Výběr konkrétního typu nože pro přežití
- Rainier Wolfcastle
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
ono nemusi byt full tang. staci kdyz je dostatecne dlouhy a masivni trn. napr. mora 2000 ma do 3/4. glocku fm 78 take neni full tang a kolik toho vydrzi je dokazano bezpoctem testu na youtube
Zdar lidi, na vandry jezdím od dětských let, sloužil jsem u RHPz, prolezl jsem Tatry, Beskydy, Jeseníky, nějaké Dolomity, Alpy i Pyreneje ...a snažím se jezdit i nadále (i když už ne tak často jak bych si přál).
Po pročtení příspěvků mi připadá, že si zde mnoho přispěvovatelů neuvědomuje v jakém zeměpisném prostoru se pohybuje a žije. Za celou tu dobu co jezdím ven jsem nikdy nepotřeboval nůž větší než 25 cm a převážnou část mých cest jsem naprosto v pohodě "přežil" se zavíracím Mikovákem... momentálně jezdím s nářaďákem Leatherman Wave, který je rovněž schopen pokrýt veškeré mé požadavky na univerzální nástroj pro každodenní fungování v práci, doma i venku. Jako další fajn nůž zmíním pevný Morakniv HeavyDuty MG - příjemný poměr cena/kvalita.
Přestaňte se dívat na katastrofické filmy, hrát PC hry a sjíždět na netu videa o přežití...uvědomte si, že žijete v České kotlině
...a jen prostě jezděte ven a sami si vyzkoušejte co je skutečně důležité...budete překvapeni kolik toho člověk (ne)potřebuje 
Po pročtení příspěvků mi připadá, že si zde mnoho přispěvovatelů neuvědomuje v jakém zeměpisném prostoru se pohybuje a žije. Za celou tu dobu co jezdím ven jsem nikdy nepotřeboval nůž větší než 25 cm a převážnou část mých cest jsem naprosto v pohodě "přežil" se zavíracím Mikovákem... momentálně jezdím s nářaďákem Leatherman Wave, který je rovněž schopen pokrýt veškeré mé požadavky na univerzální nástroj pro každodenní fungování v práci, doma i venku. Jako další fajn nůž zmíním pevný Morakniv HeavyDuty MG - příjemný poměr cena/kvalita.
Přestaňte se dívat na katastrofické filmy, hrát PC hry a sjíždět na netu videa o přežití...uvědomte si, že žijete v České kotlině

Tak já to třeba mám úplně naopak. Ve většině exotických destinací a v horách od 3000 m vejš sem si vždycky vystačil se švýcarákem. Je ostrej, univerzální, moc neváží, nezabere místo a neprovokuje ozbrojence.
Naopak u nás v Čechách buď přibalim menší Fiskars sekeru, nebo vezmu velkej nůž s pevnou čepelí, kterym nakrájim jídlo, nadělám třísky na podpal i osekám větve na přístřešek.
Naopak u nás v Čechách buď přibalim menší Fiskars sekeru, nebo vezmu velkej nůž s pevnou čepelí, kterym nakrájim jídlo, nadělám třísky na podpal i osekám větve na přístřešek.
pro kregan:
...no když si to tak čtu, nepřipadá mi že to máš úplně naopak
...pravda, sekerku taky občas přibalím - ale tady se řeší hen ten nůž na přežití...
...no když si to tak čtu, nepřipadá mi že to máš úplně naopak

Spíš sem reagoval na to, že v českejch podmínkách neni velkej nůž potřeba. Když ho člověk má, nemusí se tahat se sekerou.
Pravda je, že v PA bych preferoval menší, šikovnější nůž (osobně bych volil spíš pevnou čepel) a sekeru.
I Seton prej někde prohlásil, že kdyby si měl zvolit jednu jedinou věc na pustej ostrov, byl by to dobrej nůž. Kdyby si mohl zvolit dvě věci, byl by to dobrej nůž a dobrá sekera, pak už by mu nic nechybělo.
Pravda je, že v PA bych preferoval menší, šikovnější nůž (osobně bych volil spíš pevnou čepel) a sekeru.
I Seton prej někde prohlásil, že kdyby si měl zvolit jednu jedinou věc na pustej ostrov, byl by to dobrej nůž. Kdyby si mohl zvolit dvě věci, byl by to dobrej nůž a dobrá sekera, pak už by mu nic nechybělo.
Konec-konců vše již bylo dávno vymyšleno a za ideální sadu se považuje: kvalitní multi zavírák nebo nářaďák + k tomu pevný nůž + sekera v nějaké střední velikosti...tomu se nedá nic vytknout
... já bych ještě přihodil pilu , dláto, 1,5" vrták do dřeva, cívku drátu, pajcr, krumpáč a lopatu + koně
a vióó...
...velkou inspirací může být i vybavení a způsob fungování dnešních bezdomovců...protože ti si na přežití nehrají (jako mnozí zde na netu) ale prožívají ho každý boží den a vše co potřebují si odnesou v igelitce nebo malém batohu
...to jsou dle mého názoru mistři v přežití a pokud se něco vysere tak to budou právě oni kdo má náskok...ale to jsem už OT - sorry.

...velkou inspirací může být i vybavení a způsob fungování dnešních bezdomovců...protože ti si na přežití nehrají (jako mnozí zde na netu) ale prožívají ho každý boží den a vše co potřebují si odnesou v igelitce nebo malém batohu

Hojte. Co se mě týče, zatím jsem si vždycky vystačil s kvalitním zavírákem a sekerkou za pár kaček. Nicméně jsem se teď nějak zbláznil a nutně si musim koupit pěknej pevnej kudel, kterej by měl alespoň trošku nahradit onu sekerku(osekávání větví, nouzový štípání s pomocí tlouku apod). Chtěl bych setedy zeptat, jestli uhlíkovku, nebo nerez. Zatím se přikláním k ontariu v uhlíkovce, ať už RAT, nebo Ranger knives nebo noži na míru od nožíře. Hodně se mi líbí práce Fráni D z knife.cz. Máte někdo zkušenosti s noži zmíněného nožíře? Díky
K tématu nože na přežití obecně: Pokud jde o vícedenní pobyty v terénu, kde budu chtít i zpracovávat dřevo na oheň, tak se mi osobně osvědčila kombinace krátká mačeta + zavírací nůž. Ta mačetka měla původně klasickou oblou špičku, kterou jsem ale nikdy k ničemu nevyužil a tak jsem jí odstranil, protože takto je to lépe použitelné i jako improvizovaná lopatka. Aktuální celková délka je 390 mm, tloušťka čepele 4 mm a hmotnost cca 0,5 Kg. Prostě takový "Skoroklewang".
Od jakého je výrobce netuším, protože není nijak značená a originální pouzdro jsem kdysi ztratil, pouze si vybavuji, že to bylo "Made in West Germany". Materiál čepele je evidentně nějaká uhlíková ocel, snadno se brousí a poměrně dost vydrží. Nedávno jsem koketoval s myšlenkou, že bych tento léty osvědčený nástroj nahradil něčím novějším, ale nakonec jsem si řekl proč vlastně, když pořád dobře slouží? Ten lovecký zavírák je starý Mikov zakoupený ještě "za totáče"někdy okolo roku 1985, má střenky z parohu, hlavní čepel jištěnou pojistkou proti nechtěnému zavření, dále párák, pilku, šroubovák s otvírákem na lahve, otvírák na konzervy a vývrtku. Kupodivu slouží dodnes, stařík.
Procestoval se mnou hodně zemí, někdy jako jediný nůž, který jsem s sebou měl. Koukal jsem na netu, že Mikov podobné modely vyrábí stále, akorát ten můj starý typ má o něco delší, jinak provedenou a pravděpodobně i silnější hlavní čepel. Pro dlouhodobý pobyt v přírodě považuji za ještě vhodnější kombinaci, než je mačeta + zavírací nůž, variantu mačeta + nůž s pevnou čepelí + nářaďový nůž. Ti, co mají raději sekeru, ji samozřejmě upřednostní před mačetou.
V rámci nožů s pevnou čepelí jsem si aktuálně oblíbil švédské Morakniv, a to zejména díky výbornému poměru cena / výkon. Například ten Opavákův Companion Heavy Duty MG patří mezi velmi odolné nože se silnou čepelí, dobrým úchopem, snadnou brousitelností a výbornou řezivostí. Pokud jde o volbu jediného nože takzvaně na přežití, vždy se bude jednat o kompromis, který si každý "namíchá" podle svého. Jeden bude chtít zejména zbraň, jiný převážně nástroj na zpracování dřeva (zajištění ohně), další například obratný nůž ke zpracování ulovené zvěře / ryb a někdo sadu obsahující i křesadlo, vlasec s háčky a podobně. Zkrátka se můžeme pohybovat v rozsahu od "Rambo nožů" s dutou rukojetí obsahující příslušenství, přes robusní celokovové nože dobře použitelné k výrobě improvizovaného kopí, dále vojenské takzvaná útočné nože a konče loveckými / outdoorovými subtilnějšími noži. Navzdory tomu, že kvalitní zavírací nože vydrží opravdu hodně, osobně bych jako jediný nůž na přežití raději volil nějaký s pevnou čepelí. A nemusí se jednat vyloženě o fulltang, pokud trn čepele obsáhne cca 2/3 rukojeti a více, tak bych se nějakého rozlomení nebál (viz. již zmíněný Glock nebo Mora 2000). Pro štípání dřeva na oheň pomocí tlouku jsou vhodnější nože se širokým rovným hřbetem bez falešného ostří, obvyklého u vojenských nožů. Co se týče velikosti takového nože, tak se osobně domnívám, že pro "přežití" bohatě postačí nože s délkou čepele od cca 10 do řekněme 14 cm, delší už jsou poměrně neohrabané na práci a potřebu probodnout minimálně dva za sebou stojící zombíky najednou zatím necítím... 

Tak jsem právě po několikatýdením vybírání proved rychlou koupi nože, kterej jsem dnes viděl poprvý
Nakonec jsem pořídil Ka-Bar BK7 a jsem moc zvědavej, jestli si u mě najde uplatnění, nebo půjde o dům dál. Oproti RAT 7 rozhodla cena.
Reno díky za dlouhosáhlou reakci, určitě na tom co píšeš něco bude. Mačetu si holt pořídim k svátku, páč ježíšek už by to neuvez

Reno díky za dlouhosáhlou reakci, určitě na tom co píšeš něco bude. Mačetu si holt pořídim k svátku, páč ježíšek už by to neuvez

-
- Pohlaví: muž
Chtěl bych se zeptat majitelů nožů Fällkniven na rozdíl mezi ocelí V1O a 3G. Sice jsem četl různá porovnání, ale zajímá mě jestli jsem to dobře pochopil, že 3G by měla být odolnější na páčení a v torzi.Děkuji
O pár procent lepší, o mnoho dražší. Já osobně bych za to ty prachy nedal. Jinak proti gustu žádnej dyšputát a Fallkniveny jsou tuze fajné nože.
Mám zopár nožíkov no pre prežitie by som volil jednoduchý väčší nôz muela ranger, mám ho už asi 16 rokov, ťažšie sa ostrí ale za to je nezničitelný. V dnešnej dobe je aj celkom lacný.
Co se mě týče, spoléhám se na tento nůž. Na Mil-Tec slušná kvalita, něco už má za sebou a při ceně 393kč, se dá snadno nahradit
.

Sniper: no, tak to bych prave nespolehal...o kvalite se u Miltecu mluvit neda, a pokud ti rupne v nevhodne chvili, riskujes prinejmensim zkazenej vikend. Jasne, za 400 kc si koupis novej...ale ne uprostred lesa v sobotu vecer. Taky jsem vyzkousel bambilion kudlismiku...a kdyz mi pri stipani dreva na zatop rupla Muella, (taky jsem s ni jezdil docela dlouha a myslel si, ze vydrzi vsechno...stacilo, aby byla cepel trochu premrzla) tak jsou kudlicky "z pouti" pouze doma na ozdobu...
- Terminated Account
Každému jeho nebe. Spoléhat se jistě dá i na kus nabroušené pásoviny. Cesta k tomu, aby člověk pochopil, že není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci, je různě dlouhá a někomu na to nestačí ani celý život. V ceně 400 Kč existuje mnoho kvalitnějších nožů s vyšší užitnou hodnotou (např. Mora). Ale kdyby mi bylo deset a místo ponožek z Jitexu jsem dostal k vánocům tenhle Mil tec, tak bych se asi po..., protože bych v době Mikovu vládl s takovým klenotem celé ulici.
Ten noz vzdialene pripomina Buck Nighthawk, ktory mal par rokov dozadu dost velky ohlas. Jeho napodobeninu za par stoviek predaval pan Chlibek na svojej stranke vlkodlak pod nazvom nuz Specnaz
.

Takže tímto děkuji Macovi za dobrou radu, i za poskytnutí odkazu na dovozce
. Obstaral jsem si tohoto krasavce...

Hmm, Morakniv Companion Heavy Duty MG, aneb za necelých 400,- Kč docela dost "muziky"...
Silná čepel z "jedovatě ostře" brousitelné uhlíkové oceli, pohodlný neklouzavý úchop a praktické pouzdro... Dobrý vkus. 

Ty Mory v poměru cena/výkon jsou fajn 

Já ho chci taky, kde jste ho sehnali?