Taktické svítilny - zbraňové, EDC, LED, Xenon, atd.

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
dracekvo
VIP

Re: LED svítilny

Příspěvek od dracekvo »

Na tu dojde taky. Stejně tak jako na nějakou výkonnou verzi na D články. Mám tu asi 14 ks nabíjecích AAA baterek, tak pro ně hledám využítí.
cipis
Pohlaví: muž

Příspěvek od cipis »

No právě, je toho strašně moc, tak bych spíše uvítal tip na nějakou vyzkoušenou. Dávám přednost něčemu menšímu na jednu AA baterii. Je ale také fakt, že něco, co bylo před nějakou dobou, tak už to nemusí být to stejné, ikdyž to má stejnou krabičku, takto jsem objednával 3x kolimátor a pokaždé došel trošku jiný.
Fabulous píše:http://www.qualitychinagoods.com/

Tady najdeš svítilny všech možných levných výrobců. Mám od nich několik "strojů" a kvalita je odpovídající a dobrá. Se zasláním také nebyl problém. Jinak Ebay je levných svítilen plný...

Jen doporučuji jako zbraňovou svítilnu něco co má, pokud možno, jen jeden režim svícení. Kvůli rychlosti a jistotě aktivace...
BiSon

Příspěvek od BiSon »

dracekvo píše:Fenix E01
Mam ji doma.
Ja jako zalozni ted nosim stejne velkou, o neco vykonnejsi iTP A3 EOS.

Fenix je fajn - dlouho vydrzi, malej, na posviceni v mistnosti sviti velmi slusne.
Mam jedinou vytku - behem noseni mi trosku zasedla odrazna vrstva. Budu si s tim muset dat praci a nechat to znovu pokovit.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

sroubovaci zapinani je ciste mechanicky. samozrejme zalezi jak si s tim vyrobce vyhraje, ale na te rekneme stredni tride uz je to pohodicka
marish
VIP

Příspěvek od marish »

dracekvo píše:Scháním svítilnu na jednu AAA baterii s dlouhou dobou provozu. Našel jsem celkem dobře vypadající Fenix E01. Jen se mi nelíbí, že se zapíná utažením. Nemáte jí někdo náhodou. Funguje to spolehlivě?
Mám Led Lenser P3, spínač je v zadní části, jeden režim svícení. Nosím ji cca tři měsíce, stále jede na první baterii, a to hlavně z počátku sem si s ní hodně hrál. Svítí opravdu dost, asi i díky fokusovatelnýmu reflektoru.
cipis

Příspěvek od cipis »

Co říkáte na tuhle: http://www.qualitychinagoods.com/unique ... -1946.html ?
Ještě jsem se koukal na nějaké se zoomem, např. http://www.qualitychinagoods.com/aaa186 ... -1850.html , sice je nemají s jedním režimem, ale to by až zas tak nevadilo, spíš jestli ten zoom má smysl?
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Ta první dobrá, ale tu zoomovací neber. Je to spíš hobby, určitě ne na zbraň.

A jestli se rozhodneš pro opravdovou svítilnu na aku 18650 tak nakup i kvalitní akumulátory, jsou za dobrý peníz a slušné.
BiSon

Příspěvek od BiSon »

K te prvni, jestli je to stejna jako G10 na Dealextreme (vypada tak), mam par poznamek:
- sviti docela dost, zvlaste na aku 14500
- topi docela hodne, minimane v lete muze fungovat jako zahrivac rukou (zase na 14500)
- asi teplem mi zacalo svetlo pri zahrani blikat, neco jako pwm, ale viditelne
- potom po padu (davno vychladla) prestala svitit uplne

Rozdelali jsme ji, zjistili ze se utrhly soucastky od desky a prepajeli. Ja teda ne, ja pusobil jako kibic ;-)
Kazdopadne pajet to slo hodne spatne, bylo konstatovano ze puvodni pajka neni nic moc, teplem se rychle povolovala a ve finale, misto pripajeni utrzene civecky doslo k prepajeni v podstate cele desky. Zatim drzi.

Jako result - fajn kapesni svitilna, na dlouhy sviceni opatrne. A na zbran bych ji asi nedal - kombinace tepla + razu by nemusela vydrzet.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Tak mi dnes na dopořučení uživatele BiSon přišla baterčička Olight i3 EOS. Je to pěkná hračka. 3 intenzity svitu. Udávaná výdrž - 40 min(70lm), 1h30min (20lm), 20h (2.5lm). Nejmenší intenzina je plně dostačující pro bezpečný pohyb za tmy. Po zapnutí se začíná se od nejmenší, což mi plně vyhovuje.
Bál jsem se, že by se otočný mechanizmus mohl sám zapínát, ale nehrozí to. Otáčení jde příjemně ztuha.
Předtím jsem měl svítilny z DX a je to znatelný rozdíl. Také ovšem i v ceně, ale mít několik kvalitních věcí se vyplatí. Levné šunty z číny se hodí na zálohu, nebo výměnu.
cipis

Příspěvek od cipis »

Já to tu zapomněl před týdnem napsat :(
BiSon - za tohle může ten bezolovnatý cín - kvalitní je drahý, takže se na spotřební elektroniku používá ten nejobyčejnější, který má přímo ve specifikaci (hledal jsem kdysi cínovou vanu, tak jsem našel i ceny a popisy cínů) použití pro věci krátkodobé spotřeby. Tedy tzv. kurvítko. Prostě se ten cín, tedy správně bezolovnatá pájka, po čase rozpadne. A otřesy a tepelné zatížení tomu zrovna nepřidají. Takže tak nějak i předpokládám, že tam časem něco upadne, takže to pájení nemine, věci na to mám (zejména trochu toho pořádného "jedovatého" olovnatého cínu). Akorát to bude jen na mojí zdechlosti, jestli to opravím, až to upadne nebo radši preventivně ;)
Takže jdu do té, co jsem vybral a uvidím, třeba potmě nebudu 8-)
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ono se olovo do pájecího cínu přidává taky kvůli větší stabilitě při teplotách pod nulou. čistý cín totiž v mrazu práškuje. proto se dochovalo relativně málo cínového nádobí... těžko budeme předpokládat že se výrobky skladují v temperovaných kontejnerech
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

když to vezmu z opačného konce tak nejčastěji používám tuto :
led.JPG
bohužel teda stála něco přez 4000,- akorát k ní přidaly jako dárek faukniven A1
urbanwarrior
VIP

Příspěvek od urbanwarrior »

...není nad to, přidat ke kvalitnímu zboží nějakou tu roztomilou blbinku :clap

-i když v první moment jsem koukal na nick, jestli jsi se nezbláznil :lol:
cipis

Příspěvek od cipis »

Tak mi to nedalo a trochu jsem pátral, jak je to s tím přehříváním té G10.
Vícero uživatelů toto píše, někteří to i odpravili, zejména při delším provozu. Jako náhradu většinou doporučují spíše S10 http://dx.com/p/uniquefire-s10-cree-r2- ... 4500-30987 .
Nicméně jsem také našel i to, že si s tím někdo pohrál a snížil proud, co teče do té LEDky, výměnou driver board (ta destička, co je mezi LEDkou a baterkou, zajišťuje víceméně konstantní proud při různém napájení, tedy stejný jas, případně ty další nesmysly, jako blikání, menší jas atak.). Ty driver boardy mají na DX taktéž, ať už jednomódové, tak i vícemódové, takže když se někomu líbí nějaká baterčička s nepotřebným počtem režimů, tak stačí najít vhodný Cree Circuit Board, který splňuje požadavky, a přepájet to :) Ty boardy stojí kolem 2-3 dolarů.
U té G10 je problém v tom vysokém proudu, který jede na hraně LEDky a také i toho 14500 akumulátoru, dává to tam asi 1,2-1,5A, takže se pak všechno hřeje (baterka, obvod i LEDka), no a občas přehřeje. Takže buď zkusit poštelovat výměnou patřičných rezistorů nebo tam dát jiný driver a vytáhnout z toho co nejvíc při rozumném zahřívání. Nebo vzít tu S10 s tím, že bude mít těch 200 lumenů a spokojit se s tím.
BiSon

Příspěvek od BiSon »

Cipis:
ja jsem taky puvodne myslel, ze to vymenou boardu skonci. Jenomze po rozdelani jsme zjistili ze je to jenom utrzeny, tak oprava vysla levneji ;-)
Uvidime co vydrzi ted, od opravy jsem ji jeste nejak nepotreboval. Kazdopadne diky za nasmerovani!
dogmeat

Příspěvek od dogmeat »

Taky teď sháním svítilnu. Dostal jsem tip na tuhle hračku http://www.cel-tec.cz/produkty/vyprodej/flza-50-2/
Podle recenzí (http://svitilny.heureka.cz/cel-tec-flza-50/recenze/) jde o kvalitní kus.

EDIT: někoho možná zarazí, že to stojí jen pár stovek, ale je to výprodej, jinak stojí cca 750,-.
Davcoun

Příspěvek od Davcoun »

dracekvo píše:Scháním svítilnu na jednu AAA baterii s dlouhou dobou provozu. Našel jsem celkem dobře vypadající Fenix E01. Jen se mi nelíbí, že se zapíná utažením. Nemáte jí někdo náhodou. Funguje to spolehlivě?
Utažení funguje spolehlivě, dokonce se dá svítit i pouhým zmáčknutím hlavy svítilny (jde to ztuha). Mám ji asi rok a nemohu si stěžovat.
Wagoneer

Příspěvek od Wagoneer »

Dogmeat- ten keltec mám. Za tu cenu paráda. Svítí jako o život, v balení bohaté příslušenstvi.
Přepínání funkcí OK. Drobným nedostatkem je "fokusovací" přední díl, je poměrně volný ( posuvný ), při prudších
pohybech nebo opření svítilny čelem o předmět dochází ke změně ohniska ( úzký nebo široký paprsek ).
Mechoanicky a vodě odolná. Znova- za tu cenu .... 8-)
cipis

Příspěvek od cipis »

Tak mi došlo tohle: http://dx.com/p/fandyfire-g10-cree-xpg- ... x-aa-91700 , http://dx.com/p/trustfire-protected-145 ... pack-26124 a http://dx.com/p/t2008-aluminum-alloy-gu ... ench-33823 .

Tu montáž jsem krapet neodhadl, budu to muset potunit, protože baterka má menší průměr, tak s tím něco provedu.
Baterka svítí jak sluníčko, ale jak psal BiSon, topí to jaok blázen, po 15 minutách se to málem nedalo držet v ruce. Akumulátory mají tu ochranu před podbitím funkční, jak to klesne pod tři volty, tak to chcípne, tak to chvilku bliká (ochrana vypne, po chvilce se článek trochu zotaví, vyleze nad 3 V, ochrana to pustí, baterka se rozsvítí, chvilinku svítí, na článku to klesne pod 3 V a ochrana vypne; takže kvůli šetrnosti k článku bude dobré to pak vypnout a nepokoušet to dál).
No a samozřejmě, made by číňan, takže tento kousek baterky reaguje na poklep, tak jsem to kuchnul.
ledka.JPG
Ten nesmysl s připájenou pružinkou (vpravo), tak měl na vnějším kroužku pucku cínu, rozmáčklou od toho hliníkového kroužku, no a jak se to úplně dotáhlo, tak se to o něco šprajclo a reagovalo na poklep.
Co se týče toho řadiče, tak je tam rezistor 0,1 Ohm, proud tekl z té lionky cca. 1,2A, takže když ten rezistor vyměním za něco většího, tak by měl klesnout proud a tím i zahřívání. Logicky také svítivost, ale teď je jí opravdu hodně, takže se dá jít trochu dolů. U jiného driveru někdo popisoval výměnu z 0,15 na 0,1 Ohm za účelem zvýšení, hodnoty tak nějak odpovídají, takže by to neměl být problém.

Edit: R1 je ten rezistor, bude-li to někdo podrobněji zkoumat.
Edit2: Tak po menší úpravě a dání do kupy už to na poklep nereaguje, můžu s tím mlátit jak chci a drží. Tak teď ještě koupit SMD rezistory s větším odporem, jak budu mít cestu kolem GM, a zas to kuchnout a trochu poladit, ať to tolik netopí (a nesvítí).
Naposledy upravil(a) cipis dne 03.12.2012 22:34, celkem upraveno 2 x.
martin.falck

Příspěvek od martin.falck »

Chlapi, a co poviete na toto:

http://www.zweibrueder.com/ENG/produkte ... .php?id=p7
Dobra hmotnost - 200g, 200 lumenov, 4x AAA, udavana vydrz 60 hodin ???

Alebo toto:

http://www.zweibrueder.com/ENG/produkte ... hokusfocus
Hmotnost 150 g, 3 x AAA, 115 lumenov, 50 hodín

A na kluce toto:

http://www.zweibrueder.com/ENG/produkte ... .php?id=a5
Taky drobcek na 1 x AA, nejakych 20 lumenov, 6 hodin

Ci su to len predrazene hluposti? Hm?
Odpovědět