Není rozumné cpát do sebe multivitamíny 7 dní v týdnu a 365 dní v roce, zejména multivitamíny, kde jsou čehokoliv vysoké dávky.
1) Hodně se propagují antioxidanty, jenomže tělo/imunitní systém na některé věci používá i oxidaci (generuje si mj. peroxid vodíku) a kdo se permanentně cpe antioxidanty, ten sabotuje tuto část procesů, protože přemíra antioxidantů blokuje oxidaci. Ve výsledku kvůli záplavě antioxidantů tělo není schopné likvidovat třeba zrovna právě rakovinné buňky nebo některé infekce jedním z mechanismů, které jinak normálně použít umí.
2) Ono se popaguje, že se B vitamíny téměř nedá předávkovat, protože jsou rozpustné ve vodě a vyloučí se močí, jenomže to je polopravda:
- spousta lidí (včetně mě), zejména lidí věkem 30+ málo pije a když někdo málo pije, tak se přebytky nevyloučí. Třeba u vitamínu B6 je to docela průšvih - pokud člověk, kterému se nahromadil, nepije víc než 2,5 litrů tekutin denně a k tomu se intenzivně nehýbe, tak se B6 vylučuje nedostatečně.
- nemálo lidí má nějakou poruchu metabolismu, takže se jim některý B vitamín může hromadit a pak nenápadně dělat paseku.
3) Nemálo lidí má nějakou genetickou mutaci, která třeba brání konverzi levných forem b-vitamínů na aktivní formy, takže se jim pak v oběhu hromadí neaktivní formy b-vitamínů a navíc občas tyto neaktivní formy svojí podobností blokuji využití aktivní formy, takže se to jeví tak, že má člověk nadbytek a deficit současně.
Vše výše uvedené se dá dohledat, ale není to úplně klasická znalost, navíc tzv. seriózní zdroje mají tendenci uvedené problémy bagatelizovat nebo ignorovat - někdy do té míry, že člověk nevěří vlastním očím s jakým klidem razí polopravdy obratně formulované tak, aby to nebyla čistá lež.
Takže není od věci si nechat sjet jednou za rok jako samoplátce rozbor krve a pokud je nějaký "zásobní" parametr mimo (deficit nebo nadbytek), tak je potřeba to řešit. Zásobní jsou třeba právě ty vitamíny. Interpretaci výsledku by ideálně měl dělat někdo, kdo o tom něco ví, ale drtivá lvětšina lékařů rozlišuje pouze "v normě a mimo normu" - a to ještě občas dost bídně, protože na vitamíny nevěří. Interpretaci si tak člověk musí zkusit udělat většinou sám. Hodně pomůže toto:
https://www.optimaldx.com/odx-blood-biomarker-guide pouze si člověk musí dát pozor na to jaké jednotky mají oni na webu a jaké používají naše laboratoře.
Minimálně několik dní před rozborem krve je potřeba vitamíny vysadit.
U parametrů, kde tělo udržuje homeostázi (třeba elektrolyty), je dobré podívat se zda něco neleží těsně při okraji normálního intervalu, protože pokud je všechno jak má být, tak jsou tyto parametry spíš někde poblíž středu a ne úplně při okraji. Pro většinu lékařů je tohle úplná šarlatánština, já měl štěstí na dobrého, který pronesl to "jste lehce anemický", když jsem měl relevantní parametry na spodní hranici normálního rozsahu. Pro většinu lékařů jsem byl v pořádku, protože jsem byl uvnitř normálního rozsahu.
Mému příbuznému, který B12 nesuplementoval, se v těle hromadila B12, protože něco kolem metabolismu železa nefungovalo jak mělo. "Evidence based medicine" výslednou anémii zkoušela řešit postupně několika různými antibiotiky, která překvapivě na anémii nezabírala. Až pak jednoho mladého doktora napadlo udělat rozbor krve ... Zvýšený přísun železa anémii odstranil, ovšem příčinu hromadění B12 zastánci EBM hledat ani nezačali.
Naopak moje tělo pálí B6 takovým tempem, že ho musím brát lehce šílené množství, ovšem toho, že mi pomáhá B6, jsem se dopátral po 30 letech marného hledání "co je špatně". Jediná nápověda ze strany EBM bylo sdělení "jste lehce anemický", na zbytek jsem si musel přijít sám včetně toho, že mi klasický pyridoxin (B6) z lékárny nějak nefunguje.
K té B12: Vstřebává se blbě, proto se berou tak velké dávky. Předávkovat se B12 bez toho, abys měl nějakou poruchu, možná ani skoro nejde. Čas od času si zobnu 1000 ug a rakoviny se fakt nebojím, naopak doufám, že se z toho vstřebá aspoň 10 ug.
TLDR:
- vitamíny a antioxidanty ano, ale ne 7 dní v týdnu,
- (s)potřeba jednotlivých vitamínů je hodně individuální,
- vitamíny mají ruzné chemické formy a celá řada studií mezi nimi vůbec nerozlišuje, přitom rozdlíly v chemické formě můžou být u spousty lidí dost významné,
- multivitamíny, kde jsou velké dávky levných chemických forem, jsou trochu jako kobercové bombardování v naději, že colateral damage bude menší než přínos.
- čas od času není od věci nechat si udělat rozbor krve a podívat se na parametry, které lékaři běžně netestují (např. vitamíny D, B12, B9, B6, HCY); interpretaci si člověk musí většinou udělat sám - dnes za pomoci AI je to mnohem snazší, než to bylo před dvěma lety.