Sůl
Sůl
V diskusním tématu Barter je zmiňována jódovaná sůl jako žádaný prostředek ke směně kvůli prevenci nemocí štítné žlázy.
Až dodnes jsem žila v domnění, že jód postupně ze soli vyprchává, takže po době datumu spotřeby již v soli mnoho jódu není. Jenže teď jsem zapochybovala, zda se nemýlím. Nevíte někdo?
Až dodnes jsem žila v domnění, že jód postupně ze soli vyprchává, takže po době datumu spotřeby již v soli mnoho jódu není. Jenže teď jsem zapochybovala, zda se nemýlím. Nevíte někdo?
Re: Sůl
ano, mohl by to být problém. Jednodušší by byl nějaký jodid(tam nevím jak je stabilní pro uložení a problematičtější pro dávkování). Možná ještě výhodnější je přírodní sušená řasa Kelp, která ho obsahuje opravdu mnoho a byl by tam lépe vázán. Ve 200 gramech máš cca 3 roky denní dávky. Prodává se i jako mletá na jemný prášek v piksle s malinkou odměrkou, pokud se neotevře, vydrží bez problémů, pokud by se to ještě dalo do mylaru nebo jiné folie, dá se snadno udělat zásoba na roky pro celou rodinu. Ta dóza o 200gr stojí jen 6 dolarů.
Re: Sůl
Zkusil jsem si o tom cosi přečíst, protože mě otázka vyprchávání jódu zaujala - člověk často používá sůl, která léta ležela pouze v papírovém obalu.
Zdá se, že k jódování soli se používá buď jodid sodný či draselný (NaI, KI) nebo jodičnan sodný či draselný (NaIO3, KIO3). A ty jodidy mají tendenci k oxidaci a uvolňování volného jódu, který následně vyprchává. Jodičnany tímhle netrpí, ovšem otázka je, jak je ošetřena právě sůl, kterou dostaneme koupit zde v ČR. (Jiná možnost, používaná v některých legislativách, je přidávat do soli kromě jodidů další látky, které zabraňují jejich oxidaci.)
Zdá se, že k jódování soli se používá buď jodid sodný či draselný (NaI, KI) nebo jodičnan sodný či draselný (NaIO3, KIO3). A ty jodidy mají tendenci k oxidaci a uvolňování volného jódu, který následně vyprchává. Jodičnany tímhle netrpí, ovšem otázka je, jak je ošetřena právě sůl, kterou dostaneme koupit zde v ČR. (Jiná možnost, používaná v některých legislativách, je přidávat do soli kromě jodidů další látky, které zabraňují jejich oxidaci.)
-
- VIP
- Příspěvky: 766
- Registrován: 04.04.2012 14:26
Re: Sůl
Stejne jde jen o stopove mnozstvi,takze bych to neresil.Ovsem pokud je obava z deletrvajiciho problemu,tak neco z lekarny.
Re: Sůl
malé množství, ale důležité, u nás má se štítnou žlázou problémů dost lidí už teď a přitom to je obrovské spektrum poruch od imunity po psychiku. V našich potravinách a plodinách- pokud tam není přidaný jako do mléka skrz krmivo kravám apod - je jo mnimum.
Z lékárny to není jednoduché, tam ti prodají Kelp v tabletkách stonásobně dráž.
Z lékárny to není jednoduché, tam ti prodají Kelp v tabletkách stonásobně dráž.
Re: Sůl
vie niekto odpoveď na otázku, ako sa s tým vyrovnali naši predkovia ? Veď pred stovkami rokov o nejakom jóde netušili, nemali ho v soli ani v jedle a nevyhynuli. Jód je dôležitý, a aj stopové množstvo keď chýba spôsobuje trable.
-
- VIP
- Příspěvky: 766
- Registrován: 04.04.2012 14:26
Re: Sůl
Spatne jsem to napsal,neslo mi o to neresit jod,ale jod v soli.
Re: Sůl
Naši předkové se s tím vyrovnávali tak, že trpěli všemi problémy od hypertrofované štítné žlázy až po poruchy intelektu. Typicky se to projevovalo ve oblastech, kde je nedostatek jódu v půdě (v Evropě v Alpách, v Americe někde ve středu USA).
Začátkem 20. století se do péče úřadů dostalo i "veřejné zdraví" a teprve tím se problémy potlačily (a jenom v zemích, kde úřady fungují, v zaostalém světě je nedostatek jódu problém i teď).
Začátkem 20. století se do péče úřadů dostalo i "veřejné zdraví" a teprve tím se problémy potlačily (a jenom v zemích, kde úřady fungují, v zaostalém světě je nedostatek jódu problém i teď).
-
- Příspěvky: 26
- Registrován: 07.06.2013 0:47
Re: Sůl
S tím jódem který se už cpe do všeho v dnešní době opatrně, většina lékařů totiž nerozezná otravu jódem jak je uvedeno v článku a jsou to velice nepěkné věci:
http://leva-net.webnode.cz/products/chr ... ava-jodem/
http://leva-net.webnode.cz/products/chr ... ava-jodem/
Re: Sůl
Troska ozivim otazkou.
Ako dlhodobo bez straty kyticky sol skladovat. Predpokladam, ze zasoby jedlej soli sa po rozpade dost rychlo minu. Na nasom uzemi sa sol sice tazila, ale sposobom, ktory by rozbehala iba dost velka komunita. Posypovu sol by som do huby asi nedal
Ako dlhodobo bez straty kyticky sol skladovat. Predpokladam, ze zasoby jedlej soli sa po rozpade dost rychlo minu. Na nasom uzemi sa sol sice tazila, ale sposobom, ktory by rozbehala iba dost velka komunita. Posypovu sol by som do huby asi nedal
Re: Sůl
NEBER MI ILUZIE Ale fakt ako tu sol uskladnit. Je strasne hygroskopicka, agresivna, vsetko zhrdzavie do roka (mal som Fiat Uno) V plaste staci mikroskopicka dierka a o chvilu je namiesto mletej jemnej soli balvan tvrdy ako zula.
Re: Sůl
Tak mnĕ napadá:
Sklo patentní sklenice ze sklenĕným vičkem a gumou
Zavakuovat
Sklo patentní sklenice ze sklenĕným vičkem a gumou
Zavakuovat
Re: Sůl
V paneláku s tím zatim nemám problem. Už několik let beru celý balení 12 pytlíku. Vydrží nám při běžné spotřebě cca dva roky.
Skladuji je v igelitu volně zabalené a zatím se žádný kámen se nekonal. Samozřejmě ideálně je ten igelitu zavařil.
Praktikuji to už léta, ne kvůli přípravě ale protože každá sůl solí jinak a když jsem koupil jinou značku, tak jsem buď nedosolil nebo presolil dokud jsem si na jinou slanost nezvyk.
Jinak kup si kuchařsky ruční mlynek na sůl, na hrubou utlučes kladivem a při solení nameles
Skladuji je v igelitu volně zabalené a zatím se žádný kámen se nekonal. Samozřejmě ideálně je ten igelitu zavařil.
Praktikuji to už léta, ne kvůli přípravě ale protože každá sůl solí jinak a když jsem koupil jinou značku, tak jsem buď nedosolil nebo presolil dokud jsem si na jinou slanost nezvyk.
Jinak kup si kuchařsky ruční mlynek na sůl, na hrubou utlučes kladivem a při solení nameles
Naposledy upravil(a) Hohepa dne 09.02.2015 12:25, celkem upraveno 2 x.
Re: Sůl
Souhlas - sůl je skladovatelná dlouhodobě celkem v pohodě.Hohepa píše:V paneláku s tím zatim nemám problem. Už několik let beru celý balení 12 pytlíku. Vydrží nám při běžné spotřebě cca dva roky.
Skladují je v igelitu volně zabalené a zatím se žádný kámen se nekonal. Samozřejmě ideálně je ten igelitu zavařil.
Praktikují to už léta, ne kvůli přípravě ale protože každá sůl solí jinak a když jsem koupil jinou značku, tak jsem buď nedosolil nebo presolil dokud jsem si na jinou slavnost nezvyk.
Jinak kup si kuchařsky ruční mlynek na sůl, na hrubou utlučes kladivem a při solení nameles
Zásoba jodu se dá když tak pořešit v podobě protiradiačních tablet.
Re: Sůl
Sůl se dá celkem úspěšně skladovat v menším (cca 5 ltr.) plastovém kanystříku původně určeném na pitnou vodu. Pokud nasypete sůl dovnitř nálevkou a nezadřete ji zbytečně do závitu (nebo alespoň znečištěný závit okartáčujete), pak malé víčko dobře těsní, takže sůl nezvlhne ani kdyby byl kanystr ve vodě. Kanystr narozdíl od sklenice má "hranatý formát" takže nezabere tolik místa a nemůže se rozbít. Dobře se přenáší. Plast (PE) se solí nereaguje a ani sůl od něj nechytne pach. Pokud sůl i přes suché uskladnění ztvrdne (cyklickými změnami teploty, kdy do sebe zrna lépe zapadnou), lze ji údery přes stěnu kanystru snadno uvolnit.
Pamatujte, že soli potřebujete hodně. Nejen k dochucení oběda, ale i ke konzervaci potravin nebo k činění kůží...
Pamatujte, že soli potřebujete hodně. Nejen k dochucení oběda, ale i ke konzervaci potravin nebo k činění kůží...
Re: Sůl
Rozmyslal som nad tym, ze by koli kompaktnosti, lepsej skladovatelnosti (miesto) bolo mozno lepsie nechat sol zvhlcit, ulozit do nejakej papierovej krabice a pockat, kym naozaj nevytvori akytaky hranaty kus. V pripade potreby vziat nejake starsie funkcne struhadlo a potrebne mnozstvo si nastruhat.
Cista kamenna sol sa predava ako liz pre domaci dobytok. Je to prirodna sol tak ako sa tazi v solnych baniach. Nie je to nejak drahe a da sa v tych kvadroch ulozit niekam do izolovanej jamy na zahrade na tony Nie je sice snehobiela a ani jodidovana, ale zdraviu nezavadna
Cista kamenna sol sa predava ako liz pre domaci dobytok. Je to prirodna sol tak ako sa tazi v solnych baniach. Nie je to nejak drahe a da sa v tych kvadroch ulozit niekam do izolovanej jamy na zahrade na tony Nie je sice snehobiela a ani jodidovana, ale zdraviu nezavadna
Re: Sůl
? když vezmeš to původní balení v papírovém sáčku, strčíš do igelitového pytlíku
( a případně zatavíš , za vakuuješ, nebo přelepíš izolepou jako já)
tak máš hotové kvádry/cihly, co se dobře ukládají, bez práce s minimem nákladů.
Jsem v rachotě ale ten pytlík má dle mého odhadu tvar kvádru o přibližně cca 12×8×6 cm ?
a je to 1 kg v origo neporušeném balení od výrobce - Co si víc můžeš pro barterové kšeftování do PA přát
( a případně zatavíš , za vakuuješ, nebo přelepíš izolepou jako já)
tak máš hotové kvádry/cihly, co se dobře ukládají, bez práce s minimem nákladů.
Jsem v rachotě ale ten pytlík má dle mého odhadu tvar kvádru o přibližně cca 12×8×6 cm ?
a je to 1 kg v origo neporušeném balení od výrobce - Co si víc můžeš pro barterové kšeftování do PA přát
Re: Sůl
Uz len ten papierovy pytlik v igelite mi v pripade rozpadu pripada na prepravu dost vachrlato . Blok 10x10x10 cm soli nemas problem uzit aj ako zbran ked sa prilezitost natrafi lepsie sa to nosi a vies si tym aj podlozit lozko ci stol