Ekonomický kolaps
Re: Ekonomický kolaps
Je na čase, aby tenhle bankovní systém částečných rezerv, derivátů a pákových instrumentů šel už konečně do historie...
Na tzv je zajímavý článek s názvem: sezónní akumulace. Jak těžké je uložit terawathodiny z léta na zimu.
Doporučuji přečíst. Je v sekci akumulace energie.
Edit: doplnění.
Doporučuji přečíst. Je v sekci akumulace energie.
Edit: doplnění.
link, ať to ostatní nemusejí hledat
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... ta-na-zimu
EDIT: tak jsem to pročetl. Ještě tam zapoměli na jednu věc. A to je ztráta uložené energie v průběhu času.
Pokud by jsme třeba uložili 1TWh do roztavené soli, kterou pak budeme používat v zimě.
Tak když napodzim naplníme takový zásobník do "plna". Kolik energie v něm bude za 3 měsíce i kdyby jsme z něj nic neodebrali?
https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elekt ... ta-na-zimu
EDIT: tak jsem to pročetl. Ještě tam zapoměli na jednu věc. A to je ztráta uložené energie v průběhu času.
Pokud by jsme třeba uložili 1TWh do roztavené soli, kterou pak budeme používat v zimě.
Tak když napodzim naplníme takový zásobník do "plna". Kolik energie v něm bude za 3 měsíce i kdyby jsme z něj nic neodebrali?
Před asi 15 až 20 lety jsem se zajímal o fototermiku a o možnost pod zem zakopat velkou (asi z vagónu, ale už si nepamatuji její objem) cisternu zabalenou do metr tlusté izolace. V práci nás zajímalo, jestli by voda nahřátá v létě vydržela "topit" až do jara. Výsledek byl takový, že i když by se z nádrže žádné teplo neodebíralo by nejpozději do Vánoc klesla teplota vody pod použitelnou mez. A to jen průnikem tepla přes izolaci do hlíny.
Niečo podobné som si skúsil pár rokov dozadu napočítať aj ja. Našiel som nejakú stránku ponúkajúcu priemyselné nádrže a dostal som obdobný nápad. Okrem toho, že za cenu iba nádrže by sa dalo kúpiť slušné ojazdené auto (bez izolácií, trubiek , atď), tak to celé skončilo na tom, že aj pri použití najsamlepších izolačných materiálov (VIP - vacuum insulation panel) som došiel ku stratám cca. 0,3 až 0,5 °C/deň. To viac-menej potvrdzuje rezultát z predchádzajúceho príspevku. Nejakými technickými fintami (vykurovacie rohože pod izoláciou, zmiernenie teplotného gradientu nahriatím priestoru v tesnej blízkosti izolácií) by sa možno ešte podarilo mierne predĺžiť výdrž naakumulovanej nádrže, ale zásadný prielom by to už zrejme neprinieslo.
Potešilo ma najmä to, že môj výpočet sa (dávno po vyjdení zo školských lavíc( ukázal ako správny. Žiaľ....
Potešilo ma najmä to, že môj výpočet sa (dávno po vyjdení zo školských lavíc( ukázal ako správny. Žiaľ....
Je trochu paradox, že neznalí znovu objevují Ameriku, vytahují projekty, které už před desítkami let byly prozkoumány se závěrem, že tudy cesta nevede. Rozdíl je v tom, že tankrát mnoho takových slepých cest končilo na tom, že ekonomicky je to nesmysl.
Ejhle stačí politicky zatlačit, masírovat jednu generaci školáků ideologicky zkreslenými tezemi, trochu někde zavrtět psem, a najednou si tleskáme, za to, že vozíme zkapalněný plyn z Ameriky, stavíme větrníky i tam, kde se dříve nyvyplatily, solární pole rostou běžně i na zemědělské půdě a nutíme masy jezdit elektromobily, které jen eko stopu přesunou na méně exponované místo.
Co se týká akumulace tepla ve vodě, tak o tom bylo napsáno mnoho knih.Taky jsem to před desítkami let studoval, když jsem se pouštěl do rekonstrukce domu. Nejefektivnější cesta byla mít jakýsi izolovaný bazén přímo pod barákem, protoože i ztráty nedokonalou izolací ve finále jdou nahoru, tedy do domu. Kromě toho projektu nevím o nikom, kdo by to tak v reálu měl.Třeba to zase někdo vytáhne jako HIT.
Ejhle stačí politicky zatlačit, masírovat jednu generaci školáků ideologicky zkreslenými tezemi, trochu někde zavrtět psem, a najednou si tleskáme, za to, že vozíme zkapalněný plyn z Ameriky, stavíme větrníky i tam, kde se dříve nyvyplatily, solární pole rostou běžně i na zemědělské půdě a nutíme masy jezdit elektromobily, které jen eko stopu přesunou na méně exponované místo.
Co se týká akumulace tepla ve vodě, tak o tom bylo napsáno mnoho knih.Taky jsem to před desítkami let studoval, když jsem se pouštěl do rekonstrukce domu. Nejefektivnější cesta byla mít jakýsi izolovaný bazén přímo pod barákem, protoože i ztráty nedokonalou izolací ve finále jdou nahoru, tedy do domu. Kromě toho projektu nevím o nikom, kdo by to tak v reálu měl.Třeba to zase někdo vytáhne jako HIT.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.