Baterie

Vše, co obsahuje alespoň kousek drátku a nevejde se do jiné sekce...
Odpovědět
Lyster
VIP
Pohlaví: muž

Re: Baterie

Příspěvek od Lyster »

Tak po cca roce a čtvrt, přiznám se, že jsem na to úpllně zapomněl a po pravdě, se mi do toho vůbec nechtělo, tak mám zas dneska nabíjecí den... viz fotky na minulé stránce z 8-2022.

A musím říct, že jak jsem se toho bál, tak jedno veliké překvapení. Nejvíc jsem se samozřejmě strachoval, že všechny Li-on, jak 18650 tak 26550 a hlavně ty Čínské z Aliexpressu budou na nule, nebo nefuknčí... jaké velké překvapení, že žádné z těch Aliexpressu, nebyly po tom roce a čtrt s kapacitou pod 70% a to většina měla nad 80% a některé i nad 90%. Vážně jako klobouk dolů. A nejhůře dopadly beterie které jsem kupil v ČR a měly být značkové, napříkad jako Fenix, Klarus, Manker, tam sice jeden jako jediný byl na 0% paradoxně jen Fenix který byl nejdrašží. Ostatní značky i když vlastním jen po jednom kuse, většinou byly koupeny spolu se svítilnou. viz první fotka měly kapacitu mezi 15- 40%.

Druhá fotka jsou ty baterie z Aliexpressu, je to Hlavně značka LiitoKala a Soshine... tak nebyly žádná, a že jich mám něco kolem 25ks, nebyly pod 70% ani jedna... a to jak 18650 tak 26550 li-on.

Takže opravdu veliké překvápko, ušetřilo mi to mnoho práce, protože ostatní jsem dobyl na cca 85% kapacity a zase uložil zpět, teď už dobíjím jen ty 4 "propadlíky" viz ta první fotka. A už mě čekají jen AA a AAA a to většinou Panasonic Eneloop. ale to budu mít do večera hotové... takže za mě spokojenost a ani jedna Li-on a zatím ani žádná AA a AAA baterie (jsem asi v polovině nabíjení.) nebyla zatím vadná, což tedy taky palec nahoru... snad to tak vydrží, už mě čekají dobít poslední kusy AAA baterií, C a D.
Přílohy
Nabíjení 1.jpg
Nabíjení 2.jpg
Grunt

Příspěvek od Grunt »

JOBU píše: 11.09.2021 22:26 Lepšie je zmerať kapacitu batérie ako riešiť vnútorné odpory. Batériu/ článok je potrebné vybiť (na jej menovité minimum, nie totálne) a naplno nabiť, potom pripojiť na záťaž,a zmerať čas, za aký sa vybije (opäť na jej menovité minimum, nie totálne).
Ještě bych se vrátil rád k měření kapacity (a vnitřního odporu). Nevěděl jsem cca před třema rokama o čem to moc JOBU mluví. Na co bych testoval kapacitu olověné baterie? Ale ono to není nic moc, měřit kapacitu u olověných baterií. Opravdu jsou ohebné jako proutek. A to je celý jejich problém. Úplně něco jiného je to ovšem u Li-Ion článků či aku-packů. No a ač to lze měřit (asi) analogově jen s pomocí papíru a tužky, člověk vždy narazí na problém s přesností.

Jenže to jsem ještě netušil, že Číňani víceméně celý tento problém vyřešili pomocí relativně jednoduchého obvodu prodávaného na desce:
Obrázek
Borec testuje, doporučuju aspoň shlédnout. V podstatě to dělá vše co JOBU popisoval a jako bonus to vypíše i celkem přesný interní odpor v miliohmech. No a celé to vlastně omezuje jen schopnost uchladit ten polovodič. Za těch 600 něco korun je to opravdu spoustu muziky za pár šlupek.
rfilakovsky
Pohlaví: muž

Příspěvek od rfilakovsky »

Baterie mohou být v zimě nebezpečné a podpálit dům. Experti radí, jak je správně skladovat

https://www.youtube.com/watch?v=aiHJb2wS5-U

Zahradní sekačky, vrtačky nebo elektrokola: Všechno, co funguje na baterie, teď lidé ukládají na zimu. Málokdo ale ví, že špatně uložený akumulátor může být nebezpečný. Nejčastější chybou je, že lidé nechají baterie přes zimu úplně vybité nebo naopak plně nabité. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jak baterie skladovat, aby se nepoškodily a nezpůsobily požár.
Odpovědět