Jaký přístroj pro detekci radioaktivity?

Vše, co obsahuje alespoň kousek drátku a nevejde se do jiné sekce...
Odpovědět
DanBlack
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku

Re: Jaký přístroj pro detekci radioaktivity?

Příspěvek od DanBlack »

J A D E R N Á F Y Z I K A a FYZIKA IONIZUJÍCÍHO ZÁŘENÍ
http://astronuklfyzika.cz/Fyzika-NuklMed.htm

Ještě jsem nepřelouskal víc než pár stránek. (a pochopil ještě míň :mrgreen: )
Vito
Pohlaví: muž

Příspěvek od Vito »

chlapi vy mi to děláte naschvál, že :D zítra mám zkoušku z fyziky a už o té pekelné knize čtu i tady na rozpadu :D

jinak ten web je fajn a haliday, řezník, walker je kvalitní učebnice, můžu doporučit.
george

Příspěvek od george »

Vedel by mi niekto poradiť prístroj kombinujúci dozimeter a intenzimeter v nejakej rozumnej (rozumej čo najlacnejší :) )cene, ale aby to bolo aj funkčné a uživateľsky prívetivé?
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

0.05-9.99 microsieverts per hour
To je docela malý rozsah. 10 mikrosievertů máš za jeden rentgen zubů a to je dávka nula prd, 50milisievertů dostaneš z CTčka, to už sice není dávka nula prd ale je to stále bezpečná dávka za krátký čas a to už jsi vysoce nad rozlišovací schopností přístroje o několik řádů. Tohle je tak na měření pozadí.
bacil

Příspěvek od bacil »

A co tenhle?
http://www.ebay.com/itm/Geiger-Counter- ... 1537144769
Measurement range : 0.10μSv/h~99.99μSv/h
Cumulative radiation dose : 0.1mSv~99.9mSv(9999μSv=9.999mSv)
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

No, trošku použitelnější, akorát je to prostě pokud je to mimo rozsah, tak se může jednat od nanoprůseru po teraprůser.
bacil

Příspěvek od bacil »

Tak dík, ušetřil jsi mi tisícovku.
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Pro všechny, kdo somrovali článek o IT:
http://postapo.cz/nutne-k-preziti/zajis ... 5-recenze/
Gervais

Příspěvek od Gervais »

Zajímavý pohled na použití digitálního foťáku:
Mimochodem, když už jsme u toho měření foťákem. Uvidíte-li v kompaktu (čip ~~6×8 mm) zřetelnou hladinu šumu způsobeného průlety ionizujících částic - asi jako http://danyk.wz.cz/rtg09.png, odpovídá to velmi hrubě dávkovému příkonu 1 mSv/s a máte pár minut na to, abyste zdrhli více méně ve zdraví. Pokud už je pro šum dost blbě vidět pravý obraz, je to tak 5-10 mSv/s, takže máte tak půl minuty ;-).

Aktivitu neznámého vzorku bych se foťákem určit bál, protože může vyjít i dost podhodnocená hodnota - ne každá částice, co prolétne čipem, totiž musí nutně ionizovat. Bylo by zajímavé provést experiment, takže pokud někdo má normovaný zářič, směle do toho :-).
Klot

Příspěvek od Klot »

Zdravím, chtěl bych poprosit o radu - nevíte kde by se dal v Brně půjčit na 1 den dozimetr? Potřeboval bych přeměřit nějaké přístroje s ciferníky s radioaktivní barvou a nemůžu nic najít. Tak kdyby měl někdo nějaký tip ?
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Neviem ci je v Brne nejaka vysoka skola technickeho zamerania. Alebo niekde v okoli skus si pozriet nejake stranky Vysokych skol a ak bude najka fakulta spojena s fyzikou tak tam ti asi najlepsie poradia ;-)
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

pujc si it-65, pokud nepotrebujes celkovou davku ale okamzitou hodnotu zareni. intenzimetr mi nedava moc smysl
Klot

Příspěvek od Klot »

Ten it-65 bych si klidně i od Armatexu koupil, problém je, že tomu VŮBEC nerozumím a nevím jestli bych to byl schopen nějak rozumně použít. Navíc jsem pochopil, že bez kontrolního zářiče se nedá zkalibrovat. A měří to asi v rentgenech, kdežto tabulky (bezpečná/nebezpečná dávka) které jsem našel na netu jsou v sievertech. Představoval jsem si něco blbuvzdorného - zmáčknu čudlik, rafika je v zeleným - dobrý, rafika je v červeným - smůla.
Vito

Příspěvek od Vito »

přečetl sis tohle téma celý? podle mě zde jsou odpovědi na všechny tvoje otázky. někde nazpět jsem tu dával poměrně podrobný návod na přepočet rentgenů na sieverty. navíc v manuálu k it-65 je tabulka přípustného zamoření v rentgenech. sice je to tabulka pro hodnoty naměřené po jaderným útoku takže když je vydělíš 3ma tak by se to jako nějaký hraniční hodnoty dalo použít :D
edit: kdyžtak mi napiš SZ s otázkama a já se ti je pokusím zodpovědět, ať to tu nespamujem
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

kromě toho co uvedl Vito,
použíj metodu ZR.

změř si jak cvaká přirozené pozadí u tebe doma. když pak budeš měřit nějaký předmět, zkus napočítat rozpady řekněme za minutu/ nebo odečti hodnotu ze stupnice. čim víc to cvaká/ukazuje, tím větší je to průser
Artifex
VIP

Příspěvek od Artifex »

Klot: Žišmarjá, přines ty věci někdy na sraz a pokud se tam konečně dostanu, vezmu přístroječek, který měří v sievertech, o kterém jsem tu ještě zatím nepsal.
Klot

Příspěvek od Klot »

Objednal jsem si it-65 z Armatexu, tak uvidím. Prochází mi občas rukama věci z vykopávek z celého světa, tak nebude od věci mít to po ruce.
Klot

Příspěvek od Klot »

Tak mi právě it-65 přišel a na první pohled je jasný, že má něco za sebou. Čudlíky ošoupaný na kov, brašna špinavá rozpáraná... Nečekal jsem, že bude nový ale tenhle vypadá, že si užil svoje :-(
Jsou uvnitř nějaké součásti které používáním degradují?
Odpovědět