A pak se nechte očkovat

Odpovědět
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Maximus »

To PeFi: Souhlasím, že jistě by se měla najít rozumná míra a někde by šlo poupravit očkovací schéma. Rovněž se dá diskutovat o složení vakcín.
Nicméně třeba se musím ohradit v tebou paušalizované úvaze o snižování účinku vakcín - naopak řada vakcín je z časového hlediska mnohem efektivnější, než se původně čekalo. Typicky tetanus - uvažuje se o prodloužení intervalů přeočkování na 20 let, či jako zdravotník jsem byl před 22 lety přeočkován proti virové hepatitidě typu B, s tím, že po 5 či 10 letech (už si to přesně nevybavuji) se budu muset nechat přeočkovat. Po několika letech se přišlo s tím, že perzistence protilátek v organizmu po tomto očkování je mnohem delší a stačí jen kontrolovat titr protilátek. A budeš určitě překvapen, že po 10 i 20 letech po posledním očkování mám titr protilátek stále dostatečný ;).

Naopak jiné očkování bylo vypuštěno - viz TBC.

Co se týká hygieny a epidemiologie, tak Československo bylo na světové špičce a odborníci z "kapitalistického bloku" náš systém velice oceňovali. Bohužel po 89 převládla bohužel nálada, že vše tu bylo špatné a musíme to vše udělat jinak a nejlépe co nejvíc "západně". Takže došlo k masivní destrukci vysoce efektivního systému. Nicméně ani nyní nefunguje to, že by se očkovalo podle toho, jak si kde která farmaceutická firma "pískne" a stále mají rozhodující roli v tomto oboru skuteční odborníci, ve které mám nohem větší důvěru než pro většinu "alternativců" - samozřejmě moje důvěra není bezmezná a díky mým znalostem problematiky jsem ochoten uvažovat o určitých změnách stávajícího stavu.

Co se týká rizikových analýz, tak třeba v Německu existuje poměrně silná lobby odpíračů očkování a monitorují každý případ, který byť jen vzdáleně souvisel s očkováním. Co jsem měl možnost vidět a myslím si, že to i někde publikují, tak mě to ani v nejmenším nepřesvědčilo. Samozřejmě pokud se na to podíváme z hlediska jednotlivých kazuistik tak nám to může přijít jako osobní a rodinná tragedie, ale pokud trochu oddálíme pohled na daný problém, tak máme několik "křížků" na straně fatálních důsledků očkování, ale na druhé straně máme celé "hřbitovy" neočkovaných.

Co se týká megadávek vit. C - asi před 20 či 25 lety to byla také "móda" v klasické medicíně. Můj otec, jako primář v jedné nejmenované nemocnici to také zkoušel trochu systematicky podávat u svých pacientů s různými infekcemi, po rozsáhlých traumatech, ... , ale že by pozoroval nějaký měřitelný pozitivní účinek, tak to bohužel NEE!
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

Maximus: Typický doktor nekontroluje titr protiátek a prostě ti doporučí nechat se přeočkovat, protože tabulky mu to tak radí. Moje příbuzná, jejíž první dítě už další očkování dostane jen přes její mrtvolu, když byla u svého druhého dítěte vyzvána k přeočkování, chtěla rozhodnout podle titru a hádej kam byla "mudrou" poslána.

Jak byla stanovena hodnota titru, která je coby ochranná úroveň ještě dostatečná, se dohledává dost blbě. V této zprávě je uvedeno metod několik (http://apps.who.int/iris/bitstream/1066 ... 01_eng.pdf) a je to další věc kterou případná farmalobby může přiohýbat podle své aktuální marketingové potřeby - pokdu potřebuje vakcínu prodat, nebo naopak když potřebuje vysvětlit proč vakcína selhala.

(Tetanus jsem si nechal přeočkovat, ale šel jsem do toho s vědomím, že tam jdu zdravý a naprosto v pohodě. To je luxus, který u malého dítěte nikdy nemáte.)

Co se týče stanovování lhůt pro přeočkování - seriózně a masivně se očkuje už minimálně 60 let. Neměla by v 21 století být za stanovením doby přeočkování být nějaká trochu seriózní věda ?
Asi ne, protože například v roce 2003 došlo k tomuhle:
" ... Task force member Dr. Richard Ford, Professor of Medicine, North Carolina State University, said that the decision to recommend a 3 year revaccination schedule for core vaccines was a compromise. “It’s completely arbitrary…,” he said. “I will say there is no science behind the three-year recommendation…”
http://www.dogsnaturallymagazine.com/li ... nity-aaha/

Podobné "zářezy" se prolínají celým systémem očkování. Někomu to možná přijde normální, ale pro mě je to další z příznaků "junk science". Nejtragičtější na tom je, že zákonodárci pak věří odborníkům, že tak to musí být a jinak to nejde.

O tom, že v pozadí žádná seriózní věda není, svědčí i racionálně nevysvětlitelné odlišnosti mezi očkovacími kalendáři sousedních zemí. Důvodem pro rozdíly mnohdy není rozdílná epidemiologická situace, ale důvody nelékařské. A nepochybně v každé zemi se jejich odborníci budou do krve bít, že tak je to jediné správné a možné.
Kouzelné jsou pak radikálně jiné počty dávek pro přeočkování - někde stačí 3 dávky poliovakcíny a někde jinde ani 6 dávek nestačí a požadováno je rovnou 7 dávek.
Někde se očkování proti HepB pere už do kojenců, jinde stačí v pubertě.
viz. http://www.vakcinace.eu/data/files/prez ... endare.pdf

Co je tohle za výsměch zdravému rozumu ? Buď je za tím nějaká seriózní věda a pak musí být doporučení v podobných zemích podobná, nebo za tím žádná věda není a je to hlavně kšeft - pak není divu, že se očkovací kalendáře v EU tak moc liší.

TBC bylo skutečně vypuštěno - ovšem stalo se tak po dlouholetém nátlaku, díky tomu, že nefunguje tak jak se slibovalo, mělo menší účinnost, než se předpokládalo, protože kolidovalo s ostatními očkováními a došlo k tomu v podstatě přes zuřivý odpor některých zastánců bezhlavého očkování. Z dynamiky celého procesu mám dojem, že k tomu došlo, až když někteří vlivní opustili své funkce nohama napřed a na jejich místa se dostali lidé otevřeni novým informacím.
Kdyby systém fungoval pořádně, tak by očkování proti TBC bylo vypuštěno už dávno. Já to nevidím jako úspěch, ale jako potvrzení toho, že systém funguje dost mizerně.

A co plošné očkování proti HepB relativně velmi brzy po narození? Riziková analýza opět zřejmě nedává nejmenší smysl - obávám se, že madam ( http://www.rozalio.cz/index.php/o-nemoc ... -ma-vyznam ) má pravdu - o moc hůř už to vymyslet nemohli.

Československo bylo na špičce - souhlasím. Od té doby však uplynulo skoro 30 let a finanční síla farmaceutického průmyslu je obrovská a je to poznat. Je fajn, že věříš odborníkům. Já věřím už jenom těm, které osobně znám a vím jakým způsobem uvažují.

Mimochodem, věříš i těm odborníkům, kteří podporují Gardasil/Silgard ?

Níže uvedený odkaz č.1 - ke kritikům vakcíny přidal i doktor, který se přímo podílel na testování oné jedné vakcíny. A ten natvrdo uvádí, že vakcína může být v daném případě horší, než to, před čím měla chránit. A z hlediska vyhodnocení rizik (které však nebylo seriózně provedeno nezávislou autoritou) se zdá, že ona na trh uvedená a mohutně inzerovaná vakcína může vážně poškodit až 5x více osob, než ochrání. Dost dobré ne ? Naši odborníci s tím nemají problém, protože tohle jim výrobce pod nos nestrčí, sami si to nedohledají, a veřejnost je v řiti, protože rizikové analýzy nejsou k dohledání.
1) http://www.cbsnews.com/news/gardasil-re ... peaks-out/

K té samé vakcíně pro změny jiný doktor, který pracoval u výrobce uvádí:
"Očekávám, že se z toho jednou stane jeden z největších skandálů." A o kousek dál "Bylo do toho nainvestováno příliš mnoho peněz, než aby to stáhli z trhu."
2) http://healthimpactnews.com/2014/mercks ... -all-time/

Co myslíš, na které straně barikády jsou naši odborníci ? Očkovat proti HPV, nebo neočkovat proti HPV ? A jsou výše uvedení dva doktoři odborníci ? A jak je možné, že různí odborníci si celkem zásadně odporují a že ti, kteří o tom nejspíš ví nejvíc, protože se dostali ke zdrojovým informacím, mají názorově blíž k odpůrcům ?

Doporučuji přečíst si knihu Johna Virapena: Vedlejší účinek smrt (která vůbec není o očkování, ale o tom jak funguje farmabusiness), kde bývalý manažer farmaceutického gigantu zmiňuje i to jak se dělají studie a jak se na trh dostává to, co by se na trh dostat nikdy nemělo. Dost husté čtení.

A následně se pak podívat do zprávy vyšetřovací komise Indického parlamentu ohledně toho, jak se dělal test v indii- zatím ke stažení zde: http://164.100.47.5/newcommittee/report ... are/72.pdf
Podobnost s tím, co popisuje Virapen jako obvyklé zvyklosti a tím, co se dělo v Indii, je určitě čistě náhodná.
----
Vím, že v Německu existuje skupina, která se pokouší sbírat informace. Jimi používaná metodika v podstatě neumožňuje dosáhnout použitelného výsledku, ale jako externisté jinou metodu k dispozici nemají a mít nemohou. Oni se marně pokouší suplovat to, co by měl dělat nezávislý státní orgán.

Na straně očkovaných není jen těch pár fatálních křížků, ale dost možná taky hromady lidí s chronickými autoimunitními problémy neznámého původu, které "určitě s očkováním nemají nic společníého".

Na druhé straně nejsou hřbitovy neočkovaných - to je typická pro-vax propaganda. Mortralita rapidně klesala i před zavedením vakcín. Viz např. https://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/

Současně s vakcínami se zlepšily diagnostické metody, takže například i to, co by bylo dříve klasifikováno jako obrna, se dnes klasifikuje pod jiným názvem, protože se zjistilo, že to má jiného původce a očkování proti obrně nezabírá.
Před očkováním to byla "obrna" nyní to obrna není, ale i tato redukce v počtu "obrn" je pro-vax propagandou vydávána za úspěch očkování proti obrně. Položka "obrna" zůstává prázdná a už se mlčí o tom, že se dnes ve statistikách plní kolonky, které před zavedením očkování neexistovaly, protože tehdy ještě nebyly identifikovány příslušné viry.

http://www.cdc.gov/ncird/investigation/ ... ation.html
--------
Bohužel je to jako se zavedením bodového systému a současnou změnou definice úmrtí při nehodě. Pak statistiky ukazují absurdní výsledky (stal se málem zázrak). Oficální propaganda má lidi za blbce a tvrdí, že snížení počtu mrtvých způsobil bodový systém. Přemýšlivé lidé jsou v situaci, kdy si nemohou dělat vlastní názor, protože použitelné statistické údaje prostě nejsou. Ovšem i průměrně iteligentní člověk chápe, že počet úmrtí do 24 hodin po nehodě (nová metodika) bude asi o dost jiný a menší, než počet úmrtí do 72 hodin po nehodě (stará metodika).
----------
Dominantním faktorem u mnoha chorob nebylo očkování, ale hygiena a výživa.
Obrázek

Očkování je již jen třešničkou na dortě. U černého kašle je to krásně vidět - za posledních pár let v ČR, pouze čtyři mrtví, přitom procento populace skutečně chráněné očkováním je nevelké. Mortalita na černý kašel před 100 lety byla slušná. Určitě by šlo odhadnout jaké snížení je skutečně výsledkem očkování, ale proč se hnád za daty, která nikomu nezpůsobí finační zisky ?

Známá je jakási studie z Nového Zélandu, kde zjistili, že neočkovaná populace je celkově zdravější, než očkovaná. To odpovídá i amatérským výsledkům z Německa. Studie z Guiney-Bissau a Sudánu naznačovaly, že očkování mortalitu nesnižuje, ale naopak, jak to potom dopadlo nevím. Takovéto plošné studie měly být prováděny před tím, než se nařídí povinné očkování. Amatérsky se to udělat fakt nedá a oficiální vysvětlení proč takové studie nejsou a nebudou, jsou obvykle zcela absurdní.

-----

Ad. vitamín C - ano, placebo je mocný čaroděj, jsem si toho vědom.
Nevím jaké dávky používal tvůj otec, jenomže když si vezmu tuto studii, která taky dokazuje, že to nefunguje (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11700812) a porovnám to se svými zkušenostmi, tak s klidem řeknu, že na mě by to takto taky nefungovalo. Ty "megadávky" jsou pro případ akutního problému fakt směšné.

Zde je naznačeno v čem může být háček: http://perfecthealthdiet.com/2010/09/fi ... tolerance/

Moje zkušenost je, že při prvních příznacích infekce tělo akceptuje vitamín C v dávkách, které mě poněkud děsí, ovšem odpovídají textům, na které jsem dával odkazy. Taky mám zkušenost, že mezi dávkami stačí odstup 2 hodiny, někdy i kratší. Ovšem jakmile do sebe začnu rvát podobně vysoké dávky v době, kdy na mě nic neleze, tak se začnou ozývat ledviny a játra, což podporuje hypotézu, že tělo používá vitamín C jinak v případě akutních problémů a jinak v případě chronických problémů. Doktor s pacientem v nedobrém stavu je pak z hlediska dávkování vitamínu C ve stejně neradostné pozici jako já, když se pokouším léčit svého psa - nemohu mu dát pořádnou dávku, protože netuším jak se cítí a nechci mu přitížit. Takže musím dávkovat konzervativně. Pokud tvůj otec pacientům nedával víc jak 30 gramů za den, tak opravdu nemusel pozorovat vůbec nic.

Našel jsem že se u nás pacientům IV dává 7,5 nebo 15 gramů za den. I to je ještě velmi konzervativní. Zahraniční texty totiž uvádí u některých zdravotních stavů, že používali 10x větší dávky, než je toto (maximum, na které jsme narazil, bylo neuvěřitelných 300 gramů za den, ale tam už to bylo jako součást mnohem složitějšího IV koktejlu).
----------------

Mě na tom všem kolem očkování nejvíc mrzí, že oficiální místa zcela nekriticky přebírají selektivní informace od výrobců, coby úplnou a celou pravdu - a případně rovnou nepokrytě lžou. Proto se jim nedá věřit ani nos mezi očima. Zde bych si dovolil připomenout naštěstí již bývalého hlavního hygienika Víta (momentálně v podmínce, měl bych radost, kdyby to dostal natvrdo), který neváhal národu v TV tvrdit, že vakcína stahovaná v zahraničí a vakcína používaná v ČR nemají vůbec nic společného, byť to vyrábí jeden výrobce. Zdůvodnil to tím, že jsou různé, protože mají různý obchodní název. Informaci o tom, že ty vakcíny mají zcela identické složení (a liší se pouze místem výroby) si Vít tehdy s klidem nechal pro sebe.
---------
Marty: Shrnul jste to dobře, bohužel to zdaleka není všehno. Problémem nejsou jen hliníkové adjuvanty, problémem jsou adjuvanty obecně. Hliník se začal používat coby snaha nahradit adjuvant na bázi rtuťi. Vypadá to, že došlo k vyhánění čerta ďáblem. Bez zajímavosti není, že tam kde si VIP mohli vybrat, tak si vybírají očkování vakcínami bez adjuvantů, nebo s minimem adjuvantů.
Uživatelský avatar
Havran55
Příspěvky: 17
Registrován: 02.09.2013 15:02
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Havran55 »

To PeFi:

Při rychlém pročtení tvého super dlouhého příspěvku jsem našel jediný evidence base argument s pro antivax typicky chybným tvrzením že za snížení nemocí může hygiena...a snažíš se to dokázat grafem počtu úmrtí na danou nemoc. Nicméně je rozdíl mezi tím na danou nemoc zemřít a nebo přežít s trvalými následky. Za což může lepší lékařská péče. Ten tvůj graf tedy může lépe odpovídat nasazení třeba "železných plic" což snížilo úmrtnost obrny. Ale neni nijak vypovídající k účinnosti očkování jelikož to zabraňuje onemocnění a relevantní je tedy počet nakažených.

Tady máš graf počtu nakažených, který pro tebe možná překvapivě přesně odpovídá nasazení očkování ;). Pod nim si můžeš přečíst zdroje dat. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Measl ... _inset.png

Menší kradený text k té tvé lepší hygieně a výživě: Zvýšená úroveň hygieny v posledních desetiletích opravdu vedla k poklesu výskytu celé řady infekčních onemocnění hlavně díky plošnému zavedení chlorování pitné vody. Výrazný ústup tak zaznamenaly alimentární infekce (přenos kontaminovanou vodou nebo potravou) jako jsou břišní tyfus (Salmonella typhi), cholera (Vibrio cholerae) či baciliární úplavice (Shigella sp.). Hygienická opatření také v lidské populaci omezila výskyt parazitujícího hmyzu, jako jsou blechy a vši a tím pádem i infekcí tímto hmyzem přenášených jako jsou mor (Yersinia pestis) a skrvnitý tyfus (Ricketsia prowazeki). Proti těmto chorobám se proto v naší geografické oblasti nemusí očkovat. Očkování proti některým z těchto chorob ale jsou k dispozici a doporučují se před cestami do zemí s nižším hygienickým standardem (očkování proti choleře a břišnímu tyfu).
Jen velmi omezený vliv však má zvýšená hygiena na infekce přenášené přímo z člověka na člověka (např. kapénková infekce, přímý kontakt). Takto jsou přenášeny infekce jako je dávivý kašel, spalničky, zarděnky, příušnice nebo chřipka. Např. u spalniček se riziko přenosu na neimunní jedince při pobytu v uzavřeném prostoru s infekční osobou blíží jistotě. Jediné účinné hygienické opatření proti tomuto způsobu přenosu by bylo striktní nošení obličejové roušky, nebo lépe masky s mikrobiálními filtry (případně důsledně se stranit kontaktu s lidmi).
Uživatelský avatar
Havran55
Příspěvky: 17
Registrován: 02.09.2013 15:02
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Havran55 »

To Marty:

Hliník závažný problém nepředstavuje jednak očkování zásadně nezvyšuje koncentraci hliníku v krvi (v porovnání s množstvím co dítě příjme kojením ;)), když tak dohledám odkaz až si najdu čas. A co ještě důležitější tak tu neni ani korelace mezi vyšším výskytem a vakcinací (to je očkované děti nemají víc nemocí/poruch autoimunity... než neočkované/nebo bez adjuvans). Např. Jefferson et al. (Lancet Infect Dis 2004; 4: 84–90) provedli metaanalýzu pěti studií, které porovnávaly podávání vakcín s obsahem hliníku vs. žádný adjuvans a nenašli důkaz, že by hlinité soli ve vakcínách způsobovaly nějaké závažné nebo dlouhotrvající reakce.

Sloučeniny hliníku byly poprvé použity jako pomocné (adjuvantní) látky již ve dvacátých letech dvacátého století, kdy bylo zjištěno, že difterický toxoid precitpitovaný síranem draselno-hlinitým (alum) má vyšší imunogenitu než antigen rozpustný, což může vést k redukci potřebných dávek (Glenney et al., 1926). Za téměř 90 let od tohoto objevu byly hlinité sloučeniny použity v miliardách vakcinačních dávek, což je řadí mezi nejdéle a nejintenzivněji používané látky v historii moderní medicíny. Hliník je na naší planetě látka takřka všudypřítomná, do organizmu je přijímán z pitné vody, potravin ale v určité míře i z vdechovaného vzduchu. V organismu je zčásti vylučován, zčásti ukládán do tkání, hlavně kostí (v těle zdravého člověka se nachází až 100 mg hliníku). Ve vakcínách jsou používány sloučeniny hliníku takřka nerozpustné ve vodě (fosforečnan nebo hydroxid), k jejich systémovému uvolňování z místa aplikace (tj. svalu, nitrožilní aplikace současných vakcín je přísně zapovězena) dochází jen velmi pozvolna a dlouhodobě, nedochází tak k výraznějšímu zvyšování plasmatické koncentrace nad přirozenou, bezpečnou hladinu (Mitkus et al., 2011). V současnosti je množství hliníku v jedné dávce vakcíny omezeno na 0,85 mg (podobná dávka může být obsažena ve 3 litrech pitné vody nebo dvou tabletách léků na nevolnost), což je méně než například u Československé vakcíny Alditepera, která byla u nás byla dlouhodobě používána a obsahovala cca 2 mg hliníku na dávku. V posledních desetiletích se tak expozice hliníku z vakcín paradoxně spíše snižuje. Co je ale nejdůležitější – za celá dlouhá desetiletí používání hliníkových adjuvans nebyla prokázána souvislost s výskytem neurologických chorob ani žádných dalších zdravotních komplikací

viz. http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1414087747

Ohledně relevantnosti argumentů antivax je hezký článek zde: http://personal.tucna.net/ockovani-vs-o ... vs-nazory/

Velkým problémem je zpolitizování tohodle tématu z rostoucím počtem antivax fanatiků se zvyšuje riziko že doktoři nebudou poslouchat argumenty lidí s relevantníma obavama (rodiná anamnéza, "zkušenost se špatně reagující imunitou") jelikož dostanou nálepku antivax stejně tak možnost úpravy schématu...což se dostáváme k jinému problému vztahu doktor-pacient
Marty
Příspěvky: 53
Registrován: 26.01.2014 22:39
Pohlaví: muž
Bydliště: slezsko

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Marty »

Díky pro lehce informovaného laika mnoho super informací :mrgreen:

Vemu-li to podle sebe, je přirozené že rodič chce pro své diťe to nejlepší a velmi snadno podlehne hysterii. Informace které kolují po svĕtĕ jsou mnohdy zavadĕjicí a protichůdné, vzbuzují pochybnosti a když se k tomu přidá špatná komunikace rodič doktor tak je doktor pitomec a vy extremista co odmítá očkovat třeba jen tím že slušnĕ poprosíte o mnĕsiční odložení očkování.

Co se tyče Al tak jsem lajk a selským rozumem jsem si říkal sakra Al lžičky zakazují že jsou fuj a malým dítkám to píchaj pod kůži.
Uživatelský avatar
Havran55
Příspěvky: 17
Registrován: 02.09.2013 15:02
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Havran55 »

Ano je v tom spousta emocí a takový strach o dítě dělá divy zvlášť když ho umocňuje ta spousta nepravdivých a zavádějících nesmyslů co o očkování koluje na internetu.

Ono i s tou lžičkou to neni jednoduché a je to částečně mediální hysterie...je tu totiž riziko uvolňování "hliníku" jen v kyselém prostředí a i samotné vyšší riziko těch degenerativních chorob nebylo pokud vím nějak výrazně podložené (ale musel bych to dohledat znova a třeba už jsou taky nové studie, které to potvrdili)takže to skončilo u doporučení nepoužívat ze kterého vznikl ten humbuk. Důležité je taky si uvědomit že hliník/rtut je prvek a mi se většinou setkáváme se sloučeninami a ty mají značně rozdílné vlastnosti...
pracintl
Příspěvky: 435
Registrován: 28.11.2013 9:37
Pohlaví: muž
Bydliště: okolí Prahy

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od pracintl »

2 havran: bohužel porovnáváš hodnoty hliníku ve vakcíně, které jsou vpravovány do tkáně (pod kůži či do svalu) s hodnotami hliníku ve vodě nebo tabletách - ty ale procházejí trávicím traktem. Za mě: sčítáš hrušky s jabkama

Vždyť ten PeFi jenom chce, aby se udělala vědecká studie (opakovatelná a prokazatelná). Tak proč se neudělá? Stojí to peníze. Na druhou stranu by to stát mohl po farmaceutických společnostech vyžadovat.

Já se snažil vyslechnout obě strany (a že je to těžké). Vrtá mi hlavou: za totáče si nepamatuju, že by ve škole ve třídě měl někdo alergii. Po roce +- 2000 se změnilo očkovací schéma a moje děti mají ve třídách alespoň polovinu nějak alergických spolužáků. Já jikdy neměl problémy s alergiema, po sérii očkování proti tropický nemocem a opakovaně proti chřipce jsem na stará kolena začal být alergický na pyly. Jasně, nějakou kauzalitu nedokážu. Ale vrtá mi to hlavou.

Mimochodem, tu šílenou hexavakcínu již zpochybňují i mnozí lékaři.
Uživatelský avatar
Havran55
Příspěvky: 17
Registrován: 02.09.2013 15:02
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Havran55 »

Nemáš pravdu, špatně sis to přečetl...porovnávám biologickou dostupnost to je kolik toho "hliníku" se dostane do krve a může dál nějak reagovat a navíc pokud to nic nezpůsobuje což dokládám citací metaanalýzy tak stejně neni třeba řešit kolik se ho tam dostane.

http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_31.htm#2

opakovatelné a prokazatelné studie existují například k tomu že očkování nezpůsobuje autismus stejně tak jako k dalším údajným problemum očkování...na ten autismus jsou jich desítky se stejným výsledkem a pořád to antivaxu nestačí
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Hohepa »

Jen připomenu : Aluminium dostalo český název hliník podle slova hlína a je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře. :lol:
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

Havran55 píše:To PeFi:
Při rychlém pročtení tvého super dlouhého příspěvku jsem našel jediný evidence base argument s pro antivax typicky chybným tvrzením že za snížení nemocí může hygiena...a snažíš se to dokázat grafem počtu úmrtí na danou nemoc.
Asi jsi to četl moc rychle. Maximus psal o křížcích na hřbitově, což znamená mortalitu. Já na mortalitu odpovídám grafem vývoje mortality.

Motat do toho nemocnost a pak mi vyvracet, že nemocnost není mortalita, to je z vaší strany aplikace klasického argumentačního klam - podsunutý argument (slaměný panák / straw man).

K ostatnímu se vyjádřím časem. Teď jen k hliníku. Jelikož hliník nemá v těle rozumné využití, proto se ho v trávícím traktu vstřebává naprosté minimum.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Hohepa »

Dobrodružství vědy a techniky
3. 2. 2015, 14:10 - ČT 2
Dokument, 45 min
Očkování. Dokument. Přesvědčování skeptiků, nebo svoboda?
Když se začaly hlavně dětem kdysi podávat očkovací látky, zachránilo to mnoho životů. A některé choroby vymizely úplně. Dnes je postoj k očkování velmi nejednotný, spíše polarizovaný. Přibývá rodičů, kteří očkování svých dětí zásadně odmítají. Argumentují tím, že některé choroby je lepší v raném dětství případně "absolvovat", než riskovat rozvoj již tak rozšířených alergií. Hovoří i o jiných možných vedlejších účincích očkování. Mezi lékaři převládá názor, že pravděpodobnost komplikací po očkování je nesrovnatelně nižší než rizika v případě onemocnění chorobami, proti nimž se vakcinace provádí.
Teď jsem to shlédl ze záznamu a mohu podotknout jen jediné , jako rodič jsem 1000% za očkování.
Ale už to nehodlám nikomu vnucovat. Pokud chce někdo riskovat fakt , že mu dítě po prodělaných příušnicích bude několik let umírat před očima, je to jeho rozhodnutí a svědomí.

P.S.:K těm hmotnostním přirovnáním kojenec vs. dospělý. Kojenec denně vypije cca 1 litr mléka.
Představa, že by touto analogií ho mněl bez problémů dospělý 80 kilový muž vypít dvacet litrů... :lol:
Ano u veterináře se léky přepočítávají podle hmotnosti zvířete, ALE JEDNÁ SE O DOSPĚLÉ jedince.
Převádění této skutečnosti na kojenec - dospělý ( jeden den 20 hexavakcín ) je stejně úsměvné jako uchlastat se mlékem.

P.P.S.:
Jelikož hliník nemá v těle rozumné využití, proto se ho v trávícím traktu vstřebává naprosté minimum.
je poněkud v rozporu z
Až bude tvrzení o bezpečnosti hliníkových adjuvantů podloženo o dost víc, než jednou studií na cca 10 králících, na kterou se všichni odkazují.
P.P.P.S.: Jsem tady jediný komu připadá, že tato diskuze je úplně OT ve smyslu obsahu a smyslu tohoto Fóra, které se jmenuje rozpad.cz ? Pokud připouštím reálnou možnost rozpadu společnosti a tím i dostupnosti lékařské péče, tak zpochybňování jakékoliv zdravotní výhody pro ten čas budoucí , je IMHO 3,14čovina.
To mi PeFi rovnou můžeš radit ať rozdám konzervy houmlesákům a koupím na úvěr bavoráka a dovolenou na Tahiti.... :rock
Radši risknu očkování teď , než pak shánět antibiotika pro krávy, nebo akvarijní rybičky.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

Havran55 píše:To Marty:

Hliník závažný problém nepředstavuje jednak očkování zásadně nezvyšuje koncentraci hliníku v krvi (v porovnání s množstvím co dítě příjme kojením ;)), když tak dohledám odkaz až si najdu čas.
Možná máte na mysli tuto studii (jednu z mála a taky jednu nejlepších na dané téma, kterou jsem našel).
http://www.medstat.hu/vakcina/Mitkus2011.pdf

Tato stude rozhodně stojí za hlubší zamyšlení, nejen proto, že nic lepšího k mání asi není, ale taky proto že ukazuje pro jakou skupinu dětí ověřili bezpečnost. MRL50 je pro 50% populace, MRL5 je pro 95 populace. A co těch zbylých 5 procent ? To jsou povolené ztráty jak v ruské armádě ? A jsme zase u toho, jaké riziko je je ještě přijatelné ? Kolik dětí ze 100 000 novorozenců jsme ochotni poškodit ? Hranice MRL5% odpovídá tomu, že když ze 100 000 dětí bezpečnou mez překročíme u 5000 dětí, tak o nic nejde. Normální je u podobných věcí stanovit riziko překročení bezpečné koncentrace na úrovni 0,1% (tedy 50x menší), už jedno procento by bylo dost drsné.

A to je jenom začátek. Autoři dělají korekci podle hmotnosti dětí a pracují u toho s modelem filtrace typickými dětskými ledvinami. Model je pro typické dítě, je postavený na 122 dětech do 13 let věku. Zakopaný pes je v tom, že předčasně narozeným dětem ledviny nefungují typicky. Zde silně chybí vyhodnocení worst case varianty, tedy předčasně narozeného dítěte. Předčasně narozených dětí je cca 10% a funkce ledvin u nich není úměrná porodní hmotnosti, ale je mnohdy značně snížená. Ledviny se jim na plný výkon dostávají s mnohaměsíčním zpožděním.
Zde určitě autor měl uvažovat nejen typical case, ale taky worst case (nebo opět 0,1% percentil co se týče funkce ledvin u novorozenců), ale to by pak dostal ze svého modelu dost hrozné výsledky.

Autoři taky použili koeficient vstřebání hliníku 0,78%. Proč zrovna tento ? Dokument, na který se sami odkazují uvádí celou řadu různých hodnot v rozmezí 0,07% až 1% a zvolená hodnota 0,78% patří z hlediska jejich modelu k optimistickým variantám. Kdyby použili worst case hodnotu ze svého vlastního zdroje 0,07%, tak se jim výsledky posunou skoro 10x, kdyby použili konzervativní hodnotu 0,3%, tak se jim výsledky zhorší 2x.

Když se vyhodnocuje riziko a navrhují opatření, tak se jako návrhová hodnota obvykle nepoužívá typická hrozba, ale worst case. Když worst case nevychází rozumně nebo nejde rozumně určit, tak se používá nějaký rozumný percentil. A jsme zase u té rizikové analýzy, která prostě neexistuje.

Závěr oné jinak vynikající studie ve skutečnosti říká, že typickému dítěti očkování neuškodí. S tím souhlasím i přes výše uvedené výhrady k metodice, protože opravdu nemám pocit, že by očkování poškodilo polovinu dětí. Bohužel o tom, jak se vyvíjí koncentrace hliníku u reálného stratistického vzorku dětí, tedy včetně dětí předčasně narozených, stále nevíme vůbec nic. Vzhledem ke kvalitě toho článku se mi nechce věřit, že jde o náhodu.
Havran55 píše: A co ještě důležitější tak tu neni ani korelace mezi vyšším výskytem a vakcinací (to je očkované děti nemají víc nemocí/poruch autoimunity... než neočkované/nebo bez adjuvans). Např. Jefferson et al. (Lancet Infect Dis 2004; 4: 84–90) provedli metaanalýzu pěti studií, které porovnávaly podávání vakcín s obsahem hliníku vs. žádný adjuvans a nenašli důkaz, že by hlinité soli ve vakcínách způsobovaly nějaké závažné nebo dlouhotrvající reakce.
Bohužel nemám kapacitu projít metastudii a jednotlivé studie, které zkoumali. Když jsem já hledal studie, tak jsem žádné rozumné až do roku 2011 nenašel. Studií je dost, ale bez kontaktování autorů nebylo u mnoha z nich možné dohledat co přesně použili jako placebo. Trochu mě proto překvapuje, že oni byli schopni udělat metastudii.

Myslel jsem si, že anglicky umím, ale prosím, mohl by mi někdo přeložiti poslední větu abstraktu článku na který odkazuješ, která zní: "Despite a lack of good-quality evidence we do not recommend that any further research on this topic is undertaken.". http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14871632

Zírám totiž na ni s němým úžasem.
Havran55 píše: Co je ale nejdůležitější – za celá dlouhá desetiletí používání hliníkových adjuvans nebyla prokázána souvislost s výskytem neurologických chorob ani žádných dalších zdravotních komplikací
Ohledně relevantnosti argumentů antivax je hezký článek zde: http://personal.tucna.net/ockovani-vs-o ... vs-nazory/
Film děkujeme, že kouříte znáte ? Doporučuji.
U lidí prokázána nebyla, zato u myší se dějí zajímavé věci. Otázka je zda se autoři snaží prokázat netoxicitu, prokázat toxicitu, nebo zjistit celou pravdu. Ono to nemusí být v oboru, kde se točí velké peníze, totéž - proto ten odkaz na film, kde mají lékaře, který už 20 let marně prokazuje škodlivost kouření a stále se mu to nedaří.

Bohužel časopis Vaccines bude asi ten poslední, kam se něco rizicích z vakcín dostane, pokud se to tedy něco takového prokáže. Pojem publication bias znáte ?

http://scholar.google.cz/scholar?q=alum ... 5&as_vis=1
Naposledy upravil(a) PeFi dne 05.02.2015 12:46, celkem upraveno 3 x.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

hohepa: No pro ty kdo mají děti je možná téma zda očkovat, neočkovat, případně kdy očkovat svoje děti celkem relevantní. Obávám se, že sis stále nevšiml, že já nejsem odpůrce očkování, jsem pouze odpůrce toho jak se to v současné době páchá a štve mě, že každý blekotá o rizicích a vyčíslit se je nikdo nepokusil - to by totiž bylo evidence based!

Místo aby se vyžadovala evidence-based argumentace od zastánců očkování, kteří by ji mít měli, ale nemají, tak je vyžadována od odpůrců, kteří ji mít z principu nemohou.
----
Rozpor v tom tvrzení není. Adjuvanty totiž do těla nevstupují trávícím traktem. Tělo není evolučně připraveno na to, že se mu do oběhu budou dostávat množství větší než zanedbatelná - nepočítá s tím, že nějaká látka vstupující do těla přeskočí tradiční bariéry. Je to známý problém u IV materiálů a u dialýzy, který už dnes opravdu nikdo nezpochybňuje. Tělo se dokáže poprat s kde čím, ale hliník, jakmile se mu dostane do oběhu, je prevít. Hliníkových lžiček a konzerv se fakt nebojím. Zde totiž evidence-based údaje, se kterými nemám problém, existují.

Ad kojenec a mléko: Mateřské mléko je externí zásah srovnatelný s očkováním, nebo je to něco, na co je novorozenec evolučně připravený ? Proč sis nevybral třeba externě dodanou doporučenou dávku vitamínu D, která je 400 IU a její dvacetinásobek 16 000 IU za den klidně do sebe bez obav prásknu ?
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

Na závěr dodám, že minimálně velmi podobné dojmy jako já, si z "vakcinologie" odnesl (průmyslový) toxikolog, který přednáší na VŠ a kterého se žena zeptala "Co víš o toxicitě hliníku".

Jeho blog:
http://pouzar.blog.respekt.ihned.cz/c1- ... -ideologie

V blogu má odkaz na prezentaci v ČJ, která je vynikající.
http://www.mpouzar.net/prednasky/alumin ... accine.ppt
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Maximus »

To PeFi: Pokud něco nemůžeš najít, tak to neznamená, že to neexistuje. Nepracuji v mnou původně vystudovaném oboru už skoro 20 let ( to ovšem neznamená že jsem se přestal o věci zajímat), ale pokusím se ti od kolegů ze Zdravotního ústavu sehnat nějaké relevantní údaje, které tě aspoň trochu uklidní :).
Jak jsem pasl, současný stav rozhodně nepovažuji za ideální, ale určitě to nevidím tak černě.

O hyperdávkách vitaminu C (A,D,K) si opravdu myslím svoje :ne.
martinhej
Příspěvky: 54
Registrován: 28.08.2014 13:58
Pohlaví: muž
Bydliště: Vychodne Slovensko

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od martinhej »

Tato diskusia na temu ockovanie ma v porovnani s inymi velmi vysoku uroven. Vacsinou uz prvych par prispevkov obsahuje urazky pricom oba tabory sa dogmaticky az fanaticky drzia tej svojej pravdy. Preto chvalim tu diskutujucich.

Maximus: co mam robit ked po riadnom ockovani aj preockovani ochoriem na dane ochorenie? A tiez vidim to iste v mojom okoli? Jednoducho to s mojou doverou v tento "zazracny" zakrok zamava. Taktiez, zazraky proste na tomto svete nie su. A hlavne preto ze ockovanie moze byt iba tak ucinne ako je ucinna imunita organizmu. Alebo preco mam verit tvojmu tvrdeniu ze vyskote davky C vitaminu nezaberaju ked aj na svojich detoch (2 a 4 roky) vidim, ze ak maju klasicke priznaky chripky, alebo soplov alebo cohokolvek skolkoveho a za dva dni brania vyssich davok C su jak rybicky? Jednoducho toto je pre mna skusenost, realita, to co funguje a nefunguje. Zivot ma naucil, aj skrze ine skusenosti, ze v prvom rade "autoritam" verit nemam. A aj tento web je v podstate o tom. Alebo sa mylim?

PeFi: bol by som obozretny pri akychkolvek vyrokoch na temu ockovania. Pri ockovani je jedna veci ista - chybaju fakty, chybaju statistiky. A aj to co sa ti dostane je but povrchne, odvolavajuce sa nejake meno akoze svetoznameho doktora/autority alebo je to spochybnitelne uz len samotnym faktom, ze sa to clovek docita na internete. Ja nepoznam osobne ziadneho z tych mudrych ujov, ci z jedneho alebo druheho tabora, preto neviem posudit hodnovernost ani v jednom pripade. Moja osobna skusenost vsak ukazala ze ockovanie vsemocne nie je a skor je s nim spojena kopa dalsich nepriejmnosti bez nejakych zasadnejsich kladov. To je to co vytvara moj nazor na ockovanie, ale nemal by som odvahu sa pustat do hlbsich argumentacii s odvolavanim sa na nejake vyskumy tvrdiace bud jedno alebo druhe. To nikdy nemoze skoncit dobre.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

maximus: Díky. Komuniakci se SZÚ jsem na vlastní oči nikdy neviděl, takže budu optimista. Riziková analýza by mni udělala radost. :D (Komunikaci se SUKLem jsem viděl a tedy z této strany nic dobrého neočekávám - tehdy šlo o barvivo v léku pro kojence. SUKL věci řeší takto: Bezpečné je to o čem prohlásíme že je bezpečné. Zahraniční studie nás nezajímají, informace, že to v severní evropě před několika lety zakázali je nám ukradená. Až to zakáže EU, zakážeme to taky, dřív ne. Já bych je bez náhrady zrušil).

Megadávky vitamínu A mě zatím nezaujaly, respektive nenarazil jsem že by to mělo pomáhat při některém ze stavů, které mě zajímají. Ovšem věřím tomu, že vitamínem A se skutečně lze předávkovat a bez rozboru krve bych do něj ve velkém nešel - je to vitamín, u kterého věřím na reálné riziko předávkování.

Vitamín K je pro mě dosud neprobádaná oblast.

Vitamín D: Normální rozmezí je stanoveno jako příliš široké, většina moderně žijících lidí ho má v těle méně, než je optimální. Doporučené hodnoty v ČR s mnohaletým zpožděním kopírují vývoj ve světě - osobně nemám důvod nevěřit studiím, ve kterých nevidím podivnosti a nevidím důvod čekat až si na SUKLU nebo SZU o tom něco přečtou. Na mě udělala už před mnoha lety velmi dobrý dojem "studie" jakéhosi felčara v americkém blázinci, který jedné půlce chovanců dával 1200 IU denně a druhé půlce nedával nic a po zimě porovnal nemocnost. Začal jsem se o to zajímat a co jsem našel, to dávalo smysl. V ČR na toto téma o několik let později začal opatrně publikovat Dr. Pikner a jeho zjištění odpovídají zjištěním z USA. K tomu, aby si pak člověk spočítal jaké dávky musí člověk brát, aby se z nějaké hladiny dostal na optimální hladinu, pak už člověku stačí internet a kalkulačka. A v ČR doporučených 200 IU opravdu situaci opravdu nezachrání. Já to řeším dávkami, které jsou kolem hodnoty Upper Tolerable Intake z USA (http://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitami ... fessional/).

Moje permanentně marodující příbuzná se nechala vyšetřit u doktora, který na vitamín D věří a dostala předepsáno něco, co šokovalo i mě - tabletky, kde jedna tabletka měla 100 000 IU (samozřejmě taková tabletka se nebere každý den). Hladinu D jí to tehdy zvedlo, ale ani tyto megadávky nestačily.
Tam, kde berou vědu vážně, udělali pro vitamín D rizikovou analýzu (zjevně nejsem blázen, když ji vyžaduji jako univerzální podklad pro plošné rozhodování ve zdravotnictví) a jako optimální jim vychází hladina 50 až 70 nmol/L. (viz např. velmi zajímavá prezentace http://www.sneb.org/2014/SNEB%20Talk%20 ... pecker.pdf).
Poměrně solidní studie ukazují, že vitamín D může být vůči chřipce zatraceně dobrým nástrojem (a co se mě týče mnohem lepším než očkování): http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%A ... %C5%99ipka

Za mě jako prevence chřipky vitamín D, při nástupu chřipky pak lze situaci zkusit zachránit vitamínem C. Očkování proti chřipce nebrat, radši si za ty peníze a utrpení nechat vyšetřit krev :-). Zatím mi to funguje a případné "virózy" u mě už několik let mají velmi lehký průběh a netrvají déle než 48 hodin.

martinhej: Já se s trochou nadsázky držím teorie, že s kvalitním imunitním systémem očkování netřeba a s mizerným imunitním systémem očkování situaci nezachrání. Kolega, který věřil na očkování proti chřipce, byl každou sezónu očkován a skoro každou sezónu měl do pár dní po očkování neschopenku, protože ho "něco" skolilo. Já měl dojem, že ho vždycky skolilo to očkování, on to viděl jinak :-)
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od PeFi »

maximus:
"Pro ilustraci v Evropě má nedodtatečnou haldinu 25 OH vitaminu D cca 65 % populace, v zimě je tato situace horší. Klatovy, leden 2011, 180 dárců krve, nedostatečná hladina vitaminu D 80% ( tj hodnoty pod 75 nmol/l), pod 30 nmol/l ( těžký nedostatek) 50%."
Zdroj. Dr. Pikner: http://www.ceva-edu.cz/mod/forum/discuss.php?d=765
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8789
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od Fabulous »

Jedna fotka vydá za tisíc slov...
image.jpeg
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4361
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: A pak se nechte očkovat

Příspěvek od bivoj »

PeFi píše:...Já se s trochou nadsázky držím teorie, že s kvalitním imunitním systémem očkování netřeba a s mizerným imunitním systémem očkování situaci nezachrání...
Není to tak jednoduché. Zhruba 15% populace má imunitní systém velmi silný (někdy se to nazývá tzv. Churchillův syndrom). Tito jedinci byli v minulosti vždy nositeli nejsilnější genetické informace, a tak lidstvo, navzdory různým morovým ranám a jiným opravdu velkým, hromadným a totálně decimujícím epidemiím ve středověku (a i dříve) nikdy nevymřelo, a to ani lokálně.

Stejné procentuální množství (tj. cca 15%) populace má naopak imunitní systém extrémně slabý. Ty moc nezachrání ani očkování (i když mírně pomůže - viz poslední odstavec) a v minulosti to byli ti, kdo naopak vzhledem k první skupině umírali vždy jako první a to i na relativně banální nemoci, které první skupina pocítila jen jako drobnou nepříjemnost. V této skupině se málokdo dožil reprodukčního věku - příroda tak elegantně vyřešila problém slabých jedinců a nevhodné genetické informace.

No, a pak je tu ten majoritní zbytek (cca 70%), kteří to nemají ani tak, ani onak. A právě u této početně největší skupiny se v případě najaké epidemie či nemoci hrála taková genetická ruská ruleta. Pro tuto skupinu je očkování tou nejdůležitější věcí, neboť jim dovoluje přežít i to, co by jinak přežít sice mohli, ale ani nemuseli (záleželo by vždy na druhu a "síle" epidemie/nemoci ap.).

Statistiky mluví v tomto poměrně jasně - po zavedení očkování se dětská úmrtnost snížila poměrně drastickým způsobem. Viz ten obrázek od Fabíka výše - v tehdejší době to bylo normální, dnes by se asi všichni hódně divili, kdyby rodinám takto "běžně" umíraly děti.

Na druhou stranu, díky očkování a úrovni lékařské péče se dnes "bohužel" běžně dožívají reprodukčního věku i jedinci z té imunitně nejslabší skupiny - a pak se všichni diví, kolik je tu různých alergiků, astmatiků atp.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Odpovědět