Katana

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
bomber
Pohlaví: muž

Re: Katana

Příspěvek od bomber »

Velmi dobrou a smrtící zbraní může být rapír, ale ten vyžaduje opravdovou zručnost.
koutlosh

Příspěvek od koutlosh »

Za 1500USD nebudu mít 100cm mrdku, co je malá pomalu i pro toho zakrslýho japončíka, ale nechal bych si vykovat katanu na svou výšku... tedy cca nějakých 125cm z toho tak 95cm vyjde na čepel a to už protivník s šavlí nebude mít výhodu délky... bude to mít krapet svižnější, ale když se čepele setkají, budu mít mnohem větší kontrolu... sek na prsty vede buď podél čepele mojí vlastní zbraně a na to tsuba stačí a pokud vede z jiného úhlu, tak se buď protivník odkryl, nebo mě přechcal tak, že by mě klidně mohl trefit do předloktí, takže je to relativně jedno... osobně v případě PA se šermířským soubojem dle nějaké školy příliš nepočítám, z hlediska skladnosti preferuji zbraň bez mohutného koše, a to i v případě šavle...
plenty wolfs

Příspěvek od plenty wolfs »

http://www.hayashi.cz/koto-katana-2009-produkt_idt-8958

http://www.hayashi.cz/koto-katana-2006- ... t_idt-8959

Tieto katany nevyzerajú zle, cena ujde. Katana v cene 3.900 CZK by na bežné používanie aj stačila. Keď mám porovnať cenu profi vykutej katany t.j. od 40.000 CZK tak za tú cenu mám 10 ks síce menej kvalitných kusov železa ale vystrojím ním viac ľudí, v tej cene je to spotrebný "tovar", ktorý sa nebudú báť použiť ....
hanpari

Příspěvek od hanpari »

POkud potřebujete nakrouhat zelí, berte dlouhý meč. Pokud chcete sekat led, jedině katanu :)
Našel jsem docela pěkné video, kde se obě zbraně srovnávají:

http://www.youtube.com/watch?v=EDkoj932YFo

Doporučuji okamžik 4:39
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Kdyby ten meč předtím naostřili, tak si s katanou nezadá. Tendenční video...
big bang

Příspěvek od big bang »

Japanese Katana Vs European Broadsword http://www.youtube.com/watch?v=fxYvwEnKRjA :lol:
urbanwarrior
VIP

Příspěvek od urbanwarrior »

Na videích je srovnání katany s evropským mečem. Tam má bezesporu navrch - je operativnější, ovladatelnější. Ale pořád jsem přesvědčený, že v souboji proti šavli by prohrála. Souboj tréninkovými zbraněmi, slabší šermíři, ale je vidět rozdíl v manévrovatelnosti jednoručního a dvouručního úchopu, souboj vyhrála šavle:
http://www.youtube.com/watch?v=Qae44ga_r-8
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Ten s katanou fakticky vzato nevyužívá výhod obouručního úchopu. Nemyslím, že to je ten správný příklad.

Ale nicméně z doby, kdy se mohl setkat evropský/americký šermíř s japonským (ono toho ve skutečnosti moc nebylo, nejdřív izolace Japonska a pak zase opuštění pobočních zbraní důstojníky /vyjma ceremoniálních situací/ evropských/amerických armád) jsou známé případy, že evropský důstojník zvítězil v boji šavlí proti kataně. Znám člověka, který si jednu takovou šavli mohl prohlížet zblízka. Na několika místech měla odebrané "špony", ale rakouský důstojník, který ji v akci držel, vyhrál.
urbanwarrior
VIP

Jak říkám, oba ti šermíři jsou hodně podprůměrní, připomínají spíš začátečníky v kendo, jak tím máchají, ale i tak ten rozdíl byl patrný.
JimmyJazz

Příspěvek od JimmyJazz »

k tomu treninku: syn kamose se pomerne dlouho a zapalene venuje 'drevarnam' tj. historickemu sermu. Jednou jsem ho pozadal, aby mi ukazal, jak vypada 'ostry' sermirsky souboj a zda bych v nem jako naprosty laik (mec jsem dohromady ve svem zivote drzel tak 5x) mel nejakou sanci. Strucne receno: nemel. Kazdej muj vypad (nadsene popsane machnuti mecem) bez problemu odrazil a v zapeti mne, obrazne receno, prispendlil ke zdi. Takze asi tak :) Pouzite mece byly evropske 1.5 rucni mece (temer shodne s timto napr. http://www.cashanwei.com/img/prod/sh2106_1.jpg).
urbanwarrior
VIP

šermoval jsem dlouhé roky - sportovní, i šerm klasickou rakouskou šavlí. Ta bojová je pro necvičeného záhul v zápěstí a hrozí ošklivé pochroumání. Chce to cvik a ždibec techniky. Meč pokládám za překonaný, je těžký a humpolácký v boji. I laik se ale zvládne ohánět obrovským tesákem nebo krátkou šavlí. Při troše vedení bude i laik velice brzy schopný se takovou zbraní bránit (a třeba i ubránit).
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

Pro počátky PA situace ale nelze moc předpokládat nějaké "zajímavé" šermířské souboje. Pravděpodobnější je střet meč vs. neozbrojenec, meč vs. nůž, meč vs. mačeta, meč vs. střelná zbraň a až na ten poslední případ je katana či jiný dobře ovladatelný meč/šavle v jasné převaze (jde šetřit střelivo - jak se kdo cítí :devil).
werty

Příspěvek od werty »

Kenjutsu sem dělal velice krátce necelé dva roky. Můj osobní pocit je že meč je krásná a romantická zbraň se kterou se určitě má smysl naučit zacházet. A to hlavně pro osobní rozvoj. Ale nedokážu si představit že by mi katana v nějaké postapo situaci pomohla. Je moc velká na (pohodlné) skryté nošení a vyžaduje přece jen alespoň základní trenink.
Radši bych vzal sekeru a bajonet na pušku.

2JimmyJazz - příště vem na kamaráda s mečem násadu od krumpáče a nebo vidle a uvidíš jak razantně se ti změní poměr sil ;)
urbanwarrior
VIP

werty: přesně - už dlouho pošilhávám po dlouhé tyči - oh, jak primitivní, ale jak účinné... viz klasik
a místo násady od krumpáče dar přítele Telescopa...
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Tak všechno lepší než nic ale když už se mám tahat s takovým železem tak jdu do mačety protože tu využiju i jinak.
Ambroz

Příspěvek od Ambroz »

No trening z mecom pre suboj je fajn. Osobne preferujem teleskop. Je skladnejsi a da sa pouzit aj skusenost z sermom...v pripade nekaleneho modelu aj zo sablou :-)
urbanwarrior
VIP

ambrož: proč nekaleného? teleskop musí být vždycky kalený, když ho ještě někdy chceš složit po vážném použití. dtto po tréninku.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

protoze po prvnim uderu je zahnutej jak savle covece :-)
urbanwarrior
VIP

...už jsem doma... :head
Ambroz

Příspěvek od Ambroz »

:-) no nekaleneho iba vtedy, ak chces sablu... samozrejme ze sa hne. To bolo myslene ako zart.
inak co si myslite o pruzinovom teleskope? Videl som to na nete a pred tym som mal k[*]onconvu 4 cast teleskopu pruzinovu.. Z
Odpovědět