Jak bylo dnes
Re: Jak bylo dnes
Taky dříve člověk žil na statku se stále stejnými breberkami. Moc se necestovalo, psi byli oříšci z okolí atd. Dneska je všechno putovní a být imunní na všechno moc nejde.
Udělám co musím
Re: Jak bylo dnes
Psí sliny údajně obsahují nějaké léčivé látky. A i jazyky mají šikovné.
Už si nevzpomenu kdo z rodiny měl kuří oka nebo nějaké bradavice na chodidle, chodidlech, a nemohl se toho sfinstva zbavit.
Až jak se tomu začal intenzivně věnovat psík tak to zmizelo...
Už si nevzpomenu kdo z rodiny měl kuří oka nebo nějaké bradavice na chodidle, chodidlech, a nemohl se toho sfinstva zbavit.
Až jak se tomu začal intenzivně věnovat psík tak to zmizelo...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Jak bylo dnes
To i kocky a obecne ssi vsechny selmy. Pri jejich zivotnim stylu (puvodnim) dost nutnost.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Jak bylo dnes
S těmi pejsky to má každý jinak. Pro mě je muj pes také člen rodiny. Byli s námi i doma ačoliv mají svoje boudy a celou zahradu. Jenže si i vážím práce a to i cizí. Jelikož já doma neuklízím, tak jsem respektoval partnerčino přání a pejsci jsou venku. Jsou dva, takže si až tak nestěžují, naopak je radost se na ně dívat jak si spolu hrají.
Jinak jak bylo dnes, vrátili jsme se s rodinou z návštěvy u známých v Pustiměři, navštívili venkov ( Brno ). Nakrmím, vyvenčím a vracím se za rodinou do Perníkova. Jako naschvál, když je potřeba nakulit balík sena ovcím, cca 50m, tak stoupne teplota a prší. Takže se bude kulit ve sračkách, jako obvykle
Ještě se pokusím sehnat v HK a pak následně v Pce knihu Sladké poklady České a moravské kuchyně od Romana Vaňka a v případě neúspěchu eshop, ale moc se nám oboum líbila a chceme ji. Ve Vyškově ani v Brně ji neměli.
Jinak jak bylo dnes, vrátili jsme se s rodinou z návštěvy u známých v Pustiměři, navštívili venkov ( Brno ). Nakrmím, vyvenčím a vracím se za rodinou do Perníkova. Jako naschvál, když je potřeba nakulit balík sena ovcím, cca 50m, tak stoupne teplota a prší. Takže se bude kulit ve sračkách, jako obvykle

Ještě se pokusím sehnat v HK a pak následně v Pce knihu Sladké poklady České a moravské kuchyně od Romana Vaňka a v případě neúspěchu eshop, ale moc se nám oboum líbila a chceme ji. Ve Vyškově ani v Brně ji neměli.
Čechy čechům !!!!!
Re: Jak bylo dnes
Mám dotaz: čím kořeníte trhané maso? Dost jsme toho vyzkoušeli, ale rodina stále není spokojená že to "není ono".
Re: Jak bylo dnes
Vcelku mám rád korenie na kebab. A výborná zmes na rôzne mäsá je Ras El Hanout : https://vegis.sk/marocke-korenie-ras-el ... 5iEALw_wcB
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Re: Jak bylo dnes
Podle nálady. Nejlepší je použít oleje s vylouhovanym česnekem, případně feferonky. Jen ten vyluh. Před poslední tepelnou úpravou, třeba grilem nebo výrobou kurčičky. A sůl. Práškové koření nedávám.
Udělám co musím
Re: Jak bylo dnes
Ivana : Jaké?
Já když dělal burgery z trhaného hovězího (řezník neměl hrudí ani krk, tak byli z kližky) tak napíchat směsí jablečný ocet, 2% váhy masa soli, třtinový cukr, sušený česnek a voda (vývar nebyl), a pak navrch rub: hrubá sůl, třtinový cukr, pepř, drcený kmín, paprika, zázvor, hořčičné semeno a sušený česnek (a trochu chili ale toho jsem tam nemohl dát víc bo by mi to nežrali, ale zas jsem se vyřádil na BBQ omáčce) přes noc. Cukru se nebát cukr je tvůj kamarád. Gril na 70-80 stupňů, na brikety vždy kousek třešně, až shořel další táhnout cca 6-8hodin, až mělo maso kolem 65stupňů tak jsem ho zabalil do alobalu gril na 130 a dopékal do teploty masa cca 90 stupňů (už by mohlo být suché ale ta kližka si to vyloženě žádala).
Každopádně základ na grilování mám skoro vždy stejný, záleží jen jak dlouho maso marinuju a zda píchám. Každopádně sůl, cukr, pepř, zázvor vlastně vždy pokud nepíchám a je to jen suchý rub přes noc tak sůl/cukr 1:1 a zbytek od oka, pokud marinuji déle tak 2% váhy masa v soli, cukru hodně, zbytek od oka tak aby mi to pokrylo celé maso. pokud píchám s tím, že bude ležet déle rozdělit sůl 2:1 víc soli do píchání na vrch míň a ideálně v hrubé variantě.
Před vložením do grillu (pekáče) maso osušit, případně doobalit použitou směsí.
Já když dělal burgery z trhaného hovězího (řezník neměl hrudí ani krk, tak byli z kližky) tak napíchat směsí jablečný ocet, 2% váhy masa soli, třtinový cukr, sušený česnek a voda (vývar nebyl), a pak navrch rub: hrubá sůl, třtinový cukr, pepř, drcený kmín, paprika, zázvor, hořčičné semeno a sušený česnek (a trochu chili ale toho jsem tam nemohl dát víc bo by mi to nežrali, ale zas jsem se vyřádil na BBQ omáčce) přes noc. Cukru se nebát cukr je tvůj kamarád. Gril na 70-80 stupňů, na brikety vždy kousek třešně, až shořel další táhnout cca 6-8hodin, až mělo maso kolem 65stupňů tak jsem ho zabalil do alobalu gril na 130 a dopékal do teploty masa cca 90 stupňů (už by mohlo být suché ale ta kližka si to vyloženě žádala).
Každopádně základ na grilování mám skoro vždy stejný, záleží jen jak dlouho maso marinuju a zda píchám. Každopádně sůl, cukr, pepř, zázvor vlastně vždy pokud nepíchám a je to jen suchý rub přes noc tak sůl/cukr 1:1 a zbytek od oka, pokud marinuji déle tak 2% váhy masa v soli, cukru hodně, zbytek od oka tak aby mi to pokrylo celé maso. pokud píchám s tím, že bude ležet déle rozdělit sůl 2:1 víc soli do píchání na vrch míň a ideálně v hrubé variantě.
Před vložením do grillu (pekáče) maso osušit, případně doobalit použitou směsí.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Re: Jak bylo dnes
Tak já jsem teď pomalu hodinu a půl vybaloval hasící koule (viz můj dnešní příspěvek ve vlákně Hasičáky.). Koumal a spekuloval, kam je po bytě rozmístit. Myslel jsem že těch 12 koulí bude až až, ale ještě by se mi možná na konec ještě 2-3 kusy hodily... možná dokoupím příště, ale mám z nich radost. A jsem rád ,že jsem zas udělal něco pro prevenci proti požáru. Jen doufám, že nebudou nikdy potřeba. 

Re: Jak bylo dnes
Gratuluji. Už jsem o nich taky párkrát uvažoval.
Snad nebude potřeba ani těch koulí, ani našich zbraní a tréninku, ale.... štěstí přeje připraveným.
Snad nebude potřeba ani těch koulí, ani našich zbraní a tréninku, ale.... štěstí přeje připraveným.
Re: Jak bylo dnes
Dík za rady, zejména to píchání mě zaujalo. Příští trhané dostane experimentální roztok, na to dnešní to už nestihnu.
Re: Jak bylo dnes
Germanik1: možná budu za blba, ale přijde mi to jako homemade palírna?
Jaké ovoce jste přeměnili na vnitřně podávanou "dezinfekci"?

Re: Jak bylo dnes
Myslím, že tam během měsíce zmizí tak vlečka jablek, kubiček švestek, do toho ve zdi zavoní půlka prasete.... Zlatý venkov
Udělám co musím
Re: Jak bylo dnes
Ovšem historie pamatuje i občasný výbuch lihových pár a požár udírny, zřejmě když personál příliš dbá na kvalitu 
Udělám co musím
Re: Jak bylo dnes
Tys vyhodil Koudyho z gauče? Že se nestydíš. Doufám, že jsi mu tam alespoň umístil jeho křeslo!Václaf píše: ↑29.12.2021 13:21 S těmi pejsky to má každý jinak. Pro mě je muj pes také člen rodiny. Byli s námi i doma ačoliv mají svoje boudy a celou zahradu. Jenže si i vážím práce a to i cizí. Jelikož já doma neuklízím, tak jsem respektoval partnerčino přání a pejsci jsou venku. Jsou dva, takže si až tak nestěžují, naopak je radost se na ně dívat jak si spolu hrají.
Jinak jak bylo dnes, vrátili jsme se s rodinou z návštěvy u známých v Pustiměři, navštívili venkov ( Brno ). Nakrmím, vyvenčím a vracím se za rodinou do Perníkova. Jako naschvál, když je potřeba nakulit balík sena ovcím, cca 50m, tak stoupne teplota a prší. Takže se bude kulit ve sračkách, jako obvykle![]()
Ještě se pokusím sehnat v HK a pak následně v Pce knihu Sladké poklady České a moravské kuchyně od Romana Vaňka a v případě neúspěchu eshop, ale moc se nám oboum líbila a chceme ji. Ve Vyškově ani v Brně ji neměli.
Re: Jak bylo dnes
Marcinko byl správný chlap, dělník války. První a druhý díl jeho knih mi připadal naprosto real, potom se to zvrtlo ve scifi.
Udělám co musím