Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
JenDAG

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od JenDAG »

OK, myslim, ze jsi pochopil. Diky
JohnyD
Pohlaví: muž

Příspěvek od JohnyD »

krvfx
VIP

Příspěvek od krvfx »

Kdo je ten Koller? Studoval VUML?
JohnyD

Příspěvek od JohnyD »

pracoval v rozvedce ci co , na netu mu prisivaji spolupraci s STB,
vzhledem k tomu co rika a jak, se nedivim ze je na nej utoceno

doporucuji dohledat na YT Koller Persona non grata
viktor

Příspěvek od viktor »

jestli Koller studoval VUML ( vysoke uceni marxizmu-leninizmu ) nevim, aale je to velice pravdepodobne.
Samotny dotaz prozrazuje neznalost věci. :D Každý vysokoskolak co dokoncil sva studia za komancu mel za sebou zkoušky z marxiszmu -leninismu. Každý kdo ma titul CSc musel byt schvalen krajsmym sefem partaje. Každý ci naprosta většina nasich generalu ma za sebou studia v Moskve a zkousku z ML vcetne VUML. Tos nevedel ? :D
viktor
a všichni co to zazili skladali pionyrsky slib a byli v SSM. A z na hodne moc velke výjimky. Ja jsem byl ještě ve Svazarmu :D :D
jinak Koller ma hodne velkym prehled a to co tvrdi ma hodne racionalni zaklad.
se zeptaj svého taty jestli ma titul co vlastne vse studoval :-))
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
golem

Příspěvek od golem »

VUML = Večerní univerzita marxismu-leninismu

Docela čtivě přiblíženo zde: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolec ... ecnost_wag
JohnyD

Příspěvek od JohnyD »

vuml..
nejak jsem nezachytil ze by to delal, v persona non grata jinak rika co jak proc ..
jeho analyza o kterou nyni jde, je znepokojive dobra, rada veci co mohu posoudit sedi.

a jinak

i spatne hodiny ukazuji 2x denne spravne
Hohepa
VIP

Příspěvek od Hohepa »

hele já myslel že VUML = Výroba Uplně Malých Leninů
:moon
Jen trochu OT v tomto vlákně, omlouvám se ale rád bych to doplnil.
Systém zaškatulkování ovčanů za komančů byl apriory založen na dosaženém vzdělání. :head
Můj táta byl ( jeden z mála )v nejmenovaném elektrotechnickém závodě, ve vývojovém oddělení na pozici inženýra jako středoškolák a z toho ne-titulu ing. musel každé dva roky obhajovat "vědeckou atestaci" , tedy doložit výsledky za předchozí období , že má na to, vykonávat své pracovní zařazení - Ti s tím Ing. to měli z pozice titulu a bez práce.
( a to měl táta pořád finanční zařazení jako středoškolák)
Asi ani nemá ani smysl hodnotit skutečně odvedenou intelektuální práci ;)

Druhá cesta byla si ten Ing. udělat ve VUML , ten titul byl víceméně univerzální , co se zařazení do pracovní pozice týče.

P.S.:Tatík v 68 vystoupil ze strany a měl svou hrdost.
viktor

Příspěvek od viktor »

no nez zase zacnem cupovat a prevracet minulost do absurdistanu ... :D
no asi bychom dosli k zajimavym zjistenim, ktere se nesmi moc ventilovat.. napriklad vyuziji nazev vlakna a muzeme porovnat situaci pred a nyni.
respektive stav armady, pocty zbrani, uroven vycviku, pocet zaloh a jejich moznosti, stav obyvatelstva jak po zdravotni tak i odborne strance.. :D
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Hohepa: technická poznámka - VUML žádný titul neuděloval. To by musel mít člověk Vysokou školu politickou ÚV KSČ, aby dostal RSDr. Na určitých pozicích byl VUML téměř povinný, pokud si člověk nechtěl ohrozit pracovní zařazení. Výhodou inženýrů bylo mimo jiné, že měli povinně státnici z Marxismu-Leninismu, takže výzvám k docházení do VUMLu čelili tvrzením, že mají už tak z marxismu vyšší kvalifikaci, než by jim VUML mohl poskytnout :)
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Viktor: Kdybych měl porovnávat armádu před a nyní: ČSLA byla síla, kterou kdybychom (v modernizované podobě) měli teď, mohli bychom například bojovat s Tureckem :) Ale efektivita vynaložených prostředků za nic nestála. Lidi strávili na vojně 2 roky (nebo rok plus 2 ročníky vojenské katedry, což taky nebyla žádná radost - především to výrazně překáželo v normálním studiu /lidi, co šli na VŠ po vojně měli v obtížném 3. a 4. ročníku lepší výsledky, protože na to měli čas/). Přitom by se vlastní vojenský výcvik dal zvládnout za několik mnohem kratších kurzů. Jednou jsem si tenkrát spočítal, kolik je finanční norma na stravu vojáka za měsíc. Na den to bylo něco přes 20 Kčs. Vypadalo to dost málo. Jenže na měsíc to bylo něco přes 600,-. Kdyby tehdy čtyřčlenná rodina dala za jídlo 2400,- mohly to taky být jejich veškeré příjmy. Takže na vojně stálo jídlo podstatně dráž, než v civilu, a přitom se vařilo hromadně a mělo by to tedy být levnější. Něco se rozkradlo, ale ta norma s tím pochopitelně nepočítala, to se projevilo jenom na nižší kvalitě jídla, než jaká měla papírově být. Půl roku jsem strávil obden ve stráži jako velitel postpuberťáků s kosama, jednou nohou pořád v Sabinově.

Já jsem byl protitankový dělostřelec. Když to porovnám s tím, co vím o protitankovém boji teď (přitom se o téma zajímám okrajově), byli jsme připravení mizerně. A to se jednalo o elitní útvar, který tvořil protitankovou zálohu 1. armády. Takticky jsme byli někde na úrovni 2. světové... Tupá čelní linie, žádný náznak dynamiky, pokročilého maskování nebo klamání. Jako velitelé čet (špagáti) jsme na cvičení připravovali papíry i za velitele baterie, takže vím, jak to vypadalo (brali jsme to jako buzeraci, že si papírování neudělá sám, jenže on to zase kreslil za velitele oddílu... později jsem pochopil, že to je běžné v každé armádě).

Nechci moc hodnotit armádu, jak jí máme teď, to už bych se radši bavil o tom , jakou bych si jí přál. Osobně se mě týká už spíš jenom cosi připomínající Volkssturm. Najděte si na internetu nějaké fotky a umlátíte se smíchy...
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

V úterý 26.7.2016 v pořadu Kupředu do minulosti se stav armády probíral, viz. odstavec Armádu máme takovou, jakou jsme ochotni mít http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudom ... r--1636164
Gervais

Příspěvek od Gervais »

Kocour:

Ale právě to co píšeš ukazuje co nění "normální". Vojna je buzerace, ale když to řekl blbě, nešlo ani tak o to, že tě naučí ovládat zbraň, to stejnak za rok zapomeneš, ale že ti změní myšlění, tj. že se nebojíš tu zbraň držet v ruce, vystřelit, že máš někde v zadu v mozku, že musíš tupě poslouhcat velitele atd. Tedy přeformátovat tě "na tupého robota" a to neuděláš tím, že půjdeš v jednom roce na 5 víkendů (so+ne) na nějaké školení a doma se naučíš nazpamět 10 skript taktiky apod. chujovin...
Píšeš, že jste na tom byli bídně takticky? A porovnáváš to stím co víš teď 27 let po rovoluci? A skutečně porovnáváš taktiku a techniku západu v roce 89 a taktiku a techniku východu v roce 89? Po sjednocení německa byla "testovací" souboj letectva nových spolkových zemí vs starých, aby zjistili "jak by to dopadlo", překvapivě oproti tvým slovům, "východní německo" porazilo na hlavu "staré spolkové země" (ano ztráty si nepamatuju a dnes už to "převapivě nelze nikde dohledat"). Já bych hádal, že zase tak špatně takticky a technicky na tom východ nebyl, druhak, že by to přešlo spíše na totální atomovou výměnu je "vtipné" pak se hádat o tom, kolik tanků by po "vítěství" klasické války zbylo (ať by vítěz byl východ nebo západ), když by zajisté druhá strana zmáčkla knoflík u jaderných sil...

Mě spíš na tvém příspěvku děsí, že právě to co "služba" má za hlavní (vymití mozku, aby jsi byl stádo, které poslechne vždy) vidíš to důležité v tom, že umíš ovládat přesně tu konrétní zbraň, když to stejně zapomeneš rok po odchodu...
Kocour
VIP

Příspěvek od Kocour »

Tyhle srovnávací testy západ-východ se mi moc nezdají. Záleží na tom, kdo je provádí a co tím sleduje. Já vycházím z vlastní zkušenosti versus co jsem se později dočetl o standardní americké taktice. Například mě nikdo na vojně neupozornil, že si mám dávat pozor na odstřelovače. Přitom ve standardním popisu činnosti amerického odstřelovače bylo výslovně uvedeno ničení velitelů protitankových jednotek. A tak by se mohlo pokračovat.

Z historie střetu "východní" a "západní" techniky a doktrín znám jedný případ hodný zmínky, kde zvítězila "východní" strana. Hledejte v googlu "Zoltán Dani". A právě v tom, co bylo klíčem k jeho úspěchu, jsme byli špatní.

Nevím, jak si stojí naše miniarmáda teď. Před nějakou dobou jsem na Bahnech nevěřícně sledoval výsadek pěšáků z Pandurů: OTčko zastavilo, ozvalo se bzučení servomotoru a vzadu se pomalu sklápěla rampa. Mě popadnul záchvat smíchu. To, co bylo u BVP otázka zlomku vteřiny, tady trvalo snad půl minuty.

Vymývání mozků: Válečnictví se musí obecně vyrovnat s pudem sebezáchovy a strachem. To je normální. Ale cílem není z vojáků učinit stádo. Nasadit svůj život je vrcholně lidská, dokonce civilizovaná vlastnost. Zvíře nebo divoch uteče. V dobách, kdy se u vojska masově používala jízda, se skutečně využívalo stádního chování koní, kteří, když jsou obklopeni dalšími koňmi, se méně bojí narazit na překážku (řadu nepřátel). Ale kdyby to bylo stádo bez jezdců, překážce by se vyhnulo, protože by se tak rozhodli vůdčí jedinci. Teprve jezdci, kteří při srážce taky riskovali, dokázali svou vůli vnutit koním. Ze stáda se stala organizovaná jednotka.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Pokiaľ viem,armada spojených štátov má jednu jednotku čisto vyzbrojenú technikou a bojujúcu taktikou bývaleho východneho bloku-táto jednotka sa používa v prípade cvičení ako imitačná skupina a najlepšie na tom je,že dosahuje lepších úspechov ako "normálna" imitačná skupina vyzbrojená ako us army
supret

Příspěvek od supret »

Máš nějaký zdroj kde ses tohle dozvěděl? Dík
goral

Příspěvek od goral »

JOBU píše:Pokiaľ viem,armada spojených štátov má jednu jednotku čisto vyzbrojenú technikou a bojujúcu taktikou bývaleho východneho bloku-táto jednotka sa používa v prípade cvičení ako imitačná skupina a najlepšie na tom je,že dosahuje lepších úspechov ako "normálna" imitačná skupina vyzbrojená ako us army
To o cem mluvis je tzv. OPFOR.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opposing_force

V nynejsi dobe jiz prakticky nemaji imitujici zbrane a techniku Vychodniho bloku. Jejich vybaveni se vetsinou strida s ohledem na aktualni hrozby. A realne nikdy nemeli nasazeny vetsi mnozstvi opravdovych vychodnich zbrani/vozidel. Prestaovaly se americke auta aby vypadaly jako ruske atd.
Ale vycviceni jsou vybrone to ano. Vzdyt ta jednotka je porad v simulovanem boji.
"The era of procrastination, of half-measures, of soothing and baffling expedients, of delays, is coming to a close. In its place we are entering a period of consequences."
Rase
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rase »

Samozřejmě že to je jenom kachna (!) reálným základem je Opposing forces VISMOD. Jsou to v podstatě instruktoři, kteří cvičí nováčky jak bojovat proti "sovětské technice", používají i adekvátní ruční zbraně, uniformy a taktiku. Dřív měli techniku jen opticky napodobující tu sovětskou, ale po rozpadu SSSR nakoupili reálnou techniku. V SSSR to dělali podobně, tak existují fotky Leopardů 2 postavených z T-72, MBT-70 atd.
Samozřejmě že instruktoři budou lepší v jakékoliv technice, než nováčci :lol:

https://tankandafvnews.com/2015/10/27/o ... o-gallery/

ps. goral to napsal dřív :D
95800_original.jpg
JenDAG

Příspěvek od JenDAG »

Základ pro mobilizaci stále máme, říká náčelník generálního štábu
http://zpravy.idnes.cz/general-josef-be ... _domaci_jw
Rase
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rase »

Dokud budou AZ vypadat jako "šupácký kanonfutr" (i na oficiálních akcích vypadají hodně... nuzně) - staré plechové přilby bez potahu, taktická výstroj žádná, maskáče z armyshopu a celkově hodně ubohý stav (na 21.století) - v lepším případě co si sami seženou. Tak co bysme nafasovali my, v případě mobilizace?! V lepším případě by se našly (odkoupeny od Excaliburu) "jehličky", hliníkovou lžičku, spacák ze 70.let, plechový blembák a jeden Sa-58 na 5 lidí ?
I malé státy v Evropě (v pobaltí) pořídily zálohám pořádné maskáče, kevlarové přilby a nějaké drobnosti. U nás je to bída (hanba). Asi je problém, zadat nějaké světové firmě návrh nového maskovacího vzoru, případně zlegalizovat třeba nějaký zavedený multicam (které jsou víc dostupné). Pak se přidat k nějaké velké zakázce na výrobu uniforem (v rámci spolupráce států NATO) a naplnit tím sklady. Mobilizovaný by si pak alespoň nepřipadal jako kanonfutr... tohle se u nás opomíjí.
Odpovědět