Výběr konkrétního typu nože pro přežití
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
JirkoK opravdu brečíš na špatném hrobě. Bohužel pro tebe je Mora s liškou, jen tvoje špatná vizitka, která svědčí o tom, jak se o nůž staráš.
Pokud jsi zklamaný z uhlíkové oceli, která není rozhodně bezúdržbová, tvoje řešení se jmenuje kvalitní nerez ocel.
Pokud jsi zklamaný z uhlíkové oceli, která není rozhodně bezúdržbová, tvoje řešení se jmenuje kvalitní nerez ocel.
- Nicotinick
- Příspěvky: 2799
- Registrován: 14.03.2014 10:38
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Dovolím si vložit jeden obrázek, ze kterého se dá docela pěkně zorientovat ve vlastnostech nejčastěji používaných nožířských ocelích. Třeba někomu pomůže.
Autorem je " Kennethw" z bladefora, kterémužto děkuji za "hounáu".
Asi by bylo nošením dříví do lesa psát, že nože z oceli např z 8.- 11. hodiny stojí řádově víc, než třeba ty z 1.- 5., "working hardness" je obtížnost zpracování.
Autorem je " Kennethw" z bladefora, kterémužto děkuji za "hounáu".
Asi by bylo nošením dříví do lesa psát, že nože z oceli např z 8.- 11. hodiny stojí řádově víc, než třeba ty z 1.- 5., "working hardness" je obtížnost zpracování.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Počítá se do working hardness i obtížnost broušení?
Edit: Jinak díky moc za tento přínosnej graf, něco takovýho mi už dlouho chybělo.
Edit: Jinak díky moc za tento přínosnej graf, něco takovýho mi už dlouho chybělo.
Naposledy upravil(a) Wolf dne 10.09.2014 14:27, celkem upraveno 1 x.
- Nicotinick
- Příspěvky: 2799
- Registrován: 14.03.2014 10:38
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
No protože se v oblasti nožířské metalurgie považuji za poučeného laika a najdou se zde určitě znalejší, zkusím šalamounskou odpověď. Ano i ne.
Předně, ten graf je hodně zjednodušený a do "working hardness" se zahrnuje i složitost zpracování. Všelijaké to kalení, popouštění, žíhání, podchlazení, zmražení, transformace austenitu na martenzit, sekundární precipitace karbidů, a co já vím co ještě, dávají spoustu možností jak špičkový materiál z...it a z průměrného udělat velmi dobrý nůž. Takže nemusí být RWL 34 jako RWL 34.
Obecně se dá říct, že se zvyšující se odolnosti proti opotřebení se zvyšuje obtížnost nabroušení. Ale je tam spousta faktorů, úhel a tvar fazety, brusný materiál.... Řekl bych, že je pojem snadná "brousitelnost" je něco asi jako umělecký dojem v krasobruslení. Každý to má jinak. Pro někoho je obtížná brousitelnost, když to nenabrousí na obráceném hrnku, někdo má jednu krabici plnou brousků z Arkansasu a Japonska a druhou diamantovýma. Někdo ostří průběžně ošetřuje keramikou, pro někoho je nůž tupý až když ani nenařízne špekáček a pak brousí a brousí
.
Předně, ten graf je hodně zjednodušený a do "working hardness" se zahrnuje i složitost zpracování. Všelijaké to kalení, popouštění, žíhání, podchlazení, zmražení, transformace austenitu na martenzit, sekundární precipitace karbidů, a co já vím co ještě, dávají spoustu možností jak špičkový materiál z...it a z průměrného udělat velmi dobrý nůž. Takže nemusí být RWL 34 jako RWL 34.
Obecně se dá říct, že se zvyšující se odolnosti proti opotřebení se zvyšuje obtížnost nabroušení. Ale je tam spousta faktorů, úhel a tvar fazety, brusný materiál.... Řekl bych, že je pojem snadná "brousitelnost" je něco asi jako umělecký dojem v krasobruslení. Každý to má jinak. Pro někoho je obtížná brousitelnost, když to nenabrousí na obráceném hrnku, někdo má jednu krabici plnou brousků z Arkansasu a Japonska a druhou diamantovýma. Někdo ostří průběžně ošetřuje keramikou, pro někoho je nůž tupý až když ani nenařízne špekáček a pak brousí a brousí

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Mám tak nějak za to, že ostření je broušení ostří do špičky ( myšleno jakoby v příčném řezu )
a tupení řezáním je obrušování této špičky do kulata ( nepočítám poškození ostří úderem na tvrdší předmět, vytvoření "zubu", nebo vyštípnutí ostří )
tak mi tak nějak selským rozumem vychází, že čím hůř se tupí, tím hůř se ostří a naopak.
Ostří které třemi tahy naostřím o kámen s potoka a po týdnu požívání ještě holí je pro mě sci-fi.
P.S. Jak se tak dívám na ten obrázek, tak mi připadá, že při tupení se odebírá mnohem méně materiálu než při ostření.
Tedy naostřit to dá mnohem větší práci než to otupit.
a tupení řezáním je obrušování této špičky do kulata ( nepočítám poškození ostří úderem na tvrdší předmět, vytvoření "zubu", nebo vyštípnutí ostří )
tak mi tak nějak selským rozumem vychází, že čím hůř se tupí, tím hůř se ostří a naopak.
Ostří které třemi tahy naostřím o kámen s potoka a po týdnu požívání ještě holí je pro mě sci-fi.
P.S. Jak se tak dívám na ten obrázek, tak mi připadá, že při tupení se odebírá mnohem méně materiálu než při ostření.
Tedy naostřit to dá mnohem větší práci než to otupit.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Ahoj všichni, nože typu ,,Rambo" s dutou rukojetí tu už byly probírány. Ale co ,,rambo 4" vypadá to jako nějaké menší mačeta ale o kvalitě si nedělám iluze.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
se nudim tak se nedivte, mam par nozu a tak par poznamek z jejich pouzivani a cest
- zakladni funkce noze je neco uriznout ( kus chleba, cibuli, maso ) a neco namazat ( chleba ) tj v kuchyni a pri priprave potravy
- sekundarni uprava materialu, tj drobne prace, nenahradi ani sekeru ani pilu
- velice vyjimecna ve funkci zbrane
tj nuz by mel mit primerenou cepel vyhovuji spise kuchynskym pracem nez opimalizovanou pro boj ( bodak a jinak fakt peknej Glock, ale zkus s nim namazat chleba pastikou ), preferoval bych nuz se sirokou cepeli dostatecne pevnou a silnou aby vyhovela vetsine funkci. napr tohle od cold steelu packet bushman. Co mi slouzi uz par let k plne spokojenosti
http://www.youtube.com/watch?v=euuxHNaayWk
viktor
- zakladni funkce noze je neco uriznout ( kus chleba, cibuli, maso ) a neco namazat ( chleba ) tj v kuchyni a pri priprave potravy
- sekundarni uprava materialu, tj drobne prace, nenahradi ani sekeru ani pilu
- velice vyjimecna ve funkci zbrane
tj nuz by mel mit primerenou cepel vyhovuji spise kuchynskym pracem nez opimalizovanou pro boj ( bodak a jinak fakt peknej Glock, ale zkus s nim namazat chleba pastikou ), preferoval bych nuz se sirokou cepeli dostatecne pevnou a silnou aby vyhovela vetsine funkci. napr tohle od cold steelu packet bushman. Co mi slouzi uz par let k plne spokojenosti
http://www.youtube.com/watch?v=euuxHNaayWk
viktor
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Není 11,4 mm dlouhá čepel. Není to trochu málo na uříznutí klasického chleba? Osobně preferují delší čepel. No o dost delší... 

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
11,4mm je fakt málo. 70mm je rozumné minimum.imho
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
ó pardón, lehce jsem zaměnil cm za mm. 11,4 cm. I tak je to málo. 

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
si myslim ze je dost dlouhej a sirokej,
)
viktor

viktor
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
10 cenťáků je až až na většinu použití včetně toho chleba. pokud to má pod 20 tak je to na jemnou práci dlouhý a na sekání krátký.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
jj bohate staci i na chleba, navic je dost placatej a tak neprekazi v kapse a jeste nerezne 
Opinely jsou take treba prima, ale ve vlhku se radi utahnou a zlobej, potom jsou kulate a prekazej v kapse, nemaj klips, proste je to dobrej nuz ale ma svoje mouchy..
pocket bushman je dost robustni a pomerne lehkej a moc neprekazi a cena jeste ujde
Mory, Bahka jsou dobry ale ne uz do kapsy.Rambo a pod. prima do filmu, mam Kabar, Tanto Coldsteel, atd ale valej se v supliku, do baglu na cestu obcas Bushmana a nebo Bahko a nejcasteji maleho bushmana ci opinel.
Na hrubejsi praci lehkou macetu.
viktor

Opinely jsou take treba prima, ale ve vlhku se radi utahnou a zlobej, potom jsou kulate a prekazej v kapse, nemaj klips, proste je to dobrej nuz ale ma svoje mouchy..
pocket bushman je dost robustni a pomerne lehkej a moc neprekazi a cena jeste ujde
Mory, Bahka jsou dobry ale ne uz do kapsy.Rambo a pod. prima do filmu, mam Kabar, Tanto Coldsteel, atd ale valej se v supliku, do baglu na cestu obcas Bushmana a nebo Bahko a nejcasteji maleho bushmana ci opinel.
Na hrubejsi praci lehkou macetu.
viktor
-
- Příspěvky: 369
- Registrován: 16.05.2013 7:51
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Zaregistroval jsem včera na jednom slovenském foru
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... FzvWYZ7mw0
V komentáři se shodli, že jako nouzová záložka snad ....
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... FzvWYZ7mw0
V komentáři se shodli, že jako nouzová záložka snad ....
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
už pri prezentačnom videu je vidno, že karabinový nôž je tažko použitelný, hoci to na videu prezentuju ako vybornu vec.
Bezprespektívna slepa ulička.
Nôž je bodno rezný nástroj a táto kombinácia z neho robí najuniverzálnejší nástroj. Existuje vela pripadov kedy nôž bude fungovat vyrazne lepšie a pohodlnejšie ako ,,karabinovy nôž,,.
Napr. rezanie tekvice (napr velmi tvrdá Hokaido, ktorú je problém narezat s normálnym nožom), melon, chleba, hrube vrstvy obecne...
dobré to može byt tak pre anglanov
Bezprespektívna slepa ulička.
Nôž je bodno rezný nástroj a táto kombinácia z neho robí najuniverzálnejší nástroj. Existuje vela pripadov kedy nôž bude fungovat vyrazne lepšie a pohodlnejšie ako ,,karabinovy nôž,,.
Napr. rezanie tekvice (napr velmi tvrdá Hokaido, ktorú je problém narezat s normálnym nožom), melon, chleba, hrube vrstvy obecne...
dobré to može byt tak pre anglanov
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Co si tak pamatuju, tak jsem viděl chlapíka z tohoto YT kanálu chválit už víc naprosto očividně pitomých věcí.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Nerad se chlubím, ale používám zavírák, 8cm čepel. Na sebeobranu mu 100% věřím, ale na co jsem pyšný, zvládám s ním i chleba. 12cm a víc bych volil maximálně, kdyby měl chleba na sobě taktickou vestu a řemení a zimní uniformu. Lze použít i na srnce(piplačka, ale jde to, vč. vydělání a očištění kůže) nebo na ryby a pořád nevidím délku jako hendikep.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
no a ife to aj z kusom skla alebo pazurikom.... len ten chleba je trocha odzobany... ale vazne, No ono to nie je o dlzke, ale o sikovnosti. ... Tiez mi staci cosi podobne, i ked ak sa mozem rozhodovat, tak si na pracu vyberam noz z dutym ostrym ( taky ren karambytovy typ. mojim snom je dostat do svalovej pamati boj z tymto cudom, no stale mi pre boj sedi viac klasicky noz. no a to je o tej sikovnosti
... smozrejme sa ale nebavime o prekalenej, ho.no cepelizasadenej v nejakej plastovej..obalenej gumo na pneumatiky 


Naposledy upravil(a) Ambroz dne 12.10.2014 19:16, celkem upraveno 1 x.
-
- Příspěvky: 28
- Registrován: 09.10.2014 12:34
- Pohlaví: muž
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Ja jsem se jen tak ramcove podival na Heureku a prekvapilo me vysoke hodnoceni tohohle noze - vzhledem k tomu, ze stoji dve kila. Samozrejme beru, ze hodnoceni typu "pekny vzhled,jeste jsem nemel cas ho pouzit" jsou k nicemu, ale jsou tam i "serioznejsi" a i tak me to prekvapilo.
http://noze.heureka.cz/extol-premium-lo ... cz#section
http://noze.heureka.cz/extol-premium-lo ... cz#section
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Příspěvky: 8829
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Děláš si srandu, žejó?