Přijde Vám dnes společnost slabá?

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
Hagen

Re: Přijde Vám dnes společnost slabá?

Příspěvek od Hagen »

Nejlépe se měli bohatí Američané ve třicátých letech.
Pak už to šlo z kopce.
Naštěstí ještě existuje možnost beztrestné sebevraždy. ;)
Cháron

Příspěvek od Cháron »

rfilakovsky píše: 03.09.2025 12:45
Hagen píše: 03.09.2025 11:12 Pamatuji si ty časy hojnosti a blahobytu dobře, i když jsem byl dítě.
Co tady meles o nedostatku masa a dovolených během minulého režimu ?

Vždyť zde nyní řešíme současné problémy ( nízkou porodnost, nedostupné bydlení pro mladé rodiny, vysoké životní náklady již skoro srovnatelné se západními zeměmi, mzdy stále třetinové až čtvrtinové oproti západním zemím...)
Slovy ŘEŠÍME PROBLÉMY bych to nenazval ;)
Spíš je to takové kňučení jak se máme špatně, aniž by se cokoliv řešilo.
Prepper se připravuje na problém, že?
A jak se tedy připravit, a co tedy dělat s těmi problémy o kterých píšeš???
Nářek nad současným světem nikomu nepomůže.
malajizva

Příspěvek od malajizva »

Ahoj,

tak otázka: jestli je dnešní společnost slabá, odpověď je ANO.
Ale z odpovědi vznikají dvě další otázky:
1. Jak v dnešní slabé společnosti vychovávat děti, aby nebyly slabé?
2. Jak se nestát slabým, ale připraveným?
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Hagen

Příspěvek od Hagen »

1. Dobré časy dělají slabé muže, kteří dělají těžké časy.
Těžké časy dělají silné muže, kteří dělají dobré časy.
Musíme ještě nějakou dobu vydržet. Zatím se máme příliš dobře.
2. Musí si člověk uvědomit, že těžké časy přijdou.
Což většinová společnost nechápe, nebo odmítá vzít na vědomí.
Jako jednotlivec (rodina) s tím něco dělat lze, ale společnost (Evropa) ještě vesele tančí na Titaniku.
mhi

Příspěvek od mhi »

Hagen píše: 04.09.2025 11:56 Musíme ještě nějakou dobu vydržet. Zatím se máme příliš dobře.
Tema "obrany hodnot" (myslim hlavne tech nematerialnich) je pro mne celkem velke tema - dochazim k nazoru, ze hodnoty je potreba branit a nelze je "vysedet" ("vydrzet spatny stav"). Jinak je clovek odsouzen k opakovani stejnych chyb.

Zjednodusene (a v zavorce ne zcela idealni priklady pro ilustraci), nekdo neco vybuduje (firmu, dum), ale pak si to z velke casti necha vzit parazity (nekompetentni zamestnanci, odbory, znarodneni, ... u domu pak najemnici kteri nic neudrzuji). Diky neefektivite/rozkradani/apod to prestane byt pro parazity zajimave, parazite tedy zacnou hledat novou obet (navrh na konkurs, ... najemnici se odstehuji) nebo se na chvili stahnou a nastupuje krizove rizeni, ktere obnovuje drive znicene (restrukturalizace, prodej aktiv nekomu schopnejsimu ; rekonstrukce domu). A cyklus se muze opakovat - nebo bohuzel dochazi k zaniku.

Dalsi vec se kterou si v hlave casto pohravam je to, ze v tom parazitickem stavu je ten budovaci/rekonstrukcni rezim znevyhodnovan, potlacovan. V realite se to treba ted deje v penezich - dnes je ten kdo vytvari hodnoty rekl bych uz skoro za blbce, kteremu se smeji ti, kteri jen saji erarni cecek (dotace, nezakonne "vysoutezene" statni zakazky), pripadne jsou vyhodne zadluzeni (inflace). Reseni je myslim v tom, aby spolecnost tohle paraziticke chovani nepodporovala. Na urovni jednotlivce.

(nezlobte se za nevhodne zvolene priklady a celkovou nestrukturovanost myslenek).
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Naprosto souhlasím, že hodnoty je třeba bránit, a vydržet než se to "udělá samo" je špatné řešení.
Nicméně společnost není na řešení (obranu) stávajících hodnot dostatečně morálně ani inteligenčně vyspělá.
Nikoho nezajímají nějaké hodnoty, každý kouká jen na to mít se v krátkodobém horizontu lépe.
Střednědobý, ani dlouhodobý nastávající problém je netrápí.
Všichni slyší na sliby "tady přidáme, tady zlevníme,...koblihu zadarmo hned teď,..."
Nikoho netrápí kde se na to vezmou prachy, nikoho netrápí ještě větší zadlužení do budoucna,...
Nikoho netrápí, že jsou to jen v lepším případě populistické sliby, v horším případě cesta do pekel.
Ideální je volič, který od státu nic nechce, který chápe, že stát tu není od toho, aby se o dotyčného staral.
Ale tihle voliči k volbám moc nechodí.
Tyto voliče politika moc nezajímá, protože si poradí i bez politiků.
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Jenže ti lidé kteří si poradí sami a po státu nic nechtějí (a tudíž ani nechodí k volbám) riskují že si stát prostřednictvím úředníků poradí s nimi.
Koukej tak, aby jsi viděl.
rfilakovsky
Pohlaví: muž

Příspěvek od rfilakovsky »

Hagen píše: 04.09.2025 11:56 Dobré časy dělají slabé muže, kteří dělají těžké časy.
Těžké časy dělají silné muže, kteří dělají dobré časy.
Slabí muži, slabě vydělávají a pak to takhle dopadne... Velká část žen odkládá mateřství, protože muž není připraven na dítě. Nároky na partnery se zvyšují https://www.youtube.com/watch?v=8q5Tw1HbI9M
drigon píše: 04.09.2025 23:42 Jenže ti lidé kteří si poradí sami a po státu nic nechtějí (a tudíž ani nechodí k volbám) riskují že si stát prostřednictvím úředníků poradí s nimi.
Na toto krásně odpověděl @Hohepa na straně 2 tohoto vlákna. Cituji Realista leští vzor 58 .
Kdo neřeší tohle a řeší své osobní problémy je naivní ovečka, kterou to stejně dostihne ať se dívá jinam či zavírá oči.
Jen o tom nebude do posledního okamžiku vědět. :devil
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Velká část žen se tím odkládáním mateřství střílí do vlastní nohy. ;)
Velká část chlapů souhlasí s dětmi jen proto, že je ženský chtějí, a chtějí-li dlouhodobý vztah, nemají na výběr.
A navíc chlapi jsou plodní mnohem déle než ženský.
Takže dobře jim tak. ;)
Annele

Příspěvek od Annele »

Hagene, proc myslis, ze se tim strili do vlastni nohy?
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Protože předpokládám, že velká část žen stále po dítěti touží. A pokud mají vysoké nároky na muže, pokud odkládají mateřství kvůli kariéře,... tak se těch dětí také nemusí dočkat.
A nebo mají díky pozdějšímu věku vyšší šanci že porodí nějakého neduživého kriplíčka.
Jak se říká: "kdo chce moc, často nemá nic".
A nebo: "kdo moc vybírá, nakonec přebere".
Annele

Příspěvek od Annele »

I muži většinou touží po dětech, a přesto tomu své životy obvykle nepřizpůsobují dostatečně.
Navíc člověk typicky touží po více věcech. Kromě dítěte tam bývá třeba ještě parterský vztah, přátelství, kariéra, materiální životní standard, individální zájmy, volný čas. Téměř každý má nějakým způsobem omezené, co všechno z toho může mít, takže musí priorizovat, a někdy se musí něčeho z toho vzdát úplně. Někdo se vzdá kariéry, někdo volného času, no a někdo dětí. To si musí rozmyslet každý sám.
Já si nemyslím, že by ženy našich končinách měly vysoké nároky na muže, naopak mám pocit, že je mají ve srovnání s ženami v jiných částech světa spíš nízké.
Podívej se, kolik rodičů se rozvádí, nebo se často jenom rozejdou, protože ani nebyli manželé. Rozvodové soudy bývají čím dál horší, zejména pro matky. Většina žen v mém okolí je toho názoru, že než mít mimino ve střídavce, tak raději nebudou mít dítě vůbec, nebo si ho pořídí s někým cizím, kdo o něm nebude ani vědět. Single matky jsou nejvíce chudobou ohrožená část populace, navíc bývají sociálně stigmatizované.
Prakticky každá žena, která se kolem sebe rozhlédne, a srovná, jak žijí ženy, které přivedly děti do špatných životních podmínek, a jak žijí ženy, které zůstaly nechtěně bezdětné, vidí, že nechtěná bezdětnost je lepší varianta.
mhi

Příspěvek od mhi »

Mohl bych si dovolit pozadat o rozvedeni nize uvedenych myslenek v (orezane) citaci?
Annele píše: 08.09.2025 10:26 ženy našich končinách měly vysoké nároky na muže, naopak mám pocit, že je mají ve srovnání s ženami v jiných částech světa spíš nízké.

Podívej se, kolik rodičů se rozvádí, nebo se často jenom rozejdou, protože ani nebyli manželé.

Rozvodové soudy bývají čím dál horší, zejména pro matky.

Většina žen v mém okolí je toho názoru, že než mít mimino ve střídavce, [... ] nebo si ho pořídí s někým cizím, kdo o něm nebude ani vědět.
Tedy otazka naroku, otazka rozvodu (zejmena ve vztahu k tomu, ze iniciatorem je pry v cca 75% zena), v cem se meni ty rozvodove soudy a proc je postaveni matky horsi, a jaka je logika za tim mit dite "s anonymem" nez stridavou peci (hlavne ve spojeni s tim, ze ma dite 18 let nemuze snadno "odlozit" a je na to pak zcela sama) ? Kdo v takovem pripade zastoupi roli otce? Nebo role otce neni dulezita pro vyvoj ditete ?

Dekuji!
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Ani já si nemyslím, že jsou dnes chlapi, nebo ženský náročnější při výběru partnera.
Ale jak píše Annele, dnes je na výběr "mnohem více zážitků" než jen porodit a starat se o dítě.
Já například po dětech nikdy netoužil, nikdy jsem v nich neviděl smysl života, a nikdy jsem neměl touhu rozsévat své geny. A takových mám ve svém okolí hodně. Chlapů i ženských.
Rozvodové soudy tradičně zvýhodňují matky před otci, a to se nejspíš dlouho nezmění.
Co se změnilo naopak je, že svobodná matka, nebo žena bez dětí už není "divný tvor" stojící na okraji společnosti.
Mít děti je pudová záležitost, kterou dala příroda všem tvorům, aby zajistila přežití druhu.
Mít děti není chytré, ani výhodné, ani pohodlné.
A to si vyspělá společnost žijící v blahobytu, která si musí odříct spoustu věcí kvůli starosti o potomstvo uvědomuje čím dál víc.
Proto se rodí čím dál míň dětí.
Mít děti už zkrátka není povinnost. Není to společenská norma.
A role otce pro vývoj dítěte je stejně přeceňovaná jako role matky.
Vývoj dítěte ovlivňuje rodina mnohem míň než dřív, a ani dřív to nebylo bůhví jak důležité.
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Hagen píše: 08.09.2025 12:21 A role otce pro vývoj dítěte je stejně přeceňovaná jako role matky.
Vývoj dítěte ovlivňuje rodina mnohem míň než dřív, a ani dřív to nebylo bůhví jak důležité.
Myslíš, že když vezmeš jednovaječná dvojčata (já vím nejsou stejná ale pro obraz), jedno dáš do rodiny feťáckých cikánů a druhé do spořádané rodiny střední třídy, tak ty děti v 17 budou stejný? A když ten pokus uděláš s n*1000 dvojčatama, tak statisticky nebudou diametrálně odlišné?
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
mhi

Příspěvek od mhi »

Kopirovani vzoru (rodicu) je velmi funkcni adaptace (casto tedy maladaptace). Ono neni potreba ani tak velke rozdily v rodinach ci ve vychove, dite pochyti, vyzkousi, a pouziva i uplne subtilni, casto nonverbalni zpusoby svych rodicu. Navic treba dite dle teorie vyzaduje pro zdravy vyvoj odpoutat se od matky, tzn. je nutna druha osoba. Navic "spolecnost" sice muze dite formovat, ale obvykle mu nedava tu rodinnou lasku - kterou bohuzel nedava i cast rodicu.

Byl bych ale nerad, kdyby me dotazy na Annele v tomhle zapadly ;)
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Haluziak píše: 08.09.2025 13:59
Hagen píše: 08.09.2025 12:21 A role otce pro vývoj dítěte je stejně přeceňovaná jako role matky.
Myslíš, že když vezmeš jednovaječná dvojčata (já vím nejsou stejná ale pro obraz), jedno dáš do rodiny feťáckých cikánů a druhé do spořádané rodiny střední třídy, tak ty děti v 17 budou stejný? A když ten pokus uděláš s n*1000 dvojčatama, tak statisticky nebudou diametrálně odlišné?
Nebudou stejný ;)
Ale to jaký ten člověk ve výsledku bude ovlivňuje mnohem víc věcí než rodiče.
Něco zdědí, něco pak pochytí od rodičů, něco ve škole, internet, kamarádi,...
Výchova rodičů zkrátka nemá na formování povahy takový vliv jako dřív kdy děti znali jednu vesnici, a v 18. šli do světa na "vyučenou". ;)
A nebo jinak,... i dítě z děcáku může dostat lepší výchovu, a mít lepší povahu než dítě s oběma rodiči.
A i to dítě co vyrůstá u feťáckých cikánů může mít lepší charakter než dítě zahrnuté láskou a péčí.
Role otce a matky hraje v životě dítěte svoji roli, ale je přeceňována.
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Annele píše: 08.09.2025 10:26
materiální životní standard,

Já si nemyslím, že by ženy našich končinách měly vysoké nároky na muže, naopak mám pocit, že je mají ve srovnání s ženami v jiných částech světa spíš nízké.
80% ("horních") žen má zájem o ( "horních") 20% mužů !

Obrázek
Cháron

Příspěvek od Cháron »

A to jsem si myslel, že každá hledá prince na bílém koni ;)
Jestli je pětina ženských s nohama na zemi, a dalších 90% z těch zbývajících postaví na zem sundání růžových brýlí, tak to není až tak špatné :lol:
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Nádherná diskuse, to se musím připojit.
Annele píše: 08.09.2025 10:26 Já si nemyslím, že by ženy našich končinách měly vysoké nároky na muže, naopak mám pocit, že je mají ve srovnání s ženami v jiných částech světa spíš nízké.
Nejen, že ženy mají vysoké nároky na muže. Ony mají i celkem vysoké nároky na ostatní ženy. I když jsou mezi homosexuálními páry svazky tak 50:50, dle úřadu pro národní statistiky jsou rozvody těchto svazků u lesbických párů tak 3x četnější než u gayů. Ženské prostě nevědí co chtějí. To jen dodatek k tomu, že ze 75% (údajně) u heterosexuálních párů rozvod iniciuje žena.

Jinak si nemyslím, že dnešní společnost je slabá, akorát zmatená. A nebo jsem z toho nějak zmatený já.

Edit: Zdroj samozřejmě musím dodat.
Odpovědět