Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau
Dnes jsem se díky jedné objížďce dostal až do Osvětimi. Byl to velmi hluboký zážitek - setkání s esencí marnosti, utrpení a toho nejhoršího, ale i toho nejlepšího, co se v lidech porůznu skrývá. Místo sáhodlouhého komentáře přidám soubor fotek, které by měly být varováním, co se může stát, když demokracii nahradí demokratura.
Re: Auschwitz-Birkenau
Ze samotného koncentráku v Osvětimi se dochovala jen malá část původní zástavby. Návštěva nedaleké Březinky dá všemu patřičné rozměry - bohužel moje fotografie určitě nedokázali zachytit monumentální zrůdnost tohoto komplexu.
Varující na tom je, že to celé fungovalo zcela podle zákona, předpisů, směrnic a tabulek. Dolkonce německé dráhy fakturovaly vládě všechyn ty pasažéry do Osvětimy apod., jako hromadnou turistickou jednosměrnou cestu podle ceníku...
Bohužel i demokratickou cestou lze snadno přebudovat relativně fungující demokracii v totalitní demokraturu. K tomu stačí jen trochu nadstandartní schopnost zmanipulovat davy ovčanů, kteřé pak budou ještě svým radostným "bečním" vítat svého kata.
Je neuvěřitelné, jak média v současnosti dokáží zmanipulovat masy lidí kvůli "primitivnímu" byznysu. Až se těchto médií, resp. pozic v regulačních orgánech těchto médií, zcela zmocní zástupci NWO či podobně "fašounské" organizace, tak mám obavu, že nás čeká další nová spirála dějin, která ještě překoná ve své zrůdné doknalosti místa jako byla právě Osvětim - Březinka, Sobibor, Treblinka, Dachau, Majdanek,... .
Je neuvěřitelné, jak média v současnosti dokáží zmanipulovat masy lidí kvůli "primitivnímu" byznysu. Až se těchto médií, resp. pozic v regulačních orgánech těchto médií, zcela zmocní zástupci NWO či podobně "fašounské" organizace, tak mám obavu, že nás čeká další nová spirála dějin, která ještě překoná ve své zrůdné doknalosti místa jako byla právě Osvětim - Březinka, Sobibor, Treblinka, Dachau, Majdanek,... .
no však velká část totalitních řežimů začínala vítězstvím ve volbách, demokraticky a legálně.
Kdyby před dvaceti let někde, nejen u nás, řekli, že se jim budou dva roky shromažďvat a archivovat hovory, dopisy(čili sms a provoz mailu) a místa jejich pohybu (směrnice o data retention a náš předpis) tak by to považovali za sci-fi.
Kdyby před dvaceti let někde, nejen u nás, řekli, že se jim budou dva roky shromažďvat a archivovat hovory, dopisy(čili sms a provoz mailu) a místa jejich pohybu (směrnice o data retention a náš předpis) tak by to považovali za sci-fi.
- Terminated Account
Jsem ozbrojený ze dvou důvodů.
1. Miluju sportovní střelbu,uklidňuje mě, vyčistí mi hlavu, dokonale si odpočinu a rozhodně ji nespojuji se zabíjením!
2. Nenávidím bezpráví, a zbraně jsou poslední možnost jak se ubránit a nebo aspoň nedarovat svoji kůži a životy blízkých lidí zadarmo v případě, že se vás někdo rozhodne vyhladit!
Včera jsem se díval na videa ze Sýrie, jak se navzájem masakrují, popravují, mučí a mstí. Zabíjejí se mezi sebou bez ohledu na věk či pohlaví kvůli malicherným náboženským záminkám a předsudků, které jim po generace "mocipáni" a psychopati vtloukají do hlavy. Jediného, čeho se na světě bojím, je že mi někoho z blízkých vezme nějaký vypatlaný magor kvůli svému kramli v hlavě. Nejhnusnější na tom, je že až do určitého momentu se jedná o naprosto normální a pohodové fajn lidi. Do momentu, než skočí jiskra!
Snadněji bych se smířil s nehodou, nešťastnou náhodou, nemocí atd. které nejsou na vůli člověka až tak závislé. Ale nikdy bych se nesmířil s úmyslem. Bohužel se historie neustále opakuje.
1. Miluju sportovní střelbu,uklidňuje mě, vyčistí mi hlavu, dokonale si odpočinu a rozhodně ji nespojuji se zabíjením!
2. Nenávidím bezpráví, a zbraně jsou poslední možnost jak se ubránit a nebo aspoň nedarovat svoji kůži a životy blízkých lidí zadarmo v případě, že se vás někdo rozhodne vyhladit!
Včera jsem se díval na videa ze Sýrie, jak se navzájem masakrují, popravují, mučí a mstí. Zabíjejí se mezi sebou bez ohledu na věk či pohlaví kvůli malicherným náboženským záminkám a předsudků, které jim po generace "mocipáni" a psychopati vtloukají do hlavy. Jediného, čeho se na světě bojím, je že mi někoho z blízkých vezme nějaký vypatlaný magor kvůli svému kramli v hlavě. Nejhnusnější na tom, je že až do určitého momentu se jedná o naprosto normální a pohodové fajn lidi. Do momentu, než skočí jiskra!
Snadněji bych se smířil s nehodou, nešťastnou náhodou, nemocí atd. které nejsou na vůli člověka až tak závislé. Ale nikdy bych se nesmířil s úmyslem. Bohužel se historie neustále opakuje.
Chystám se tam na exkurzi s malochem, aby věděl... jen nevím kdy,co myslíte kolik je tak optimální věk pro návštěvu takového místa?
- Leon Chamel
- Rozpadlík
Vědět je dobré, ale tyhle hrůzy dle mě do dětského světa nepatří. Takže raději až v době, kdy se z mrňouse bude stávat mládenec. Je to individuální, ale s mladším 12 či 13 let bych tam nechodil, aby mu to víc nevzalo než dalo.
No, pokud se trochu zajímá o historii a ví, o co jde, tak okolo těch 10-12 by to už vnímat mohl. Jen si dejte bacha, ať dostanete českýho průvodce (my tenkrát měli v angličtině) a s trochou smůly se připrav na to, že budeš muset výklad doplňovat. Ta naše totiž strašně hnala a většinu času jsem tak byl v jedné místnosti a ve sluchátkách jsem byl už o patro níž...
No já jsem si rikal idealne tak kolem 15 ale je fakt ze dnesni mlades je tak trochu v predu...
10-11 dle mého názoru, pátá třída školy, tam už děcka dávno vědí, že svět není pohádka a jen si potřebují ujasnit, kam až to může zajít.
Aby člověk pochopil emociální hloubku prožitku návštěvy takovýchto tragických míst, tak by měl být už jistým způsobem "vyzrálý". Takže je to dost individuální - někdo je na takový prožitek "zralý" ve 13 a někdo bohužel ani ve 30.
Když jsem viděl některá "telátka", která vycházela z té hozné brány, nad kterou se tyčil nápis "Arbeit macht frei" a jenom se chichotala a řešila svoje velké "problémy" ala kam půjdou večer pařit , tak bylo jasné, že tam jsou na exkurzi moc brzo a nebo naopak moc pozdě.
Když jsem viděl některá "telátka", která vycházela z té hozné brány, nad kterou se tyčil nápis "Arbeit macht frei" a jenom se chichotala a řešila svoje velké "problémy" ala kam půjdou večer pařit , tak bylo jasné, že tam jsou na exkurzi moc brzo a nebo naopak moc pozdě.
Taky plánuju exkurzi do Osvětimi v příštích letních prázdninách. Synové 10 a 12 leccos chápou si myslím( ten starší určitě a menší se snaží - Nepřítele před branami a Devátou legii s mými hojnými komentáři viděli už několikrát).
A když jsem zjistil, že do Osvětimi a do Terezína je to od nás zhruba stejně daleko, tak z hlediska síly genia loci vede Osvětim.
Je potřeba ukázat kam až to může zajít, když se k veslu dostanou zmetci, zvlášť když jsou přesvědčeni, že dnešní pohoda bude trvat věčně.
A když jsem zjistil, že do Osvětimi a do Terezína je to od nás zhruba stejně daleko, tak z hlediska síly genia loci vede Osvětim.
Je potřeba ukázat kam až to může zajít, když se k veslu dostanou zmetci, zvlášť když jsou přesvědčeni, že dnešní pohoda bude trvat věčně.
- bivoj
- VIP
- Pohlaví: muž
Naštěstí je vše přístupné i bez průvodce (alespoň když jsem tam byl já v r. 2003, tak bylo) a člověk si tedy může zvolit tempo prohlídky sám a pořádně si pročíst texty na informačních tabulích.Reccol píše:No, pokud se trochu zajímá o historii a ví, o co jde, tak okolo těch 10-12 by to už vnímat mohl. Jen si dejte bacha, ať dostanete českýho průvodce...
Ovšem co se týče věku vhodného k návštěvě, tak to tedy nevím. V 10ti letech ještě IMHO nebude to dítě plně chápat všechny ty hrůzy a souvislosti - tady bude hodně záležet nejen na mentální vyspělosti dítěte, ale také na edukačním umu rodiče/ú, aby mu to vše dokázali vysvětlit tak, aby z toho nemělo ani újmu, ale ani prdel...
Je to možný, já tam byl kdysi ještě s gymplem a grupám dávali průvodce. Fakt je, že bez něj to bude asi lepší.
Já byl v v Osvětimi a Březince před lety a dodnes si to přesně pamatuji. I ty pocity zmaru beznaděje a vzteku. Má dcera s ženou tam byly před týdnem. Má nyní 14 let a myslím, že je to ideální věk na tuto exkurzi. Je sice v pubertě a řeší když je namalovaná jak semafor jestli ji to sluší a pod. Ale toto dokázala velice dobře pochopit a zapamatuje si to. Byli tam s průvodcem s nějakou cestovkou. Byl to polák mluvíví česky a nemohli si ho vynachválit. Když tak dám link. Ať nedělám reklamu.
MacGyver » 19.04.2013 18:11 - souhlas.
Koniáš
MacGyver » 19.04.2013 18:11 - souhlas.

Koniáš
Určitě bych nebrala na tato místa malé děti, vzhledem k jejich citlivosti. Je tam příliš mnoho "utrpení" které na těchto místech zůstává a ciltlivé děti to vnímají mnohem více, než dospělí. Další věc je, že tato místa by potřebovala hodně práce ze strany duchovních, protože - nemusíte mi samozřejmě věřit, je to moje zkušenost - některé duše, které tam zemřely tam stále zůstávají v tom zoufalství a hrůze. Tohle bohužel je na mnoha negativních místech a bylo by dobré provést kompletní očistu, aby se tyto duše smířily a šly dál. Pokud je někdo citlivý, tak ta duše s ním jaksi i pak může "odejít" a člověk se pak diví, proč se cítí prabídně. Děti je dokonce i mohou vidět, protože ještě nejsou uzavřené jako dospělí. Takže samozřejmě jako poučení pro toho, kdo je dostatečně silný, je dobré, ale pro ostatní citlivce bych byla opatrná s návštěvou.
Koncentráky považuju za ty nejhorší kalibry v tom, co člověk může dělat člověku - to bez debat. Ale je toho hromada dalšího, co se děje i v dnešním světě. Znásilnování žen, nucená prostituce, pedofilie, atd - tohle nechá na těch obětích trvalé následky.. no, tento svět je šílený.
Koncentráky považuju za ty nejhorší kalibry v tom, co člověk může dělat člověku - to bez debat. Ale je toho hromada dalšího, co se děje i v dnešním světě. Znásilnování žen, nucená prostituce, pedofilie, atd - tohle nechá na těch obětích trvalé následky.. no, tento svět je šílený.

Nevím. V Osvětimi jsem byl, když mi bylo cca nějakých 19-20 a nějaký hluboký pocit jsem z té návštěvy neměl. Možná to bylo těmi davy turistů, které z toho místa činily něco jako turistickou atrakci. Když nedávno Henryk M. Broder, německý židovský publicista, označil turistiku do Osvětimi poněkud drsně za "Disneyland smrti", v zásadě tím vyjádřil mé dřívější pocity: http://tinyurl.com/7ypz8nx
Možná bych měl pocity, pokud by tam bylo poloprázdno, zcela odlišné. Třeba šlo jen o momentální stav mysli. Ale takhle to místo ve mě zkrátka nevyvolávalo žádný pocit zmaru, beznaděje, vzteku ani nic podobného, nýbrž dojem - ani ne moc hluboký - atrakce, kam jezdí jako na tradiční zastávku v Polsku autobusy zahraničních turistů, kteří mají o dějinách ponětí asi stejné jako vzorek respondentů odpovídající na triviální otázky v pořadu Nikdo není dokonalý.
Možná bych měl pocity, pokud by tam bylo poloprázdno, zcela odlišné. Třeba šlo jen o momentální stav mysli. Ale takhle to místo ve mě zkrátka nevyvolávalo žádný pocit zmaru, beznaděje, vzteku ani nic podobného, nýbrž dojem - ani ne moc hluboký - atrakce, kam jezdí jako na tradiční zastávku v Polsku autobusy zahraničních turistů, kteří mají o dějinách ponětí asi stejné jako vzorek respondentů odpovídající na triviální otázky v pořadu Nikdo není dokonalý.
Je fakt, že tam turistů moc nebylo, zejména v Březince před zavíračkou nebyl skoro nikdo. To určitě umocnilo dojmy z té velké plochy, kde bylo kdysi namačkáno obrovské množství vězňů a nyní tam bylo v podstatě prázdno. Kdyby bylo navíc ještě ponuré počasí a pršelo či sněžilo, tak by ten dojem byl ještě o kus depresivnější.
-
- VIP
Mista jsou to smutna,o tom neni pochyb,ale byl bych docela rad,kdyby ten napis nad branou platil i v dnesni dobe.Bez jakehokoliv skryteho vyznamu.
Pamatuji se,jak jsem nasel v cca 8-9 letech mamky leporelo z Terezina.Jen pohled na fotku tech peci,byl hroznej.
Pamatuji se,jak jsem nasel v cca 8-9 letech mamky leporelo z Terezina.Jen pohled na fotku tech peci,byl hroznej.