Mam dobry pocit z toho, ze se moje penize "investovane" do veci a technologii proti hotovosti a uctum zhodnotily

Výroba v Kolíně je zrušena - a už nebude , končili k březnu, tam nejde o výpadek ale zrušení výroby. Stejně jako česká raf v Kralupech to vše přešlo pod Orlen a ten některé provozy zrušil.
Může mi tohle někdo vysvětlit? Já jsem byl vždy rád že jsem z Ekonomie (jako předmětu) sotva prolezl a předpokládám, že mám asi víc technické myšlení, nežli ekonomické. Něco co bych rád vytáhl:
Do určité, neli značné míry na tom budou mít vinu burzovní spekulanti. Na negativní zprávy reagují nákupy, či prodejem čímž v negativním smyslu násobí efekt dané zprávy.Grunt píše: ↑12.06.2022 10:43Může mi tohle někdo vysvětlit? Já jsem byl vždy rád že jsem z Ekonomie (jako předmětu) sotva prolezl a předpokládám, že mám asi víc technické myšlení, nežli ekonomické. Něco co bych rád vytáhl:Výsledek je ten, že energie i přesto že nejsou vyráběné z plynu či ropy letí do nebes, ropné produkty jsou dvakrát a ne-li i třikrát dražší a vše co je na to nějakým způsobem navázané (zemědělstvím počínaje) zdražuje a roztáčí nezastavitelnou inflační spirálu. Já to fakt nechápu. Nic marginálního co by stálo za řeč se u nás víceméně nestalo a přesto krachují firmy a lidi se připravují na dobu kamennou. Co by se třeba stalo v případě:
- Nejsme se žádnou zemí ve válečném konfliktu (AFAIK).
- Plyn, obzvláště teď v letním období je zcela marginální položkou pro provoz. Ok, některé průmyslové provozy mají plyn jako vstupní surovinu, ale teď v létě se dá nahradit (prostě není potřeba topit).
- Rusko ani zdaleka není jediným vývozcem ropy. Ba naopak.
Prostě z mého pohledu se neděje nic tak významného co by ospravedlňovalo tak šílený nárust inflace. Teda pokud odpočtu zjevné monopoly a neustálé hrabání profitu na čemkoliv (a to blbým chlebem počínaje). Si třeba představte že by z nějakého důvodu byly nedostupné majoritní peerovací centra internetu nebo by byly znepřístupněny systémy majoritnách amerických platebních firem. A nebo by třeba došlo k přestřižení podmořského kabelu? Pak neprovedete jedinou bezkontaktní platbu a pak by jako nastalo co? Kompletní krach finančního systému? A to je mimochodemm stejně tak pravděpodobné, ne-li pravděpodobnější než Evropu postihne v budoucnosti pár suchých let s neúrodou.
- By se zastavily naprosto všechny řeky tok? Hydroenergie má v některých zemích (třeba u sousedů) mnohem větší podíl na celkovém energetickém mixu než plyn a stejně tak je tomu i u nás. To by potom taky ceny všeho vytřelily do nebes?
- By se něco stalo s cenama Uranu. Jaderné elektrárny mají mnohem větší podíl na celkévé výrobě elektrické energie, nežli plyn. Nedovedu si představit co by se stalo když bychom neměli čím zavézt jaderné reaktory (řekněme ne třeba u nás ale i po světě). Znovu ekonomický kolaps lusknutím prstu?
- By země opravdu těžící ropu, tzn. země na Blízkém východě (OPEC?) přešly do válečného stavu a nemohly by vyvézt ani kapku ropy. To bychom mohli tady v Evropě znovu sedlat koníky a oprašovat koňmi tažené pluhy?
- By nastal opravdu nějaký katastrofický scénář známí spíše ze sci-fi. Nějaké tornádové bouře po Evropě, zamoření velké části úrody a polí třeba řekněme v USA v důsledku jaderného konfliktu, Čína by přestala vyrábět zboží, atd. To bychom opravdu mohli vzít veškerou měnu a spláchnout ji do záchodu?
Já prostě žádnou krizi zdrojů nepociťuju. Akorát nezastavitelnou krizi v honbě za profity.
Je pouze otázka času než se přesně toto stane - blízký východ je časovanou bombou z důvodů které jsem popsal v jiném vlákně. Proto zpřetrhat obchodní vazby s Rusy je pro Evropu sebevražedné, jelikož přijde čas kdy jim tu ropu z OPEC nikdo nedodá.By země opravdu těžící ropu, tzn. země na Blízkém východě (OPEC?) přešly do válečného stavu a nemohly by vyvézt ani kapku ropy. To bychom mohli tady v Evropě znovu sedlat koníky a oprašovat koňmi tažené pluhy?
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... vce-705281Vláda Petra Fialy (ODS) chce podle Gazdíka občany motivovat k tomu, aby sami šetřili. Kdo opravdu bude šetřit, dosáhne podle člena vlády na nejvyšší slevy. Vláda hodlá tento tarif dotovat až 50 miliardami korun.
https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy ... veten-2022Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 16,0 %, což bylo o 1,8 procentního bodu více než v dubnu. Zrychlení1) meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (nárůst na 15,1 % z dubnového 10,7 %). Růst cen mouky zrychlil na 64,6 % (v dubnu 52,3 %), masa na 17,3 % (v dubnu 11,0 %), polotučného trvanlivého mléka na 42,1 % (v dubnu 31,3 %), vajec na 33,8 % (v dubnu 14,2 %) a másla na 51,9 % (v dubnu 31,6 %). V oddíle bydlení vzrostly především ceny zemního plynu o 49,2 % (v dubnu o 44,2 %) a tuhých paliv o 30,1 % (v dubnu o 24,1 %). V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 22,8 % (v dubnu o 19,5 %) a ubytovacích služeb o 18,1 % (v dubnu 14,4 %).
Tak co jsem koukal na ceny zlata tak zrovna jen za včerejšek vyšplahla unce zlata z cca 44 500 Kč na 45 500 Kč. Takže stagnace bych tomu neříkal, spíš by mě zajímalo proč takový skok během jednoho dne.