KAM EMIGROVAT?

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
georgin
Pohlaví: muž

Re: KAM EMIGROVAT?

Příspěvek od georgin »

Můj celoživotní sen a plán, jak žít co nejvíce svobodně a skoro mimo systém, je život na plachetnici na moři. Trochu mi do toho hází vidle šestnáctiletý partnerský vztah s vidinou blízkého rozšíření počtu členů domácnosti. Pokud se to stane, zůstane to navždy jen dětským snem.
Extrémně se mi líbí představa toho, že je to bydlení i dopravní prostředek v jednom a člověk tak může žít pořád tam, kde je teplo a hezky. Takže žádné zálohy na plyn, elektřinu, vodu, daň z nemovitosti, rozhlasové poplatky, svoz odpadů ... Zbyde jen pojištění lodi a zdravotní pojištění, jednou za čas plynová bomba, občas vytažení jeřábem v přístavu nebo víza, nějaké opravy a nákupy zásob.
Mám načteno a nakoukáno, že je možné být energeticky zcela soběstačný (solární panely, větrná elektrárna, utáhne to i kávovar, odsolovač, ventilátory, notebook, telku, čerpadla ...), být soběstačný s pitnou vodou (na bázi reverzní osmózy), jídelníček se dá pokrýt z velké části z přírodních zdrojů (sběr ovoce, ryby, humři, chobotnice, palmoví krabi ...). A ta nejdůležitější a nejlepší věc je plavba na plachty pomocí větru. Ano, v přístavech je to většinou zakázané, ale pokud máte naftu téměř výhradně na přístavní manévry, spotřeba je zanedbatelná.
Dost lidí žije tak, že někde sezónně zakotví třeba 2 měsíce tvrdě makají a pak půl roku mimo civilizaci. Pak jsou také oblasti, kde se dá žít velmi dobře za pár drobných (panama, Kostarika, Thajsko). Největší šťastlivci jsou lidé s nějakou formou renty nebo ti, kdo mohou pracovat na dálku.
Jasný. Člověk musí být trochu Robinson, trochu nomád a samotář a hrozně důležitý je zdravotní stav. Ale představa téhle téměř absolutní svobody je pro mě něco opravdu nádherného. Strávit léto třeba v Řecku a když se bude horšit počasí, zvednout kotvu, vytáhnou plachty a vyrazit za teplem. Elektřina zdarma, voda zdarma, jídlo částečně zdarma, žádná topná sezóna ...
No nic, jdu si zase vsadit Sportku a doufat :lol:
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Nezapomínej na poplatky za kotvení/marínu.

Zrovna včera jsem potřeboval rychle najít nějaký seriál k večeři, no a jelikož nic nebylo, říkám dáme Discovery - Alijašská železnice - to bude nějaký dokument koukneme jak tam jezdí vláčky a kolem čeho hezkého jedou.

Chyba, zase další přitroublá rádoby reality show o lidech pro které jediným spojením s civilizací je právě železnice. A tam mě to napadlo, z čeho ti lidé žijou. Mají srub v divočině, k železnici je to xy km na sněžném skútru, žádné pole, max malá zahrádka, něco uloví. Jedna postava fakt nebyl raketový inženýr, při nehodě č. 124 si ustřelil ruku. Fakt to nevypadalo na člověka, který by se uživil tím že by něco ťukal do PC. Tak kde vzal prachy na nového mafla?

Takže, když už emigrujete, čím se budete živit? Já jsem postiženej humanitním vzděláním, takže kamkoliv bych se odstěhoval tak je mi ten diplom k prdu.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Goodwind

Příspěvek od Goodwind »

Na trvaly život na lodi doporučuji min 49 stop dlouhou lod. Zaroven tech 49 stop je pod 15metrů takže na marinach se plati mene za den. Ale kolem 65 stop považuju za ideal co se tyče prostoru. Hlavně at lod ma aspon 4.5 metru šířky. Mrkněte treba na lod Hansa 505.
Je dobre se rozhodnout pro typ truPu. Laminat je fajn, ale snadno se poškodí o skalu. Ale zase se da opravit.
Pokud zvažujete cesty do studenych moří, tak doporučuju spíš ocelovou či hliníkovou lod s prvním stupnem ochrany proti ledu.
Urcite je na plachetnici potreba mit na venkovním sezeni tvrdou střechu aby na ni mohli byt solarni opanely, Hodně solárních panelů. A ke každemu panelu mit vlastni regulátor. Akumulatory LFP min 15kWh.
Doporucuju zvazit vestavbu noveho motoru s hybridnim usporadanim aby se dalo jet jen na elektrinu. Na pridi mit bow thruster na snazsi manevrovani v marine.
Vyhnout se "sailing drive" a mit primou hridel k vrtuli. Vrtuli mit vybavenou strihacem siti a lan. Vrtuli a motor mit vybavenou moznosti rekuperace a dobijeni akumulatoru pri jizde na plachtu.
Hodne doporucuju mit takovy typ trupu, ktery umoznuje pri odlivu postaveni lodi na dno a tak provest drobne opravy bez vytazeni jerabem.
Vytazeni jerabem stoji min 1000euro. Den na marine 20-100euro..ale klidne vic a s vetsi lodi jeste vic.
Starlink v namorni verzi stoji cca 8000kc mesicne. Lze ho mit jen za tech 2000-3000kc ale pak funguje max 20mil od brehu.
Obecne je ziti na lodi , pokud chcete aspon trochu komfort, drazsi nez bydleni v najemnim byte. Pocitejte jeste s mezinarodnim zdravotnim pojistenim takze cca 5000kc mesicne pokud je vam nad 50let.
Jo a na lodi se furt neco kazi a kdyz se opravi jedna vec, tak druha se poroucha.
Biochemist

Příspěvek od Biochemist »

Na tohle téma už tu vlákno je:viewtopic.php?f=11&t=6121
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Otázka za milion: Kam byste emigrovali z Česka, pokud byste museli?
Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sv ... -sveta_hig
Odpovědět