Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
štaflík

Re: Výběr nože

Příspěvek od štaflík »

Sissi má i model M07, který je kratší a s vyšší čepelí. Ale ani ta neni žádný drobek. Na jemnou práci mám rád Fallkniven F1. Sice trochu předražený, ale skvěle tvarovaný. Jenom se obecně Fally nehodí do velkých rukou. Jejich střenky jsou drobné. Dobře se mi pracuje o s otevírákem a mojím EDC KA-Barem 4070. Skvělá kudla za dobrý peníz...
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Kabarku 4070 sem nosil dva roky jako EDC, fajn nůž. Teď ji střídám s RAT 1, to je taky evergreen EDC. Ale přeci jen, venku, v lese, na třísky, by se mi líbil malej pevnej...
pirat

Příspěvek od pirat »

Zdravim,
jen trosku budu oponovat, hadat se nechci, jen rozsirit nabidku nazoru ;)
metrosexual nejsem, SUV nemam a myslim, ze v prirode jsem vic doma nez doma :D nicmene jsem si koupil Gerber (konkretne model Armor bez zubu)

Obrázek

musim rict, ze me vyznamne prekvapil. Na zacatku se s nim slo oholit, coz ted (cca 3 roky) uz sice nejde (jedinkrat jsem ho nebrousil), ale rez ma stale velmi presvedcivy...tim myslim VELMI. Pouzivam ho jako pracovni, tedy zadne slitovani, ale zaroven zadne voloviny (rezat do kameni, hazet do zeme ...), proste to co s nozem chcete bezne delat...
Nemam s nim jediny problem...ostri drzi az prekvapive dobre, drzi se naprosto skvele..cela ergonomie me opravdu nadchla, jak uchop, tak otevirani, material strenek (syntetika, vydrzi vse a neklouze ani pomerne mastna)...

Koupil jsem mensi "mestske" gerbery i znamym, kteri nuz tez pouzivaji caso (ne na noseni :) ) a spokojenost tez, takze pro me bude i pristi volbou a mohu velmi doporucit ... a troufnu si rict, ze jsem uz par nozu videl...
marish
VIP

Příspěvek od marish »

Však jsem jen napsal, že co jsem nasál info o Gerber BG, tak odpovídá kvalitou Gerberu. Chápu to spíš tak, že je stejně dobrý (takže to není reklamní šunt, ale jen reklamní tah Gerberu).
Sám jsem rok Kabarku nebrousil. Ale pak už řezala hlavně díky mikrozoubkům, a to jsem ji rozhodně moc nepoužíval (svačinky, obaly, karton...). Neumím si představit jak ti mohl venku vyhovovat tři roky nebroušený nůž. Já si pořídil pár keramickejch brousků, a učím se s nima brousit svoje nože.

Docela by mě zajímalo, jak po těch letech užívání vnímáš tanto čepel. Mě se na ní nelíbí že hlavní linie ostří je rovná, a všechno co se řeže na rovné podložce, bere jen ten přední růžek. Možná to je ale důvod, proč řeže i tři roky bez broušení :?:
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Problém Gerberu vidím prostě v ceně. Za VELMI srvnatelné peníze lze koupit nože jednoznačně lepší. Gerber má celkem dobrý návrh geometrie a k tomu průměrné, navíc podle všeho, upadající materiály. To vše za velkou cenu. Konkrétně třeba model Prodigy má opravdu dobrý návrh, první série byly vyrobeny celkem kvalitně, ale podle všech zasvěcených signálů kvalita používaných ocelí významně upadá. Navíc je to prostě Čína a proč si za peníze, co stojí Číňan nekoupit Fina, Švédo-Japonce či Američana z výrazně lepších materiálů. A nebo si kousek připlatit a koupit si custom nůž od českého nožíře (nepodceňovat). Kdyby velké Gerbery stály kolem 1000 - 1400,- tak s nimi nemám problém. Ale za peníze, co si za to říkají se dají pořídit Sissipuukko, či za malý příplatek Fallkniven. A nic proti Gerberu, ale vedle těchto nožů je to druhá liga. Často i Ka-Bar vychází levněji a alespoň je to prověřený nůž s úžasnou tradicí, solidní kvalitou a za cenu často o dost nižší, než Gerber. Sérii BG považuji za čistě marketingový tah, co má z joudů tahat prachy a s nožířstvím, kvalitou či utilitárností nemá co do činění. Zamysli se nad tím, proč armády Gerbery nepoužívají. Používají Ka-Bary, Fally, Sissi, Ontaria, R.A.T.y apod. Kdyby nějaký borec z SAS vytáhl BG, asi tím zlikviduje zbytek jednotky, protože se jeho kolegové smíchy po*erou. Kup si raději nějakou lepší serii UTONa. Při troše Googlování zjistíš, že asi jeden či dva jejich modely nejsou zlé, byť zbytek za nic nestojí. Ale opět - proč si za 1800,- kupovat UTON z dobré serie, když za 2 000,- lze mít Sissipuukko. Jo, je fakt že Sissi vypadá obyčejně. Ale hrajeme si tu na materiál, co má být pro přežití, až spousta věcí nebude fungovat. Nůž je příliš důležitý.
Prostě za ty peníze jsou opravdu lepší nože.
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

a co takhle glock fm 78/81? nizka cena, uhlikovka, skoro neznicitelny...u amradnich jednotek take velmi rozsiren...
Reccol
VIP

Příspěvek od Reccol »

Glock 78 mam. Levnej, jednoduchej nuz, dobre vyvazenej. Za ty prachy podle me vysoce prevysuje vsechno okolo. Urcite zadna spicka, ale praci odvede dobre. A docela fajn se s nim hazi ;)
Jinak nez do nejakych firem slovutnych jmen (samozrejme nezobecnuju) bych zkusil investovat do nozu od nekterych ceskych noziru. Staci projet knife.cz, je jich tam dost. A o kvalitu bych se fakt nebal, nehlede na to, ze vam ten nuz vyrobej v podstate na miru.
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

Nožů mám spoustu.
Některé na práci - již zmiňované sissi, fallkniveny, moru ....
některé pro své děti - například ten některými místními odborníky zatracovaný Gerber GB (mimochodem, ať je to jak chcete, tahle kudla toho celkem dost vydrží a naprosto skvěle se mýmu klukovi drží - a to je pro mě nejdůležitější)
a některé nože mám jen pro radost ....

jeden z nejhezčích sériových nožů které mám je tento:

http://www.noze-nuz.com/almar/AMSROV.php

naprosto úžasný linie ....

Obrázek

a teď do mě ..... ;)
Rainier Wolfcastle

rekl bych ze se to tu moc hroti...kazdemu sedi neco jine a kazde zbozi ma sveho kupce...napr ja vybiram podle pomercu cena/uzitna hodnota...drahy nuz pro me ztraci smysl, mel bych porad strach abych ho nekde neztratil, neznicil atd...proto pouzivam z pevnych nozu hlavne duo mora/glock, zaviraky rat1/maly victorinox + na sekací práce fiskars x10(preci jen je mi nozu na to lito) vsechny holi a nepotrebuju zadnou high-tec ocel, ktera se sice da extreme naostrit, drzi dobre ostri, ale pri horsi praci se vylamuje...
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Já klidně a celkem rád nakoupím i čínské nože přes Ebay. Občas se tam prodávají designově zajímavé kousky z dobré ocele (např. 440C) Dokonce mám i jeden pákistánský nůž. Ale to je ruční práce z damašku :) Hádat se kvůli noži opravdu nemá příliš smysl :(
Terminated Account

Re: České obchody / eshopy

Příspěvek od Terminated Account »

štaflík píše:Chlapi, ten nůž Acron má čepel z oceli 420. Bláto...
Je fakt, že stojí pár korun. Nicméně jeho výdrž bude minimální a za srovnatelné peníze máte Moru...

Jasný, že materiál není žádný svět, ale za necelých 300 Kč, to může být pro někoho zajímavé, třeba jako záloha. Například pro děcka jako první nůž na naučení je to ideální. Jako hlavní mazel, je to samozřejmě blbost.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

A vždyť se tu snad nikdo nehádá. Pokud se někomu líbí čínský Gerber EG, ať si ho koupí. Jenom jsem chtěl upozornit, že je to prostě typický čínský marketingový nůž. Příště tam mohou dát HelloKitty logo, pro mladé bushcraftky. Event. chtěl jsem upozornit lidi, co tomu moc nehoví, že za své peníze mohou dostat o dost víc. Ať již formou skutečných survival nožů, či si nechat udělat český nůž na míru (mírně dražší varianta).
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Jestli není lepší si tu stovku za Moru připlatit.... Ale pokud se to někomu líbí, tak je to OK.
Rainier Wolfcastle

dobry survival nuz? ten ktery mam zrovna u sebe, klidne i dobre nabrouseny kuchynak za 20korun
pirat

Příspěvek od pirat »

Rainier to trefil na hlavicku, s nim 100% souhlas

all: aby nedoslo k nedorozumeni, ja serii BG nehajim, spis naopak..je to zjevny komercni tah a myslim, ze 99.999% majitelu si ho zakoupilo a kraji s nim maximalne vysocinu vecer u televiznich novin...
co hajim, je kvalita nozu od firmy gerber, ktera odpovida cene (osobne bych vice jak 1500 a v extremnim presvedceni 2000 nedal, proto hovorim jen o teto cenove relaci)

staflik: ja kupoval muj gerber za 1200,- coz povazuji za vic nez adekvatni predvedenemu vykonu...rukou mi proslo nekolik nozu, myslim dost na to, abych nesoudil z jednoho kusu (UTON, Glock, Victorinox, Faibairn-applegate, Fiskars, Phrobis, Ontario,... )
Urcite jsem nemel v ruce vsechny, to netvrdim, dokonce od kazde znacky casto jediny kus...ale razim heslo, ze pokud ma firma presvedcit, musi to umet libovolnym kusem...
Musim rict, ze ne vsechny me nadchly a ne vsechny zklamaly...nicmene po letech uzivani jsem s Gerberem vic nez spokojen...
P.S. Gerber sice armada nepouziva, nicmene mnozstvi vojaku, zejmena ne radovych brancu, ktere si Gerbery kupuje me presvedci vic nez jeden super heavy duty kus od Phrobise, kterej to sice vyberovym rizenim dotah az do konce, ale ze bych z nej pad na prdel, to ne...

Marish: Tanto jsem kupoval zamerne, protoze krajeni veci na prkynku je vec, kterou s tim zas tak casto nepodnikam...takze na orezavani/osekavani ruznych predmetu v ruce uvitam presne rovnou cepel bez zoubku vic nez cokoliv jinyho...
Ten ostej zoubek, kde se linie potkavaji vzal za svy (ostri) velmi rychle prirozene, nicmene tim myslim, ze uz neni jako ziletka, ale kraji stale suverenne...na zacatku se s nim daly delat hodne jemne veci, s timto bodem, temer neurochirurgie :D (nadsazka)... ale caste vyuzivani tak male hrany si vezme dan samo...
Cepel jako takova drzi naprosto obstojne a sem tam stale veme kus nesikovneho masa... :)
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

Otazka není jestli je 420bláto, ale na co to kdo použije a cena. Když to přeženu, ideáln pro děti je právě ta 420, odolává nejvíc oxidaci, na druhou stranu pokud budu chtít výdrž ostří jako primární nikdy nepořídím nerez nůž. Takže pokud cena je ok a bude nůž 420ocel a hlavní kritérium je nerez(oblíbené právě u dětí nechat v trávě apod.) pak 420 nemusí být špatná volba.
Rainier Wolfcastle

jinac pokud nekdo hleda opravdu bytelny nuz na tu nejtvrdsi praci za rozumny peniz, toto by mohl byt zajimavy kup
http://www.noze-nuz.com/condor/CTK24094HC.php
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Rainier Wolfcastle píše:dobry survival nuz? ten ktery mam zrovna u sebe, klidne i dobre nabrouseny kuchynak za 20korun
V tom případě nemá cenu řešit výběr nože a celý tento thread je zbytečný. Stejně tak tak bych odbafl vlákno o zbraních.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Piráte - můžeš upřesnit informaci, že vojáci, zejm. ne obyčejní si kupují Gerbery? Pramen?
Kvalita nožů Gerber - prostě nevím, čím se liší kvalita nožů Gerber od jakéhokoliv jiného čínského nože vyrobeného z průměrné až podprůměrné (dle typu a ročníku) oceli. Snad jen že mají většinou dobrý návrh a design (nemyslím BG). 1200,- za velkého Gerbera je celkem adekvátních, 1800 - 2000 je naprostá blbost a vyhozené peníze. Pod 2000 tisíce můžeš mít Sissi doručenou až ke dveřím a kvalita je nesrovnatelná. Když levný velký nůž, tak Ka-Bar.
pirat

Příspěvek od pirat »

Pramenem je lidova ustni slovesnost. Z pochopitelnych duvodu se vic rozepisovat nebudu. Vzhledem k povaze pouziti se jednalo predevsim o skladaci noze nebo multitooly...ne pevne cepele...aby to bylo uplne korektni.
Nerikam krive slovo o zminenych skandinavskych firmach, ale prijde mi, ze konkretni pouzita ocel je tez otazkou vkusu...je jasny, ze nektere se nehodi vubec, ale je to jak s kuchynakem, nekdo chce mekci nuz, ktery si nabrousi pred kazdym pouzitim, ale hlavne aby pruzil, nekdo zas chce aby kdyz ho hodi na zem, aby prasknul, jinak ho nebere...
Kazdy at si vybere dle gusta...
Odpovědět