Sebeobrana

...aneb "practice make perfect".
Odpovědět
Hagen

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Hagen »

Tak to bohužel nemám. Nejspíš by dejme tomu rok dva po expiraci neměl být účinek menší.
(pokud vydrží v té lahvičce se zárukou 3.roky, tak 4-5.let asi zvládne taky)
Nicméně cena kasru je pár stovek, a použitelnost minimálně 3.roky. Pro jistotu bych jednoduše starý vyhodil, a koupil nový.
Rekonstrukce chrupu po selhání kasru vyjde mnohonásobně dráž :lol: .
Ale když jsme u toho pepřáku, mohu posloužit sdílenou, i vlastní zkušeností,... pokud jde o použití proti útočícímu psovi, tak dokud se nezakousne, tak je docela efektivní, a psa zažene.
Pokud ale už drží v zubech to co držet chtěl, účinnost je dost mizerná.
V tom zápalu už je tomu psu jedno že nevidí, že ho pálí rypák,...
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Zaujímavé...
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že peprak na zakousnuté psi nemá žádný účinek.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Lidé kteří nikdy nezažili jak vypadá útok skutečně odhodlaného psa mají zkreslené představy jak se bránit a co dělat.
Dělal jsem občas figuranta, a ubránit se psovi jehož váha začíná dejme tomu na 35-40 kilech, který tě srazí k zemi tak rychle že si to ani neuvědomíš, a už ti nedovolí se postavit na nohy,... je stejně snadné jako ubránit se útočníkovi s nožem. :(
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Potvrdzujem, vyskúšal som si to dvakrát, a nikdy viac.
PaF

Příspěvek od PaF »

Prošlý pepřák se nevyhazuje, ale používá pro nácvik zásahu velikosti lidského obličeje z různých vzdálenosti pro zjištění potenciálu. ;)
Hagen

Příspěvek od Hagen »

JOBU píše: 05.01.2025 16:46 Potvrdzujem, vyskúšal som si to dvakrát, a nikdy viac.
Musím zaklepat,... celý život se pohybuju mezi psy, ale neměl jsem to "štěstí", aby se do mě nějaký pořádný rafan pustil.
Užil jsem si to jen jako figurant, kde to bylo beze strachu (adrenalinu bylo i tak dost), kdy mě to nijak zvlášť nebolelo,... ale i tak jsem měl dost.
Zažil jsem hodně psích rvaček. Ta rychlost, zuřivost,... děkuji nechci se s nimi prát. ;)
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Príbuzný robil psovoda dlhé roky, tak som si toho figuranta skúsil dvakrát... Stačilo, viem a videl som čo taký pes dokáže.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Já mám v současnosti 3. psy. Dvakrát Cane Corso, a Bandoga. Síla kousnutí těchto psů je cca 50kg/cm2
(pittbul má cca 16kg/cm2, rotvík cca 25kg/m2) a najít pro ně figuranta je docela problém.
Moc se jim nechce postavit se 60-65kg psu se sílou kousnutí jako má lev :lol:
Napadlo mě i pustit na toho figuranta všechny tři najednou, tak někdy se mi to snad povede zrealizovat.
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Hagen, toto neber, ako provokáciu, ale realistické konštatovanie.
Mať Ťa za suseda, ako osobu + tie psy, bližšie ako 100m, by mi výrazne pokazilo pohodu a kvalitu života. Najhoršie na tom je, že ani bežne používané "uspatie" psov by nič neporiešilo...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Neberu to osobně :lol: .
Realita je totiž taková, že mě mají sousedi rádi, protože jim ty jejich zahrádky hlídáme před vetřelci.
Ten co s ním přímo sousedím (mimochodem Slovák-východňár) má stavební firmu, a mám od něj dřevo na topení zdarma,...
V tom okruhu cca 100metrů kolem mě se přestalo krást. Dál už je to horší ;)
Větě - (bežně používané "uspatie" by nič neporiešilo) vůbec nerozumím. ;)
cipis

Příspěvek od cipis »

Asi myslel, čím toho psa zastavit, když mu hrábne ...
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Ak je človek typu milujúci psov a "milujúci" ľudí na samote, alebo v zahradkárskej osade, tak je to ok. Ale v bežnej zástavbe, alebo nedajbože v paneláku to pohode okolia rozhodne nepridá, hlavne keď ide o "hračky" bez akejkoľvek disciplíny.
To "uspatie" bolo myslené šetrné preventívne odoslanie potenciálne rizikových jedincov do psieho neba, v prípade, keď dohoda s majiteľom nie je možná. Nie je to voči tým psom fér, ale keď to inak nejde...
Nepíšem to tu, aby som provokoval, ale ako pohľad z "nepsíčkarskej" strany.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Ano, jsou bezohlední pejskaři, a jsou nevychovaní psi.
A i jako pejskaři mi tito jedinci vadí.
Stejně jako mi vadí jako majiteli ZP nezodpovědní jedinci mající ZP.
A stejně tak mi vadí jako majiteli ŘP nezodpovědní řidiči.
A mohl bych pokračovat k cyklistům, houbařům, ....
Slušnej pejskař a vychovanej pes nevadí nikomu ani v běžné zástavbě. Pokud tedy nemá na psy nějakou fóbii. ;)
Co to má společného se mnou ale netuším, ale nejspíš jsi to psal tak nějak všeobecně.
A mimochodem nechat utratit psa protože je nevychovaný není ze zákona možné.
Nejde to ani u lidí, a že by to byla potřeba častěji. ;)
PaF

Příspěvek od PaF »

Hele, dělal jsem dost let figuranta, takže... Jestli na někoho pustíš ta svoje hova.a všechna najednou, už z báně nevylezeš ;) . Vím, jak chytají piliny v jednom psovi, když visí na rukávu. A žádný figurant nebude mít 3 rukávy, takže to odnese noha nebo krk a game ower. :roll:
mhi

Příspěvek od mhi »

Hagen píše: 06.01.2025 6:25 Dvakrát Cane Corso, a Bandoga. Moc se jim nechce postavit se 60-65kg psu se sílou kousnutí jako má lev :lol:
Kouknul jsem se co jsou to zac a asi se zacinam bat :-). A zacnu vyznamne lepe proverovat volne pribihajici psy.

Proc ma clovek bojova plemena, neni-li to k vykonu sluzby? Kdybych mel psa, tak to bude gaucovy mazlik, ktery utocnika maximalne oblizne. Mame kocky a dcera sousedu jednou prohlasila, ze kazda kocka kterou jsme meli nakonec mela podobne rysy (mozna lepe rici osobnost). Pocitam, ze na psa by to fungovalo taky, mozna i na toho bojoveho ;).
Hagen

Příspěvek od Hagen »

PaF píše: 06.01.2025 18:32 Hele, dělal jsem dost let figuranta, takže... Jestli na někoho pustíš ta svoje hova.a všechna najednou, už z báně nevylezeš ;) . Vím, jak chytají piliny v jednom psovi, když visí na rukávu. A žádný figurant nebude mít 3 rukávy, takže to odnese noha nebo krk a game ower. :roll:
Všechny najednou by museli mít kožený náhubek ;) .
Je mi jasné, že to kousání by se nedalo uhlídat, a nakonec z toho stejně nic nebude ;) .
Ani mi nejde o to, jak by dopadl figurant, na to stačí pustit jednoho.
Spíš by mě zajímalo jak se budou jako smečka chovat.
Jinak ty moje "bojový plemena" nejsou žádné krvelačné šelmy. Hlídají si svou zahradu, hlídají si mě, ale jinak venku mají lidi rádi. Ten jeden se dokonce naučil když má radost se smát. Normálně roztáhne hubu do úsměvu.
Lidi mi pak nechtějí věřit že necení zuby, ale že se směje, a bojí se ho.
Obecně bych řekl, že tyto rasy nejsou tak nebezpečný jak vypadají, a jak si lidé myslí. Koneckonců kdyby se těchto ras lidé báli, kdyby to byli takoví zlouni, tak by je už dávno nikdo nechoval. To má logiku ne?
Proč tyto psy lidi mají?
Mají skvělou povahu a impozantní vzhled. Ale důvodů je samozřejmě spousta ;)
PaF

Příspěvek od PaF »

Jasně, pro mne to problém není, mám rád všechny psy kromě dobrmanů, nejradši novofunlanďáky ;) . Ale je fakt, že velký psy pozoruju bedlivě, když je míjím. Jorkšíra v nejhorším člověk vyřeší placírkou, když mu rupne v kouli. Ale od nějakých 17kg začíná jít do tuhýho ;) a psa nad 25 kg nezvládne většina dospělých, pokud je nemají na škrtícím obojku. A bohužel, máme tu na sídlišti mraky velkých čoklů v režimu "Sedni, sedni, kurva sedni... tak stůj, když chceš". A to je pak k průseru jen krůček.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Tvá odpověď navozuje dojem, že se po ulicích pohybují šelmy čekající na vhodnou příležitost jak si kousnout :(
Přitom naprostá většina psů má lidi rádo, a to poslední po čem touží je porafat člověka.
Vyjímkou jsou ti malí smetáci. Ti to dělají opravdu s chutí a bezdůvodně.
I ti nevychovanci na volno si chtějí v 99,99...% případů člověka jen očmuchat.
Tím to neomlouvám, psovod by neměl dovolit, aby jeho pes obtěžoval někoho čmucháním, ale jsme ve vláknu obrana, a skutečně není důvod se hned bránit.
Stačí znát základní "pravidla" psí komunikace, a je po problému.
Nejhorší je, když k cizímu psu přijdeš, koukneš se mu do očí (to je ve zvířecí říši hrozba, nebo minimálně provokace), usměješ se na něj (to znamená vyceníš zuby), a pohladíš ho po hlavě (to často nemají rádi ani u páníčka, cítí se tím ohroženi).
Nepanikařit, neječet, neutíkat,... atd.
Opatrnost a respekt je na místě. Ale strach až zas tak ne.
PaF

Příspěvek od PaF »

U nevychovaného psa, který nerespektuje vlastního majitele a považuje se za Alfu tohle ovšem vůbec neplatí. Sám jsem se opakovaně předvídavostí vyhnul tomu, kdy na mne "skočil" okolojdoucí pes na vodítku. A spoléhat na to, že si chce jen čuchnout je kravina. I mezi psy jsou defektní jedinci (genetikou nebo nevýchovou) a poznat omyl, až mi visí na paži, je prostě chyba v odhadu situace. Předejít vzniku rizika je zásadní chybou právě v sebeobraně.

Ani úder košíkem, poslintání bundy apod. nejsou nic příjemného. U nepřipraveného člověka, seniora či dítěte můžou způsobit ošklivý šok.

Jinak výše popsané není důvod k agresi proti psu ale k zákroku proti majiteli. Většinou jde o přestupkové chování v zajištění psa na veřejnosti, obecné ohrožení z nedbalosti apod., což má řešení, zejm. když dotyčný bydlí v místě. U nás třeba MP reaguje na zavolání do pár minut.
Odpovědět