Vosk: Jelikož jsem včelař, mohu prohlásit, že vosku je nedostatek pro výrobu včelího díla (mezistěny). 1 Kg mezistěn (14 ks) stojí od 140 do 180 Kč, je tam 14 mezistěn ( v 1 kg vosku). Čili cena za jednu svíčku okolo 10 Kč, ale přištěte práci a knot. Takže svítím parafínem.

Jinak jsem za cca 48 Kč koupil trojici LED diod v krabičce na 12 V a instaloval je do stolní lampy. Napájení - autobaterie. Pod tím čteme nebo hrajeme karty a šachy.

V rádiu úspěšně 5 let provozuji 4 ks NiCd ("D" typ - malé buřty) Panasonic. Nabíjím tak 4 - 6x za rok.
Kolapsnik jr.

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

no tak tomu rikam dilema: dojist ten olej nebo s nim svitit?
jinak ten hadrik smotavas do uzle/sroubovice nebo uplne volne-to by asi nestalo moc a dobre nehorelo?
urbanwarrior
VIP

Příspěvek od urbanwarrior »

K těm čajovkám - před lety jsem někde přišel k dekorační lampičce na čajovky - taková objímka na trojnožce a na tu objímku se nasazuje skleněný širm jako byl na petrolejkách. Byl jsem překvapený, o kolik se zvedla svítivost, přestože petrolejkou jsme na chatě roky svítili. Svítivost se dá také zvýšit odrazem v zrcadle. Při jednom delším výpadku jsme měli čajovky po domě ve sklenicích jako orientační světla a co si pamatuji, vydrželo to svítit delší část noci, přesně si nepamatuji. A stojí to fufně, poslední nákup tuším do 70,-/100ks.
Odpovědět