Výběr konkrétního typu nože pro přežití
- Terminated Account
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Chlapi jestli chcete organizovat společný nákup, tak si na to založte vlákno. Sem to fakt nepatří. ROZPAD a jeho kvalitu tvoříme všichni a je v zájme všech, aby jsme dokázali udržet informační hodnotu, věcnost a přehlednost. Nedělejme z rozpadu chat. Díky MacGyver[
EDIT: Lehce promazáno. Doufám, že dáte dohromady společný nákup v samostatném vlákně a přeji ať to dopadne ke spokojenosti všech.
EDIT: Lehce promazáno. Doufám, že dáte dohromady společný nákup v samostatném vlákně a přeji ať to dopadne ke spokojenosti všech.
- Rainier Wolfcastle
Už několik lidí se mě ptalo na můj názor na nůž cold steel bushman. Po prostudovani dostupnych informaci jsem si vsiml, ze existuji vlastne dva tabory, jeden ktery tento nuz absolutne odsuzuje a druhy, ktery je z nej nadsen. Rozhodl jsem se zainvestovat a nuz poridit protoze me samotneho zacal zajimat. Nuz ma celkovou delku .31cm z toho cepel ma 19cm (rezna cast 17cm) K nozi je dodavano udajne cordurove toulcove pouzdro, ktere corduru videlo maximalne na obrazku. Pri rozbaleni z krabice me prastil z pouzdra typicky asijsky smrad. Nicmene nuz v nem drzi pevne a ma mou oblibenou kapsicku, do ktere se v tomto pripade vejde keramicka tycinka fire steel i svycarak. Nuz je zhotoven z ocele SK-5, ktera by mela odpovidat 1080. Dle udaju vyrobce je zakalena na 55Hrc. Nekdo si muze rict ze to je malo, podle me je to u outdooru dostatecne, sice hure drzi ostri, ale o to lepe se brousi. Nuz z vyroby holil. Uhel ostri je vetsi nez jsem zvykly a spousta uzivatelu si na nej stezuje. Diky neprilis velke tvrdosti noze neni problem tento uhel snizit. Co me prekvapilo byla tloustka cepele 2,5mm osobne jsem cekal vetsi (tato odpovida nozum mora). v praxi to problem ale nebyl, cepel je krasne pruzna. Rukojet je u tohoto noze duta a prvni vec co mi pripomela je mala zahradnicka lopatka. Osobne nemam s kulatyma rukojetma problem a vyhovuji mi. Zde je mozno vyuzit na zhotoveni ostepu, pripadne po vyrobeni zaslepky pouzit prostor jako kpz. co ale naprosto nedomysleli soudruzi v CLR je povrchova uprava rukojeti. nuz klouze i v suche ruce, natoz ve spocene/mokre. behem chvile prace se mi ruka smekla a krvava rana byla hned na svete. udelal jsem tedy jednoduchou upravu, pouzil starou dusi z trekoveho kola, konce natrel epoxidem a dve vrstvy natahl na rukojet. diky teto uprave drzi nuz paradne v ruce (neklouze v suche ani v mokre) a neni takovy problem s vibracemi na ktere si nekteri majitele stezuji. nuz jsem si vzal na otestovani na tydenni rybarskou vypravu. doplnil jsem ho jen svycarem, pro pripad nouze s tim, ze prioritne budu pouzivat bushmana. ve vsech tabornickych pracech se nuz osvedcil, porazit stromek s nim byla otazka par seku, nastipat polenka nebyl take problem. nuz byl pouzivan i na kuchani ryb, kdy mu nedelalo problem ani presekavani kosti (nikde zadny zoubek). na konci tydne jsem nuz prebrousil pomoci kamene vytazeneho z vody. par tahu a nuz holil (i presto ze nemam nic proti modernim materialum na pevnych outdoorech mam radsi uhlikovky, kvuli odlonosti proti vylamovani a snadne udrzbe. moderni oceli maji u me misto hlavne u zaviraku). celkove nuz ve me zanechal pozitivni dojem. pomer cena/vykon urcite neni spatny, ale i tak bych uvital cenu nizsi. preci jen vyrobni naklady na tentu nuz jsou minimalni...na buchlovskem kovani jsem na stanku jednoho kovare zahledl nuz, ktery jako by z oka cold steelu vypadl...urcite by stalo za to zkusit vyrobit nuz stejne koncepce (tato totiz ve me ztelesnuje pravy survival nuz-jednoduchy, levny, odolny) s trochou uprav, hlavne na rukojet. co se tyce tohohle kousku, pokud nekdo hleda odolny nuz a ma omezeny rozpocet, s trochou uprav mu ho muzu doporucit.
O tomto noži to je všeobecně známé, že je sice krásně jednoduchý, ale na nějaké větší sekání to není, a to hlavně kvůli rukojeti. Moc se nepovedla. Ale to Tvé řešení zní velice dobře. Tvrdost 55 HRCů je na sekáče akorát. Tam je důležitá spíše houževnatost než nějaká sáhodlouhá stabilita ostří. A navíc ho lze pak nabrousit o kdejaký šutr z potoka či o dno keramického hrnečku.
- Rainier Wolfcastle
tak ta nepovedena rukojet to je relativni...jestli myslis tim, ze je kulata tak ja s tim problem nemam ( i kdyz priznam ze trosku mensi prumer by mi nevadil) pokud mas ale na mysli "povrchovou upravu" tak to mas rozhodne pravdu!!! muzu rict ze pri ponechani v tovarnim provedeni je nuz zdravi nebezpecny...ma ruka by mohla povidat. nemusela byt rukojet ani mokra a ruka se po ni velice lehce smekne.co se tyce toho sekani po me uprave s tim problem nemam...prave kvuli vytkam co nekteri uzivatele maji, jsem s nim intenzivne sekal, pripravoval drevo na celoverni ohen a zadny problem jsem nemel. ono se to nezda ale i ty dve tenke vrstvy duse dokazi narazy utlumit. i pres pocatecni smysene pocity z noze me po delsim uzivani prekvapil a misto u me si nasel
Právě ta povrchovovka je až moc hladká a nepřilnavá. Na sekáčích je velice užitečná jistící šňůra proti vysmeknuti. Jen nevím, za co by se na tomto noži uvázala. Třeba provléknout přes celou rukojeť? Ale tvar čepele se mi zamlouvá. Je to takové skorobowie 

- Rainier Wolfcastle
na konci rukojeti je dira na snurku, na fotkach je ale zakryt tou gumou...
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Hlavni vyhoda tohoto noze je moznost pouziti jako ostep! Proto mam take jeden 

Ovšem není to pak jen oštěp na jedno použití? Vzhledem k tloušťce čepele... zkoušel to někdo prakticky?
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Videl jsem testy - melo by to byt z hodne pruzne oceli. Tak snad vydrzi 

Je vyroben z SK-5, coz je sama o sobe velice houzevnata ocel pouzivana na casto sekaci nastroje, kde je houzevnatost zapotrebi. A na 55HRCech bude houzevnata jeste vice. Navic je tato ocel nachylna spise na vyhnuti nez na lom. Maximalne se tedy vyhne ostri, coz jde na brouscich snadno opravit. Nebal bych se toho.
- Rainier Wolfcastle
hral jsem si stim docela intenzvine, za ty penize jsem ho byl ocohoten znicit a on ne a ne...porad drzi...youtube je plne jeho testu...diky relativne nizsi tvrdosti je hodne houzevnaty a nema zatim zaddne sklony ky vylamovani.
Jojo už jsem našel, asi vydrží opravdu hodně...
http://www.youtube.com/watch?v=Xq1EFWVV3C0
http://www.youtube.com/watch?v=Xq1EFWVV3C0
- Rainier Wolfcastle
karlos:tak za ty penize je to opravdu zajimava hracka, akorad si nuz musi clovek trochu dodelat...klidne ti ho muzu dat nekdy osahat
p.s. toto je video primo od cold steelu, nasel jsem ale i nejake nezavisle testy, kde nuz dobre obstal.
p.s. toto je video primo od cold steelu, nasel jsem ale i nejake nezavisle testy, kde nuz dobre obstal.
Zdravím. Jsem novým členem fóra a hned mám jeden dotaz. Rád bych nůž na míru (od nožíře) a moc mě láká damašek nebo bulat který je některými nožíři nabízen. Musím přiznat, že mystika toho kovu mě fascinuje, vystavovat ten "kousek" ve vitríně ovšem neplánuji a proto mě zajímá jak si wootz/bulat vede v porovnání s moderní práškovou ocelí. eg.: pevnost, trvanlivost ostří, údržba. Zajímá mě především názory členů, kteří měli možnost otestovaní, případně vlastníků. Dík.
Nevýhodou damašku i wootzu (bulatu) je ten, že obojí rezne a to docela hodně (jako uhlíkovka). Co se týká jiných vlastností - řezné vlastnosti, odolnost, broušení, .. tak jsou velmi nadstandartní. Ovšem hi-tech oceli se snad kromě nesnadnosti broušení těmto klasickým materiálům dost blíží a přidávají k tomu tu "nerezovost".
Mě "rezovky" osobně vadí a jediné, co jsem vzal na milost je Sissina, která má ale na povrchu odolnou vrstvu "teflonu".
Nějací schopní mužici z Ruska vyrobili nerez bulat, ale to se asi u nás nedá moc sehnat
.
Mě "rezovky" osobně vadí a jediné, co jsem vzal na milost je Sissina, která má ale na povrchu odolnou vrstvu "teflonu".
Nějací schopní mužici z Ruska vyrobili nerez bulat, ale to se asi u nás nedá moc sehnat

Rezi bych se až tak moc nebál. Jde jenom o vytvoření správných pečovatelských návyků. Mám damaškový Chef Knife (čínana za 140 Eur) a malý Solintgen za 35E. Mýt a otírat po skončené práci jsem se naučil rychle, párkrát týdně mastím a nůž je v pohodě. Zatím jsem ale neměl možnost porovnat užitné vlastnosti s opravdu kvalitním nožem z práškové oceli. Můj druhý Chef Knife je Sabatier za 45E. Ve srovnání s čínským "damaškem" můžu potvrdit nenáročnost na údržbu ovšem řezné vlastnosti jsou diametrálně odlišné. Sabatier toleruje menší nepřesnosti v úchopu suroviny a vedení řezu, díky tomu jsem si zvykl držet surovinu opravdu těsně u čepele s tím, že když se utnu čepel sklouzne po špičce prstu. Po týdnu s damaškem jsem udělal malou chybu při krájení cibule a málem mě to stálo kus ukazováku. Čepel projela cibulí jak máslem a bez změny odporu pokračovala dvěma třetinami hmoty na špičce ukazováku než se mi jí podařilo zastavit (zůstala mi skoro neviditelná vlasová jizva). Sabatier by sklouzl po kůži, čínský damašek ne. Taky se lépe ostří a drží déle než Sabatier. Opravdu kvalitní nůž z práškové oceli (jako RWL 34, 3G) jsem ovšem niky nezkoušel, to samé platí pro kvalitní damašek. Zajímaly by mě názory případných uživatelů.
Existuje damasteel - damašková z nerezu viz
http://www.damascen.cz/cz/4834-vyrobky-ocel-rwl-34.html
http://www.damasteel.se/
Lze koupit jako polotovar v pasovině výroba vlastního nože je pak o broušení.
Ona většina kovářů používá služeb profi kalíren.
Z oblibou pročítám Knife.cz a popravdě kovářský damašek ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
Některé damašky jsou vyráběny z různých špon od "soustruhu" které jsou napěchovány do nerezové "krabičky",
To kvůli kyslíku - hoření ( s boraxem myslím ) a následně zkovány.
Zbytek krabičky je odstraněn a "damašek" je na světě.
Tedy žádné zdlouhavé překládání dvou kovů jako v historii.
Pravděpodobnost kazu v materiálu ....
nejsem odborník, no nebudí to ve mě důvěru
Občas se na knife nějaké nepovedené také prodávají.
Ano, vím že, většina kovářů dává "doživotní" záruku,
co mi to ale bude platné, když třeba za pět , deset let
nemusí být mezi živými a vdova bude jen krčit rameny
nad zlomenou čepelí. To pak můžu jen
http://www.damascen.cz/cz/4834-vyrobky-ocel-rwl-34.html
http://www.damasteel.se/
Lze koupit jako polotovar v pasovině výroba vlastního nože je pak o broušení.
Ona většina kovářů používá služeb profi kalíren.

Z oblibou pročítám Knife.cz a popravdě kovářský damašek ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
Některé damašky jsou vyráběny z různých špon od "soustruhu" které jsou napěchovány do nerezové "krabičky",
To kvůli kyslíku - hoření ( s boraxem myslím ) a následně zkovány.
Zbytek krabičky je odstraněn a "damašek" je na světě.
Tedy žádné zdlouhavé překládání dvou kovů jako v historii.
Pravděpodobnost kazu v materiálu ....
nejsem odborník, no nebudí to ve mě důvěru
Občas se na knife nějaké nepovedené také prodávají.
Ano, vím že, většina kovářů dává "doživotní" záruku,
co mi to ale bude platné, když třeba za pět , deset let
nemusí být mezi živými a vdova bude jen krčit rameny
nad zlomenou čepelí. To pak můžu jen

Než tady špekulovat (slušně řečeno) tak doporučuji těm co mají skutečný zájem se obrátit tady.
http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm
Je to jeden z největších odborníku v ČR a pokud mu řeknete na co daný nůž chcete používat tak poradí a vyrobí.
A ačkoli nože vypadají jako do vytrýny (umělecká díla) tak tam rozhodně nepatří a jsou to skvělí pracanti.
http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm
Je to jeden z největších odborníku v ČR a pokud mu řeknete na co daný nůž chcete používat tak poradí a vyrobí.
A ačkoli nože vypadají jako do vytrýny (umělecká díla) tak tam rozhodně nepatří a jsou to skvělí pracanti.
Dnes jsem dostal na test do rukou BSK mini od Blacka....opravdu výkonná mašina v malém provedení...jakoukoliv práci zastal na velkou jedničku(sekání,řezání,příprava dřeva,příprava stravy....),povedený kousek,o kterém se dá opravdu říci NŮŽ NA PŘEŽITÍ a přitom ho lze celodenně nosit i v kapse u kalhot.Jemnou práci zastal obdobně jako kapesní nůž a těžší,hrubou zvládnul také s přehledem....tímto gratuluji
Blackovi k povedené serii BSK(myslím,že asi bezkonkurenční nože) 

to "bezkonkurenční" je hodně odvážné tvrzení