Stránka 29 z 41

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 03.08.2019 10:05
od Hohepa
Jediný význam to má ve státech, kde je ze zákona omezená délka čepele a člověk chce přesto "veliký" nůž .
Takhle to vypadá lépe, než kdyby měl protažené střenky až k ostří při stejné celkové délce .
I když po pravdě práce při tom "zkráceném úchopu" musí být za trest .

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 04.08.2019 9:30
od Stenny
Poptám se znalejších: Potřeboval bych nějaký lehký, tenký integrální nůž, typově by mi ideálně vyhovovalo něco stylu http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA5599.php , ale čepel 8,5-10 cm. Preferuju řezivost, čili tloušťka kolem 3mm a plochý výbrus jsou ideál. Materiál nerez, ale do slané vody to tahat nebudu. No a aby toho nebylo málo, tak ne moc drahý, protože ho budu používat v prostředí, kde ho pravděpodobně nakonec ztratím nebo zničím. Nejlepší by tedy byla nějaká materiálově slušná čínská výroba. Máte někdo podobného oblíbence?

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 08.08.2019 23:32
od Haluziak
Kolegové, je pozdní večer a při dýmce mě napadla jedna otázka, kterou nevím kam zařadit a nechci pro ni zakládat nové vlákno.
Když kouknete jakékoliv video o výrobě nože, tak pas vymlátí plochý kus oceli a pak jej vezme k pásovce a ostří na ní vybrousí.
Proč už se nedělají ostří kuté - vymlácené do požadovanéh ostří a pak už jen lehce přibroušené (jako keltský nožík od uměleckého kováře z vánočních trhů nebo třeba kosa)?

Kdysi (pomalu jsem ještě tahal kačera) mi jeden metalurg říkal, že dostatečným kutím získá ocel větší hustotu, hodně laicky řečeno namlátí se atomy blíž k sobě.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 0:27
od Cep
Tipnu si: a) na pásovce to má rychlejší, b) neumí to pořádně vykovat

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 0:33
od Rafael
Nevím jestli jsem ti dobře rozumněl, bo žádná videa o výrobě nožů apod. jsem neviděl.
Znám to "jen" z praxe a práce když jsem sedával a popíjel s kováři a někdy jim i šlapal na buchar.
Nikdy se nesnížili k tomu aby něco vybrušovali z nějaké pásoviny nebo plechů. A to i v případě třeba motyk, rýčů, srpů, mačet a podobných blbinek.
Ani u těch si práci neulehčili a vše poctivě na několik ohřevů kovali z masivu.
Však taky proto jsou jejich výrobky věčné. Vedle volby vhodného materiálu a tepelného zpracování je to kování velmi důležité až nejdůležitější.
*
Všechny velmi namáhané součásti a výrobky jsou kované. Vítkovice VHM.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 3:56
od bivoj
Haluziak píše:...Kdysi (pomalu jsem ještě tahal kačera) mi jeden metalurg říkal, že dostatečným kutím získá ocel větší hustotu, hodně laicky řečeno namlátí se atomy blíž k sobě.
Tak to asi nebyl metalurg ;) .(Páč je to strašná pičovina.) Kováním (tvářením za tepla) se především mění dendritická struktura kovu na strukturu fibrózní (vláknitou). Změna vnitřní struktury kovu je hlavním důvodem kování a je to i důvodem toho, proč je potom ta ocel (či z ní udělaný výrobek) "lepší" a má lepší mechanické vlastnosti (především houževnatost) než jen litá ocel. Takže když je kvalitně vykovaný polotovar (pás oceli), tak je zbytečné na něm vykovávat ostří - ničemu by to nepomohlo, to ostří by nebylo vykováním jakkoliv pevnější či kvalitnější (tady má daleko důležitější roli správné, nejlépe parciální, kalení). To, co tady postnul Rafael s těmi "věčnými výrobky" je také s prominutím kravina a kompletně kovaný nůž nebude nijak kvalitnější než nůž vybroušený na pásovce z kvalitně prokovaného polotovaru. Ano, kování je zásadní, ale nemusí se kovat celý výrobek do finálního stavu (podoby) - základ je mít kvalitně prokovaný zdrojový materiál (a je jedno, jestli vzniknul ručním kováním, kováním v zápustce atp.).

To, že se dříve nože (+meče atp.) kovaly tvarově skoro na hotovo bylo dáno především tehdejší neexistencí možnosti rychlého strojního opracování, tak, jak je máme k dispozici dnes (především ony zmiňované pásové brusky, atp.)

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 6:34
od Haluziak
Bivoji díky za osvětlení :) metalurg to nějaký byl :D dělal na vysoké peci, ale co tam dělal už si nevzpomenu.

Beru to tak, že pokud je dostatečně kvalitní matroš, tak broušením nic neztratí.

Dotaz dva :D : Překládaná ocel? Tzn. vykovat dlouhou složit napůl, vykovat dlouhou složit na půl etc. etc.? Má to dnes při kvalitě dostupných "ingotů" smysl?

Já se jednou s někým kdo má doma výheň domluvím a udělám si vlastní kudlu :D

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 7:53
od FMJ
Překládaná ocel je už vyšší dívčí, materiál je třeba prohřát na vyšší teplotu, než je teplota tvářecí a docícilit teplotu svařovací. Ta může dosahovat až 90 % teploty tání. Laicky - jako začátečník to velice snadno přehřeješ, spálíš to, což znamená, že to můžeš pak akorát vyhodit. Obecně - než něco kloudného jen vykoveš, je běžné, že nějaký ten materiál holt zničíš. Vlastní zkušenost zde je nepřenositelná. Tady je dobré mít někoho, kdo má dlouhou praxi a ví, jakou barvu (teplotu) kovu už neohřívat a jakou barvu už nekovat a nechat znovu prohřát. Nemluvě o následném kalení a popouštění. Ale běž do toho.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 09.08.2019 20:03
od bivoj
Překládaná (či také nepravá damašková) ocel dnes má při kvalitě současných hutních polotovarů význam pouze designový. Dříve takovýmto kováním a vícenásobným překládáním kováři odstraňovali z oceli především nečistoty a vměstky uvnitř původního materiálu.

Dnes se spíše používá skování dvou materiálů (kovů) z různými vlastnostmi a leptáním výsledného povrchu se dociluje zajímavých vzorů. Doporučuji na YT např kanál SHURAP (tuším ukrajinský kovář) který často ková tyto "damašky" a pak z nich brousí nože:
https://www.youtube.com/user/shurap77/v ... _polymer=1

A že umí udělat zajímavé kousky:
https://www.youtube.com/watch?v=vaw2X7pHGQU
damascus_01.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=ZrGJLunpHC4
damascus_02.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=GtgU4-4m7-E
damascus_03.jpg

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 12.08.2019 23:09
od mukl
Je to umění :!: , je to pracný "majstrštyk", ...ale pro mne je to vizuálně především velký kýč :(

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 22.03.2020 15:56
od hrd
IMG_20200322_135955x.jpg
Moje sestava. Vpravo shora:
- M16
- AKM
- AUG / Glock
- Kizlyar Military (pro ten nemám využití, ale prostě jsem ho musel mít)
Vlevo shora:
- Leatherman Wave (EDC do tašky)
- Leatherman REV (k pušce na pásek, abych měl kleště a šroubovák a nebál se, že to můžu ztratit - po slevě asi za 1000 Kč)
- Leatherman Crater (EDC do kapsy)
- Ontario RAT (bez využití, původně dárek, ale pokazili gravírování)
- Mora (kuchyň, domácnost)
Uprostřed dole:
- Shun (kuchyň)

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 22.03.2020 17:42
od JOBU
Má niekto skúsenosť s AKM bodákom na "lesné" použitie? Tj. nabrúsiť, odstrániť objímku a upraviť rúčku.Ide to vôbec nabrúsiť aby to dokázalo rezať slaninu a podobne? :) Známy chce odo mňa takúto úpravu a neviem či to má vôbec zmysel... Prípadne ho od toho odradiť, pretože ak to nebude ono, zostanem za blba ja... Díky za info.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 22.03.2020 17:44
od viktor
stenny no mam par cepeli od cold steel a se vsema spokojenost, si bych popremeslel třeba o tomhle
https://www.cold-steel.cz/peace-maker-ii-2 a nebo si proste kup v zelezarstvi bahco za cca 150 - 200 kc co také perfektne funguje :-)
jinak k vyrobe nozu :
- tvarena ( kovana ) ocel ma skutecne vetsi hustotu nez odlitek :-) ne o moc ale ma
- jde skutecne o srovnani vlaken a struktury nez o hustotu
- lepsi je tvareni ( kovani ci lisivani ) za studena nez za tepla, napr kovane hlavne
- vybrus je dnes jednodussi nez to vykovat, drive tomu bylo obracene, proste laser vezme tvar pak brus ostri a hotovo muze se jet na plne obratky kovany by bylo daleko slozitejsi zvlastne při změnách tvaru atd..
- hlidani teploty při rucnim kovani není zas tak tezke, do studeneho se blbe mlati a když to "spalis " tak je t jak prskavka a zpravidla se to při prvním uderu rozpadne
- není nad to si to prubnout, vem proste kus normalni pasoviny, napred to musíš ohnout a pak jak zacnes kovat ostri tak se to zacne narovnávat.. pasovina není zrovna zadny suor materiál na noze ale na necem se to naucit musíš a nez likvidovat kvalitni materiál …
viktor

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 22.03.2020 18:29
od FMJ
Stran toho bodáku AKM - věnuješ mu hodně práce a výsledek bude nevalný. Osobnė bych do toho nešel. Je to jednostranně broušené, zakalené na nižší tvrdost jako každý bodák, ale zakaleno, pak to odstraňování záštity, nová rukojeť...no.... Jako, je to "postapo klasika", mít bodák na kalacha, ale za mě na salám je lepší ta Mora. Nech to AKMko v původním stavu.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 9:54
od vrbodol
FMJ má pravdu. S timhle bajonetem jsem léta čundroval. Nabrousit se to dá a řeže to, ale v pochvě jsem musel vyříznout přední část toho vnitřního plechovýho obůstku co drží čepel v pochvě a vlepit tam gumu,protože jinak se to při zasouvání stejně o ten plech ztupí. Já bych se s tim teda takhle nepatlal bude to hnusný a na klasickej nůž to stejně mít nebude.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 10:04
od viktor
..mezi veteranistama a technika se tomu říká postizeno kutilem ci tuningem, bodak bych proste nechal jak je, kluci maj pravdu, hod ho do supliku jako sbirkovej a kup si zatím ještě za par kacek něco co funguje třeba SRK a mas klid, takle zprznis oroginal, něco kloudného z toho bude a bude to kockopes, mam ho taky, nabrosit se to da, materiál není spatnej, idelani pro to co to je, nic vic od toho necekej a nechtej :-)
viktor

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 11:54
od Matěj
Já tak kdysi koupil rumunské bodlo na AK u ZS asi za 300-400, v plánu jsem ho měl jakože, za ty peníze, na tahání do lesa apod., ale nic moc, tak jsem ho nechal v šuplíku.
Zmíněné SRK je fajn, když bylo na Alze v akci za ani ne tisícovku, tak jsem si ho koupil a používám poměrně hodně, když potřebuju nůž.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 12:03
od jerry.mysak
haluziak

ještě k damašku. on i ten damašek měl uprostřed stejně vevařený tvrdý ostří. Co jsem viděl, tak damašek byl prohnut do tvaru U a dovnitř vložen plátek tvrdé oceli a celé skuté dohromady. Damašek zaručoval pružnost a houževnatost a ocel tvrdé ostří.

Ale jinak má Bivoj pravdu v tom, že dneska má damašek význam pouze dekorativní. Slitinové a hlavně práškové oceli jsou o několik tříd lepší jak fyzikálně, tak chemicky.

Co s Bivojem úplně nesouhlasím, tak že kování v zápustce je stejný jako válcování. Válcovaná ocel má vlákna rovnoběžná, kdežto v zápustce se vlákna zkroutí podle formy. Zrovna u nože by to mohlo mít význam. Ale nejsem metalurg abych na to dal hlavu

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 17:48
od JOBU
Asi tú úpravu nechám tak, aby som nezostal ako ten, čo mu dobabral origo bodák.

Re: Kvalitní nůž

Napsal: 23.03.2020 19:10
od Hohepa
jerry zase na druhou stranu se ta ocel v zápustce stlačí , tedy "zhutní" a bude houževnatější.
Stejně se vyrábí některé "duralové" díly v leteckým průmyslu a docela jsem čuměl o kolik se ten hliník dá "slisovat"