Akorát mám po schůzce s profesantama k rekonstrukci chalupy - dnes rekreační, chtěla bych ale upravit i na možnost trvalého bydlení později, zejména ve VP poměrech. Tak mám prosbu na zkušenější, jestli byste mi posoudili základní úvahu ev. doporučili řešení. Pročetla jsem toho dost tady na foru už dřív, i jiná vlákna, ale . A inženýři od elektřiny, topení atd. dnes hodně skeptický k možnosti dlouhodobýho nedostatku elektřiny, plynu, tak jejich návrhy zvažuju, ale úplně směroplatný je bez konzultace tady považovat nebudu

.
Takže jde o dvoupatrový dům, celkem asi 250 m2, který by měl zimní obývací část v patře (=to se i zateplí-stěny a střecha) a letní v přízemí. Patro je určeno k bydlení trvalýmu, v ev. postapo době. Topení by bylo klasický plynový kotel (dál budeme řešit značku a typ, ale kdybyste měli nějaký zaručený tip, nejlépe český výrobce, předem dík) a jednookruhová soustava po obou patrech, tj. radiátory do každé místnosti. Záložní systém by spočíval v kamnech v přízemí (s plotýnkou - zatím nalezeny HaasaSohn, Vysočanka...), které by měly i rozvod tepla vzduchem do patra. Vedle toho v přízemí zůstanou stávající litinový kamna (vytopí dvě oddělené místnosti) napojený na druhý komín. Problém je, že údajně tenhle typ rozvodu tepla vzduchem nevytopí všechny místnosti (4) v patře, ale jen asi dvě. Tak uvažuji, co za alternativní (nezávislý na plynu a elektřině) zdroj dát do zbytku patra? Kamna prý nejdou kvůli tomu, že už je výš a komín by neměl tah. Platí to i u krbu apod.? Jinak toho asi moc nezbývá, že? Vůbec to není můj obor, tak sorry jestli se ptám na triviality....pokud máte nějaké nápady nebo postřehy, tak dík, všecko pomůže

.
(variantu teplovodního výměníku z kamen připojenou na okruh moc neprosazuju, i kvůli zargumentovanýmu příspěvku tady výš ve vláknu i kvůli technický složitosti - princip je, že by mělo být vše max jednoduché, opravditelné atd.)