Stránka 2 z 2

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 07.03.2015 17:51
od Baca
Nikto nie je primlady na fajku :-) (no kua, vychadza to v kazdom zmysle :-D ) Napriklad Peace of Mind bola robena pre kamaratku. Takze nielen chlapi fuzati, ale aj jemne zenstiny si rady pochutnaju na fajnovom tabaciku. Inak, keby si presiel galerie dalsich clenov najdes OVELA profesionalnejsie vyrobene kusky. Len za tych zopar rokov co som clenom, sa z absolutnych zaciatocnikov, ktori nevedeli ako spravne chytit blok briaru do ruky stali PROFESIONALNI pipemakeri. Predavaju do celeho sveta :-)
Mimochodom relax pri fajke a dobrom vinku ci inom kvalitnom piti je liekom :-) A velmi ucinnym :-)

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.03.2015 0:19
od chosen one
Foxy: Krásná povídka. Vzpomněl jsem si na svoje dětství, kdy jsme v létě jezdívali k pratetě na chatu. Jako děti jsme tam samozřejmě krámovali a já jsem objevil v jedné krabici krásnou sbírku fajfek a dýmek po prastrýci. Kde jim je dnes konec. Protože jsem byl ale dítě nenechavé, jednu jsem si "přivlastnil" :D . Jako puberťáci jsme potom z té dýmky s kamarády zkoušeli kouřit a určitě bych jí někde u rodičů našel. Dneska mi zůstaly jenom ty hnusné cigarety u piva v hospodě...

Baca: Moc hezké, z jakého se to dělá dřeva?

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.03.2015 7:20
od Baca
Robim ich z briaru, teda vresovca bieleho. :-) To je original material na fajky. Okrem briaru sa fajky robia aj z morskej peny (to je nejaky hydrosilikat, nespomeniem si teraz na presny nazov mineralu). Robia sa aj z mastku, z driev ovocnych stromov - slivka, ceresna, oliva, merunka, z bazinneho dubu - dub tisice rokov ponoreny v bahne, ale najlepsi je briar pre svoje vlastnosti.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.03.2015 20:37
od chosen one
Aha, já co je to ten briar, ani ujko google mi to nepřeložil... :lol:

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.03.2015 23:56
od bivoj
To asi nejseš s Googlem moc kamarád. ;) Hned první odkaz na dotaz "briar dřevo" mě šoupnul sem: http://www.jirsa.cz/briar_art/index.html (zajímavé info o tomto dýmkovém dřevě). Jinak je to tedy správně "Vřesovec evropský".

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 09.03.2015 13:29
od Rudolf Steiner
Tak o víkendu jsem ochutnal svůj první vypěstovaný a fermentovaný tabák. Myslím, že budu pokračovat dále.

Re: Kvalita je hezká věc. Ale nouze je svině.

Napsal: 17.03.2015 15:05
od clandestino
clandestino píše:Níže cituji farní kroniku z doby první světové války.

1. září 1918... Kuřáci sáhly tedy k "svépomoci": začali pěstovat tabák sami. Bebylo zahrádky, aby se v ní nepyšnila libovonná nicotiana. Ale běda, orgány finanční rychle se to dozvěděly, tabák musil honem pryč. Kdo nechtěl platit pořádné pokuty, ukryl tabák co nejrychleji. Š.F., mlynáři v Ž., zabavil finanční strážník kg tabáku. Tomu se nevyplatilo pěstovati tabáku, byla mu uložena pokuta 180 korun.
Měl jsem vypnutý NumLock a podstatná informace tedy nevynikla - tabáku bylo milému mlynáři zabaveno 52 kilogramů. Tolik k tvrzení, že ho není moné vypěstovat rozumné množství.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 17.03.2015 15:13
od Fabulous
Doplněno ;)

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 20.03.2015 10:53
od malajizva
Ahoj,
nemáte někdo chuť zorganizovat nákup zelené (nepražené) kávy? Nemám zkušenost ani zdroje, ale mám zájem si pár kilo objednat. Nepražená vydrží při správném skladování roky... Díky za re...

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 24.03.2015 20:04
od MisterB
Abych se tedy připojil, tak už pár let experimentuju se selským tabákem a taky virginia a musím říct, že v našich podmínkách má selský mnohem lepší výnos. O virginii se musí o něco víc starat, ale taky to jde...

Selský pravidelně vyroste bez údržby asi do metru a půl, ale potřebuje dostatek prostoru a vody. Virginie taktéž, ale vyrostla bez údržby jen do metru.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 24.03.2015 21:35
od Baca
Virginiu musis ochranit pred chladnym vetrom hlavne v noci. U nas su prilis vysoke rozdiely medzi nocou a dnom aj v parnom lete, kde vie byt rozdiel aj 20 stupnov. Takze virginiu nejak oplot aby na nu netahalo, ale mala dost svetla :-) Skus ju sadit tak, aby bola uprostred policka a okolo nej trebars kukurica v piatich siestich radoch. Alebo aj selsky, ale uz ani z jednej rastliny nepouzi semeno, radi sa krizia a krizence su nechutne.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 25.03.2015 11:10
od Joe Azbest
Nevíte náhodou někdo reálnou trvanlivost kakaa (prášek). Předpokládám, že to je baleny v ochranné atmosféře a mělo by to taky vydržet takřka věčně. Udělal jsem si kakao z prášku Van Houten starého asi 15 let a nezaznamenal jsem žádnou chuťovou změnu oproti čerstvému. Tak jak někdo nevydrží bez kávy, tak já nevydržím každé ráno bez horkého, neslazeného kvalitního kakaa :D

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 03.11.2017 22:00
od tibet
zdravím!

zajímalo by mne , jaké mají rozpadlíci zkušenosti s pražením kávy doma i na cestách :-)

vaše povedené i nepovedené pokusy ortodoxním i neortodoxním způsobem všechny sem !

( včetně fotografií:-) není nad ti si udělat radost hrnkem lahodné kávičky :yes

Obrázek

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 06.11.2017 13:02
od Atraidis
Tabák jsem taky chvíli pěstoval.
Pěstoval jsem tabák selský ale později jsem přešel na tabák Viržinský. Tabák Viržinský měl větší listy a rostl dobře. Chce to předpěstovat na cca 20 cm vysoké sazenice doma za oknem a pak vysadit ven.

Tabák Viržinský se nemusí fermentovat dá se žeprý kouřit i tak ale je to zatraceně síla. Místo fermentace jsem našel někde metodu vyplavování. Tím se sníží množství nikotinu v listech a tabák je tak použitelnější. Osobně vyzkoušeno dá se kouřit ale já ho teda používal jako základ do vodní dýmky.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.11.2017 19:24
od tibet
Desouza píše: ...Tipy pro nákup kávy... :
co se týče kávy s některými tipy mohu jenom souhlasit, a to kupovat kávo přímo z pražírny.

tady na mapě jsou pražírny, které měli i trochu solidní odezvu od zákazníků .

h**ps://www.prazirny.eu/

osobně kávu kupuji pouze zelenou ( nekyselou 100% arabiku :yes ) v zavakuovaných sáčcích a pražím v malých

dávkách 1- 2x týdně.

kávu spotřebovat praženou max do 10 dnů, dá se jednoduchým fíglem zavakuovat do šroubovací sklenic,

jako např. od džemu.

na mletí používám ručního trampa, anebo jupitera 562

Obrázek

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 08.11.2017 19:42
od Baca
Atraidis píše:Tabák Viržinský se nemusí fermentovat dá se žeprý kouřit i tak ale je to zatraceně síla. Místo fermentace jsem našel někde metodu vyplavování. Tím se sníží množství nikotinu v listech a tabák je tak použitelnější. Osobně vyzkoušeno dá se kouřit ale já ho teda používal jako základ do vodní dýmky.
Hmm, to vyplavovanie sice znizi obsah nikotinu a mozno aj dalsich latok v tabakovom liste, ale ma to jednu velku nevyhodu. Frementovanie ako biologicky proces aj meni chut a vonu. VYplavovany tabak mas v tych papierovych trubickach co si za drahe peniaze kupujes v trafike. Skus si niekedy kupit costu zlatu, alebo cervenu neochutenu, neparfemovanu virginiu ako fajkovy tabak a zabal si to do papierika :-) Diametralny rozdiel :-) Samozrejme k lepsiemu :-) Obsah nikotinu sa tiez o nieco zmensi. Fermentacia si ale vyzaduje specificke podmienky a cas :-) VYplavovanie mozes urobit aj v automatickej pracke na skratenom programe pre jemne pradlo listy zabalene do sacku na pranie jemneho pradla ci hodvabu. Osobne by som si svoju rpacu s pestovanim takto nekurvil :-D

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 09.11.2017 7:33
od Atraidis
Já ten tabák používám do vodní dýmky tam je ta chuť dodělaná něčím jiným.

Ano chuť je horší než u fermentace, ale je to opravdu jednoduchý způsob jak upravit tabák, v podstatě stačí hrnec a teploměr. Fermentace je oproti tomu dost složitá.

Chtěl jsem to zde uvést hlavně proto aby se vědělo že fermentace není jediný způsob zpracování tabáku.

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 29.04.2018 15:09
od Lyster
Historie tabáku - od Kolumba po zákopy
https://www.novinky.cz/veda-skoly/47045 ... akopy.html

Re: Tabák, káva, kakao

Napsal: 20.11.2019 21:55
od alienhost
dovolil by som si pridat zopar skusenosti s tabakom.

jednu dobu som pracoval v tabakovom priemysle a zhrnul by som to takto z mojho pohladu:

Dopestovat tabak zo semiacka cez plantu do vysadby je celkom jednoduche, vyzaduje to ale (tak ako tu uz bolo spomenute) vela priestoru. To je prekazka cislo jedna. Dalsi problem je spracovanie. Osobne som pracoval s tabakom spracovanym na 6 roznych sposobov.

To co dnes fajcime v podobe hotoveho produktu je najcastejsie blend (zmes) druhov Virginia a Burley (nie nevyhnutne druhy tabaku, skoro z pravidla su to druhy/typy upravy). Vynimku tvori napr. tabakova zmes Drum, kt. je blendom Virginie a Kentucky.

sposoby spracovania:

Virginia - teplom (teplym vzduchom) suseny tabak > v skutku narocny proces, kt. si vyzaduje regulaciu teploty, vlhkosti a prisunu vzduchu. Pokial niektory z faktorov prekroci mieru, prirodne sacharidy v tabaku enzymaticky pokazia vlastnosti nikotinu a nasledne aj fatalne zhorsia chut. Jedna sa o tabak s nizkym obsahom nikotinu, pre to sa domiesava.

Burley - tabak suseny vzduchom (napr. u deda na povale). Nepotrebujete nic len relativne suchy vzduch a tien. Tabak bude nikotinovo vyraznejsi, no predovsetkym NEFAJCITELNY SAMOSTATNE. Velmi horkasta, silna chut, obrovsky skrabak v krku :D. Je to jedna z lahsich metod ako pripravit tabak. Znovu plati ze vlhost,teplota a prisun vzduchu tvoria chut tabaku.

Kentucky - tabak udeny. Velmi vysoky obsah nikotinu, znamenita a vela fajciarmi vyhladavana, zemita chut. Pripravuje sa doslova v udiarni s pouzitim tvrdeho dreva/raseliny. Podla mna v domacich podmienkach (relativne) najjednoduchsi sposob upravy, pokial je k dispozicii udiaren.

Osobne by som pripravoval tabak susenim na slnku. Chut je nevyrazna, nikotin tiez nizky, ale clovek nic nepokazi pri absencii pokrocilej technologie spracovania.

Tabak je mozne aj fermentovat, velka alchymia, nestoji to ani za opis > doma/vonku nerealizovatelne.

Zaver: Podla mojho nazoru sa tabak oplati pestovat v SHTF situacii len a vyhradne ako full-time trejdovu zalezitost, pre obcasne fajcenie to nestoji za namahu. Pre prilezitostny barter uprednostujem zasobu hotovych cigariet. Pripadne ak by clovek narazil na pole tabaku, moze par listov zozbierat a nasledne ususit jednou z metod, kompletny postup pestovania a spracovania je ale casovo/energeticky/priestorovo neekonomicky.

Na zdravie.