Covidové ZOMBIE se valí!

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
drigon
VIP

Re: Covidové ZOMBIE se valí!

Příspěvek od drigon »

Kapitán Slepička byl spolu s ostatními obviněnými z korupce odsouzen k 15 letům vězení. Prve měl obavy že budou posláni do Sanytrnice, avšak poté co on i ostatní odsouzení začali chodit do hornické přípravy a dozvěděli se, že bylo kus od Mlýna nalezeno skoro kilometr pod zemí černé uhlí jim došlo co znamená rčení:

"Zavřeme Vás až zčernáte."

Došlo jim že hodně dlouho neuvidí sluneční světlo.
Koukej tak, aby jsi viděl.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Plánovaná přednáška týkající se kamen a kotlů na tuhá paliva byla kvůli onemocnění pana Balzagetteho odložena. Uskutečnila se po jeho uzdravení.

...

... Spalování je chemická reakce spočívající ve slučování prvků, v našem případě hlavně uhlíku a vodíku s kyslíkem za současného uvolnění tepelné energie. Kdy k tomu aby hořlavá látka mohla začít hořet musí být splněny následující podmínky.
1) na daném místě musí být hořlavá látka.
2) na daném místě musí být kyslík (okysličovadlo)
3) na daném místě musí být dosažena (překročena) zápalná teplota
4) toto vše musí nastat na jednom místě a hořlavina s kyslíkem musí mít čas a místo na to aby spolu mohly zareagovat. Musí mít čas na to aby mohly shořet. Protože když ho mít nebudou dojde k úniku nespálených látek spojených se špatným využitím paliva.
5) hořlavina s kyslíkem se musí dostatečně promísit. To proto aby se molekuly hořlaviny a kyslíku mohly setkat v celém objemu a patřičně zreagovat.

Jak vidíte podmínek je docela dost a jejich zdárné splnění je docela náročné.

Nyní se podíváme na průběh spalovací reakce a poté na hlavní druhy kotlů a kamen

Reakce vodíku je celkem jednoduchá:

H2+2O2->2H2O

Tudíž sloučením jedné molekuly vodíku se dvěma molekulami kyslíku vznikají dvě molekuly vody.

Za to uhlík, tam už je to trochu složitější. Neboť proces jeho spalování je ve skutečnosti dvoustupňový.

2C+O2->2CO
2CO+O2->2CO2

V první fázi, v hořícím palivu se atomy uhlíku slučují s molekulami kyslíku za vzniku oxidu uhelnatého. Což je jedovatý, hořlavý plyn. Tím dochází ke spotřebování značné části kyslíku přítomného v plamenu, čímž se sníží obsah kyslíku v plamenu který je nutný pro oxidaci oxidu uhelnatého na oxid uhličitý. Tento stav znamená že část oxidu uhelnatého nezreaguje a odchází tak kouřem ven jako takzvaný "plynný nedopal". Neboť v plameni je malý obsah kyslíku a jeho zbylé molekuly se nesetkají s molekulami oxidu uhelnatého. Oxid uhelnatý je škodlivý, jedovatý a jeho nespálením přicházíme o značnou část energie uložené v palivu. Proto se do plamene přivádí další vzduch (podle typu kamen či kotle vzduch sekundární či terciální) který dodá do plamene další kyslík nutný pro řádné spálení oxidu uhelnatého.
Zde je nutné poznamenat že to není jen tak, přivést do plamene vzduch. Protože má vzduch jinou teplotu než plamen (je studený) má i jinou viskozitu než planem tudíž je jejich mísení omezené. Neboť se plamen chová jako by byl potažen blánou bránící promísení plamene se vzduchem. Tento problém se řeší předehřevem vzduchu, či změnami rychlosti či proudění plamene.
Tyto způsoby buď upravují viskozitu plynů tak aby se mísily, či způsobují takové proudění které narušuje "blánu" na povrchu plamene a usnadňují tak smísení plamene se vzduchem. U našich spalovacích komor používáme kombinaci obou přístupů, o čemž bude pojednáno v části věnované kotli s plochovysokou spalovací S komorou a inverznímu krbu.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Nyní se podíváme na základní způsoby spalování tuhého paliva v kamnech či kotli " pokračoval pan Balzagette.
Základní způsoby tedy jsou:
-odhořívání
-prohořívání
-zplynování.

Jak fungují první dva způsoby, odhořívání a prohořívání si ukážeme na kamnech typu "Petry", což je zástupce klasické třídy jednošachtových kamen.
IMG_20250227_135551.jpg
Jak vidíte, celá kamna jsou tvořena jedním prostorem, vysokou šachtou na jejím dně je otočný rošt s dvířky opatřenými otočnou klapkou přívodu primárního vzduchu. Šachta je obložena šamotovými tvarovkami které jednak chrání plášť kamen proti prohoření, ale hlavně plamen proti ochlazení o kov. Kdy pokud klesne teplota plamene pod určitou mez dojde k zastavení spalovací reakce a úniku uhlíku ve formě sazí. Které jsou čistým uhlíkem. Proto je důležité aby byla celá část kamen či spalovací komory která přichází do styku s plamenem vyložena keramikou (šamotem, žáruvzdorným betonem). Nahoře, u plotýnky je šamotový deflektor směřující plameny k přikladacím dvířkům kde je otočná klapka sekundárního vzduchu. Tudy se do kamen dostává sekundární vzduch, zároveň zde planem mění svůj směr a vzhledem k užšímu prostoru zvyšuje svoji rychlost. Toto způsobí promísení plamene se sekundárním vzduchem a dohořívání oxidu uhelnatého pod plotýnkou, což jí zahřívá. Kouř poté odchází do komína.
Tento proces funguje pokud je v horní části kamen "Petry" dostatečně vysoká teplota. Což platí pokud se v nich topí odhořívacím způsobem.
Odhořívací způsob znamená že se studená, odpopelená kamna naplní těsně pod horní dvířka hnědým uhlím, na než se dají noviny, drobné třísky a slabší kusy dřeva. Noviny se poté zapálí, od nich chytnou třísky a od nich dřevo. Celé to hořící dřevo leží na uhlí, které od hořícího dřeva začne hořet. Uhlí postupně prohořívá dolů, kdy je pod hořící vrstvou uhlí vrstva uhlí které plynuje. Plyny z plynujícího uhlí prochází hořícím uhlím a vstupují do plamene kde dále hoří. Šachta kamen je dost vysoká a objemná na to, aby plyny mohly vyhořet a po smísení se sekundárním vzduchem dohořel i zbytek oxidu uhelnatého. Uhlí či brikety postupně prohořívají až k roštu načež kamna vyhoří a dál sálají z nahřátého šamotu. Pokud chceme topit dál máme dvě možnosti. První je z kamen vybrat popel, znovu je naplnit a zapálit. A cyklus se zopakuje -jde o topení přerušované.
A nebo pokud nechceme topení přerušit musíme přiložit. Což spousta lidí udělá tak, se do kamen nasype kbelík uhlí a jelikož jsou spát kamna přivřou a odejdou na kutě. Co se stane? Dole u roštu je vrstva žhavého popele, nad kterou je vrstva plynujícího uhlí. Plyn z uhlí plný oxidu uhelnatého a dalších látek z tohoto uhlí stoupá do vrchní části kamen kde je relativní zima. Nezačne tedy hořet a zcela bez užitku odchází za hrozného smradu komínem pryč. Z kamen se tak stala v podstatě plynová komora opravující široké okolí do doby než uhlí prohoří až nahoru a plyny z něj uvolňované konečně vzplanou a shoří. Toto co se stane je způsob prohořívací kdy palivo postupně prohořívá odspodu nahoru s tím, že uvolněné plyny jdou komínem pryč.
Spousta lidí se zeptá jak tedy do jednošachtových kamen přiložit? Na žhavé hoďte dřevěné polinko, které vzplane dlouhým plamenem a uhlí nasypte jen tolik aby rychle prohořelo, čímž se zkrátí doba neekonomického a smradlavého provozu kamen. Dalším způsobem je nasypat uhlí k zadní části kamen tak, aby končilo těsně před přední částí kamen. Do části kde je žhavé dejte dřevěné polinko, jehož plamen zapálí plyny nad nasypaným uhlím a způsobí jejich vyhoření.

Jak vidíte i v obyčejných kamnech se musí umět topit.
Kdy i tento starý, avšak lety ověřený typ jednoduchých kamen má co nabídnout. Avšak jeho nedostatek -přerušované topení vedl k vynálezu kamen dvoušachtových."
Rafael
Pohlaví: muž

Příspěvek od Rafael »

Schůzka SPSP - co říkáte o té přednášce o těch kamnech?
Petr:
- "Já si neskromně myslím, že ta které jsem nám vyrobil kdysi v Depu jsou lepší. Ta hrubostěnná ocelová roura bez jakékoliv žáruvzdorné vyzdívky. Ta jak se rozžhaví teplo je hned. A pěkně se na ten rozžhavený plášť i kouká. Žáruvzdorná vyzdívka je v tom směru na hovno a jen snižuje přenos tepla. Takovým peckem bez ni vytopíte prostor daleko rychleji. A hřeje i tak nějak opticky".

-"Ale je to nebezpečné. Nebezpečí popálení a hlavně požáru. A taky si myslím, že při přetopení se ten plášť může hodně zdeformovat nebo až zhroutit nebo propálit. A hned je požár".

- "To máš pravdu. Jenže tento systém není určený k nějakému dlouhodobému topení a už vůbec ne k nějaké noční akumulaci. Zvlášť bez dozoru!
A tím taky myslím to, že není vhodný na uhlí případně už vůbec ne na koks apod. Je to vhodné na drobné nalámané klacky nebo polena.
A pro rychlé vytopení nic lepšího není. Mimochodem, můj nápad to není. Odkoukal jsem to v Depu.
(A taky od nějakého J. Cimrmana)
Tam to místy v zimě používají.
A vzpomeňte si jak se vám líbilo to opékání špekáčků u jeho pláště".

- "Ano to byl dobrý nápad. Jenže ten žár od něho. Lepší je ta grilovací skříň z toho starého PC. A ještě když jsi náčelníku zmínil toho Cimrmana, tak mě napadlo. Budu volně parafrázovat:"
"My jsme jednou hráli s magistrem Boučkem šachy a já jsem ten pecek roztopil úplně doruda. A magistr Bouček povídá: Ty kamna jsou nějaký malý.
A já povídám:
No jo, jsou to ta nejjednodušší kamínka, který jsou k mání.
Ale magistr říká:
Mně se zdá, že jsou pořád menší a menší.
Tak já se podívám a vidím, že ten bubínek se těma rozpálenejma nožičkama propálil do podlahy..."
-"Ano, to by se stát mohlo i nám. Ale nestane protože ta kamínka jsou postavena na větší vrstvě žáromaterialů. A přes ty se přes ně nikde propálit nemůžou. Ještě bych chtěl zdůraznit, že ta izolační podložka má i trochu akumulační funkci.

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Olda si vzpomněl na svůj zážitek z dětství: "my měli na chalupě ty Petry. Byl jsem tam za jednoho sychravého podzimního víkendu s tátou. On Petry roztopil a odešel do hospody. Mně bylo furt zima a viděl jsem že kamna dohořívají. Naházel jsem do nich malá polínka a nasypal jsem do nich dvě lopatky uhlí. Otevřel jsem dole dvířka a v kamnech to začalo hučet. Ze začátku trochu, pak čím dál tím víc. Vrchní plotna se začala rozpalovat do červena, stejně tak jako roura do komína. Hučení sílilo, viděl jsem jak se roura rozžhavuje stále blíž ke komínu. Najednou se to žhavé rozeběhlo ke komínu, když tu přišel táta a suše řekl:a je to v :moon ". Zabouchal dvířka od kamen a vyběhl před chalupu. Já za ním. Z komína létaly jiskry, posléze se objevil ohnivý chochol na vršku komína. Vypadalo to jako by se nám do chalupy od střechy až do sklepa zapíchla raketa s nastartovaným motorem. Chytly nám saze v komíně. Na což táta zareagoval: "jestli praskne komín chalupa vyhoří ". Komín naštěstí vydržel, načež mi táta vysvětlil že takto v kamnech nikdy více topit nesmím. Že mám dřeva přidat jen trochu aby plamen nešel do komína. A otočné růžice na dvířkách mít jen pootevřené. Protože jak prý vlítne oheň do komína a chytnou saze je to prý o hubu. A o střechu nad hlavou.

Kulíšek přidal do pléna svůj zážitek se starými kamny. Kterým jeho děda říkal "klubky".
Povídá: děda do nich sypal uhlí takovými malými dvířky v horní desce. A říkal mi:"neotevírej tu okeničku, je tam čert". Já se čerta bál, ale zároveň mne zajímalo co pod tou okeničkou je. Tak jsem si jednou když děda odešel vedle vzal židli, dal jsem ji ke klubkám a tu okeničku jsem otevřel. Dole se to žlutě rozsvítilo a já měl pocit že se dívám do samého pekla. Udělalo to "baf", vyvalil se hrozný mrak smradu a kouře. Všude bylo černo a já měl pocit že za mnou stojí černoušek Bubu a má černou hubu. A v ruce drží ..... . Ale nebyl to černoušek Bubu. A neměl černou hubu. Ale byl to děda a řval na mně že mě zabije. Protože kdo má prý pořád malovat... . V ruce měl plácačku na mouchy a kdyby ho babička nezarazila by mne snad zabil, protože strop nad kamny byl celý černý a v místnosti nebylo nic vidět. Neboť jak jsem se lekl jsem okeničku nechal otevřenou a než ji děda zavřel šel veškerý kouř do místnosti. Pak hodně dlouho větrali a já se těm klubkám hodně dlouho vyhýbal a ta vysoká dvířka na vybírání popela mi připadala jako tlama nestvůry. Když pak místo nich dali plynové wafky jsem si oddechl.

...

Pan Balzagette pokračoval v přednášce:"jak jsme si řekli jsou jednošachtová kamna jednoduchá, spolehlivá a při správné obsluze i ekonomická. Avšak problém nastává pokud do nich dáte velké množství dřeva. To začne hořet v podstatě najednou což má dva efekty. V prvním případě, pokud je omezen přístup vzduchu probíhá intenzivní zplyňování dřeva. Vzniká velké množství hořlavých plynů které odchází komínem. Nevyužité, smradlavé a dehtující v komíně. A na druhou stranu, pokud dodáte dostatek vzduchu bude hoření velmi intenzivní, do komína jdou velmi žhavé zplodiny, případně plameny (dřevo hoří dlouhým plamenem), což znamená že mnoho tepla uniká komínem. Provoz je tak neekonomický, hrozí požár sazí v komíně a poškození kamen přehřátím.
Lidé tak řešili co s tím. Vymysleli proto kamna dvoušachtová. Kamna kde se do první šachty přidává palivo které vlastní vahou klesá na dno šachty kde na roštu shoří a plamen jde do druhé šachty kterou ohřívá. Při této konstrukci kamen hoří jen malá část paliva, které je průběžně doplňováno z první šachty až do jejího vyhoření. Tato koncepce umožňuje trvalý provoz (jelikož se palivo dá průběžně doplňovat) a navíc umožňuje podstatně jednodušší regulaci hoření. Kdy je tento kontinuální provoz ekonomičtější a ekologičtější než u kamen jednošachtových, kde se topí přerušovaně či v častých přikládacích cyklech.
Jak kamna dvoušachtová vypadají ukazuje následující obrázek."
IMG_20250227_135645.jpg
Pan Balzagette posléze dodal:"tento typ kamen byl dříve poměrně často vyráběn. Jeho typickým zástupcem byla kamna nazvaná "club". Měla pochopitelně jistě nedostatky, které bylo možné dalším vývojem odstranit a vytvořit tak důstojného nástupce této tepelné techniky. Což se však před rozpadem nestalo a tento typ kamen tak v podstatě upadl do zapomnění. Zatímco po rozpadu došlo k obnově jejich výroby, kdy byl tento typ kamen opatřen zatápěcí klapkou a teplovzdušným výměníkem. Byl tak vytvořen výrobek tepelné techniky nazvaný Club super s velmi hospodárným a ekologickým provozem schopný trvalého provozu. Schopný spalovat veškeré druhy dřeva, biomasy a uhlí.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"A mají ty Club super také ta malá přikládací dvířka svrchu jako staré clubky?"

Pan Balzagette:"kdepak, přikládání mají zepředu. Do podstatně větší přikládací šachty končící na roštu. S tím, že spalovací komora je vzadu opatřena přívodem sekundárního vzduchu a ústí do teplovzdušného výměníku v horní části. Čištění spalovací komory je vyřešeno malými dvířky na boku kamen kudy lze též vkládat šamotové tvarovky a výměník se čistí malými dvířky nad přikládacími dvířky. S tím, že ze spalovací komory do komína vede uzavíratelná zatápěcí klapka.
A nyní po odpovědi na dotaz pokročíme k třetímu druhu kotlů a kamen. A to druhu zplynovacímu. Což jsou technicky vzato kotle a kamna odhořívací vybavená speciální tryskou či spalovací komorou určenou pro spalování prchavé hořlaviny uvolněné z tuhého paliva. Kdy například dřevo při spalování uvolňuje ze své hmoty cca 80% dřevoplynu a teprve zbylých 20% dohořívá na roštu jako dřevěné uhlí. Zplynovat lze i uhlí a biomasu. Zplyňování tuhého paliva je elegantním způsobem jako převést problematiku spalování tuhého paliva na problematiku spalování plynu.
Většina kotlů a velká část kamen zde vyráběných je řešena jako odhořívací se spalovací komorou pro prchavou hořlavinu. Klasické uspořádání ukazuje následující obrázek."
IMG_20250227_135740.jpg
IMG_20250227_140618.jpg
"Jak vidíte." Pokračoval pan Balzagette,"spalovací komora kotle je úzká, plochá a vysoká. Což nutí plamen zrychlit a protáhnout se. Tím se narušuje "blána" na povrchu plamene. Tímto se usnadňuje promísení plamene s terciálním vzduchem který se navíc v "korýtku" z žáruvzdorné keramiky předehřívá. Spalovací komora má tvar písmene S, což podporuje smísení se vzduchem a lepší vyhoření prchavé hořlaviny uvolněné z tuhého paliva. Spalovací komora je žáruvzdornou keramikou vyložena až k výměníku, který je v horní části kotle. Ze spalovací komory vede do komína uzavíratelná zatápěcí klapka.
Kotel funguje tak, že palivo se vlastní vahou sesedá na rošt kde plynuje a hoří. Plamen jde do spalovací komory kde se mísí s předehřátým terciálním vzduchem a horké spaliny míří do tepelného výměníku kde odevzdají teplo vodě, načež odchází do komína.
Kotel dokáže hospodárně s vysokou účinností spálit dřevo, uhlí a biomasu. Je zařízen na provoz bez elektrické energie, neboť při spalování uhlí dochází k vyšší teplotě spalování což přirozeně zvyšuje tah komína. A vyšší tah komína znamená vyšší přísun vzduchu do kotle. Kdy uhlí potřebuje více vzduchu než dřevo. Tím se cyklus uzavírá a jelikož není terciální vzduch regulován jsou i při přivřené klapce primárního vzduchu (provoz v útlumu) spáleny veškeré prchavé hořlaviny uvolněné z paliva. Což byl mimochodem způsob kterým dokázaly svého času splnit litinové kotle Viadrus 5 třídu bez elektrického ventilátoru a elektronické řídící jednotky. Celý "vtip" byl totiž v tom, že neregulovaný přísun terciálního vzduchu vždy zajistil řádné spálení plynů z hořícího paliva bez ohledu na míru otevření vzduchové klapky v dvířkách kotle. Celý systém byl samoregulační, fungující na fyzikálním principu stejně jako naše spalovací S komora s neregulovaným předehřátým terciálním vzduchem.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Měl bych dotaz. Na kamna a pecky s tzv. svislým roštem.
Nějakou děrovanou rourou v topeništi. Piliňaky se tomu říkalo a dost se to používalo v době kdy byly dřevěné piliny na pilách odpad a lehce a zdarma dostupné. Pak se začaly průmyslově zpracovávat na topné brikety, lisované dřevotřískové desky a podobné účely a zdroj levného paliva skončil.
Ty piliňaky mimo tepla a žáru měly i vedlejší efekt. Akustický. Dokladem toho bylo rčení - Hučí jak piliňaky.
Už jen ten zvuk navozoval dobrou tepelnou pohodu.

Já bych si na ten systém nevzpomněl nebýt toho, že jsem nedávno byl na naší pile kde jsem to viděl.
Co si budeme nalhávat, jejich primitivní výroba produkuje spoustu pilin a tak přemýšleli jak je efektivně využívat. Část putovala do Sanyternice, část putovala do milířů a něco se zaoralo na polích nebo zahrádkách.
A tak se tam rozhodli využít je pro svou vlastní spotřebu. A tak pátrali, znovu objevovali už dávné staré věci a technologie. A výsledkem bylo toto:
Originál Satan.jpg
Výměnné válce.jpg
Improvizace ze sudu.jpeg

Z Kroniky Mlýna
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Ano, piliňáky, alias "bubínek" byly kdysi hojně využívaným topným přístrojem." Rozmluvil se pan Metuzalém a ihned dodal:"měli je mí rodiče a pamatuji se jak můj táta a posléze i já jsme dávali do vnitřního bubínku dva lehce kuželovité kůly. Okolo kterých jsme sypali piliny které jsme museli řádně udusat. Aby po vytažení kůlů držely tvar a nedošlo tak k jejich sesypání. Na vnitřním bubínku byl nátrubek (do něj se strkal spodní kůl, který se před vložením bubínku do bubnu musel vyndat). Tento nátrubek se při vložení bubínku do bubnu umisťoval proti regulační klapce primárního vzduchu, odkud se piliny zapalovaly.
Po vložení bubínku do bubnu jsme na buben nasadili víko mající rantl a dolů, do otvorů po spodním kůlu jsme dali papír a ten jsme zapálili. Piliny začaly hořet, což se projevilo silným hukotem. Posléze došlo k jejich plynování, kdy plyny dohořívaly pod víkem kam proudil sekundární vzduch regulovatelnou klapkou. Naše piliňáky měly vzadu ještě teplovzdušný výměník kam probudily žhavé spaliny ze spalovací komory a předávaly zde své teplo. Tento výměník byla v podstatě železná "bedna s navařenými hrdly na kouřové trubky a průduchy na vzduch.
Jakmile byl bubínek zapálen bylo nutné počkat na jeho vyhoření, neboť pokus o přizdvižení víka zpravidla skončil prudkým výronem kouře. My měli doma bubínky tři, tudíž pokud venku mrzlo nebyl problém po vypálení jednoho bubínku nasadit další."

Martin si vzpomněl na své dětství a přidal se:"co vím z vyprávění mého otce měl jeho otec též bubínek. Akorát v něm nepálili piliny, ale pazdeří ze lnu. Babička pracovala ve lnárně, tudíž si nechali navézt pazdeří a to v bubínku pálili. Fungovalo to stejně dobře jako piliny. Z dětství si pamatuji ještě rozhovor se spolužákem. Prý zkoušeli poté, co byla omezena dostupnost pilin spalovat v bubínku plevy. Ale jak to dopadlo nevím."
IMG_20250309_005932.jpg
Pan Balzagette přidal své zkušenosti do pléna". My jsme měli na chalupě bubínek. Akorát to nebyl ten klasický "úzký a vysoký". Ale takový nižší a širší. Ve vnitřním bubínku byl ve dně otvor kam se vložil kůl okolo kterého se napěchovaly piliny. Poté se kůl vyndal a bubínek se vložil do bubnu otvorem ve dně na otvor ve dně hlavního bubnu. Tento otvor ústil do spodního prostoru bubnu kde byl popelník kam padal popel z bubínku a kde byla dvířka s regulační růžicí primárního vzduchu. Po vložení bubínku do bubnu jsme nasadili víko a do popelníku jsme dali noviny které jsme zapálili. Tah komína vtáhl plamen do bubínku a zapálil piliny. Plyny z pilin dohořívaly v horní části ve spalovací komoře kde byl ve víku regulovatelný přívod sekundárního vzduchu. Poté klesaly okolo stěn bubnu a mířily otvorem umístěným pod polovinu výšky bubnu do komína. Tato širší konstrukce bubnu má výhodu v nižším tepelném zatížení pláště, tudíž ho lze vyrobit ze slabšího materiálu. Tato "bubnová" kamna lze vyrobit i z 200 litrového plechového sudu, což svého času dělali lidé v postsovětských republikách, jak ukazuje následující obrázek. Kde je vidět i uspořádání takovéhoto bubínku ze sudu."
Screenshot_20250308_231043_com_android_chrome_CustomTabActivity.jpg
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Do Města i na Mlýn dorazila informace o jakýchsi obrovských stribročernych skleněných želvách či stodolách které se podle těchto informací pohybovaly pouští kdesi v Africe. Nikdo pořádně nevěděl o co se jedná, mnozí měli za to, že se jedná o dezinformace. Až se jednoho dne objevila fotka jakési skleněné "stodoly", která byla podle všeho složená ze solárních panelů a za ní se táhly stopy pásů. Vypadalo to jako skleněná kopie "želvích" tanků použitých za RU války a později i podzemní skupinou při útoku na pomocníky Severního kříže. Kdy si tenkrát tankisté své tanky zamaskovali jako rekreační chatky které jsou v naší krajině zcela běžné a aby jejich maskování neprozradily stopy tankových pásů zůstali se svými stroji stát na okraji pevné cesty. Takže to vypadalo jako tři chatky u cesty... . S kůly trčícími ze štítu... .
Lidé si to začali dávat dohromady se zprávami o "skvělých" elektrických tancích na solární pohon o kterých se šířila média z Brusele kde stále vládla jistá Uršula která se nechala korunovat tamní doživotní vládkyní.
Lidem kteří fotky viděli nešly dohromady tři věci. První se týkala velikosti samotné konstrukce která byla o mnoho větší než "chatky" našich tankistů. Vysvětlení bylo jednoduché. Výkon solárních panelů byl cca 250Wattů na jeden metr čtvereční. Za ideálních podmínek ve dne. Při potřebě několika set kilowattů výkonu tomu odpovídala plocha panelů. A ty bylo potřeba umístit na patřičnou konstrukci. Která musela být patřičně veliká...
Za druhé tato monstra neviděl nikdo střílet. Na což Martin zareagoval slovy:"a dovedete si představit co by se stalo kdyby baba Jaga vystřelila uvnitř perníkové chaloupky z děla ráže 120 milimetrů? Co by dokázala tlaková vlna výstřelu... Jaká by to byla super účinná loupačka na perníčky... Tady by to dopadlo podobně. Vystřelili by ze své solární "stodoly" a okolo by chumelily solární panely. Pokud to teda nemají sundavací.
A za třetí... Jak to mohlo někoho napadnout... Kdo to schválil... ? Tady bylo vysvětlení jednoduché - ESG. Banky mohly financovat jen ESG eko green echt super truper projekty. Na což "samozřejmě" narazili zbrojaři, kteří se tak nemohli dostat k penězům. A pokud peníze chtěli museli být eko električtí. Tudíž aby přežili a dostali alespoň něco z 800 miliard EU museli splnit podmínky ESG. Čehož výsledkem se stala "Uršata", jak se mezi lidem začalo takovýmto a podobným výtvorům říkat.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

P. Metuzaléma inspirovala ta slova o těch slunečních želvách a vzal si slovo a spustil:
O tom jak 700 milionů Evropanů prosilo 300 milionů Američanů o ochranu před 140 miliony Rusy. Něco asi bylo špatně.
Kdyby někdo nevěděl, tak tehdy se něco zvrhlo. Ve smyslu, že USA radikálně změnily svou politiku. Jak vnitřní, tak i zahraniční.
Zdegenerované a zblblé Evropě nastaly krušné časy. Ale odstoupit od svého zeleného a genderového šílenství odstoupit v žádném nechtěla a taky to neudělala. Jak to dopadlo, o tom snad nemusím hovořit. To všichni teď vidíme a zažíváme.

A omluvte teď ty staré ftípky, nemám to v povaze, ale nemohu jinak. Většina těch vtipů a anekdot totiž velmi výstižně vždy zobrazovaly realitu.
aktualne z tehdejšího sveta.jpg
aktualne z tehdejšího sveta.jpg (29.6 KiB) Zobrazeno 709 x
EU.jpg
Evropa_vraci_uder.JPG
Evropa se zbrojí a vrací úder
call_of_duty_russian_asset.jpg
Ruské vozatajstvo-Ukrajina 2025
A "bojovalo" se i takhle

Z Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"A nyní se podíváme na krby. Nejstarší a stále tak oblíbený otopný prostředek." Řekl pan Balzagette. A vzápětí pokračoval:"klasické otevřené krby, tak běžné ve středověku v šlechtických sídlech a později i v domech byly ve své podstatě otevřeným otopným prostorem přímo navazujícím na komín. Jejich konstrukce byla vcelku jednoduchá, avšak účinnost byla díky tomu že krb do sebe nasával ohromné množství vzduchu jen cca 10-12%. Zbytek tepla vyletěl komínem unašený vzduchem střeženým komínovým efektem. Čímž se dostáváme k další problematice krbů, kotlů a kamen. To jest přísunu vzduchu. Kterého je pro správné a hospodárné spálení paliva potřeba optimální množství. Protože když ho bude málo bude palivo spáleno nedokonale a nevyužije se tak chemická energie v něm obsažená. Kdežto když bude vzduchu moc bude s sebou odnášet teplo do komína a tím dojde ke zvýšení komínové ztráty.
Nejlepší by bylo namíchat palivo a vzduch (kyslík) v ideálním, stechiometrickém poměru. Což však není vzhledem k průběhu spalovacího procesu možné. Neboť někde bude vzduchu akorát, jinde zase málo. Proto je třeba vzduchu dodat přiměřeně více, to aby měl plamen dost kyslíku pro řádnou oxidační reakci. Přebytek vzduchu bývá u automatických kotlů zhruba dvojnásobný, u kotlů na ruční přikládání čtyř a šesti násobný. Tudíž se tato problematika řeší přebytkem spalovacího vzduchu udělanými tak aby se palivo co nejlépe spálilo a zároveň se komínová ztráta udržela na rozumné úrovni. Avšak na druhou stranu je třeba si uvědomit že teplo unikající do komína ho prohřívá a způsobuje tak komínový efekt. Zároveň brání kondenzaci dehtu z kouře. Kerý je hořlavý a zároveň lepivý. Což s sebou nese riziko ucpání komína, případně jeho požáru. U rizika ucpání komínu se na chvíli zastavíme, neboť toto riziko může být zhoršeno instalací vzduchových či kouřových ventilátorů do kotle či kamen. Tyto ventilátory zvyšují proudění plynů v kamnech či kotli a mohou tak u nevhodných konstrukcí způsobovat odsávání lehkých popelových částic do komína. Tyto částice popílku se budou nalepovat na lepivý dehet a postupně komín ucpou... Zrovna tak jako filtry či odlučovače do komína umístěné.
Proto nelze komínovou ztrátu snižovat pod úroveň která zabezpečuje dostatečné prohřátí komína a jeho provoz nad rosným bodem dehtu. Toto je bezpečnostní a protipožární zákon bezpečného provozu komínů který musí být vždy dodržen.
Nyní se vrátíme ke krbům. Klasické otevřené krby hřály hlavně sálavým teplem. Teplo přenášené ohřevem vzduchu bylo minimální. Řešilo se co s tím. Výsledkem bylo uzavření ohně do uzavřeného prostoru s řízeným přístupem vzduchu a dovybavení tohoto prostoru tepelným výměníkem. Přední dvířka obdržela žáruvzdorné sklo a pro nejednu rodinu se stal pohled do plápolajících plamenů potěšením. Avšak zůstal problém s nepravidelnou dodávkou dřeva do spalovací komory krbu a problémy s tím spojené.
Proto některé firmy nabízí takzvaný inverzní krb. Který je vybaven přikladacím prostorem ze zadní strany který ústí do krátké spalovací komory. Jejíž konstrukce je velmi podobná našemu zplyňovacímu kotli. V horní straně je korýtko s otvory terciálního vzduchu a z druhé strany je "jízek" vybavený též otvory terciálního vzduchu. Vzduch se tak předehřívá a usnadňuje se tak jeho smísení s plamenem. V krbu tak vidíte plamen šlehající z trysky a dřevo nakládáte podle verze zezadu či z boku přikladací komory.
IMG_20250309_005959.jpg
Tudíž jak je vidět je nutné při konstrukci a používání topných zařízení na tuhá paliva ctít jisté fyzikální a bezpečnostní zásady. Které tak přímo ovlivňují ekonomiku a bezpečnost provozu."

"A čím si vysvětlujete návrh tehdejší EU komise která chtěla svým návrhem ze zimy roku 25 uvalit na tato zařízení velmi tvrdé až nesplnitelné podmínky? A to včetně povinného připojení k elektrické síti." Ptal se pán s kloboukem.

Pan Balzagette:"cílem bylo zajistit maximální výběr peněz z emisních povolenek docilený maximálním znepříjemněním až faktickým zákazem nezávislych zdrojů tepla a omezit lidem soběstačnost. Kdy jedním z důvodu vedoucích k tomuto nápadu mohl být osud zakázaného prezidentského kandidáta z Rumunska kterému vypnuli topení a elektřinu. Avšak on odmítl zmrznout, neboť měl doma bezelektrický krb. Zatopil si a ohřál se... .

U emisních povolenek se ještě zastavím. Byly vrženy na trh do rukou spekulantů. S tím, že měl být v určitých intervalech snižován jejich počet daný do oběhu, což by zvyšovalo jejich cenu. Toto mělo tlumit využívání ideologicky nevhodných druhů paliv a zdrojů energie. Počet povolenek měl v roce 2050 spadnout na nulu, což by znamenalo že by jste si žádné ideologicky závadné palivo nemohli koupit. A to včetně benzínu a nafty určených pro pohon spalovacích motorů. Kde je zajímavá časová shoda mezi zákazem prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035 a navrhovanou životností aut na 15 let, po které by byly zakázány jakékoliv větší opravy.
2035+15=2050. Konec ježdění s klasickými auty, neboť do nich neseženete klasické palivo. Které si bez emisní povolenky nesmíte koupit. Tudíž stejný postup jako s kotli a kamny. Ne tvrdý zákaz. Ale legislativní znemožnění. Legislativní blok.
Kdy bylo jasné že domluva s ideologickými aktivisty není možná. Kdy je jim třeba dát jasně najevo že jejich nápady patří -do koše.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

"Systém legislativního bloku měl být postupně uplatněn ve všech sférách přímo dotýkajících se lidského žití. A to jak bydlení, kde mělo dojít k zákazu prodeje a pronájmu nemovitostí nesplňujících ESG, což by vedlo ke zvýšenému tlaku na nákup a pronájem nemovitostí toto splňujících. Toto by zcela"pochopitelně" zvedlo jejich cenu. Další na řadě bylo vytápění nemovitostí, kde bylo cílem postupně znemožnit využití ideologicky závadných paliv a posléze měla být na řadě osobní mobilita. Podstatně omezená postupným znemožněním použití běžných a relativně dostupných možností osobní mobility. A když si to spojíme s nucenou úpravou jídelníčku je zřejmé že se jednalo o nastolení systému kde vládne a vítězí ten kdož má možnost určovat a měnit pravidla hry. Jak pro svůj prospěch a pocit moci, tak i ve prospěch těch kteří si ho zaplatí. Kdy tomu všemu pomáhá "vybraně motivovaný" aktivismus. Propagující a požadující novodobé nevolnictví." Dokončil přednášku pan Balzagette.
...
Později odpoledne se Martina kdosi zeptal jak to udělali s výrobou výzbroje když byla značná část zbrojovek soukromých a na zvýšenou poptávku tyto zhusta reagovaly zvýšením ceny?

Martin:"naše řešení bylo vcelku jednoduché. Založili jsme "státní" podniky věnující se výrobě zbraní a výzbroje. Ze začátku jsme začínali výrobou jednoduchých ručních zbraní, granátů a vozidel. A postupně jsme zvládali i složitější výrobky. S tím, že soukromému sektoru byla ponechána volnost a veškeré výrobky byly vystaveny tvrdé konkurenci.
Toto zavedení státních podniků bylo motivováno jak možností ovládat výrobu, tak i tím že ředitelé a správci těchto podniků jednají se službou řádného hospodáře. Což znamená že je důležitá kvalita, včasná výroba a v rámci možností relativně jednoduchá obsluha před maximalizací zisku.
Volnost nechaná soukromníkům vedla k jejich expanzi hlavně na poli dronů a ochrany proti nim. Kdy konkurence mezi nimi vede k nalézání stále lepších řešení. Leckdy úspěšných na trzích, což nám přináší pracovní místa, zisky a daně.
Tudíž lze říci že nás zbrojní sektor je kombinací státních a soukromých podniků a jednotlivců či skupinkterým je ponechána maximální možná legislativní volnost. Kdy se mohou maximálně soustředit na svoji práci. Neboť to, co nás zajímá je výsledek a cena za něj zaplacená.
Součástí našeho systému je i vzdělávání, kdy je jednou ze součástí branné výchovy a přípravy konstrukce a ovládání dronů a ochrana proti nim.
Jednotlivé kroky na sebe navazují a jsou podřízeny maximální efektivitě a přežití. Neboť život máme jen jeden, zatímco způsobů jak o něj přijít je mnoho."

Pán s kloboukem:"takže vy netvrdíte že cílem vojáka je padnout za svoji vlast?"

Martin: říkám to jinak:"cílem vojáka je eliminovat nebezpečí a pak se vrátit domů. Neboť prakticky na každého z nás někdo čeká. I když nejlepší je když se dá eliminaci vyhnout. A to ať domluvením se, či odstrašením. Jedno jestli sami, či ve spolupráci.
A vždy je třeba mít na paměti že do války se lehce pochoduje, ale těžko se z ní odchází. A že budeme do švestek doma? Do kterejch...".

Potichu domluvil Martin, zatímco venku srpek měsíce ozařoval krajinu ukládající se k nočnímu spánku. Jen ten některými proklínaný Azor sedící na studní spustil svoji serenádu.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Předseda místního zemědělského družstva nechal před časem nainstalovat do kravína, prasečáku i teletníku kamery se záznamem. Některým zaměstnancům se to moc nelíbilo, ale jelikož věděli že před časem jejich kolegyně uklouzla a zlomila si nohu to pochopili.
Nějakou dobu se nic nedělo, až si jednoho deštivého dopoledne předseda v kanceláři zrychleně přehrával záznamy z minulých dní. Nevěnoval jim nějakou velkou pozornost, až zootechnika sedícího na druhé židli upoutal pohyb několika lidí na záznamu. V noci přišli do kravína a prasečáku, prve se rozhlíželi a pak bylo vidět jak dva z nich někam něco strkají. Jelikož jim bylo z chování dotyčných zřejmé že nejsou zaměstnanci se předseda s zootechnikem do kravína a prasečáku vypravili. Měli obavy jestli nejde o diverzní akci...
Zootechnik:"hele, podívej se. Je to mikro kamera. Umístěná v rohu okénka."

Předseda se zrovna díval na místo kde dotyční něco "šuchrali" a co tam uviděl... taky mikro kameru. Takto jich postupně našli šest.
Oba chlapi si vlezli do traktoru a začali řešit co s tím. Nevěděli kdo tam kamery dal. Mohli to být jak nějací aktivisté, tak i diverzanti kteří by sledováním provozu mohli určit nejvhodnější místo a čas pro svoji akci. Nakonec se shodli že bude nejlepší část kamer zakrýt. Třeba nějakým starým kabátem, balíky sena. No prostě aby to vypadalo že si dotyční špatně vybrali místa pro kamery. Doufali že je donutí se na místo vrátit a kamery dát na jiné místo.
Předseda se zootechnikem došli do dílny za několika chlapy a dvojicí žen ke kterým měli důvěru a řekli jim co a jak našli. Ti nejprve začali nadávat co si to kdo dovoluje. Posléze postupně provedli plán zootechnika na zakrytí části mikro kamer. S tím, že si domluvili hlídání.

Dva dny se nic nedělo, až v noci z pátku na sobotu se na kameře z kravína objevila trojice lidí. Po obhlídce začali vyndavat ukryté mikro kamery a přemisťovat je jinam. To už předseda volal občanskou hlídku a Rangers. Přitom už chlapi hlídali kravín z dálky.
Následovala rychlá akce, při které byla trojice u plotu zadržena.

Rangers výslechem zjistili že se jedná o "zvířecí " aktivisty. Což jim však nepomohlo, neboť se průnikem přes plot, kde si na ostnatý drát hodili vaťák dopustili vloupání, instalací kamer bez dovolení majitele neoprávněného sledování a stalkingu, neboť na kamerách byli zachycení zaměstnanci bez jejich souhlasu.
Dotyční tak byli zatčeni a putovali před soud.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Některým nešlo do hlavy jak je možné že indičtí průmyslníci kteří koupili ostravské hutě je místo rozvoje v podstatě "vytěžili", nemodernizovali a ve finále provozy uzavřeli.

Pan Balzagette na to poznamenal:"víte, Indové pochází ze země kde prakticky neexistuje sociální systém. A kde je zároveň obyvatelstvo rozděleno do kast. Což znamená že se člověk v rámci své kasty musí snažit aby dosáhl patřičných výsledků. A lidi z nižších kast považuje za jakýsi "póvl" určený k plnění jeho rozkazů a tužeb.
Tudíž takový průmyslník jako byli Mittal či Gupta si museli svoji slávu vydobýt. Kdy oni a jejich rodiny začínali s malou, rodinnou vysokou pecí a postupně se vypracovali nahoru. Postupně zvětšovali své impérium, kde jejich zaměstnanci museli dělat maximum pro jejich firmu.
Tito průmyslníci pocházeli ze země kde jsou obrovské sociální rozdíly běžné, nikdo je neřeší a pokud se někdo nechá oškubat někým chytřejším je to jeho problém a nikdo to moc neřeší.

A teď si vemte, že tito lidé přišli do Evropy s jejím rozvinutým sociálním systémem. Kdy byly krachující podniky podporovány aby se zachranila pracovní místa. Oni, svojí optikou myšlení a uvažování si řekli že by byli blbí nechat peníze "zadarmo" jen tak ležet. Přestali do firem investovat, různými operacemi z nich vyváděli peníze a když firmy začaly ztrácet konkurenceschopnost požádali politiky o podporu. Kdy svojí žádost podpořili výstrahou že když peníze nedostanou vyhází pracovníky těchto firem na dlažbu. Politici jim podporu dali, oni si z podpory "dotovali" ztrátový zastaralý provoz ze kterého dále vyváděli peníze. Když první "podnikavec" naznal že už bylo dost prodal firmu druhému který proces zopakoval, načež se vrátil domů a tady nám zanechal snědený krám.
Tady zůstaly problémy a oba tito podnikavci byli spokojení. Evropské kavky byly oškubány a jejich firmy tam, kde se mohlo podnikat bez omezeni prosperovaly.
Byť pro nás je jejich postup minimálně z etického hlediska přinejmenším sporný je z jejich hlediska vše v pořádku. Neboť oni pochází ze země kde se musí každý zasloužit o svůj prospěch sám. A pokud někdo není schopen prokouknout o co jde je pro něj kavkou kterou patří oškubat a pak nechat svému osudu. Obvzláště když nepatří do jeho kasty. Což evropský politik rozhazující peníze zcela jistě není.
I zde se ukazuje že lidé pocházející z jiných podmínek mohou být jinde úspěšní i neúspěšní. Což závisí jak na jich samotných, tak i na jejich protihráčích kteří si musí uvědomit odkud jejich protihráči pochází, jakým podmínkám jsou tam vystavení a co stálo za jejich úspěchem.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Martin: tak se nám je konečně povedlo přivést k rozumu a konečně začali jednat o příměří.

Daniela: a jak jste to udělali? Vždyť to vypadalo že ti jen tak nepřestanou...

Martin: jednali jsme s oběma stranami. Jak se oblastním vedením Severního kříže, tak i s Tvrdoni.
Ti z oblastního vedení Severního kříže měli podmínky o kterých by se dalo jednat, ale Tvrdoni ti byli z jiného těsta. Jednat se jim nechtělo, jen by se hádali a vyskakovali.

Daniela: to vím. Bylo o tom v novinách... Jak se s tebou hádal.

Martin: po této šarádě na tiskovce jsem Tvrdoňům zarazil veškerou pomoc. Čehož Severní kříž využil a začal útočit. Nutno říci že úspěšně. A zároveň přitvrdil podmínky k jednání.

Daniela: a vy jste Tvrdoňům pomoc po nějaké době obnovili.

Martin: přesně tak.

Daniela: spousta lidí to nechápe myslí si že měníte rozhodnutí podle svých představ.

Martin: rozhodnutí neměníme podle svých představ. Ale podle momentální situace tak, abychom oba protivníky nasměrovali k jednání a časem i k dohodě. Tvrdoňům jsme tou šarádou s pomocí dali najevo ať zchladí své hlavy a střízlivě zhodnotí svoji situaci. S tím, že si mají určit svého vyjednavače.
A Severního kříž svojí reakcí částečně odkryl své možnosti. S tím, že obnovením pomoci Tvrdoňům jsme jim dali najevo že to jen tak nenecháme. Že i oni mají jednat.

Daniela: takže to od vás byla manipulace...

Martin: svým způsobem ano. Jedné straně konfliktu jsme dali najevo že se bez nás neobejde. A té druhé že jí jsme schopni zatopit. Tudíž je oběma stranám konfliktu jasné že jsme schopni jim takto zprostředkovaně zatopit a pokud se tomu chtějí vyhnout musí jednat.

Daniela: a to jsi vymyslel ty, miláčku?

Martin: dával jsem to dohromady s vyjednavačem a Karlem. Mým prvním zástupcem. Už před delší dobou. Jako jeden z mnoha plánů které používáme a případně upravujeme podle aktuální situace a potřeby.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

V Zakázané čtvrti velmi vzrostl prodej ocelových a litinových grilů největších velikostí připomínajících velké woke pánve s roštem. Vypadalo to že lidé budou grilovat maso, špekáčky a kdo ví co ještě. To bylo sice pravdou, avšak v těchto grilech začaly velmi rychle mizet větvičky ostříhané ze stromů a podobná biomasa kterou bylo zakázáno pálit na otevřeném ohni.
Jen se suchou a shrabanou trávou byl trochu problém, což někteří řešili kompostováním, jiní psaním stížností "na město" z důvodu nedostatečné kapacity kontejnerů na odvoz biomasy a ti "přemýšliví" použili i plechové "bedny" s komínkem a roštem z ocelových tyčí a roxorů vypadající jako bedny na grilování prasat. Avšak co s nimi dělali bylo jejich tajemstvím. Neboť vše co dělali splňovalo literu zákona o ochraně ovzduší.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Pan Metuzalém se znovu vrátil do dobových médií roku 2025.
A znovu si neodpustil něco jako vtípek.
(Asi ho ten humor začal bavit).
A začal slovy:
Tak tohle chtělo kdysi válčit s Ruskem. A roztáhnout nad Evropou svůj jaderný deštník.
A pořádek si nebyli schopni udělat ani doma. Takže jen jedna z mnoha perliček z tehdejší Francie.

Celkem sranda byla, že to bylo zveřejněno i na jednom z největších do bruselské řitě lezoucim údajně českém zpravodajském serveru.
Dezinformace.jpg
Dezinformace.jpg (7.76 KiB) Zobrazeno 398 x
Před velmi tehdy krátkou dobou by si to něco takového nikdo nedovedl představit. Ale stalo se. Doba se měnila a dezinformačnímu mainstreamu už věřili jen zvlášť dobře uvědomělí anebo na něm existenčně závislí hypotekaři. Anebo úplní fanatici.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... i-40512351

Divadlo v centru Paříže obsadili migranti. Nikdo neví, co s nimi
Protest migrantů před divadlem Gaité Lyrique v Pařiži migrantů před divadlem Gaité Lyrique v Paříži.

Neuvěřitelné tři měsíce okupuje divadlo Gaité Lyrique v centru Paříže kolem 450 afrických migrantů. Nikdo neví, co s nimi, ale především kam s nimi. Vedení francouzské metropole a vláda si problém přehazují mezi sebou, podnikatelé v okolí divadla bankrotují, protože se z místa stává nebezpečná oblast. Problémy mají i migranti, v divadle jsou pouze čtyři toalety, žádné sprchy a spí se i pod stolem, píše deník Le Figaro, ale i jiní...
https://www.lefigaro.fr/culture/occupee ... t-20250226

https://www.lindependant.fr/2025/01/15/ ... 447518.php
Apod..
-"Jo, byla to fact celkem sranda. Nebo spíš absurdita. Jak si francouzské bezpečnostní složky hravě poradily s demonstranty, rodilými francouzi bojující za svou zem a kulturu, ale před několika desítkami černochů a arabů měly strach a nevěděly co s nimi".
Sken.jpeg
- "Sranda by to mohla být. A vlastně taky tehdy i byla. Pro někoho kdo tehdy věřil...

Balgazette:
- "Taky jsem si na něco podobného vzpomněl.
...Zdá se, že program německé vlády na pomoc Afgháncům, kteří pomáhali v boji proti Tálibánu, nefunguje tak, jak se plánovalo, všímá si německý tisk. V letadle, které minulou středu přistálo na berlínském letišti, bylo sice 132 Afghánců, ale pouze jeden z nich pracoval pro německou armádu v Afghánistánu....
A stalo se to několik let poté co odtamtud spojenci zdrhli se staženými oocasy
Vyčenichal jsem to tady:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... o-40512709

A začínám velmi vážně uvažovat o tom, že do té Knihovny přestanu chodit a to její archive.org přestanu využívat. Mám z toho jen deprese a výčitky, že jsem byl tehdy málo aktivní a nepostavil se kdysi tomu EU zlu.

Z Kroniky Mlýna
Rafael

Příspěvek od Rafael »

drigon píše: 11.03.2025 18:03 Některým nešlo do hlavy jak je možné že indičtí průmyslníci kteří koupili ostravské hutě je místo rozvoje v podstatě "vytěžili", nemodernizovali a ve finále provozy uuzavřeli.....
Hlas z fóra. Zřejmě od nějakého bývalého hutníka:
Zřejmě myslíte Mittala a Gupta, že?

Ale ten podnik byl úplně zpočátku soběstačný ve všem. I po roce 1989. Teda pokud se pak časem nezbavili své energetické části a někomu je z nepochopitelných důvodů prodali nebo předali.
A jeho zaměstnanci měli ve svém oboru velmi nestandardní platy apod. na rozdíl od podobných podniků.
Byla to velká huť, ale jen hutní prvovýroba. Produkovali ve velkém jen produkty bez sebemenší přidané hodnoty. Obyčejnou, jednoduchou ocel. I když v obrovském množství. A tu jakou takovou, nebo jejich výrobky z ní byly schopni vyrobit kdekoliv na světě. Včetně toho rozvojového. I když asi ne v takové kvantitě.
A myslím si proto, že Mittal a Gupta byli úplní čučkari.

To my jsme měli u nás doma daleko lepší naše borce a odborníky.
Jen tak namátkou - Stehlík na Kladně a Světlík v Ostravě. Těm dvěma S se podařilo úplně zlikvidovat dědictví a um našich předků. Poldi Kladno a Vítkovice.
Po tom prvním už neštěkne ani poslední zatoulaný pes a ten druhý, mimochodem vyznamenaný kdysi prezidentem, po sobě nějakou stopu zanechal.
Vítkovice, Dolní oblast. Z bývalých Vysokých pecí apod. za vydatné pomoci EU udělal hutnický skanzen.
Oblast kde se každoročně srocují na festivalech všemožní podporovatelé LGBT, multikulturalisté a všemožní a všehoschopní úchylové.
A taky dokázal to, že z holdingu vyvedl Lahvárnu, Cylinders.
Ale jen proto aby se zabezpečil na stáří a měl finance na nákup dalších obrazů a podobných uměleckých děl.
Celý tehdejší zbytek Vítkovic definitivně pohřbil. Už jen tím jaké kreatury dosadil do řídících pozic a nedozoroval je nijak.

A po té Světlikové vizi, o té jeho vizi Vodíkového bezemisniho města v Ostravě už taky neštěkne ani ten nejposlednější zelený EU ratlík.
Možná to měl zkusit v Brně. Tam by mu to možná uvěřili a masivně ho podporovali.
Jenže co by dělal v Brně když tam už nebylo co rozkrádat?
A do Prahy, do politiky, jako mnoho z tamních elit jít nechtěl.

Kroniky Mlýna
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Martin který přijel z Polska z jednání s Justýnou, Hansem, Helgou a ostatními členy koalice našel doma po návratu vzkaz od Daniely, která mu napsala že je na návštěvě u mladých v Mlýně. Vydal se tedy za nimi a spolu s nimi stihl ještě druhou část přednášky o kamnech a kotlích. Když se poté všichni vrátili do domu Jirky a Katky zkonstatovali že přespí u mladých na Mlýně. Ludvík s Radimkem si hráli v pokojíku a dospělí zasedli v obývacím pokoji spojeném s kuchyní. Ve sporáku plápolal oheň, voda na kávu se vařila a Daniela se zeptala Martina: "jak jste se v Polsku dohodli? Měl jsi přijet už předevčírem a psal si že se jednání protáhlo.

Martin;"jednání bylo velmi náročné. Východní Němci a Bavoři, nyní DWR (Německá východní republika) jsou pod obrovským tlakem svých bývalých západních sousedů, ze kterých se stalo několik chalífátů. Chalífové spojili síly, vytvořili Hordu a snaží se dobýt a ovládnout zbytek bývalého Německa. Justýna, ta Polka nechtěla o pomoci východním Němcům ani slyšet. S tím, že co si s migrací nadrobili si mají taky vyžrat. S vyjednavačem a ostatními členy naší koalice Střed jsme jí měli co vysvětlit že tato strategie se jim může časem vymstít."

Daniela:"jak vymstít? Já ji chápu. Taky bych je nechala ať se v tom pořádně vymáchají. Když si to natahali k sobě domů a ještě to chtěli roztahat i k nám."

Martin: "tvůj názor je logický a pochopitelný. Avšak do budoucna kontraproduktivní."

Daniela:"v čem?"

Martin:"vzpomeň si na pomocníky Severního kříže. Když jsme je odsud vytlačovali a zakládali jsme Spřátelená území. Nejprve jsme se drželi zásady že se budeme proti jejich útokům bránit na svém území. Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Oni podnikali výpady na naše území, ničili, plenili, zabíjeli a odvlékali naše lidi, hlavně ženy a dívky do otroctví. Dopadalo to tak, že se naše pohraniční oblasti stávaly nárazníkovým pásmem které trpělo jejich nájezdy a lidé tam bydlící chtěli odejít do vnitrozemí. Což zvyšovalo nároky na zabezpečení a snižovalo hospodářský i lidský výkon našeho území. Proto jsme přešli ke strategii nájezdů a likvidace pomocníků Severního kříže na jejich straně. S cílem vytvořit ochranné pásmo tak široké abychom je byli schopni zadržet dřív než jejich výpad dosáhne našeho území."

Katka:"takže ty chceš z východních Němců, toho DWR udělat nárazníkové pásmo ".

Martin:"pochopila jsi to správně. Pomůžeme jim Hordu vytlačit zpět na území Chalífátů s tím, že o dalším postupu se bude poté dál jednat."

Daniela:"to by mne zajímalo co ti řekla ta Justýna když jsi s ní o tomto jednal?"

Martin:"prve odmítala DWR pomoci. Na dalším jednání jsem jí řekl:"váš postoj chápu a rozumím mu. Avšak když si vzpomenu na náš boj s Pomocníky Severního kříže, předchůdci Hordy vám musím říct že oni útočí do hloubky cizího území s cílem loupit, vraždit, unášet, ničit a nakonec území strachem ovládnout. Tudíž když necháme DWR padnout budeme mít Hordu na hranicích my. Kdy se tato bude snažit naše území napadat, šířit strach a strachem je ovládnout. Kdežto když pomůžeme DWR a Hordu s nimi vytlačíme za jejich hranici s Chalífáty budou nárazníkovou zónou oni. To bude jejich úděl za to, že je sem zavlekli s tím, že po dosažení tohoto cíle budeme o dalším postupu jednat dál."

Daniela:"co ti na tohle řekla?"

Martin:"chvíli se radila se svými. Poté přišla zpět do jednacího sálu a řekla mi:"slyšela jsem že jste pragmatik. Ale že budete takhle brutálně pragmatický jsem nečekala. A musím uznat že na tom vašem plánu něco je. Proberu to s členy své vlády a poté vám dám vědět".
Jednali dva dny, to bylo to zpoždění. Poté řekli že souhlasí."

Jirka:"aby ti to prošlo přes Velkou sedmu."

Martin:"jednání bylo v rámci pověření. Listiny s textem dohody jsem odeslal ostatním členům Velké sedmy a mám od nich předběžný souhlas. Zítra odjedu do Studní, kde to odhlasujeme a ratifikujeme na místě. Načež budou v rámci koalice dojednány podrobnosti a aktivovány patřičné SSR (síly společné reakce) dle článku 5 koaliční smlouvy."
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Za těch několik let které uplynuly od rozpadu EU začalo docházet k jistému propojování zbylých států, území a celků. A to nejen hospodářsky, ale i vojensky. Což byl i případ Koalice Střed která byla uzavřena s cílem vytlačit Hordu z DWR a zajistit tak bezpečí v oblasti Střední Evropy. K tomuto účelu byly uzavřeny smlouvy o vzájemné pomoci, kterým bylo ponecháno staré označení "článek 5".
Avšak doba se změnila, stejně tak jako obsah článku 5. Zatímco dříve mohla každá země či oblast pomoci napadené zemi podle svého uvážení, což znamenalo že pokud poslali několik helem, toaletní papír a plechový kbelík by tak byl článek 5 formálně splněn. Toto bylo shledáno jako nedostatečné, tudíž bylo přistoupeno k nové formulaci smlouvy o vzájemné pomoci, alias článku 5. Bylo tam uvedeno, že každá země či oblast vyčleňuje jako SSR (síly společné reakce) část svých ozbrojených sil. Tato část se uvádí v procentech ze stavu daného typu vojska a její výše se určuje dohodou s ohledem na bezpečnostní situaci v dané oblasti či státu. Platilo tak, že oblast v zázemí, kde je klid váže do SSR větší procentuální podíl svých ozbrojených sil než oblast která je v oblasti zvýšeného nebezpečí. Neboť ta, je-li vystavena zvýšenému nebezpečí nemusí své síly do SSR uvolňovat vůbec, případně může požádat o pomoc s zajištěním bezpečnosti a ochrany v rámci SSR.

Ohledně tohoto tématu se Daniela ptala Martina jestli bude DWR pomáhat i Zakarpatí, jenž se nedávno stalo součástí Spřátelených území. Martin jí na to odpověděl že Zakarpatí své síly na pomoc DWR uvolňovat nebude, neboť není možné oslabit ochranu východní hranice Spřátelených území a Koalice Střed. A když Martin uviděl výraz Daniely mu došlo na co se ho zeptá vzápětí. Tudíž jí řekl: "my jsme v podstatě v zázemí. Tudíž od nás se bude v rámci SSR postupně uvolňovat cca 20% Kocourů ze stavu. Rotaci zvyšovat nebudeme, alespoň ne teď. Neboť lidi nám zatím stačí. Akorát co potřebujeme je navýšit výrobu speciálních dronů."

K tomuto tématu se ještě vázala možnost vstupu Kocourů a jiných bezpečnostních sil na cizí území. Bylo dáno že bezpečnostní síly Spřátelených území jsou primárně určeny na ochranu jeho území.
S tím, že vstup na cizí území je možný buď se souhlasem cizího území za účelem společného cvičení, nebo v rámci SSR či jiné pomoci.
Poslední varianta se týkala území jiné oblasti odkud byly vůči Spřáteleným územím či jejich spojencům vedeny bojové či záškodnické akce. Tam byl vstup povolen s cílem likvidace nebezpečí a zajištění ochrany vlastního území proti pokračování nepřátelských akcí a to i formou zřízení ochranného pásma. Toto bylo něco co dokázalo vedení případných "problematických" území udržet na uzdě, neboť jim bylo jasné že si mohou neuváženými kroky vyprovokovat protiakci.
Odpovědět