Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.
Odpovědět
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Promazáno od OT - broušení má jiné vlákno.
Promazáno od stupidního Flame.

Gustav - první (a poslední) varování. Poté BAN.

Edit: Gustav - trvalý ban.
GreenShadow
Pohlaví: muž

Příspěvek od GreenShadow »

Přežití se věnuji krátce, ale po pečlivém zvážení a pročtení fór nejen zde, jsem si vybral nůž Mora Army Companion Heavy Duty (MG), a jsem s ním nadmíru spokojený ;)
Přílohy
Nůž Mora Army Companion Heavy Duty MG 1.jpg
k.vancura

Příspěvek od k.vancura »

Všeobecně lze Mory (a jejich klony), případně další tzv. Finky (skandinávské nože) považovat za výborný nože univerzálního typu. Obzvlášť ty Mory, protože za velice rozumný peníz dávají dobrou kvlalitu a velký výkon.

Nebudu tady tvrdit, že to je prostě to úplně nej co lze, sám za sebe, jako nožofil a hobby výrobce mám sám tendenci se honit za "svatým grálem", novými i straými materiály a podobně, ale to je zase o tom, že to člověka baví. Pokud si ty kudly člověk i sám neudělá, pak je to o hromadě prachů, kolikrát kousek matroše na nůž (čepel) velikosti právě tý Mory může stát řádově pár ticís (třeba wootz), ale to je už o tom, že člověk experimntuje.

Všeobecně nože severského typu jsou unoverzální nože na práci. Asi by tím šel bez nějakých problémů i zapíchnout chlap, ale na tuhle práci to není dělané. Ale stáhnout svíře, naporcovat, v kuchyni, zahradě, lese ... prostě univerzál, který se tvarově moc za posledních x století nezměnil a to mluví už za dost.

Jenom, asi bych se tady přikláněl k uhlíkovým ocelímna čepeli, sice vyžadují vyšší údržbu kvůli "reznutelnosti", ale nerezovky, alespoň v tomhle finančním segmentu, jsou proti tomu velmi málo kvalitní ... respektive jinak, kvalita uhlíkovky vysoce převyšuje kvalitu nerezu. Opět ... v této cenové relaci. Nebavímse o super práškovkách, aby si někdo nemyslel, že plácám nesmysly ... avím se tady o této cenové kategorii nožů.
JirkaK

Příspěvek od JirkaK »

Nůž Mora Army Companion Heavy Duty není po pracovní stránce špatný - velikost akorát.
Po přečtení celého vlákna jsem si jej také pořídil. Jen nesmíš zanedbat ošetření nože, nebo dopadneš jako já. Nůž jsem dostatečně neošetřil a chytil lišku. Již si na to dávám pozor a po práci nebo použití nůž pořádně očistím a navečer máznu olejem.
Bohužel, byl jsem celou dobu zvyklí na používání nerez nože a uhlíkovou ocel jsem pro svoji neznalost podcenil.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ta drobná liška co se tam občas objeví není nic zásadního. jde to dolů většinou i houbičkou an nádobí, a člověka to aspoň varuje
SAW

Příspěvek od SAW »

Nôž Mora Army Companion Heavy Duty vlastním aj ja úž dlhšiu dobu a ten môj je v nerezovej verzií a moje skúsenosti s ním sú dobré a mnohokrát ma prekvapil. Nerezová verzia reže dosť dobre ale samozrejme nie tak ako klasická uhlíková oceľ.

Nerez sa však dá nabrúsiť tak že sa dokáže človek oholiť (osobná skúsenosť :P ) no jej nevýhodou je že ostrie nedrží tak dlho ako klasická ale častejším obtiahnutím noža o keramiku alebo jemnejší brúsny kameň pomáha udržať ostrie.

Mimochodom sa tieto typy nožov (aspoň mne osobne) veľmi dobre brúsia vďaka štedrej fazete. Osobne brúsim tento nôž pomocou brúsneho kameňa Fällkniven DC4 (ktorý bol drahší ako samotný nôž :P ) a samozrejme aj keramiku nejakú.

Nevýhodou však boli zaoblená hrany na chrbte čepele a škrtanie o firesteel bolo skoro nemožné ale to taký problém nie je.

Naozaj som ten nôž nešetril a skúšal rúbať drevo a šlo to bez problémov. Nerez som si vybral vďaka nižšej údržbe (keďže som lenivý v tomto smere :wasntme ) ale ak zničím tento asi by som skúsil tú uhlíkovú oceľ.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Nechal jsem, debil, Moru na střeše kůlny na chalupě - 14 dní. Nechytla lišku.
Chytla bobra angorského :(
GreenShadow

Štaflík: To mě mrzí :( :o

JirkaK: Ano, o vlastnostech nože i o tom, že se musí po použití ošetřit, jsem věděl ;) Zajímalo by mě, jestli na ošetření používáš nějakou specifickou značku oleje :?:
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

Greenshadow: sádlo, salám. stačí a chutná
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

Osobně bych asi v dnešní době nevolil u "nože na přežití" reznoucí uhlíkovku. Už z určení vyplývá, že nůž se bude používat v polních a těžko definovatelných podmínkách a nebude vždycky možnost dopřát mu potřebnou péči. A nechoďte na mě se salámama, aspoň já jej teda v EDC ani v BOBu nemám :) .

Tím samozřejmě nechci znevažovat uhlíkový Mory, ale myslím, že jejich místo je jinde.
Mimochodem, divím se, že soudruhy ze Švédska ještě nenapadlo dovnitř pouzdra umístit nějaký houbičky, který by se nechaly nasáknout olejem a čepel by při zasouvání mázly.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

ale no tak...stačí nůž používat a v životě ti nezrezne.
pozitivní vlastnosti uhlíkovky vysoce převažují cokoli je schopný nabídnout nerez za stejné prachy ( i za několikanásobek ceny)
GreenShadow

V podstatě souhlasím se sigmarkem. Dost dlouho jsem se rozhodoval mezi nerezovou verzí a uhlíkovkou. Pročetl jsem na to téma dost informací na netu. Je fakt, že nerezovka je výhoda, ale podle mě je uhlíkovka lepší, co do řezivosti i co do dalších vlastností. To že se o ní musím starat, to beru jako běžnou údržbu ;) V batohu se najde místo pro olej a nějaký hadřík vždycky. Měl jsem možnost si osekat pár větví nerezovkou (zapůjčil kamarád), ale šlo to o poznání hůže než s Morou co má čepel z uhlíkovky. Takže i tím pro mě byla uhlíkovka volba číslo jedna. Vzpomínám si, jak jsem si před cca. pěti lety objednal nůž US NAVY Mk. 3 od Ontaria. Když přišel, byla celá čepel i rukojeť uplně mokrá od konzervačního oleje, bylo to cítit jako... Nu jako je cítit Konkor :) Měl jsem pocit, že ho prostě v konzervantu vykoupaly :shock: Ale musím se přiznat, že sloužil dobře, dokud ho v roce 2010 nesebrala voda :cry: Hledal jsem něco v nižší cenové kategorii, a myslím si, že Mora je dobrá volba. Musí se o ní starat, ale to snad patří ke každému kvalitnímu noži :yes
Dagobert

Příspěvek od Dagobert »

Tato debata mně připomněla jednu pasáž z knihy, kdy si hlavní hrdina v místnosti se zbraněmi vybírá vybavení a váhá mezi dvěma různými noži. A když se zeptá místního, co by si vzal on, tak ten mu s úsměvem odpoví:
"A proč si nevezmeš oba?"
;-)

Takže proč si dneska v klidu nekoupit obě mory, jak v nerezu, tak v uhlíku? To nikoho nezruinuje. A při rozpadu se bude hodit každá čepel.
kregan
VIP

Příspěvek od kregan »

Ač sem taky spíš zastánce uhlíkovky (a kouzla ručně kovaných čepelí) pořídil sem si tenhle Acron pro akce ve vodě (zároveň sem nechtěl nic drahýho pro případ ztráty). Líbila se mi nerez a pogumovaná rukojeť s výstupky pro držení mokrejma rukama. Nutno podotknout, že hlavně ze začátku chytal drobnou lišku taky. Manipulace s nim byla dobrá jen oproti uhlíkovce držel hůř ostří a nešel tak dobře nabrousit.
Přílohy
acron-lovecky-noz-stainless-puzdro-art.-2243-a-7966.jpg
acron-lovecky-noz-stainless-puzdro-art.-2243-a-7966.jpg (10.52 KiB) Zobrazeno 15661 x
Joezbrna

Příspěvek od Joezbrna »

Kdysi jsem od Acronu dostal propagační zavírák s jejich značkou.
Od pohledu laciný, těžký (ocelové střenky), blbě vyřešená pojistka (po roznýtování, a přeházení podložek aspoň zajišťuje čepel), ale materiál slušný na nůž zadarmo. Vozím jej na vodu, tzn. občas bydlí týden v promáčené vestě bez sušení, a lišku nikde nechytá.
Kvalitu oceli neumím posoudit, brousí se mi to asi jako běžný švýcaráky, ale moc toho s ním nenařežu, přitopeného kamaráda zachyceného na házečce pod vodou neodřezávám každý den...
SAW

Příspěvek od SAW »

Vlákno o údržbě nože. Zde OT. Fab
FMJ
VIP

Příspěvek od FMJ »

Dilema: uhlíkovka vs nerez (přesněji korozivzdorná ocel)

Sissipuukko m95 vs UTON AZ

Oba stejný vrcholový úhel ostří se zajímavým výsledkem trvanlivosti ostří při přeřezávání lana. Sissipuukko 650 x, UTON AZ 1100x...

https://www.youtube.com/watch?v=H2PQ8UG ... RhQAgrCz0w

https://www.youtube.com/watch?v=KqghyQ- ... RhQAgrCz0w
Venet

Příspěvek od Venet »

Pavol Šandor má na svojich stránkach aj tabuľku - výsledky testov... Bol som prekvapený ako obstála Mora uhlíkovka vs. Mora sandvik... na susednom fóre (knife.cz) o tom dosť napísal.
Davies

Příspěvek od Davies »

Přemýšlím o koupi Mory typ bushcraft survival black(plastový obal, křesadlo + diamantový brousek na obalu). Nemáte s ním někdo nějaké zkušenosti?
the.marek
VIP

Příspěvek od the.marek »

Kup raději normální Companion, nebo jinou klasickou moru. U té "Bushcraft" nebo "Survival" platíš jen za ten název "Bushcraft, nebo Survival" viz. Mora Ray Myers, Gerber Bear Grills edice apod.

Jsou to vyhozený prachy za reklamu.
Odpovědět