Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Pampalíny »

Napsal jsem tu sálodlouhý příspěvek, který se mi ovšem těsně pře odesláním smazal, takže omluvte mou stručnost. Další 2 hodiny už nedám :( To je smutné. Doporučuji psát příspěvky bokem v poznámkovém bloku a pak je jen zkopírovat do formuláře a odeslat. Je to nejjistější metoda. Karlos.

Toto téma jsem nenalezl, ale považuji je za důležité. Na podzim je u cest a na zahradách hodně ovoce a v případě doby bez proudu, bude jeho zpracování velmi důležité.

DRCENÍ OVOCE:
České ruční drtiče jsou cenově výhodné (3-4000 Kč), ovšem jejich provedení je slabší - mám obavu o životnost při větším zatížení. Český výrobce drtiče a moštovače je např. zde: http://www.volny.cz/lisnaovoce/ Ostatní vygooglíte snadno.
Mne ovšem zaujaly až nerezové německé drtiče GUDO. Nerezové provedení hlavních částí + bytelná konstrukce, vše vypadá na vysokou životnost výrobku. U nás se prodávají zde. 7litrový cenově ujde (4690 Kč), ovšem mnohem využitelnější 15 litrový stojí již 13500 Kč).
Osobně asi vyberu ten 15l, ale dovezu si jej přímo z Německa, kde vyjdou do 10 000 Kč + doprava. Možná by se daly slevnit, kdyby nás bylo více???


MOŠTOVÁNÍ OVOCE:
U moštování platí to samé - všechno mi přijde takové chatrné. Odkaz na českého výrobce jsem uváděl výše. U českých mne ale zaujal až profi na 36 litrů. Ani ne tak kvůli objemu, ale pro svou bytelnost a využití nerezu (alespoň místy). Návod je zde. Cena je na netu od necelých 8000 Kč. Nebo zde jiné typy od 7200 Kč.
Jako malinko lepší konkurent vypadá německý výrobek (opět GUDE) se stejným objemem na 36 litrů. V ČR jsem jeho prodej nehledal a v Německu by mohl vyjít do 10 000 Kč nebo zde levně i s drtičem. + nějaké ty plachty, co se dávají dovnitř.
Asi nakonec vsadím na německou kvalitu (při jednom dovozu).
Tyto lisy lze využít na jablka, hrušky, ale také víno. Menší nevýhodou je, že mají obvykle minimální vklad ovoce cca 1/2-1/3 obsahu. Což například u mne je špatné u vína, kterého moc nepěstuji. Ale to považuji za detail... Podobné lisy jsou i na olivy, které u nás bohužel nevypěstujeme :(


ZPRACOVÁNÍ MOŠTU:
Osobně preferuji zkvašení - na víno u vína, a na přepálení u jablek a hrušek. Vínová tématika má již své vlákno, takže tohle bych zde tedy nerozvíjel.


UCHOVÁNÍ MOŠTU:
Taky bych si rád nechal poradit. Pokud se vykašleme na vitámíny a půjde nám jenom o cukr, tak bude nejlepší zpracování asi zavaření flašek. Má s tím někdo zkušenosti?
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Kapo »

Mošt sa jednoducho konzervuje. Dám sem úryvok od kamaráta:
Recept na mušt konzervovaný s chrenom. Bez tepelnej úpravy: do10 l muštu pridať 5 lyžíc nastrúhaného alebo pomletého chrenu. Po 6 týždňoch scediť do fliaš, tak aby tam nezostal vzduch. Nám vydržal kým sme ho nevypili asi polroka. Niektorých fľaškách sa premenil na parádny burčák. Nám sa osvedčili PETfľaše, lebo ked vo fľaši vznikne burčák fľaša ztvrdne ale štupel nevystrelí. Kdežto korkový štupel môže vystreliť a vo vlhku splesnivieť durch. Skladovať v chlade, tme a suchu.

Mušt z tepelnou úpravou: vo velľkom hrnci alebo kotly zohriať mušt čo najrýchlejšie na 70 stupňov. Zozbieravať penu a naplniť do fliaš tak aby tam nezostal vzduch. Pijeme posledné fľašky z pred dvoch rokov.

Ja dávam prednosť radšej chrenovému. Lebo je bez tepelnej úpravy, čiže omnoho zdravší a nemám z neho kyselinu.
Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Pampalíny »

To je excelentní - to s křenem. Zeptám se hloupě - 5 velkých polévkových lžic? A těch 6 týdnů to je normálně přístupné vzduchu?

Půl roku na vydržení stačí, mošt musí vydržet do jara, než začne rašit zeleň, pak se už nějaká potrava najde.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Kapo »

U nás to tu takto bežne konzervujú. Ak sa jedná o lyžice, tak sú to velké. /Lyžičky sú malé/
Určite treba tých 6 týždňov naložený mošt s chrenom uchovať v chlade. Nie na slnku a v teple. Pivnic by mala stačiť.

A ešte sa z jabĺk robí jablčný ocot. Ja mám takýto prebratý receptík:

Jabucka nastruham aj s jadernikom, jedine co odstranim je stopka a susen. Velke 3 a 5 l pohare s nimi do polovice naplnim a vodou zalejem. Voda ma byt pramenita, najlepsie s hor, tam my po nu chodime. Ked neni ina moznost, treba ju nechat odstat najlepsie s kristalovymi kamenmi. Vodu nedavam uplne po vrch, treba pocitat s kvasenim. Prikryjem bielou textiliou bavlnenou, necham 6 tyzdnov stat s tym ze 2-krat denne premiesam drevenou vareskou. Po 6tich tyzdnoch scedit cez platno a nechat este dalsie 3 tyzdne stat bez miesania.
mato2722
Příspěvky: 139
Registrován: 25.07.2012 16:18

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od mato2722 »

2 Pampalíny: potom sem hoď skúsenosti s tými "nemeckými" lismi, možno je to ozaj poctivá nemecká robota, mne sa všetko od Gude rozsypalo ešte v záručnej dobe, aj keď je fakt, že to boli motorové mašinky... klasická čínska výroba pre EÚ :) "...Amerikanskije kompoňenty, ruske kompoňenty, vsjo sdelano v Tchaiwane..." :lol:
Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Pampalíny »

Sakra nestraš :( A já už se těšil, že to bude tutovka.

Já to nebudu kupovat letos, protože abych to levně dopravil do ČR - tak už tuto ovocnou sezónu nestihnu. Chci to koupit na jaře doufaje, že to bude třeba sezónně levnější :)

Jinak tady jsou české popisy a návody:
7 l drtič Začínám i váhat zda tedy raději nekoupit jenom 7 litrový drtič. Sice by u toho pak ideálně museli pracovat dva, ale poloviční cena je taky zajímavá.
36 listrů lis

A tady jsou německé stránky výrobce, kde se dotážů na zemi výroby :)

U Výrobce je výhoda, že prodává i náhradní díly, což bych asi využil u šroubu a podobných nenahraditelných částí.
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1003
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Hdm »

taky musím bohužel plivnout na GUDE. Kotoučová bruska odešla, v záruce opravena s informací, že ji nemám zatěžovat(čti "pouštět") :head
mato2722
Příspěvky: 139
Registrován: 25.07.2012 16:18

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od mato2722 »

gude je vyrobené v číne, nech si hovoria, čo chcú...z číny sa oplatí doviezť fotovoltaiku, LED žiarovky...ehm...a ešte možno nejakú fešnú číňanku :D
Kolapsnik jr.
Příspěvky: 1140
Registrován: 12.01.2011 23:10

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

Ten odkaz na vinarskyraj.cz skryva mnoha tajomstva take v nerezu/mleko atd.. d.
Jinak na ten Gude se zeptej, pac je klidne mozne, ze ta divize el. naradi je uplne neco jineho a dovazi z Ciny..
U potravinarskeho segmentu s atestem? a eurojdni cenovkou bych o tom predbeze pochyboval.

edit: tak nevim na nemeckem webu Gude moc seriozne nevypada..
kdyz uz do toho chcete dat takove prachy a cizinu, tak proc ne klasicky italsky "Baesso" lak. hlinik i nerez, .. ?
http://www.discount.ch/Obstmuehle-45-Li ... stahl.html
http://www.bernardiagri.it/PIGIFRUTTA-BABY
http://www.bernardiagri.it/epages/99011 ... rutta-Olio

asi "nejlepsi kombinace" je ten domaci el. drtic Vares a slovinskej nerez lis jako na tom videu z produkto strany vinarskyraj.cz, ale to uz musi byt sad, takto investovat..
Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Pampalíny »

Tady jsou vodní lisy přímo od Slovinského výrobce. mě na nich odrazuje jednak cena a hlavně nutnost natlakované vody...
Ale kdyby je někdo chtěl: http://www.gomark.si/2011/index.asp?IdS ... %20LANCMAN Web mají i česky, ale česky nekomunikují...

Má někdo zkušenost s tím italským výrobcem??? Našel jsem od něj pěkné lisy na ovoce, mnohem lepší a méně údržbové než dřevěné...
http://www.bernardiagri.it/epages/99011 ... sse_Frutta
Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Pampalíny »

Mimochodem, mají výborné nádoby nerez na víno (sehnatelné i v ČR), ale i nádoby na olej, které jednoznačně chci:
http://www.bernardiagri.it/epages/99011 ... 11126-0001

Našel by se ještě nějaký zájemce? Je to 1500 km tam a zpět, takže se tam asi vyplatí zajet - pokud by byli alespoň 2-3 zájemci. Ale ne pro jednu osobu.
Viděl bych to tak na jaro, kdybych tam sjel, pro drtič, lis, nádobu na vínu a několik nádob na olej.

+ se prokousávám děsnou italštinou a hledám zda je tam ještě něco zajímavého...

Našel by se ještě někdo?
Kolapsnik jr.
Příspěvky: 1140
Registrován: 12.01.2011 23:10

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

Jak uz jsem psal a chapuli to dobre ty odkazy jsou na velkoobchod Bernardiagri.it ruzneho agro zbozi ..
Ten samotny vyrobce ma pak vlastni stranky napr. http://www.baessofratelli.com/
Mensi rodina manufaktura zal. 1895, sto let a moc nezmenili, myslim ze to mluvi za vse.
Na takoveto to domaci rucni mostyrovani pod 1t rocne to musi stacit..
Pokud to prodavaj i ve Finsku, tak neni co resit..
http://www.energian.net/baesso/index.html

Ten Slovinec na tlakovou vodu, to uz je holt hold modernim metodam a efektivite v agro prum.
Dal si priplacis u vyssich modelu na otoceni/vyklopeni bubnu, lepsi nerez atd.
Jinak pro info zkus zastoupeni asi Prodag Zlin, alpske zbozi = alpske penize:
http://www.prodag.cz/kategorie/vodni-lisy-lancman.aspx

Slovinec dela i tradicni dreveny mlynek ala po babicce na pude:
http://www.gomark.si/2011/index.asp?IdA ... za%20sadje

Drtic na ovoce - kameny kruhovy zlab a kolo, pohon zvireci je videt na videu z jineho vlakna "Victorian farm e1"
pak to tam v druhem kroku lisuji na rucnim monstr lisu dvoumuznem..
richard
Příspěvky: 1
Registrován: 19.09.2013 10:17
Pohlaví: muž

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od richard »

Vážení přátelé moštování,
Pokud koukáte po kvalitním zpracování, doporučuji českého výrobce OPP Polička. Vyrábějí velmi zajímavý a levný drtič s pohonem elektrickou vrtačkou. Je to celé nerez a funguje perfektně. Také mají krásné bukové lisy. Vysoká výtěžnost a kvalita domácí výroby - žádná čína. Vše je tady na té stránce: http://www.reklamu.ne včetně videa. Výtěžnost je výborná a při objednání na jejich eshopu je dodání do několika dnů. Richi.
Fox
Příspěvky: 11
Registrován: 10.02.2014 17:52

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Fox »

V moštu za tepla rozpouštíme cukr a vzniklý sirup zavařujeme. Nemusíme kupovat ty narvané chemií. Na delší uskladnění rok a více mošt zavařujeme. Drahé drtiče bych neřešil poslouží vrtačka a nůž na hřídeli.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Ivana »

My jsme kdysi lisovali jabka v něčem podobném tomuhle. Nevím jestli je to úplně přesně ono, ale vypadá to stejně.
Zkušenosti:
Byla to měkká letní jabka (průsvitné letní). Dřina jak blázen po celé odpoledne, teklo to škvírama, moštu málo, nevylisovalo se to všechno - při vyhazování na kompost tam zbyla celá jabka. Takže to nedoporučuju. Možná by to fungovalo líp kdyby se to předtím rozšrotovalo, ale vážně nevím.
Fox
Příspěvky: 11
Registrován: 10.02.2014 17:52

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Fox »

Bez šrotování to nejde ten lis maká v pohodě. Na šrotování se dá nouzově použít takový esovitý sekáček na brabbory ale je to pracné. Ale bude fungovat i po eEMP. :)
big bang
Příspěvky: 856
Registrován: 12.10.2012 10:45

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od big bang »

aj hrozno sa pred lisovaním drví v mlynčeku, takže pred lisovaním treba všetko podrviť alebo nakrájať :lol:
Kralicek
Příspěvky: 63
Registrován: 17.09.2012 23:24
Pohlaví: žena
Bydliště: Praha a chalupa

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Kralicek »

My lisujeme velké ovoce ve stejném lisu jako Ivana a v pohodě. Je ale předtím nadrcené. Z lisu teče šťáva kudy má a na kompost jdou jen suché zbytky. Makačka to je, to jo, ale zase to funguje bez elektřiny a na podzim se člověk i rád zahřeje. Protože první rok, kdy jsme lisovali, jsme měli jablek asi půl valníku, tak jsme všechen mošt, co se nám nevešel do skla, nalily do petek od koly. Až po vrch, jen převařený. Skladován na chalupě. Asi to není úplně košer, ale vydržel všechen až do dalšího léta, téměř beze změny chuti, neskažený a výborný. Možná štěstí, ale funguje nám to už 4 roky.
Mana
Příspěvky: 1
Registrován: 16.06.2016 10:00

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Mana »

Dobrý den, loni jsme si pořídili lis (20 litrový) a k tomu drtič poháněný vrtačkou (od výrobce OPP Polička). S manželem jsme za podzim moštovali více než 250 kilo jablek a vše šlo skvěle. S tím drtičem je jedna dávka nadrcená během pár sekund. Výhodou je velmi rychlá údržba- nádoba v které se otočí nůž je z nerezi, takže stačí jen opláchnout a je to. K lisu mají sáček, který se vloží do koše, takže proteče čistá šťáva. Jablka už mají nasazeno, tak se už těším na další moštovací sezonu!
Uživatelský avatar
Count
VIP
Příspěvky: 875
Registrován: 20.05.2015 19:11
Pohlaví: muž

Re: Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu

Příspěvek od Count »

Protože jsem několik let majitelem lisu i drtiče, tak si dovolím pár postřehů, když už to tady "Spam Ban Fab" nakousla.

Drtič
+ nerez se jednoduše udržuje, stačí po práci opláchnout.
+ pojme hodně jablek, dvakrát naplníte 10L lis
+ pomocí vrtačky je drcení rychlé

- má stupátka přilepené. Ve druhé sezóně došlo k odlepení, zřejmě vlivem vlhkosti a vibrací. Drtič jde používat i bez nich, jen se musí víc stisknout nohama.
- je kovový, takže po krátké chvíli jablka ztmavnou a máte tmavý mošt.
- jeho vrtule nesedá až na dno, takže musíte při drcení občas zakvedlat, aby se rozsekala všechna jablka, jinak tam pár velkých kusů zůstane.
- je na vrtačku. Slabší kousky jím odpálíte, ale Narexka drží. V PA je samozřejmě k ničemu, protože ho nebudete mít jak pohánět. A to je jeho největší zápor.

Lis
+ masivní, rámová konstrukce, drží i velké tlaky chlapskou rukou
+ držadlo na straně usnadní práci v jednom
+ kvalitní a tvrdé dřevo. Snese bez problému oplach vodou
- tenký a kroutící se plech okapávací misky, zvlášť když si koš posunete blízko k okraji
- okapávací miska je do čtverce, takže mošt nestéká plynule
- závit lisu je až do konce a po pár moštováních se jeho konec "ojede"
- lisovací deska není dobře opracovaná a při lisování nestlačuje rovnoměrně
- přítlačná deska je malá a neroznese dobře tlak na celou várku

Suma sumárum. K drcení bych si koupil ruční drtič. Má drtící plochy ze silonu, takže nehnědne mošt a v PA bude využitelný. Lis je kvalitní, rámová konstrukce se neviklá a vydrží hodně sezón. Pokud má někdo víc než 4 stromy, doporučuji jít rovnou do 20L. A osvědčilo se mi lisování ve dvou sáčcích. Obsah při lisování nevylézá zpod lisovací desky.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Odpovědět