Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
-
- Příspěvky: 839
- Registrován: 05.03.2011 18:28
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
To by určitě šlo, ale kde vzít ta hnojiva že Právě že z Amoniaku uděláš prakticky všechno od hnojiv, konzervanty, chladivo až po výbušniny a na jeho výrobu teoreticky potřebuješ jen uhlík a vodík, obojí by mělo být snadno získatelné i v PA. Jinak výroba Amoniaku by si možná - vzhledem ke své důležitosti - zasloužila vlastní vlákno.
Jenže o žádném jeho rozumném zdroji nevím, tak proč rozjíždět vlákno o něčem, co asi v PA jen tak někdo nevyrobí.
Jak vyrobíš 100kg na hnojivo a na výrobu kyseliny dusičné?
Jenže o žádném jeho rozumném zdroji nevím, tak proč rozjíždět vlákno o něčem, co asi v PA jen tak někdo nevyrobí.
Jak vyrobíš 100kg na hnojivo a na výrobu kyseliny dusičné?
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
GloryToSunTsu píše:To by určitě šlo, ale kde vzít ta hnojiva že Právě že z Amoniaku uděláš prakticky všechno od hnojiv, konzervanty, chladivo až po výbušniny a na jeho výrobu teoreticky potřebuješ jen uhlík a vodík, obojí by mělo být snadno získatelné i v PA. Jinak výroba Amoniaku by si možná - vzhledem ke své důležitosti - zasloužila vlastní vlákno.
Jenže o žádném jeho rozumném zdroji nevím, tak proč rozjíždět vlákno o něčem, co asi v PA jen tak někdo nevyrobí.
Jak vyrobíš 100kg na hnojivo a na výrobu kyseliny dusičné?
Já to potom přehodím do samostatného vlákna.
Nejsem zrovna geolog, ale když budeš mít cestu, můžeš zkusit tohle:
No a nebo...přeměnou močoviny pomocí této reakce:Naleziště salmiaku (chloridu amonného)
Čechy: hořící haldy uhelných revírů - Bečkov u Trutnova, Kladno, Lampertice u Žacléře z haldy dolu Eliška, Radvanice u Trutnova krystalické kůry i drúzy dobře vyvinutých krystalů až 15 mm velkých z haldy dolu Kateřina;
Morava: Bzenec, Oslavany – býval hojný až v 1 cm velkých krystalech, Zastávka – v bílých drúzách v lokalitě U bítešské silnice;
Slezsko: na Ostravsku z Doubravy, Karviné, Lazů, Petřkovic, Poruby (obec Orlová)
3CO(NH2)2 + 2 H2O → NH4NO3 + 3 CH4 + 2 N2
Napřed si ovšem musíš udělat zásoby té moči. Ale potřebné vybavení tě nebude stát ani korunuMoč obsahuje velké množství močoviny, výborného zdroje dusíku pro rostliny a je užitečný urychlovač kompostu. Močovina je 10 000 krát méně toxická než amoniak (čpavek) a je vedlejším produktem deaminace (2 molekuly NH3) a buněčných produktů respirace - dýchání (1 molekula CO2) v společné kombinaci.
Ale nejjednodušší mi opravdu přijde zajít někam do skladu a koupit pár pytlů s dusičnanem amonným.
A stejně mi není jasné, jak hodláš ten amoniak skladovat.
-
- Příspěvky: 839
- Registrován: 05.03.2011 18:28
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Výtěžnost obávám se nebude vysoká.
Ale je fakt, že na ,,uspokojení místních potřeb" by mohla stačit.
Hm, dobrý když někdo umí, titul si nech
Jen pro Info: SALMIAK jsem si koupil v hobbymarketu a vozím ho už měsíc v autě
http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz ... la-Salmiak
Tedy, těžit by se začalo asi nejdřív tam
Video k našemu OK: http://www.youtube.com/watch?v=c4BmmcuXMu8
A ke glycerinu:
http://www.open.ac.uk/openlearn/science ... mite-story
Ale je fakt, že na ,,uspokojení místních potřeb" by mohla stačit.
Hm, dobrý když někdo umí, titul si nech
Jen pro Info: SALMIAK jsem si koupil v hobbymarketu a vozím ho už měsíc v autě
http://www.aek-svareci-technika.cz/zboz ... la-Salmiak
Tedy, těžit by se začalo asi nejdřív tam
Video k našemu OK: http://www.youtube.com/watch?v=c4BmmcuXMu8
A ke glycerinu:
http://www.open.ac.uk/openlearn/science ... mite-story
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Amoniak lze tez docela obstojne ziskat z netopyriho trusu jez se zove guano.
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Vzhledem k cene toho salmiaku mi prijde levnejsi to hnojivo.
-
- Příspěvky: 839
- Registrován: 05.03.2011 18:28
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
V PA se bude platit drobnejma ráže 9mm a brokovejma bankovkama 12mm
EDIT:
Viz další post: To je hrozný, ten člověk má pravdu
Brokovnice 12ka má opravdu průměr (komory?) 18mm, že mě to netrklo ostuda
EDIT:
Viz další post: To je hrozný, ten člověk má pravdu
Brokovnice 12ka má opravdu průměr (komory?) 18mm, že mě to netrklo ostuda
Naposledy upravil(a) GloryToSunTsu dne 16.06.2011 16:43, celkem upraveno 1 x.
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Brokove bankovky s hodnotou 12 maji prumer 18mm
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Zdravím.GloryToSunTsu píše:2 hanpari
Myslím, že nemáš pravdu.
Z popela se louhuje HYDROXID (hydrát jako od hydro - voda) - TEDY LOUH - abys ho převedl na uhličitan, musíš ho asi pražit
Opakuju - louhy jsou od slova louhovat.
Toto je návod na výrobu hydroxidu draselného - draselného louhu.
http://www.abtou.cz/jak-vyrobit-louh-hydroxid-draselny/
Když chceš hydroxid převést na sůl (potaš), musíš ,,zjednodušeně řečeno" odpařit vodu.
No, myslím, že nikdo z nás tu nemá na to, aby se pouštěl do rozborů byť primitivních chemických procesů
Doplnění: Proč je tohle téma v: ,,Obsah fóra ‹ Kultura a vzdělávání ‹ Vaše zkušenosti"
Nepatří to spíš do: ,,VÝBAVA K PŘEŽITÍ < SANITACE nebo OSTATNÍ" ??
Tady se to bude blbě hledat.
Pokud to budete přesouvat, tenhle post smažte, pokud ne, tak ho smažte taky
Pokud si vlezete na ten odkaz tak si přečtěte můj příspěvek, tam je jasně napsáno, že v popelu je pouze uhličitan vápenatý, draselný, trochu kysličníku fosforečného a uhličitanu hořečnatého. Převedení uhličitanu draselného na louh draselný se provádí substituční reakcí mezi potaší a hašeným vápnem. Vzniklý louh draselný se odfiltruje od vzniklého vápence (uhličitan vápenatý) který je nerozpustný. Louh draselný se potom zahuštuje varem. A ten se používá na vaření mýdla.
Kopie části článku o výrobě sody a potaše. Chemie ZDŠ 9 třída. Pozor stará 50 let :
Z 1 tuny spáleného suchého dřeva zůstane pouze malé množství popela − 2 až 17 kg, většinou mezi 6-10 %.
Složení dřevěného popela – zastoupení jednotlivých minerálů
spálením dřevní hmoty vzniká 6–10 % popela jež obsahuje :
vápník (33 až 35 % CaCO3)
draslík (6 až 10 % K2CO3)....
.....Pozn. Miki :Takže žádný Hydroxid ale uhličitan draselný (potaš), v minulosti se získával louhováním popela odtud název louh. Ale hydroxid draselný se nazýval "Žíravý louh, Žíravý natron" tady se ti co tomu nerozumí právě pletou prohozením významů slov a názvů.....
fosfor (2 až 4 % P205)
hořčík (4 až 7 % MgCO3)
Miki.
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Já na mýdlo kašlu. Jako botanik samozřejmě vím že na na mytí rukou i nádobí se dají použít rostliny. Mám to vyzkoušené.
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Návody na výrobu mýdla z II.SV.
Mýdlo, mýdlo !
Nyní bude nutno ohlížet se po domácí výrobě mýdla. Přinášíme osvědčené návody:
Mýdlo z kostního tuku po domácku.
Kosti se nejprve vyvaří a tuk se po vychladnutí sebere. (V továrnách kosti extrahují benzinem.) Když se tuku nahromadí větší množství,
odváží se a postupuje se podle tohoto návodu: Na jeden kg tuku rozpustí se ve 2—3 l vody 250 g louhu sodného a 100 g louhu draselného. Místo louhu sodného lze použíti 1/3-1/2 kg louhového kamene. Hrnec nebo kotel smí se pro vaření mýdla naplniti jen do poloviny obsahu.(Aby mýdlo při varu neuteklo.) Vaříme s louhem 2—3 hodiny a stále při vaření s obsahem mícháme, až dostane obsah hrnce vzhled zapražené polévky. (Z měchačky nitkovitě stéká.) Je-li vzhled krupicovitý, jest louh příliš silný, nebo se odpařilo při vaření příliš mnoho vody a jest nutno přidati trochu vroucí vody. Kápne-li se horké mýdlo na sklo, musí býti kapka čirá a průhledná. Tvoří-li se na okraji kapky kalný kroužek, je to znamení, že je v mýdlovině ještě nadbytek nezmýdelněného tuku a nutno přidati louhu. Tvoří-li se na kapce rychle po celém po¬vrchu šedý povlak, nedostává se mýdlovině tuku. Když jsme po této zkoušce ještě dodatečně upravili správně poměr louhu a tuku, povaříme obsah hrnce ještě asi půl hodiny a přidáme před ukončením varu na 1 kg tuku 15—20 dkg kuchyňské soli a zároveň přestaneme míchati. Mýdlo vyplave na povrch. Má-li nepříjemný zápach, můžeme k němu přidati něco nitrobenzolu. Mýdlo jádrové získáme, přidáme-li při vaření až 30% pryskyřice. Ing. Dr. A. Fiala.
Mýdlo po domácku.
Dáme vařiti 1 litr měkké (dešťové anebo říční) vody a přidáme 15 dkg tuku, nejlépe sádla nebo loje (také směs, která může býti zkažená) a 3 dkg sodného louhu. Vaříme 10 minut a mícháme, aby se směs nepřipálila. Po deseti minutách vhodíme 25 g roztlučené kalafuny. Pak vaříme asi 3 hodiny. Kdy je vaření u konce, poznáme při této zkoušce: kápneme kousek vařené směsi na chladnou pokličku, a když brzy stydne a zbělá, je vaření u konce. Hotový roztok se vlije do dřevěné formy (nikoliv kamenné nebo železné) a ponechá se tam asi půl dne stát v chladu. Ztuhlé mýdlo se drátem rozřeže na kostky a ty se nechají v teplé místnosti oschnouti. Takto docílíme pěkného mýdla pro domácí potřebu.
Jaroslav Svoboda.
Jiný předpis.
1 kg sody, 1 kg loje (kozího), 1 kg nehašeného vápna a 20 dkg kalafuny. Na 1 kg vápna naměříme 5 l vody a vápno zhasíme, přidáme sodu a
vaříme 1 hodinu, odstavíme a necháme ustát.
Voda se slije (bez vápna), dá do hrnce, přidá se 1 kg loje, 20 dkg tlučené kalafuny (i pryskyřice se stromu) a vaříme tak dlouho, až je obsah hustý a s vařečky se táhnou husté praménky. Čím směs déle vaříme, tím je mýdlo tvrdší. Nádobu, na kterou chceme mýdlo vyklopit, vypláchneme studenou vodou. Karel Pelán.
Časopis Rádce z Předmostí – Český rolník Únor 1940 str. 86
Zároveň je tu uvedena i možnost použití uhličitanů při výrobě mýdla - viz předchozí diskuze. Jen pro informaci - použitím potaše či drasla nebo KOH dostaneme draselné mýdlo - tzv. mazlavé. Kdo byl na vojně ví, o čem je řeč.
Mýdlo, mýdlo !
Nyní bude nutno ohlížet se po domácí výrobě mýdla. Přinášíme osvědčené návody:
Mýdlo z kostního tuku po domácku.
Kosti se nejprve vyvaří a tuk se po vychladnutí sebere. (V továrnách kosti extrahují benzinem.) Když se tuku nahromadí větší množství,
odváží se a postupuje se podle tohoto návodu: Na jeden kg tuku rozpustí se ve 2—3 l vody 250 g louhu sodného a 100 g louhu draselného. Místo louhu sodného lze použíti 1/3-1/2 kg louhového kamene. Hrnec nebo kotel smí se pro vaření mýdla naplniti jen do poloviny obsahu.(Aby mýdlo při varu neuteklo.) Vaříme s louhem 2—3 hodiny a stále při vaření s obsahem mícháme, až dostane obsah hrnce vzhled zapražené polévky. (Z měchačky nitkovitě stéká.) Je-li vzhled krupicovitý, jest louh příliš silný, nebo se odpařilo při vaření příliš mnoho vody a jest nutno přidati trochu vroucí vody. Kápne-li se horké mýdlo na sklo, musí býti kapka čirá a průhledná. Tvoří-li se na okraji kapky kalný kroužek, je to znamení, že je v mýdlovině ještě nadbytek nezmýdelněného tuku a nutno přidati louhu. Tvoří-li se na kapce rychle po celém po¬vrchu šedý povlak, nedostává se mýdlovině tuku. Když jsme po této zkoušce ještě dodatečně upravili správně poměr louhu a tuku, povaříme obsah hrnce ještě asi půl hodiny a přidáme před ukončením varu na 1 kg tuku 15—20 dkg kuchyňské soli a zároveň přestaneme míchati. Mýdlo vyplave na povrch. Má-li nepříjemný zápach, můžeme k němu přidati něco nitrobenzolu. Mýdlo jádrové získáme, přidáme-li při vaření až 30% pryskyřice. Ing. Dr. A. Fiala.
Mýdlo po domácku.
Dáme vařiti 1 litr měkké (dešťové anebo říční) vody a přidáme 15 dkg tuku, nejlépe sádla nebo loje (také směs, která může býti zkažená) a 3 dkg sodného louhu. Vaříme 10 minut a mícháme, aby se směs nepřipálila. Po deseti minutách vhodíme 25 g roztlučené kalafuny. Pak vaříme asi 3 hodiny. Kdy je vaření u konce, poznáme při této zkoušce: kápneme kousek vařené směsi na chladnou pokličku, a když brzy stydne a zbělá, je vaření u konce. Hotový roztok se vlije do dřevěné formy (nikoliv kamenné nebo železné) a ponechá se tam asi půl dne stát v chladu. Ztuhlé mýdlo se drátem rozřeže na kostky a ty se nechají v teplé místnosti oschnouti. Takto docílíme pěkného mýdla pro domácí potřebu.
Jaroslav Svoboda.
Jiný předpis.
1 kg sody, 1 kg loje (kozího), 1 kg nehašeného vápna a 20 dkg kalafuny. Na 1 kg vápna naměříme 5 l vody a vápno zhasíme, přidáme sodu a
vaříme 1 hodinu, odstavíme a necháme ustát.
Voda se slije (bez vápna), dá do hrnce, přidá se 1 kg loje, 20 dkg tlučené kalafuny (i pryskyřice se stromu) a vaříme tak dlouho, až je obsah hustý a s vařečky se táhnou husté praménky. Čím směs déle vaříme, tím je mýdlo tvrdší. Nádobu, na kterou chceme mýdlo vyklopit, vypláchneme studenou vodou. Karel Pelán.
Časopis Rádce z Předmostí – Český rolník Únor 1940 str. 86
Zároveň je tu uvedena i možnost použití uhličitanů při výrobě mýdla - viz předchozí diskuze. Jen pro informaci - použitím potaše či drasla nebo KOH dostaneme draselné mýdlo - tzv. mazlavé. Kdo byl na vojně ví, o čem je řeč.
Domácí výroba mýdla
Uživatel Miki mě poslal dokument pojednávající o domácí výrobě mýdla s prosbou o jeho zveřejnění. Tímto tak činím a zároveň mu děkuji za další užitečný dokument.
- Přílohy
-
- domaci-vyroba-mydla-1.doc
- (295.5 KiB) Staženo 16928 x
-
- vynatek-z-2-dilu.doc
- (60 KiB) Staženo 1486 x
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Zdravím.
Už jste se dočkali teda nejni to tady kde bych to nejspíš hledal ale to nevadí.
Odkaz na stáhnutí, Domácí výroba mýdla I. díl :http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=23&t=1501
Miki.
Už jste se dočkali teda nejni to tady kde bych to nejspíš hledal ale to nevadí.
Odkaz na stáhnutí, Domácí výroba mýdla I. díl :http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=23&t=1501
Miki.
Re: Zázrak jménem mýdlo … jak vyrobit mýdlo
Miki, moc děkuji za obsáhlý návod. Vůbec jsem netušila, že existuje teplá a studená cesta, takže jsou pro mě tvé zkušenosti velmi cenné a popostrčí mě k prvním experimentům s mýdlem (zatím pořád otálím kvůli hydroxidu a naprosto rozumím tvé ženě, která chtěla vyvařit mlýnek na maso).
Slyšela jsem, že existují i mýdla na vlasy místo šamponu a prý je výsledek velmi dobrý. Takže umět vyrobit různá mýdla a "mýdlové slizy" by zajistilo hygienu celé domácnosti. To je pro mě důležitá meta.
Slyšela jsem, že existují i mýdla na vlasy místo šamponu a prý je výsledek velmi dobrý. Takže umět vyrobit různá mýdla a "mýdlové slizy" by zajistilo hygienu celé domácnosti. To je pro mě důležitá meta.
Re: Domácí výroba mýdla
Zdravím.
Sára H : Tak ona existuje (a doporučuji ji nejen tobě) i třetí cesta (pravděpodobně jsi ji přehlédla, je tam popsaná). Upravil jsem a vyzkoušel vlastně "původní vaření mýdla americkými osadníky" zmodernizované použitím prací sody (místo potaše), množstvím vody a vysolováním. Velmi vhodná metoda pro PA dobu. Takže žádné kolize na bázi vyvaření mlýnku a použití hydroxidu nemusí nastat.
A co já hodnotím snad ze všeho nejvíce je to, že se dají spotřebovat veškeré odpadní tuky z domácnosti.
Ještě před 5ti lety jsme ročně vyhazovali tak 10-15 litrů starého omastku do popelnice. Dnes mám zadarmo (teda až na tu sodu) tak 15-20 kg mýdla ročně.(Prací prášek, mýdlový sliz, mýdlo do koupelny, šampóny do sprchy a i na vlasy).
Co se týče těch šampónů na bázi mýdla jsou již zpracované v II. dílu. Ten je zatím bohužel hotov pouze tak ze 2/3.
Je tam výroba dvou druhů : Krémového s mléčně barevným nádechem a průhledného (ale nic nám nebrání je obarvit třeba černým bezem, borůvkami, červenou řepou, chlorofylem, kurkumou atd.), oba v tekuté formě. K tomu je nutno podotknout, že je možné je parfémovat přírodně získanými oleji s vůní. Co se též doporučuje je po umytí oplach octovým extraktem se stejnou vůní jako má mýdlový šampón.
No dyť.... aby se ty vůně mezi sebou nehádaly.....
Děkuji za ohlas, na technické rovině se s tebou dá i souhlasit......Příjemné překvapení po tom posledním příspěvku....
Miki.
Sára H : Tak ona existuje (a doporučuji ji nejen tobě) i třetí cesta (pravděpodobně jsi ji přehlédla, je tam popsaná). Upravil jsem a vyzkoušel vlastně "původní vaření mýdla americkými osadníky" zmodernizované použitím prací sody (místo potaše), množstvím vody a vysolováním. Velmi vhodná metoda pro PA dobu. Takže žádné kolize na bázi vyvaření mlýnku a použití hydroxidu nemusí nastat.
A co já hodnotím snad ze všeho nejvíce je to, že se dají spotřebovat veškeré odpadní tuky z domácnosti.
Ještě před 5ti lety jsme ročně vyhazovali tak 10-15 litrů starého omastku do popelnice. Dnes mám zadarmo (teda až na tu sodu) tak 15-20 kg mýdla ročně.(Prací prášek, mýdlový sliz, mýdlo do koupelny, šampóny do sprchy a i na vlasy).
Co se týče těch šampónů na bázi mýdla jsou již zpracované v II. dílu. Ten je zatím bohužel hotov pouze tak ze 2/3.
Je tam výroba dvou druhů : Krémového s mléčně barevným nádechem a průhledného (ale nic nám nebrání je obarvit třeba černým bezem, borůvkami, červenou řepou, chlorofylem, kurkumou atd.), oba v tekuté formě. K tomu je nutno podotknout, že je možné je parfémovat přírodně získanými oleji s vůní. Co se též doporučuje je po umytí oplach octovým extraktem se stejnou vůní jako má mýdlový šampón.
No dyť.... aby se ty vůně mezi sebou nehádaly.....
Děkuji za ohlas, na technické rovině se s tebou dá i souhlasit......Příjemné překvapení po tom posledním příspěvku....
Miki.
Re: Domácí výroba mýdla
SaraH, ja pouzivam na umyvanie vlasov kocku mydla ktore robi kamaratka. Neviem presne postup, spytam sa jej. Ale hovorila nieco take ze da trosku iny pomer olejov a hydroxidu, aby tam ostalo trosku nezmydelnenych olejov. Ale radsej sa jej spytam. potom dam vediet.
A ked si vlasy umyjem, tak ich preplachnem obyc. octom zriedenym ( cca poldeci octu na pollitra vody) a som uplne spokojny.
A ked si vlasy umyjem, tak ich preplachnem obyc. octom zriedenym ( cca poldeci octu na pollitra vody) a som uplne spokojny.
Re: Domácí výroba mýdla
Zdravím.
Tomu jinému poměru hydroxidu a tuku se říká superffating (superfatting ?) česky přetučnění / pretučněnie. Jedná se o zvýšení množství tuku oproti hydroxidu. Ve výpočtu se prostě odečte 1-10% louhu sodného a nebo se přidá 1-10% tuku (oleje) navíc, než udává výpočet. A nebo po zmýdelnění (dle výpočtu) a vyrovnání Ph se přidá 1-10% oleje a v tomto případě to bývají ty drahé, voňavé, nebo léčivé nebo kombinace mýdla a oleje který již vůni obsahuje. Ty se totiž již nezmýdelní neboť hydroxid byl již spotřebován na zmýdelnění původní dávky dle výpočtu. Proto již zůstávají v mýdle nezměněny a působí blahodárně na pokožku a nebo vlasy.
Jo je to radost, když se to povede a člobrďa vymyslí nějakou novou kombinaci a ta se setká s kladným ohlasem, doma a nebo u kamarádů.
Miki.
Tomu jinému poměru hydroxidu a tuku se říká superffating (superfatting ?) česky přetučnění / pretučněnie. Jedná se o zvýšení množství tuku oproti hydroxidu. Ve výpočtu se prostě odečte 1-10% louhu sodného a nebo se přidá 1-10% tuku (oleje) navíc, než udává výpočet. A nebo po zmýdelnění (dle výpočtu) a vyrovnání Ph se přidá 1-10% oleje a v tomto případě to bývají ty drahé, voňavé, nebo léčivé nebo kombinace mýdla a oleje který již vůni obsahuje. Ty se totiž již nezmýdelní neboť hydroxid byl již spotřebován na zmýdelnění původní dávky dle výpočtu. Proto již zůstávají v mýdle nezměněny a působí blahodárně na pokožku a nebo vlasy.
Jo je to radost, když se to povede a člobrďa vymyslí nějakou novou kombinaci a ta se setká s kladným ohlasem, doma a nebo u kamarádů.
Miki.
Re: Domácí výroba mýdla
MIki:
Jsem si s dovolením taky stáhla, díky za tu práci, co jsi s tím měl. To vypadá, že chystáš vydat knižku..
Jsem si s dovolením taky stáhla, díky za tu práci, co jsi s tím měl. To vypadá, že chystáš vydat knižku..
Re: Domácí výroba mýdla
Zatím nemám čas a ani prostor na něco takového, ale vzdávám hold mikimu a jeho znalostem. Miki díky!
Re: Domácí výroba mýdla
Zdravím.
Uznání samozřejmě těší a díky za něj. Ale ta knížka, o které píše Fjord bude až později ten II. díl mě dává zabrat. Je to hodně práce. Doma si již ze mě dělají srandu, že jim vyrostl z elektrotechnika, mýdlovarník. Abych se z toho nezmrcnul tak občas zabruslím jinam a odfouknu si..... Teď jsem rozpracoval jako bokovku, rostliné tuky, margariny, transmasné kyseliny, poměr Omega 6 MK : Omega 3 MK a jiné sviňárny, kterými nás krmí v rámci "čištění našich peněženek" bez ohledu na naše zdraví, nadnárodní hyeny ve svých superhypermagořinách.
Ještě jednou díky.
Miki.
P.S.
Uvědomuji si, že jsem udělal přeci jenom chybu. Přísady do mýdel a jejich výroba je popsána až ve II. díle a tak jsou ty mýdla z I. dílu vyrobitelná pouze bez těchto přísad. Asi je sem vylepím pro informaci. Ten II. díl bude tak na podzim.
To by mohlo někoho flustrovat.
To Optim :
Nepřechval, není to vše jak jsi si asi všimnul, moje, když tak 1/3-1/2 jak kdy. Ale myslím, že není potřeba vymýšlet vymyšlené.
Postupuji tak, že si natahám informace do PC z webů a knížek, potom se naučím principy výroby z učebnic (většinou knihovna) no a potom to sesumíruji do souboru.....A předtím zkoušení, zkoušení a zkoušení zda to funguje a když ne tak proč....Nechtěl bys mě asi vidět jak se vztekám když to nevyjde i po třetí změně receptury.....
No a u všeho odkazy z čeho je čerpáno. No asi tak no.
M.
Uznání samozřejmě těší a díky za něj. Ale ta knížka, o které píše Fjord bude až později ten II. díl mě dává zabrat. Je to hodně práce. Doma si již ze mě dělají srandu, že jim vyrostl z elektrotechnika, mýdlovarník. Abych se z toho nezmrcnul tak občas zabruslím jinam a odfouknu si..... Teď jsem rozpracoval jako bokovku, rostliné tuky, margariny, transmasné kyseliny, poměr Omega 6 MK : Omega 3 MK a jiné sviňárny, kterými nás krmí v rámci "čištění našich peněženek" bez ohledu na naše zdraví, nadnárodní hyeny ve svých superhypermagořinách.
Ještě jednou díky.
Miki.
P.S.
Uvědomuji si, že jsem udělal přeci jenom chybu. Přísady do mýdel a jejich výroba je popsána až ve II. díle a tak jsou ty mýdla z I. dílu vyrobitelná pouze bez těchto přísad. Asi je sem vylepím pro informaci. Ten II. díl bude tak na podzim.
To by mohlo někoho flustrovat.
To Optim :
Nepřechval, není to vše jak jsi si asi všimnul, moje, když tak 1/3-1/2 jak kdy. Ale myslím, že není potřeba vymýšlet vymyšlené.
Postupuji tak, že si natahám informace do PC z webů a knížek, potom se naučím principy výroby z učebnic (většinou knihovna) no a potom to sesumíruji do souboru.....A předtím zkoušení, zkoušení a zkoušení zda to funguje a když ne tak proč....Nechtěl bys mě asi vidět jak se vztekám když to nevyjde i po třetí změně receptury.....
No a u všeho odkazy z čeho je čerpáno. No asi tak no.
M.
Re: Domácí výroba mýdla
Do prvního příspěvku doplněn výňatek z 2. dílu.
miki píše:Uvědomil jsem si, že to mýdlo I. díl obsahuje chybu. Nebude možno vyrobit všechna mýdla tam uvedená neboť I. díl neobsahuje výrobu přísad do mýdel, Ta jsou až ve II. díle. Nebylo by to fér aby čekali až do doby kdy bude II. díl hotov.
Tak jsem ty přísady vypíchl a máš je v příloze, prosím o vylepení do příspěvku ve kterém je již I. díl.