Policejní šikana aneb jak to nazvat?

Obranné spreje, pasti, improvizace, atd. Ale také vše o ukládání zbraní, netradičních zbraních a všeobecně o zbraních.
hausnumero
Pohlaví: muž

Policejní šikana aneb jak to nazvat?

Příspěvek od hausnumero »

10996519_10204338318889427_307948708848512892_n.jpg
Přeposílám zprávu jednoho kolegy z Prahy, přečtěte si, co se mu včera stalo:

Lukáš Paškuliak
7 hod

Zdravim vsechny,tak se s vama podelim o muj ted uz vcerejsi zazitek s nasi uzasne fungujici policii. Jedu si autem z prace domu a na parkovisti jsem stal vedle meho auta,v tu chvili prijela ke me pcr a tak jsem si jen rekl ze to je bezna kontrola nic se nedeje ano slo o beznou kontrolu ale kdyz chteli videt auto nalezli meho jednoraneho perkuse. Na otazku jestli na to mam ZP jsem sludne odpovedel ze na to ZPnemam a nemuze mit nikdo ze na to staci vek 18+ predlozil jsem ho ke kontrole s tim ze neni nabity jenze oni na me spustili ze je to strelna zbran a ze to je nedovolene ozbrojovani hned mi dali pouta prolezli mi cele auto a ten jeden porad nekam volal a nikdo mu nedokazal rict ze tu strelnou zbran mam legalne. Neporusil jsem zadny zakon drzeli me 5 hodin a volali dokonce na nejaky odbor zbrani ani tam jim nedokazali rict ze se nic nedeje ze je to v poradku,po 4 hodinach prijeli dokonce dva pyrotechnici ty jim konecne zdelili ze to mam legalne a at jeste pro jistotu nekam zavolaji tak tam volali prisli zamnou ze mi teda zbran vrati jenze kdyz uz me vyslichali volal jejich chytrej velitel a rozhodl ze mi zbran vrati az po tom co projde balistikou. Takze perkus je u policajtu a ceka na balistiku. Volal jsem hned kamaradovi policajtovi tak nechapal ani on ani nikdo z jeho kolegu proc mi ji sebrali. Takze muj zaver je ze budou lidem bez duvodu zabavovat auta a posilat na expertyzu jestli nahodou nekoho neprejeli. Budu podavat stiznost...
Baca
VIP

Re: Policejní šikana aneb jak to nazvat?

Příspěvek od Baca »

Nielen staznost, ale aj trestne oznamenie pre zneuzitie pravomoci verejneho cinitela. NEZNALOST ZAKONA NEOSPRAVEDLNUJE !!!
Prežiť !!!
Seldred

Příspěvek od Seldred »

Doporučuji to řešit přes GIBS. Oni si potřebují splnit čárky za odsouzené policisty, takže se každé vyšetřování opravdu snaží dotáhnout k soudu.
Je jen smutné že i u policie dělají lidé bez základního právního povědomí. :head
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou
donovanstangiano

Příspěvek od donovanstangiano »

Za a) s policajtem se nebavíme
za b) nic nepodepisujeme
za c) pokud to jde natáčíme - nahráváme

P.S. je dobré mít právníka nebo alespoň mít kontakt a zavolat. GIBS jednoznačně.
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Maximus
VIP

Příspěvek od Maximus »

To hausnumero: Pokud ti to nesebrali na základě udání, že si s tím někde na veřejnosti "mával", tak je to jednoznačně práce pro GIBS. Rozhodně neututlat a z dotyčných policistů udělat nezaměstnané. Pokud někdo, kdo má právo nosit služební zbraň, nepozná perkusní pistoli, tak nemá co dělat u PČR.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
hausnumero

To se stalo kolegovi panu Paškuliakovi. Byla to dlouhá, jednoraná předovka, perkusní puška, kterou měl v kufru auta. Pikantní na tom je, že se ji dokonce ten jeden mladý policista snažil přes koleno lámat jak brokovnici nebo lámací vzduchovku, prý aby se přesvědčil, zda v komoře není náboj.... :-) Z toho, co jsem se od něj dozvěděl, prý dělali nějaký zátah na drogy a chtěli vidět obsah kufru auta. On je předtím upozornil na to, že má v kufru perkusní pušku, aby nedošlo k nějaké unáhlené reakci.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

tak to je divočina. Ale nebude to cílená šikana ale spíš trestuhodná blbost zasahujících příslušníků. Rozhodně bych je ale naGIBSoval, co se do nich vejde, mě by s perkusní zadovkou asi na místě zastřelili
FarmářJan

Příspěvek od FarmářJan »

Ono to vypadá, že taky hoši nějak nevěděli co mají dělat, když dělaj akci na drogy a najednou koukaj na pušku v kufru, takže vytáhli notýsek s taháky a výcucem ze zákona a udělali z toho takový paskvil úkonu podle § 35 odst. 1 zákona o policii.
To ustanovení jim ale umožňuje vyzvat osobu k vydání zbraně pouze tehdy, hrozí-li nebezpečí, že jí bude neoprávněně užito k násilí nebo pohrůžce násilím, tak to tam pěkně připsali. Takže pokud to není pravda a nemával jim puškou atd. tak se fakticky dopustili zneužití pravomoci - a skoro křivého obvinění, když tvrdí, že hrozí nebezpečí, že bude puška užita k násilí nebo pohrůžce násilí. (při téhle logice ho měli preventivně zadržet i proto, že má ptáka, kde hrozí nebezpečí znásilnění nebo pohružky znásilnění, jak se říká ve známém vtipu).
Jinak to smí samozřejmě chtít předložit místní oddělení pro zbraně v určitých případěch, sebrat policie při zátýkání, zákrocích apod., jinak to policie paušálně v komptenci nemá, zejména - dle interních informací - z obavy, že by se oproti těm specializovaným sami postříleli. Což dokládá i popsaná manipulace s puškou, kdy znalost zbraní skončila vzduchovkou slavia. (novela zákona o zbraních jim to má umožnit, což je varující).

Opravdu je nutné mít v dokladech kontakt na advokáta, každý to sice říká, ale nikdo nedělá. Kromě toho, že ho můžete požadovat hned (protože nevíte, co z toho bude, klidně i obvinění z trestného činu apod.), to výrazně zlepšuje pozici osoby, co proti ní jedou tyhle úkony. Neřikám že vždy a že budete pro ně z ovce hned ovčáckým psem, ale minimálně se z ovce stanete beranem, na kterého si dávají pozor. A netýká se to jen takového případu, ale čehokoli do čeho se můžete dostat, od autonehody po nutnou obranu.

Je to samozřejmě na GIBS event i trestní oznámení.

§ 35 zákona o policii - Vydání a odebrání zbraně a prohlídka osoby
(1) Policista je oprávněn vyzvat osobu k vydání zbraně, hrozí-li nebezpečí, že jí bude neoprávněně užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Po předchozí marné výzvě je policista oprávněn zbraň odebrat.
(2) Policista je oprávněn provést prohlídku osoby a odebrat jí zbraň, pokud
a) osobní svoboda osoby má být omezena,
b) proti ní směřuje zákrok, nebo
c) proti ní směřuje jiný úkon, hrozí nebezpečí, že osoba bude klást odpor, a je podezření, že má u sebe zbraň.
(3) O provedení prohlídky sepíše policista úřední záznam.
(4) Osobě, která zbraň vydala nebo jíž byla odebrána, vystaví policista bez zbytečného odkladu potvrzení o jejím odebrání.
(5) Policista vydanou nebo odebranou zbraň vrátí, jestliže pominul důvod pro její vydání nebo odebrání. Osoba je povinna vrácení zbraně potvrdit podpisem.

hausnumero

V tom paragrafu 35 je špatně ta první věta. Pod pojem "hrozí nebezpečí" se dá schovat cokoli. Cyhbí tam slovíčko "důvodně" anebo "bezprostředně". což by použití paragrafu 35 odst. 1 omezilo opravdu jen na odůvodněné případy. Jinak by mohl policista přijet například na hon nebo na střelnici a posbírat tam všechy flinty s tím, že hrozilo nebezpečí, že s některou z nich bude spácháno násilí nebo pohrůžka násilí. A na to mu bude stačit jen jeho subjektivní pocit bez nějaké další příčiny nebo důvodu....
Milan_rozpad

Příspěvek od Milan_rozpad »

jenom základní dotaz, nemá člověk náhodou právo odepřít to, aby ti někdo prohledával auto ?
Pro to musí mít důvodné podezření a musí ho zdělit .... nebo si to špatně pamatuji ?

P: Otevřte prosím kufr
Já: Ne
P: bla bla
Já: Z jakého důvodu?
P: bla bla
Já: Na základě čeho ....

A to byli státní ?
hausnumero

Ano, byli to státní, prý z protidrogového oddělení.
k.vancura

Příspěvek od k.vancura »

Podleměje to případ pro GIBS jak vyšitý (alespoň takhle podle tohoto popisu).

Zbaň kategorie D je v podstatě,když to hodně přeženu, ze zákona braná jako hračka pro dospělé, svéprávné a odpovědné osoby, podobně jako auto, motorka a podobně. Její bezdůvodnézabavení je zásadní zásah do práv občana tohoto státu.
Butch

Příspěvek od Butch »

Tak pokud byli z protidrogového a měli tam nějakou akci, tak by si asi tu kotrolu kufru odůvodnili, nicméně to co následovalo potom už asi jen těžko resp. vůbec :lol:
Většina policistů nemá zbrojní průkaz a služební zbraň mají jen jako nutné zlo, no a dod toho se pak i odvíjí, znalost zbraní, manipulace a pochopitelně znalost zákona o zbraních. To je samozřejmě neospravedlňuje, ale taky mě to nepřekvapuje. :head
postak

Příspěvek od postak »

Ahoj zbraň nemám ale pokud mám dojem že se po mně hlídka vozí bezdůvodně upozorním je že mi běží záznamové zařízení a nahlas přečtu jejich služební čísla s tím že mi to doporučil můj právník většinou mně poučí bla bla a jeďte
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Postak: jen sladké info k tomu pro ostatní. Právě jdu ze školení, a tam jsme se dozvěděli, že pro účely úředního záznamu není třeba souhlasu protistrany. A jednání s policií je vždy úřední jednání. Samozřejmě, něco jiného je to tak vyvěsit trubku, tam ten souhlas musí být.
donovanstangiano

Příspěvek od donovanstangiano »

Odmítnutí podání vysvětlení snad ještě nikdo nezrušil, ne? Pokud mě monocajt nepoučí, tak se s ním přece nemusím bavit. Já teda nevím, kde si byl na školení, ale tohle mi nějak nesedí.
Nejsem konfliktní typ, ale srát na hlavu bych si nenechal... :ne
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Hohepa
VIP

Příspěvek od Hohepa »

A není to myšleno obráceně ?
Že i když si nahráváš cajty tak jim to nemusíš říkat neb je to úřední jednání ?
postak

Příspěvek od postak »

Já jim to říkám nikoli ze slušnosti ale se záměrem jejich vystresovani a funguje to jako když jim na úřadě vysvětlím že brácha nastoupil v soukromém TV studiu a vyhledává špeky pro novu ale vždy až mi dá úřad najevo že sem socka póvl a tak podobně nenechám si srat na hlavu pokud vím že jsem v právu já. Je smutné že mně staví zakraviny a potřebné v osobaku plném uhlí nechají jet.
Ale držím palce v jednání nemají to ani uniformy jednoduché tak někdy zbytečně blbnou tam kde to není třeba
Nightmare

Příspěvek od Nightmare »

Ano, je to úřední jednání, takže se jim to nemusí říkat. I když to, že se jim to sdělí je vlastně slušnost i sebeobrana. Jednají pak jinak. Což asi každý.
Tada
VIP

Příspěvek od Tada »

Obrátit se na GIBS by nebylo špatné, kdyby nic jiného, trochu jim to pokazí den. Kufr policajtům samozřejmě neotevírat a nebavit se s nimi pro příště.
Odpovědět