Sebeobrana
Re: Sebeobrana
Panove, do jineho vlakna abych tu nesvinil offtopicem by mne zajimala ta psi komunikace a jak se chovat k cizimu psovi - hlavne k tem, ktere pribehnou necekane nekde na prochazce (a za nimi nebezi udychana panicka ... to ten muj ctyricetikilovy "medvidek" si chce jen hrat...). + volny pes, ktery lehce zautoci (napr. proto, ze "brani" sve uzemi). Asi nema cenu resit 50kg bojove plemeno.
Zajimala by mne i prakticka obrana pred jinymi zviraty, napr. co dokaze divoke prase, jak se chova liska/jezevec, pripadne jsem slysel i o napadeni jelenem (to bude asi hodne vyjimecne, ale on-topic).
Zajimala by mne i prakticka obrana pred jinymi zviraty, napr. co dokaze divoke prase, jak se chova liska/jezevec, pripadne jsem slysel i o napadeni jelenem (to bude asi hodne vyjimecne, ale on-topic).
Jiná zvířata než psy neřeš, jde o raritní případy napadení, často s podílem viny na člověku. Chová se jako kokot, chce si pohladit nebo bere do rukou "opuštěná" mláďata, ignoruje krotké chování nemocných zvířat (liška-vzteklina) apod. Ústup, udržování odstupu, kovové zvuky apod. obvykle stačí. Jako malý skaut jsem seděl jednu noc na stromě, když se kolem nás motali divočáci. Ale byl to spíš neopodstatněný strach než reálné nebezpečí.
Výjimkou jsou medvědí maminy bufeťačky s mrňousy v okolí lidských sídel, tam můžeš udělat nevědomky chybu jako nic. Ale to je Slovensko.
Byly doby, kdy jsem spal pod širákem 100 nocí v roce, na rybách nebo v lese jsem byl několik dní každý týden v létě v zimě a nikdy jsem se nedostal do problémů. 2x jsem vyklízel prostor svižným odchodem z teritoria medvěda, když jsem našel jeho stopy okolo torza strženého kusu vysoké. 2x jsem potkal medvěda na cca 5-10m, oba jsme zamířili opačným směrem, aniž došlo ke konfrontaci. Jednou mi bachyně zastoupila cestu, když jsem jel v zimě autem na chatu, počkala, až přejdou selata a pak mne teprve pustila dál. Ale i kdybych šel pěšky, nic by určitě nehrozilo.
Pokud nejsi myslivec, který dohledává postřelený kus, nemusíš se k divokému zvířeti na pár metrů a do reálného rizika s divokým zvířetem vůbec dostat, i když chodíš do přírody denně. Jezevec a liška nejsou žádné riziko, většina lidí je zná jen ze zoo, divočáci jsou k nalezení snáz, ale obvykle taky nim na střední vzdálenost a do očí jim neuvidíš.
Ale když to jde, stejně nosím. Po městě i v lese a na rybách. Ale ne kvůli zvířatům....
Výjimkou jsou medvědí maminy bufeťačky s mrňousy v okolí lidských sídel, tam můžeš udělat nevědomky chybu jako nic. Ale to je Slovensko.
Byly doby, kdy jsem spal pod širákem 100 nocí v roce, na rybách nebo v lese jsem byl několik dní každý týden v létě v zimě a nikdy jsem se nedostal do problémů. 2x jsem vyklízel prostor svižným odchodem z teritoria medvěda, když jsem našel jeho stopy okolo torza strženého kusu vysoké. 2x jsem potkal medvěda na cca 5-10m, oba jsme zamířili opačným směrem, aniž došlo ke konfrontaci. Jednou mi bachyně zastoupila cestu, když jsem jel v zimě autem na chatu, počkala, až přejdou selata a pak mne teprve pustila dál. Ale i kdybych šel pěšky, nic by určitě nehrozilo.
Pokud nejsi myslivec, který dohledává postřelený kus, nemusíš se k divokému zvířeti na pár metrů a do reálného rizika s divokým zvířetem vůbec dostat, i když chodíš do přírody denně. Jezevec a liška nejsou žádné riziko, většina lidí je zná jen ze zoo, divočáci jsou k nalezení snáz, ale obvykle taky nim na střední vzdálenost a do očí jim neuvidíš.
Ale když to jde, stejně nosím. Po městě i v lese a na rybách. Ale ne kvůli zvířatům....
Úplný súhlas, iné zvery v divočine na blízko ani neuvidíš, v blízkosti zástavby sú zase na človeka navyknuté, a tolerujú ho. Problém sú "milovníci psov" so svojími hračkami bez výcviku. Nejakí dvojkiloví "trhači medveďov" nevadia, ale voľne pustené debilné hebedá už sú problém, a treba tvrdo vyžadovať po majiteľoch dodržiavanie predpisov.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Bylo by fajn pouzivat spravny, a defacto jediny uredni, termin pro ty tzv. bojova plemena. Existuje jen a pouze sluzebni. Nic jineho.
Bojové plemeno je nesmyslný výraz. Nic takového neexistuje.
Nicméně pokud už mluvím o těchto "bojových" rasách, tak to jsou vůči člověku jedny z nejpřátelštějších ras.
O mých psech také lidé tvrdí že jsou bojoví .
Ve skutečnosti jsou to původně váleční psi.
Sigurd má očividně komplex ze všech psů, všichni jsou debilní, takže tam bych to ani neřešil.
Nicméně pokud už mluvím o těchto "bojových" rasách, tak to jsou vůči člověku jedny z nejpřátelštějších ras.
O mých psech také lidé tvrdí že jsou bojoví .
Ve skutečnosti jsou to původně váleční psi.
Sigurd má očividně komplex ze všech psů, všichni jsou debilní, takže tam bych to ani neřešil.
Omlouvam se za vneseni spatne terminologie, nemam to nastudovane. Stykam se obvykle s "gaucovymi psy", ktere jde obvykle snadno odnest, nebo alespon odlakat na nejakou dobrotu.
Moje nejhorsi setkani se psem bylo, kdyz jsem z obyvaku od kocicich misek slysel, jak je nejake zvire neohrabane vysypava na zem. Tohle obvykle dela jezek, nebo kocka, ktera si spletla domov . K memu prekvapeni tam byl velky cerny pes, ulek znacny, stal zadkem ve dverich, na cumak jsem mu nevidel. Nakonec to byl pes vzdalenejsich sousedu, polohluchy, poloslepy, neustale zavreny doma, tak asi vyuzil dvou otevrenych branek a sel na pruzkum . Na prvni pohled ve mne ale hrklo.
===
Zver (jak se branit bez, nebo s chladnymi zbranemi typu klacek/nuz) by mne stejne zaijmala, prakticky kontaktne se s ni bezne setkavam, ale asi jsou v okoli lidskych obydli uz zvykli na lidi. Jezevec/liska je problem v podzemi, z toho mam opravdu strach, hlavne v plazivkach.
Moje nejhorsi setkani se psem bylo, kdyz jsem z obyvaku od kocicich misek slysel, jak je nejake zvire neohrabane vysypava na zem. Tohle obvykle dela jezek, nebo kocka, ktera si spletla domov . K memu prekvapeni tam byl velky cerny pes, ulek znacny, stal zadkem ve dverich, na cumak jsem mu nevidel. Nakonec to byl pes vzdalenejsich sousedu, polohluchy, poloslepy, neustale zavreny doma, tak asi vyuzil dvou otevrenych branek a sel na pruzkum . Na prvni pohled ve mne ale hrklo.
===
Zver (jak se branit bez, nebo s chladnymi zbranemi typu klacek/nuz) by mne stejne zaijmala, prakticky kontaktne se s ni bezne setkavam, ale asi jsou v okoli lidskych obydli uz zvykli na lidi. Jezevec/liska je problem v podzemi, z toho mam opravdu strach, hlavne v plazivkach.
No jestli někomu lezeš bez pozvání do ložnice, tak se nediv .
Jinak na obranu proti toulavým psům v Rumunsku jsme s úspěchem používali prak a valouny z potoka. Hole se neosvědčily, bylo to o nervy, zejména když to byla smečka. Valoun do kožichu nejdivočejšího štěkače zabral vždy, doslova ve 100%. Na psa s pánem bych to ale nezkoušel, ta zkušenost je z rumunských hor, kde lidi moc nebyli a ti čokli jeli na vlastní triko.
Jinak na obranu proti toulavým psům v Rumunsku jsme s úspěchem používali prak a valouny z potoka. Hole se neosvědčily, bylo to o nervy, zejména když to byla smečka. Valoun do kožichu nejdivočejšího štěkače zabral vždy, doslova ve 100%. Na psa s pánem bych to ale nezkoušel, ta zkušenost je z rumunských hor, kde lidi moc nebyli a ti čokli jeli na vlastní triko.
Sigurd komplex nemá, vyrastal so psami, mal psa od šteňaťa po uhynutie, ale to bola iná doba, iní ľudia a dedina. Nemám rád súčasných (hlavne panelákových) psíčkarov, ktorí si nedostatok ľudskej lásky kompenzujú láskou ku psovi, je to sebecké, nezodpovedné držať frustrované, nezamestnané psy v tých smradoch. Niekedy je to až choré, ako tých psov personifikujú,riešia zdravotný stav (hlavne ráno, keď máme otvorené okno na spálni ), ja sa im ani nedivím, veď tí hajzlíci si vedia získať človeka. Čo mi vadí najviac je tá arogancia- všetci sú povinní znášať rozmary ich psa- keď sa niekto ohradí, tak je to zlý človek, čo nemá rád zvieratká.
V minulom roku som bol svedčiť na súde (sám som sa ponúkol), keď hrubohlavému debilovi vbehol veľký pes medzi deti a mamičky na pieskovisko- veľa kriku, panika, pováľané deti (žiadne zranenia), a debil namiesto chytenia psa surovo inzultoval dievčinu na chodníku, ktorá si to natáčala na mobil...
Nie je to moja obľúbená skupina, netajím sa s tým, a nijako im to neuľahčujem.
V minulom roku som bol svedčiť na súde (sám som sa ponúkol), keď hrubohlavému debilovi vbehol veľký pes medzi deti a mamičky na pieskovisko- veľa kriku, panika, pováľané deti (žiadne zranenia), a debil namiesto chytenia psa surovo inzultoval dievčinu na chodníku, ktorá si to natáčala na mobil...
Nie je to moja obľúbená skupina, netajím sa s tým, a nijako im to neuľahčujem.
Asi máš v okolí enormní množství dementních pejskařů. Pak tvou frustraci chápu.
V mém okolí je naštěstí svět ještě normální, a takoví debilové o kterých píšeš jsou u nás naštěstí dost vyjmeční.
Bydlím kousek od cyklostezky. Mě se jako nejhorší skupina lidí jeví cyklisti.
Každej druhej je bezohlednej arogantní hulvát,... hrozná banda.
V mém okolí je naštěstí svět ještě normální, a takoví debilové o kterých píšeš jsou u nás naštěstí dost vyjmeční.
Bydlím kousek od cyklostezky. Mě se jako nejhorší skupina lidí jeví cyklisti.
Každej druhej je bezohlednej arogantní hulvát,... hrozná banda.
Když se nad tím člověk zamyslí,... lidé mohou měnit názory, ale nezmění povahu.
Takže vlastně nejsou debilní pejskaři, cyklisti, střelci, ...
Jsou to zkrátka jen debilní lidi, a tito debilové pak mají i nějaké ty koníčky.
Nejspíš v tvém případě není problém s pejskaři, ale s místními debilními občany jako takovými.
Ten koníček v tom nehraje roli.
Takže vlastně nejsou debilní pejskaři, cyklisti, střelci, ...
Jsou to zkrátka jen debilní lidi, a tito debilové pak mají i nějaké ty koníčky.
Nejspíš v tvém případě není problém s pejskaři, ale s místními debilními občany jako takovými.
Ten koníček v tom nehraje roli.
Zdrojom obťažovania, pocitu ohrozenia, konfliktu je pes nie psíčkar.
Ak je niekto debil, a nemontuje sa mi do života, tak je to jeho problém, a nikoho to neobťažuje- každý sme nejaký...
Psíčkar bez psa vyzerá navonok, ako normálny človek .
Ak je niekto debil, a nemontuje sa mi do života, tak je to jeho problém, a nikoho to neobťažuje- každý sme nejaký...
Psíčkar bez psa vyzerá navonok, ako normálny človek .
Člověku se chce říct, že na tom Slovensku máte asi i debilní psy .
Pravda ale je, že za to čeho se bojíš mohou debilní páníčci. Moji psi by taky rádi s lidmi blbli, očuchávali je,...
Ale bez svolení dotyčné osoby jim to nedovolím.
(Před vánoci se s nimi vyblbla Eva Decastelo, a byla z nich nadšená)
Za celý svůj život jsem neměl nějaký vážnější problém s cizími psy.
2x na mě cizí pes skočil protože si chtěl hrát. Jednou stafordí puberťák, a jednou dospívající boerboel.
A jednou mě když jsem seděl na lavičce pochcali hned dva psi po sobě. Ale nezbláznil jsem se z toho.
Přiběhnutí a očmuchání samozřejmě nepočítám.
Nejspíš je to i o mojí toleranci a nastavení co už mi vadí, a co je neškodná zábava.
Pocit ohrožení jsem asi nikdy neměl. Nevybavuji si to.
Debilní pejskař bez psa vypadá normálně, stejně tak vypadá normálně debilní řidič bez auta, debilní cyklista bez kola, debilní majitel střelné zbraně mimo střelnici,...
Mrzí mě že máš ve svém okolí tolik debilů, kteří ti zkazili "pohled" na psa, protože jsou to jinak úžasná stvoření.
Pravda ale je, že za to čeho se bojíš mohou debilní páníčci. Moji psi by taky rádi s lidmi blbli, očuchávali je,...
Ale bez svolení dotyčné osoby jim to nedovolím.
(Před vánoci se s nimi vyblbla Eva Decastelo, a byla z nich nadšená)
Za celý svůj život jsem neměl nějaký vážnější problém s cizími psy.
2x na mě cizí pes skočil protože si chtěl hrát. Jednou stafordí puberťák, a jednou dospívající boerboel.
A jednou mě když jsem seděl na lavičce pochcali hned dva psi po sobě. Ale nezbláznil jsem se z toho.
Přiběhnutí a očmuchání samozřejmě nepočítám.
Nejspíš je to i o mojí toleranci a nastavení co už mi vadí, a co je neškodná zábava.
Pocit ohrožení jsem asi nikdy neměl. Nevybavuji si to.
Debilní pejskař bez psa vypadá normálně, stejně tak vypadá normálně debilní řidič bez auta, debilní cyklista bez kola, debilní majitel střelné zbraně mimo střelnici,...
Mrzí mě že máš ve svém okolí tolik debilů, kteří ti zkazili "pohled" na psa, protože jsou to jinak úžasná stvoření.
Problém je v tom, že nepejskař nemá šanci poznat, zda pes chce jen očuchat, nebo sežrat.
Z dětství a mládí mám opakovaně s cizími psy špatnou zkušenost - jedna jizva, jednou prokousnuté kalhoty a jednou protržená košile, jednou čáry od zubů na noze (málem mě sundal z kola pod projíždějící auta) - a trvalé šrámy na duši.
V dospělosti jsem s pár menšími psy na volno konflikt měl, ale to už jsem mentálně ustál a u psů do cca 25 kg umím dát rychle najevo kdo má převahu (hodně nasraných 90 kg vs většinou debilních dorážejících cca 10-25 kg). Nicméně i zbroják jsem si nakonec dělal hlavně kvůli agresivním polotoulavým psům bezďáků vegetujících na zahradách v sousedství té naší.
---
Náš starší klidný pes cizí lidi ignoroval, až jsme potkali paní, které měla ze psů hrůzu - začala se bát -> změnilo se jí složení potu - pro psa začala zajímavě smrdět a pes ignorující 99,9% lidi si ji šel očuchat.
Že je starší zlatý retrívr s košíkem poměrně neškodné stvoření člověka, který má ze psů hrůzu, celkem logicky moc nezajímá, protože pro něj je každý pes co trčí nad kotníky něco jako Kerberos.
Ono samozřejmě ani to očuchání by slušný psovod neměl psovi dovolit .
Ale psi jsou vcelku dobře čitelní. Většinou i nepejskař pozná jestli ten pes chce kousnout, nebo oblíznout.
Ale jsou i vyjímky.
Ten můj nejstarší (bandog) žádné zvláštní emoce neprojevuje. Prostě v klidu přijde, a zaútočí.
(tím myslím na jiného psa. S lidmi vychází dobře) Diskrétní zabiják mu říkají .
Co ten se mě už natrápil, zkusil jsem všechno možné, ale má to bohužel v sobě.
Takže procházky jsou neustálé pozorování okolí, pevný postroj, připnutý pro jistotu na dvě karabiny,...
Zkrátka nesmí se k žádnému psu dostat.
Jeho seznamování s mými dalšími psy trvalo víc jak týden, než je přijal do smečky.
Ale takových psích sociopatů moc není.
Ale psi jsou vcelku dobře čitelní. Většinou i nepejskař pozná jestli ten pes chce kousnout, nebo oblíznout.
Ale jsou i vyjímky.
Ten můj nejstarší (bandog) žádné zvláštní emoce neprojevuje. Prostě v klidu přijde, a zaútočí.
(tím myslím na jiného psa. S lidmi vychází dobře) Diskrétní zabiják mu říkají .
Co ten se mě už natrápil, zkusil jsem všechno možné, ale má to bohužel v sobě.
Takže procházky jsou neustálé pozorování okolí, pevný postroj, připnutý pro jistotu na dvě karabiny,...
Zkrátka nesmí se k žádnému psu dostat.
Jeho seznamování s mými dalšími psy trvalo víc jak týden, než je přijal do smečky.
Ale takových psích sociopatů moc není.
Jako nepejskař jsem poznal naprosto kulový - nepoznal jsem většinou fakt nic. Když jsem bydlel se psem, tak jsem se to naučil. Teď jsem už pár let bez psa a se čtením cizích psů zase začínám mít pomalu ale jistě problémy.
Se psy to je složité. Dokáží překvapit.
Kdysi jsem slyšel, že kolie nemají ostatní psy rády/i.
Z mých zkušeností jsem nakloněn tomu věřit.
Píšu y/i proto, že - na malamuta, kterého jsem chodil venčit, štěkala kolie za plotem jak blbá.
Když jsme se jednou na sněhu v zimě potkali na 30 metrů s kolií (nevím jestli stejnou) tak se ten dost prostoduchý dobrák (všechny psy co jsme potkávali okázale ignoroval, včetně té kolie za plotem. Na jednoho jediného jednou štěkl - to když se mu ten mrňavý vořech zkusil zakousnout do zadní nohy.) za ní vrhl - a já ho na vodítku na tom sněhu nedokázal ubrzdít, prostě mne přetáhl. No - oba na vodítku se do sebe pustili a trvalo nám delší dobu, než jsme je od sebe dostali.
Takovou reakci jsem nečekal.
Kdysi jsem slyšel, že kolie nemají ostatní psy rády/i.
Z mých zkušeností jsem nakloněn tomu věřit.
Píšu y/i proto, že - na malamuta, kterého jsem chodil venčit, štěkala kolie za plotem jak blbá.
Když jsme se jednou na sněhu v zimě potkali na 30 metrů s kolií (nevím jestli stejnou) tak se ten dost prostoduchý dobrák (všechny psy co jsme potkávali okázale ignoroval, včetně té kolie za plotem. Na jednoho jediného jednou štěkl - to když se mu ten mrňavý vořech zkusil zakousnout do zadní nohy.) za ní vrhl - a já ho na vodítku na tom sněhu nedokázal ubrzdít, prostě mne přetáhl. No - oba na vodítku se do sebe pustili a trvalo nám delší dobu, než jsme je od sebe dostali.
Takovou reakci jsem nečekal.