Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
martin.falck
Pohlaví: muž

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Příspěvek od martin.falck »

Ubermesse ? Nejaky lepsi tip? Precital som to cele, ale co clovek to nazor. Nieco prakticke aj na bezne denne nosenie (pripadne vozenie :-) ), full tang, normalna stredna velkost, kvalitny, tvrdsia ocel aj za cenu tazsieho brusenia, pouzitie primarne na rezanie, ale aby vydrzal aj tazsiu pracu. Na krajanie chleba Mora, do vrecka Svajciara, na sekanie dreva sekerku. takze? Uvitam kazdu radu / skusenost.
maci

Příspěvek od maci »

Stále u sebe mám tenhle.
http://victorinoxcz.cz/index.asp?menu=775&record=3525
A tenhle používám na všechno ostatní.
http://www.noze-nuz.com/mora/FT2000.php
lukasXXC

Příspěvek od lukasXXC »

nějak se neumím rozhodnout, jeden z nich to bude, co radíte:
http://www.noze-nuz.com/crkt/CR2060.php
http://www.noze-nuz.com/zero_tolerance/ZT0100.php

je ten ZT o 2000Kč lepší?

díky
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

podle mě není ....

Mrkni na použité materiály ....
lukasXXC

Příspěvek od lukasXXC »

ZT ma lepsi ocel. U CRKT mi trochu vadi ze je na hornim ostri taky zbrousene, jinak mi vyhovuje...
štaflík

Příspěvek od štaflík »

martin.falck píše:Ubermesse ? Nejaky lepsi tip? Precital som to cele, ale co clovek to nazor. Nieco prakticke aj na bezne denne nosenie (pripadne vozenie :-) ), full tang, normalna stredna velkost, kvalitny, tvrdsia ocel aj za cenu tazsieho brusenia, pouzitie primarne na rezanie, ale aby vydrzal aj tazsiu pracu. Na krajanie chleba Mora, do vrecka Svajciara, na sekanie dreva sekerku. takze? Uvitam kazdu radu / skusenost.
Übermesse znamená nadnůž. Jeden nůž vládne všem... :D
marish
VIP

Příspěvek od marish »

lukasXXC píše:nějak se neumím rozhodnout, jeden z nich to bude, co radíte:
http://www.noze-nuz.com/crkt/CR2060.php
http://www.noze-nuz.com/zero_tolerance/ZT0100.php

je ten ZT o 2000Kč lepší?

díky
Rovný ostří se bude líp brousit a na spoustu prací bude asi praktičtější. Ale to horní ostří mi přijde až nebezpečný, když vezmu jak často při řezání, ořezávání dávám palec na hřbet nože abych si trochu pomohl... ono to vypadá zajímavě a hned na zkusmo to vadit nebude, ale když člověk vezme klacek nebo lať a půl hodinky ji strouhá, je rád za každou možnost přehmátnutí kterou rukojeť umožní.
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

[/quote]Übermesse znamená nadnůž. Jeden nůž vládne všem... :D[/quote]

Ja bych jen podotkl,ze Übermesse je "o výstavě" Nadnuz je Übermesser.To jen na vysvetleni.
A aby to nebylo uplne OT,tak by h si ten nadnuz rad potezkal v ruce.Ma ho nekdo z okoli Plzne?
štaflík

Příspěvek od štaflík »

No a to jsem měl na základce pět let němčinu :wasntme
Pokud si chceš osahat A1 a jsi z Karlovarska, Chomutovska... tak můžu zařídit.
martin.falck

štaflík: nechel som byť za hlupeho, tak som sa to slovo snažil vygoogliť / preložiť, očividne som to preložil zle :-) A nedoslo mi, ze tam len chyba "r" :-)

Ale vrátim sa k pôvodnej otázke: Čo na civilnejšie použitie v danej kvalite? Či proste A1 a voľba je jasná? Lebo na drobnejšie bežné/denné rezanie niektorí považovali aj A1 za nemotornú... Tak aby som nemeral dvakrát zle :-)
big bang

Příspěvek od big bang »

martin.falck a čo tak S1 :lol:
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Co myslíš tím civilnějším použitím? Máš-li na A1, kup si jí. Je sice drahá, Fallkniven má ohavný přístup k reklamacím, ale ten nůž je nádhernej. Pokud Ti jde o cena/výkon tak bych dumal mezi nějakým Ontariem RAT-7 (asi 7), a nebo a ještě levněji Sissippukko. Tam se ovšem o kráse moc mluvit nedá. Je to prostě výbornej ošklivej kus železa na přežití. Takový Glock mezi noži (IMHO je to "glockovatější", než nože od Glocka ;) ). Za malý peníz bych se nebál ani Ka-Bara (klasický USMC či Mark1), kde mi ale vadí, že to není fulltang. Na druhou stranu ta kudla funguje už osmdesát let.
martin.falck

Presne toto som potreboval - zuzit vyber a subjektivny nazor niekoho kto sa vyzna. Dakujem krasne. Takže na bežné denné pužitie Sissi :-)
goofix

Příspěvek od goofix »

tak uz mam doma Ontario RTAK 2, kudla jako krava, ale paradni. Krasne ostra, presne mi sedne do ruky, kukri uz ma nahradnika :)
Jen to pouzdro je dost uchylne, jeste asi o 5cm delsi nez je potreba, takze si asi vyrobim kozeny
štaflík

Příspěvek od štaflík »

RTAK2 není nůž. To je prostě hovado. Parádní hovado, které chci a musím mít. Jenom se mi nezdá ta povrchovka (v té levnější verzi s takovým tím šedozelým blátíčkem na čepeli). Předpokládám, že to ale brzo sleze - můžeš k tomu něco napsat? Táta ten nůž má, ale jen jako sbírkovou věc - držení a vlastnosti povrchovky se z ležení ve vitríně nedají poznat.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 09.12.2012 9:58, celkem upraveno 1 x.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

štaflík

Příspěvek od štaflík »

martin.falck píše:Presne toto som potreboval - zuzit vyber a subjektivny nazor niekoho kto sa vyzna. Dakujem krasne. Takže na bežné denné pužitie Sissi :-)
Víš co, Sissi se dá s Fallknivenem dost blbě srovnat. Ne ve smyslu užitných vlastností, ale jakéhosi těžkodefinovatelného POCITU z toho nože. Neumím to racionálně vysvětlit. Fall má prostě šarm, kouzlo osobnosti, jde z něj jistý pocit luxusu. Sám mám jen F1 a přistihl jsem, že si s ním rád bezmyšlenkovitě hraju, třeba když se učím. Ani nevím jak a mám F1 v ruce. Sissi je prostě houževnatá vesničanka, holka do chlíva a do lesa. Pozor na to, že Sissi (stejně jako řada RATek, Glock, Ka-Bar) je uhlíkovka. Takže jí utírej, po krájení citronů apod. jí umyj, a nejspokojenější bude, když jí po nařezání buřtů necháš pěkně mastnou. Samozřejmě se nedá říct, že by rezla, jen na fasetě ráda chytá lišku. Jde ale jen o kosmetiku. Na druhou stranu po rozsekání hromady polen (batoningem jako po másle) je pořád ostrá jak břitva a nebo se o šutr obtáhne. To za méně než polovinu ceny Falla. Kup si jí přímo na nějakém finském e-shopu. Scandinavian-outdoor, lamnia.fi. Kamarád si jí bral na: http://www.maanpuolustusyhtio.fi/Publis ... mcode=2400
kde ho vyšla i se shippingem nejlevněji (v té době) a měl jí za tři dny doma. Já jí bral ve scandinavian-outdooru a čekal jsem asi měsíc, ale jen proto, že v té době je neměl opravdu nikdo. Platil jsem normálně kartou, bez pay-palu. Na rozdíl od Fallu, Ka-Baru... nemá na konci rukojeti "kladivo" a s firesteelem je prakticky nepoužitelná (teflon + okosení horní hrany čepele). Někomu to může vadit. Na druhou stranu pouzdro je nepřekonatelné. Sissi zavěšená rukojetí dolů na ramením popruhu báglu je jedna z nejlepších věcí, co sebou můžeš v jakkoliv nehostinném prostředí mít. Za cenu A1 můžeš mít Sissi M95 + M07 (IMHO pozoruhodná kudlička), jako úžasnou dvojku pro všechny možné situace. Ale budeš potřebovat škrtátko k firesteelu či škrtat o EDC. No, a kombinace A1 a F1 je také senzační, jen to chce o nějakou korunku navíc. Na knife.cz, bladeforum a i na rozpadu k Fallknivenům i Sissi najdeš dost. Dej pak vědět, co sis vybral. A1, RTAK, Sissi, Ka-Bar si můžeš osahat jsi-li z Karlovarska, Chomutovska, Sissi a F1 z ústecka.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 09.12.2012 10:19, celkem upraveno 1 x.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

sigmark píše:no a co teprve tohle monstrum...

http://www.condortk.com/productsdetail.php?prodid=19
To jsou ty jihoamerický kudly? Já moc nemusím dřeva na střenkách (ani na pažbách), bo mám pocit, že bych se o to měl starat. Ale vím, že to není racionální úvaha.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

presne tak... treba hudson knife je tuze peknej. takovej sadosekacek. neni na nich co zkazit, je to uhlikovka, a i kdyby drevo odpadlo, tak staci v nouzi omotat snurou nebo lepici paskou
mcrea

Příspěvek od mcrea »

Golok pochází z Indonésie, aspoň kolega ho odtamtud má. Pozor, originál má poměrně slabou čepel, je to spíš mačeta. Počítám, že tahle napodobenina to bude mít podobně
Odpovědět