Ostrovní systém VFE

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 776
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Patrol »

Dnes i když mrznulo (-7°C), bylo krásné sluníčko a tak jsem se vrhnul do testování panelů, které jsem si přivezl.
Natočil jsem je proti slunci a změřil napětí naprázdno a proud do zkratu. Viz tabulka:
seznam panelů.jpg
seznam panelů.jpg (128.9 KiB) Zobrazeno 3802 x
Wurth Solar.jpg
IMG_20180225_144939.jpg
IMG_20180225_144511.jpg
IMG_20180225_144511.jpg
Přílohy
IMG_20180225_144422.jpg
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
diego
Příspěvky: 35
Registrován: 30.08.2013 18:41
Pohlaví: muž
Bydliště: Žamberk

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od diego »

Dneska mi dorazil FV panel pro případ nouzového dobíjení. 12V 20W. Na rychlo jsem k němu zbastlil jednoduchý stabilizátor s 7805 a USB portem na nabíjení telefonu případně powerbanky. Určitě by byl lepší DC měnič protože takhle se přebytky bez užitku propálí, ale jako nouzovka zatim stačí. Na přímém slunci dá zhruba 1A na 5V. Časem pořídim regulátor na dobíjení 12V akumulátoru.
solar1.jpg
solar1.jpg (40.52 KiB) Zobrazeno 3329 x
kubamk
Příspěvky: 46
Registrován: 06.04.2017 18:37
Pohlaví: muž

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od kubamk »

Zdravím všechny, mám dotaz. Mám dva panely po 115wp. Dnes jsem dostal od rodiny 5ti listou větrnou turbínu 12v 500w. Mohu jí připojit do regulátoru stejně jako solární panely? Nebo je nutné koupit zvlášt regulátor a tedy nabíjet aku ze dvou zdrojů? Regulátor mám epever tracer4210an.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2407
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Zvlášť.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 183
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od marabu »

Nestačilo by to k těm panelům připojit paralelně a před regulátor zapojit 40A pojistku? S tím, že budu počítat, že pokud fouká tak, že dává turbína 40A12V což je asi jen teorie, bude dost zataženo a panely pojedou na minimum? Pak by samozřejmě musela být taky před turbínou dioda jako v panelech.
kubamk
Příspěvky: 46
Registrován: 06.04.2017 18:37
Pohlaví: muž

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od kubamk »

Já jsem to tak myslel, že to prostě šoupnu k těm solárům paralelně jako další panel. Prostě v noci to něco vyrobí a přes den by taky mohlo když foukne. a před celý to vedení do regulátoru dám pojistku na 40A, tak už tam stejně je. Ale netuším jestli se nereguluje ta vrtule nějak jinak.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 7963
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Fabulous »

Hlavně by to chtělo nějakou tu diodu, aby soláry nepoháněly motor turbíny :)
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2407
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Určitě se reguluje jinak, protože má jinou charakteristiku jak solární panely.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 7963
Registrován: 17.09.2011 20:33
Bydliště: Praha a okolí

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Fabulous »

Nejsem žádnej velkej odborník, ale z obou zařízení leze stejnosměrný proud o nestálé výši, to by měl regulátor pobrat?
EU delenda est! - Ostatně soudím, že EU musí býti zničena.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 183
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od marabu »

Taky nejsem žádnej odborník, ale čekal bych, jestli by byl někde problém, tak spíš že, by se ovlivňovaly 2 regulátory připojené na jednu baterii, protože sledují napětí, které je na baterii, aby zabránili přebíjení.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 3186
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od cipis »

Na to se delaji primo regulatory, co maji dva vstupy. On ten vetrnik totiz nema dva, ale tri draty.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 183
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od marabu »

Tak čekal bych 2 nebo 4, ale jak říkám, prd se v tom vyznam, samozřejmě ten regulátor pracuje s DC 40A/100V max. Pokud k turbíně není usměrňovač, musel by se přidat.
drigon
VIP
Příspěvky: 560
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Panely a vrtule musí mít každý svůj regulátor. Panely mají jinou pracovní charakteristiku než vrtule a v jednom regulátoru se to bude hádat, neboť minimálně jedno zařízení se bude pohybovat mimo optimální pracovní bod.
kubamk
Příspěvky: 46
Registrován: 06.04.2017 18:37
Pohlaví: muž

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od kubamk »

Tak jsem objednal regulátor se vstupy na solár a na vrtuli. Ještě mám jeden dotaz. Jak měřit vyrobenej výkon? DC elektroměr se zapojí kam? Z logiky věci by měl mezi panel/vrtuli a regulátor. Nebo až na vstup na baterii? Jenže to pak bude pořád pod napětím z baterie?
bacil
Příspěvky: 1892
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od bacil »

Měříš co leze do baterky, ne čím topí regulátor, ale to můžeš samozřejmě měřit taky, když máš 2 zdroje, abys je odlišil. Ale můžeš měřit i to co leze z baterky.

Upozorňuji ale, že na každém měřiči proudu, pokud to není HALL, vznikají ztráty. Ty ale vznikají i na každém spoji, tedy i na kontaktech HALLu, jiank on sám žádné ztráty nemá oproti bočníku. A čím menší napětí, tím větší ztráty při měření proudu jsou.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
ozon 2,5ppm/30min
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 183
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od marabu »

@kubamk a @kracekvo nemáte o tom prosím nějaký odkaz, kde by to bylo nějak srozumitelně popsané? Proč jsou na vrtuli 3 výstupy? Projeví se to samé pokud spojíme více panelů s různým výkonem?
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2407
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Já jsem teď na služebce, tak nemám moc čas. Zkus najít nějaké povídání o vrtulích na fórum.mypower.cz
drigon
VIP
Příspěvky: 560
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Měření proudu mám na centrální sběrnici, která propojuje měnič a regulátory s baterií ( regulátory mám tři, panely mám na východ, Jih a západ a každý string má svůj regulátor). Měří mi tedy co leze z/do baterie, výkon jednotlivých stringu neřeším.

Přeji hezký den a jsem s pozdravem. M.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2407
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Je chvilka času.

Takže ohledně napojení větrníku a panelů na jeden regl. Ono to samozřejmě nějak fungovat bude. Ale jak to si netroufám odhadnout. Cílem každého soláru je většinou vytěžit z něj maximum.
O to se stará právě solární regulátor (MPPT), který se snaží udržet panely v bodě (poměr napětí a proudu) kdy dávají nejvíce wattů.
Regulátor na větrník funguje podobně, ale je to jiný zdroj a má jinou charakteristiku. Navíc většina slušnějších regulátorů má v sobě přepínač jestli je napojen na panely, nebo na vrtuli, aby věděl jak se má chovat. Taky lepší regulátory mívají v sobě brzdu.
Vetrníkům moc nerozumím, tak nevím jak je to v nich řešené, jestli třeba nemají v sobě brzdu nějak integrovanou, ale co vím, že pokud je velkej vítr, tak je potřeba brzdit. Jinak může dojít k jeho přetočení a při určité rychlosti klidně k roztržení. A najít lopatku v sousedově autě by asi nebylo nic příjemného.
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 183
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od marabu »

Díky za odpověď, to s tím brzděním je dobrej nápad, myslel jsem, že brzda je mechanická, ale nebylo by to výhodný protože by se opotřebovávala (kort u větších vrtuli).
S tou VA charakteristikou zdroje to chápu tak, že při vyšším I začne U klesat tolik, že U*I nebude konstantní a to max výkonové zařízení pro max účinnost se mění intenzitou slunce a větru. Celá soustava má sice vlastní VA charakteristiku, ale ta bude vzhledem k účinnosti horší než v případě 2 oddělených soustav.
Odpovědět