Bylinková zahrádka

J-e-n-n-y
VIP
Pohlaví: žena

Bylinková zahrádka

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Mám v plánu založit si vlastní bylinkovou zahrádku, na kousku pozemku za domem si vypěstovat vlastní bylinky a léčivky, které rodina používá a nemuset je chodit sbírat někam daleko. Mít jistotu, že každým rokem vím, kde danou bylinku hledat, budu ji mít v dostatečném množství po ruce. V případě PA by to byla taková vlastní mini lékárna za domem. I když se o bylinky, jejich sběr, přípravu nálevů, tinktur apod. velmi zajímám, tak s pěstováním nemám téměř žádné zkušenosti, když nepočítám nějakou bazalku, rozmarýn, pažitku, tymián, řeřichu, aloe apod. v květináči. V menším měřítku by toto šlo jistě i na balkóně nebo za oknem.

Momentálně mám k dispozici tato semena: divizna, echinacea, heřmánek, jablečník, jestřabina, jitrocel, lichořeřišnice, mateřídouška, meduňka, měsíček, ostropestřec a třezalka a budu se snažit sehnat další. Také bych hrozně ráda měla na zahradě medvědí česnek, ten se dá sice sehnat ve formě semen, ale je lepší si někde opatřit (vykopat?) cibulky.Také bych ráda sehnala např. podběl, řebříček, plicník, hluchavku a kopřivu. Semena jsem nikde ke koupi nesehnala takže asi taky nejspíš někde pár kusů vykopat a přesunout na zahradu?

Má někdo s pěstováním bylinek a léčivek větší zkušenosti a byl by mi ochotný občas poradit? Je možné, že se některé bylinky v blízkosti sebe nesnesou? Je lepší předpěstování v miniskleníku nebo sadit rovnou po zmrzlých ven? Co pěstujete vy a jak se tomu daří? Jsou nějaké druhy, na které se mám rovnou vykašlat, protože mi takto plánovaně neporostou a je výhodnější je sbírat jinde?

Předem děkuji za rady a tipy a pokud by se do toho někdo chtěl na jaře taky pustit, tak budu jen ráda :-) Alespoň bychom mohli sdílet zkušenosti.
Kdo je připraven, není překvapen.
dawsa

Re: Bylinková zahrádka

Příspěvek od dawsa »

Malá bylinková zahrádka je velký projekt :-) Máme hodně máty, ta roste sama a sušíme na zimu na čaj. Ostatní bylinky spíš okrajově, ale pokud chceš dělat tinktury, tak ti malá zahrádka nemusí stačit. Medvědí česnek ti na záhoně neporoste, chce stín, mám ho v sadu. Tabulku s informací, které kytky se mají a nemají rády mám, ale nebudu sem dávat odkaz, to už je komerce :-) Ostropestřec je prevít, strašné ostny a jak se ti vysemení, tak je z něj urputný plevel. Asi napiš sz, pokud nebudeš daleko (já jsem pod Řípem), tak se na naše pěstování přijeď podívat.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Odkaz klidně dej ;)
Baca
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od Baca »

Podla mna by bolo lepsie si na zahradu pustit len tie bylinky, ktore nie su agresivne. Ostatnym v blizkosti najst vhodne stanovistia a sem tam zaskocit a umravnit okolie tak, aby bylinky nedusilo :-)
Prežiť !!!
dawsa

Příspěvek od dawsa »

tak já to sem pověsím, je to hlavně projekt mé ženy a její kamarádky, já jsem hlavně na ty infrastrukturní projekty .-)) tady se to musí vykopat, odvozit, přeházet kompost a tak...
http://www.zahrada-sazenice.cz/
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

možná to z mého prvního příspěvku nebylo úplně zřejmé, ale mám spíše takovou vizi, že bylinky nebudu sadit na záhon, ale ty, které mají rády stín tak zasadím "nadivoko" k okraji lesa, naopak ty, které mají rády slunce budu situovat na jižní nebo východní stranu pozemku, ty které mají rády vláhu tak klidně někam k potůčku nebo rybníku. Prostě tak, aby rostly v pro ně přirozeném prostředí. Chci pár druhů předpěstovat v miniskleníku, uvidíme co z toho bude a po zmrzlých je přesadit ven. A pak to nechat na přírodě zda se jim bude dařit nebo nebude, zda se rozmnoží nebo ne. Pokud by se jim dařilo, tak by bylo fajn vědět že tam a tam je každoročně heřmánek, tam roste medvědí česnek apod. Na ten záhon bych asi volila jen ty choulostivější druhy jako je bazalka, rozmarýn apod. ale zbytek ať si roste divoce.

Díky za rady, na ostropestřec si dám pozor ;-) Taky děkuji za odkaz, pečlivě to prostuduji. Těch informací je tolik, že nevím kde začít :-)
dawsa

Příspěvek od dawsa »

Nebylo to zřejmé, myslel jsem, že chceš záhony. Já to dělám, jak popisuješ, do divočiny do sadu jsme zasadili medvědí česnek, mám tam mátiště, fleky s třezalkou a tak.
Rozmarýn v záhoně je fajn, i majoránka. Bazalku po bojích se slimáky máme výš.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

J-e-n-n-y presne tak to ma byt ides na to dobre. To co sa neudrzi zasadis na dalsi rok na podobne ale ine miesto :-) Niekedy staci nespravny strom, ci krik a bylinka nebude prosperovat :-) Ale to zistis az praxou :-)
Prežiť !!!
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Takže sepsala jsem bylinky a léčivky, které chci letos zkusit zasadit. Budu je sadit na 3 různá místa.

1) Klasicky do truhlíku (bazalka, rozmarýn, lichořeřišnice nízká)
2) Na záhon na zahradě (divizna, měsíček, echinacea, meduňka, jablečník)
3) Volně na louce (heřmánek, jitrocel, medvědí česnek, třezalka, kopřiva, plicník, podběl)

Léčivé účinky těchto bylinek by měly být komplexní, snažila jsem se, abych na mé bylinkové zahrádce měla na každou běžnou nemoc nebo nemoc, kterou trpí někdo z rodiny něco vhodného.

Touto kombinací bych měla být schopna zajistit pro rodinu bylinky:
- působící jako antibiotikum
- proti bolesti, migrénám
- posilující imunitu
- na onemocnění dýchacích cest (průdušky, astma, kašel, zánět vedlejších nosních dutin)
- hojící rány, vhodné na kožní onemocnění, ekzémy, vředy, otoky, paradentóza, pohmožděniny, tlumí krvácení, vhodné pro výplachy očí, obklady při bolesti kloubů
- zlepčující trávení, funkci srdce, jater, střev, žaludku,žlučníku, slinivky, proti nadýmání, sloužící jako projímadlo
- uklidňující nervy, psychické napětí, sedativní účinek, vhodné na nespavost, depresi
- tlumící křeče
- snižující tlak, tlumící bušení srdce
- proti alergii
- na prevenci zánětů močových cest

Některé z nich potřebují předpěstovat (pro tento účel mám doma miniskleník na cca 30 rostlinek), některé se sadí rovnou ven, některé si letos vykopu a přesadím z jiného stanoviště na náš pozemek, protože je na pozemku nemáme nebo jen v minimálním množství.

V průběhu března předpěstuji v miniskleníku echinaceu, třezalku, meduňku, jablečník a diviznu. Zbytek budu sadit rovnou na finální stanoviště v průběhu dubna.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

K tomu zoznamu by som pridal este jednu kua velku bulinku :-) BREZU. Z jej kory sa suchou destilaciou (postup ako pri vyrobe dreveneho uhlia) vyraba brezovy dehet. Skvele aseptikum, antimykotikum. Prikalda sa na rany, exemy, plesnove infekcie a navyse v petrolejke pekne hori a svieti :-) Impregnuje a mori kozu, drevo. Ma len jednu nevyhodu. Farbi a slusne smrdi, nie vsak intenzivnejsie ako napriklad terpentin :-)
Prežiť !!!
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Díky za tip :-)

Jinak už mi krásně vyrašily bylinky v miniskleníku, mám zasazenou bazalku, meduňku, třezalku, echinaceu, jablečník a rozmarýn, v dubnu budu přesazovat některé do truhlíků a některé ven na louku nebo záhon. Diviznu budu předpěstovávat o něco později. Zbytek bude přímý výsev rovnou ven: heřmánek, jitrocel, lichořeřišnice, měsíček...
Jediné s čím mám každým rokem problém, tak je rozmarýn. Buď kupuji špatná semínka, která neklíčí a nebo mu prostě u mě něco chybí. Loni mi sice nakonec vyrostl, ale jen dvě rostlinky- takoví chcípáčci malí :roll: Přitom všechno ostatní roste jak splašené...

No a jak začne konečně trochu jaro a nebude venku sníh, tak se už už nemůžu dočkat jak vyrazím na sběr bylinek. Teď v březnu a dubnu se chystám na podběl, kopřivu, pampelišku (kořen), medvědí česnek, plicník a sedmikrásku. Včera mi dorazila i nová sušička s regulací teploty a se sítem na bylinky tak se už nemůžu dočkat až ji vyzkouším :-)
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Na rozmarin, ktory zaboh anechce rast zo sadenic ci semena je jeden recept :-) Kup vzrostlu rastlinu v kvetinavi. Tu na jar, ked zacina rastlinny zivot poloz nalezato do truhliku so zeminou a nechaj aspon pol roka. Staraj sa, sem tam zalej (rozmarin je stepna rastlina, takze so zalievkou opatrne aj zemina by mala byt skot sucha, piesocnata nie velmi humusoidna) a zistis, ze sa vetvicky zakorenili :-) Musis davat naozaj pozor, aby to nezacalo hnit a plesniviet. :-) Potom uz len zakorenene odstrihnes od materskej rastliny a nechas aspon dva roky v tom truhliku. Potom ich uz mozes rozsadit ci u zna zahon, alebo do nadob :-)
Prežiť !!!
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Rozmarýn už raší... asi to chtělo více času :-)
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

:-) Rozmarin je pomala rastlinka :-) DO vysky 60 - 70cm aj 5 rokov :-)
Prežiť !!!
Count
VIP

Příspěvek od Count »

Pasoval jsem les na svou zahrádku a už se chladí pesto z medvědího česneku a špenát z kopřiv. :D
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Ahoj,
ke tvému příspěvku mám pár poznámek.
J-e-n-n-y píše:Takže sepsala jsem bylinky a léčivky, které chci letos zkusit ....
Divizna jako dvouletá se bude po záhoně stěhovat. Stejně tak jednoletý měsíček.
Heřmánek na louce příliš dlouho neporoste, nepřežije konkurenci. Líp mu bude na záhoně a bude se taky stěhovat. Podběl má raději volnou půdu, na louce trvale nepřežije. Jako vytrvalý se stěhovat nebude. Česnek medvědí též na louce neporoste, potřebuje stín. Stejně tak plicníku se na slunci příli dařit nebude.
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Tak mám zasazeno a přesazeno :-) Uvidíme co z toho bude. Dám tomu volný průběh. Sama jsme zvědavá, co se chytne a co ne. Za zkoušku to ale stojí. Na louce a na okraji lesa na pozemku jsou: heřmánek, jitrocel, divizna, jablečník, meduňka a třezalka. Jedinou echinaceu budu přesazovat ven až později, zatím ji mám předpěstovanou na okně. Zbytek mám v truhlíku (bazalka, rozmarýn, pažitka a lichořeřišnice).

Letos jsem si zatím nasbírala a usušila menší zásobu podbělu a plicníku. Snad stihnu ještě medvědí česnek, nějak poslední týdny nic nestíhám a "moje místo" pro sběr medvědího česneku je vzdáleno více jak hodinu jízdy autem, takže to mám docela z ruky. Ale je to relativně vysoko v horách, takže tam je medvědí česnek každoročně i v květnu.

Obzvlášť se těším na tu lichořeřišnici a echinaceu :) . Snad z toho něco bude. Nemáte někdo tip na nějaký sirup z lichořeřišnice vhodný i pro děti (bez alkoholu) preventivně na posílení imunity? Slyšela jsem, že někteří mixují pár kapek tinktury z lichořeřišnice se sirupem z mladých výhonků smrčků (výhonky smrčků+ třtinový cukr), že se prý těch pár kapek alkoholu v tom sirupu ztratí. Ale nevím nevím, já bych radši pro děti něco úplně bez alkoholu vzhledem k tomu, že se to podává dlouhodobě.
J-e-n-n-y
VIP

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Ivana píše:Ahoj,
ke tvému příspěvku mám pár poznámek.
J-e-n-n-y píše:Takže sepsala jsem bylinky a léčivky, které chci letos zkusit ....
Divizna jako dvouletá se bude po záhoně stěhovat. Stejně tak jednoletý měsíček.
Heřmánek na louce příliš dlouho neporoste, nepřežije konkurenci. Líp mu bude na záhoně a bude se taky stěhovat. Podběl má raději volnou půdu, na louce trvale nepřežije. Jako vytrvalý se stěhovat nebude. Česnek medvědí též na louce neporoste, potřebuje stín. Stejně tak plicníku se na slunci příli dařit nebude.
Díky za rady. Naštěstí mám možnost sadit na různá místa, ať už na slunnou louku, na záhon na zahradu, do polostínu na okraji lesa nebo přímo do lesa (třeba zrovna ten plicník), popřípadě i do lesa k potoku. Nijak to nehrotím, nechávám tomu volný průběh, během tohoto a příštího roku se ukáže, čemu se daří a čemu ne. Jen mi přišlo zajímavé mít námi často používané bylinky každým rokem po ruce a nemuset je jezdit hledat a sbírat někam daleko.

Jen nesouhlasím s tím medvědím česnekem, protože na mém oblíbeném místě pro sběr roste vyloženě na mýtině v horách, kde je relativně dost sluníčka ;)
Ivana

Příspěvek od Ivana »

J-e-n-n-y píše:... tip na nějaký sirup z lichořeřišnice vhodný i pro děti (bez alkoholu) preventivně na posílení imunity...
Nuž, v létě nepotřebuješ sirup, udělej jim salát z čerstvých listů a květů. Pokud moc nemusejí pikantní věci (jako například ředkvička nebo ředkev), namíchej jim to s kupovaným salátem chuti krotké.
Jinak by nejspíš fungoval klasický postup: natrhej listy a květy, pěchuj do sklenice, prosypávej vrstvami cukru a opět silou pěchuj. Nahoře by měl být cukr. Musím ale říct, že zrovna z lichořeřišnice jsem ho nezkoušela.
Venet

Příspěvek od Venet »

Ja som zistil jednu zaujímavosť s kapucínkou (lichořeřišnice)...
ráno keď odtrhnem lístky, tak sú menej pikantné ako okolo obeda, alebo poobede.
A ten rozdiel je tam dosť markantný. Dokonca ráno odtrhnutý list, zjedla dcérka, ktorá pikantné nezje vôbec.
Stretli ste sa s tým?
Cogito, ergo armatum sum.
Odpovědět