Drcení a moštování ovoce a zpracování / uchování moštu
Napsal: 25.09.2012 23:48
Napsal jsem tu sálodlouhý příspěvek, který se mi ovšem těsně pře odesláním smazal, takže omluvte mou stručnost. Další 2 hodiny už nedám To je smutné. Doporučuji psát příspěvky bokem v poznámkovém bloku a pak je jen zkopírovat do formuláře a odeslat. Je to nejjistější metoda. Karlos.
Toto téma jsem nenalezl, ale považuji je za důležité. Na podzim je u cest a na zahradách hodně ovoce a v případě doby bez proudu, bude jeho zpracování velmi důležité.
DRCENÍ OVOCE:
České ruční drtiče jsou cenově výhodné (3-4000 Kč), ovšem jejich provedení je slabší - mám obavu o životnost při větším zatížení. Český výrobce drtiče a moštovače je např. zde: http://www.volny.cz/lisnaovoce/ Ostatní vygooglíte snadno.
Mne ovšem zaujaly až nerezové německé drtiče GUDO. Nerezové provedení hlavních částí + bytelná konstrukce, vše vypadá na vysokou životnost výrobku. U nás se prodávají zde. 7litrový cenově ujde (4690 Kč), ovšem mnohem využitelnější 15 litrový stojí již 13500 Kč).
Osobně asi vyberu ten 15l, ale dovezu si jej přímo z Německa, kde vyjdou do 10 000 Kč + doprava. Možná by se daly slevnit, kdyby nás bylo více???
MOŠTOVÁNÍ OVOCE:
U moštování platí to samé - všechno mi přijde takové chatrné. Odkaz na českého výrobce jsem uváděl výše. U českých mne ale zaujal až profi na 36 litrů. Ani ne tak kvůli objemu, ale pro svou bytelnost a využití nerezu (alespoň místy). Návod je zde. Cena je na netu od necelých 8000 Kč. Nebo zde jiné typy od 7200 Kč.
Jako malinko lepší konkurent vypadá německý výrobek (opět GUDE) se stejným objemem na 36 litrů. V ČR jsem jeho prodej nehledal a v Německu by mohl vyjít do 10 000 Kč nebo zde levně i s drtičem. + nějaké ty plachty, co se dávají dovnitř.
Asi nakonec vsadím na německou kvalitu (při jednom dovozu).
Tyto lisy lze využít na jablka, hrušky, ale také víno. Menší nevýhodou je, že mají obvykle minimální vklad ovoce cca 1/2-1/3 obsahu. Což například u mne je špatné u vína, kterého moc nepěstuji. Ale to považuji za detail... Podobné lisy jsou i na olivy, které u nás bohužel nevypěstujeme
ZPRACOVÁNÍ MOŠTU:
Osobně preferuji zkvašení - na víno u vína, a na přepálení u jablek a hrušek. Vínová tématika má již své vlákno, takže tohle bych zde tedy nerozvíjel.
UCHOVÁNÍ MOŠTU:
Taky bych si rád nechal poradit. Pokud se vykašleme na vitámíny a půjde nám jenom o cukr, tak bude nejlepší zpracování asi zavaření flašek. Má s tím někdo zkušenosti?
Toto téma jsem nenalezl, ale považuji je za důležité. Na podzim je u cest a na zahradách hodně ovoce a v případě doby bez proudu, bude jeho zpracování velmi důležité.
DRCENÍ OVOCE:
České ruční drtiče jsou cenově výhodné (3-4000 Kč), ovšem jejich provedení je slabší - mám obavu o životnost při větším zatížení. Český výrobce drtiče a moštovače je např. zde: http://www.volny.cz/lisnaovoce/ Ostatní vygooglíte snadno.
Mne ovšem zaujaly až nerezové německé drtiče GUDO. Nerezové provedení hlavních částí + bytelná konstrukce, vše vypadá na vysokou životnost výrobku. U nás se prodávají zde. 7litrový cenově ujde (4690 Kč), ovšem mnohem využitelnější 15 litrový stojí již 13500 Kč).
Osobně asi vyberu ten 15l, ale dovezu si jej přímo z Německa, kde vyjdou do 10 000 Kč + doprava. Možná by se daly slevnit, kdyby nás bylo více???
MOŠTOVÁNÍ OVOCE:
U moštování platí to samé - všechno mi přijde takové chatrné. Odkaz na českého výrobce jsem uváděl výše. U českých mne ale zaujal až profi na 36 litrů. Ani ne tak kvůli objemu, ale pro svou bytelnost a využití nerezu (alespoň místy). Návod je zde. Cena je na netu od necelých 8000 Kč. Nebo zde jiné typy od 7200 Kč.
Jako malinko lepší konkurent vypadá německý výrobek (opět GUDE) se stejným objemem na 36 litrů. V ČR jsem jeho prodej nehledal a v Německu by mohl vyjít do 10 000 Kč nebo zde levně i s drtičem. + nějaké ty plachty, co se dávají dovnitř.
Asi nakonec vsadím na německou kvalitu (při jednom dovozu).
Tyto lisy lze využít na jablka, hrušky, ale také víno. Menší nevýhodou je, že mají obvykle minimální vklad ovoce cca 1/2-1/3 obsahu. Což například u mne je špatné u vína, kterého moc nepěstuji. Ale to považuji za detail... Podobné lisy jsou i na olivy, které u nás bohužel nevypěstujeme
ZPRACOVÁNÍ MOŠTU:
Osobně preferuji zkvašení - na víno u vína, a na přepálení u jablek a hrušek. Vínová tématika má již své vlákno, takže tohle bych zde tedy nerozvíjel.
UCHOVÁNÍ MOŠTU:
Taky bych si rád nechal poradit. Pokud se vykašleme na vitámíny a půjde nám jenom o cukr, tak bude nejlepší zpracování asi zavaření flašek. Má s tím někdo zkušenosti?