Pentti Linkola

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
keepyourheaddown
Příspěvky: 5
Registrován: 07.12.2011 5:42
Bydliště: 中华人民共和国

Pentti Linkola

Příspěvek od keepyourheaddown »

Je Pentti Linkola zosobnenim tych najnebezpecnejsich myslienok, ake kedy ludstvo zvazovalo? Alebo predstavuje posledny hlas zdraveho rozumu na tejto planete? Clovek zijuci svoju asketicku existenciu ako rybar vo vzdialenom vidieckom regione svojej chladnej vlasti, tento finsky filozof uvazoval o postaveni cloveka tvarou v tvar planete, ktoru obyva a odvazil sa vyslovit nevyslovitelne. Aby sme zabezpecili pokracovanie zivota na zemi, musi byt populacia cloveka - alebo homo destructivus, ako ho nazyva Linkola - nasilne znizena na zlomok momentalneho globalneho cisla. Linkolova metafora na tuto neprijemnu situaciu hovori:

"Co robit, ak sa lod naplnena stovkami pasazierov, nahle prevrati a na vodu sa podari spustit iba jeden zachranny cln pre desat osob? Ked sa kapacita zachranneho clnu naplni, ti co nenavidia zivot, budu nan priberat dalsich ludi, kym sa nakoniec cln nepotopi so vsetkymi. Ale ti, co miluju a respektuju zivot vezmu lodnu sekeru a budu odsekavat prebytocne ruky tych, co sa budu splhat po trupe lode."


Tento krátky text som si dovolil prevziať z oficiálnej stránky spomenutého filozofa (mimochodom popredného fínskeho profesora ornitológie), v snahe priblížiť vám - členom tohoto fóra túto povšimnutia hodnú osobnosť.

Tohoto človeka obdivujem už od roku 2008, kedy som žil niekoľko mesiacov vo Fínsku. Dozvedel som sa o ňom vďaka švédskemu konzervatívno - nihilistickému blogu Corrupt.org (dnes nanešťastie síce stále on-line, avšak už neaktívnemu)

Všetky Linkolove texty sú nesmierne zaujímavé, inšpirujúce a hlavne - myslím, že v úplnom súlade s ideami tohoto fóra. Nedávno som sa s veľkým prekvapením dozvedel, že množstvo tohoto materiálu bolo zásluhou niektorých slovenských nadšencov preložené do Slovenčiny a tak si dovoľujem vyzvať vás, aby ste sa na tie texty pozreli. Ide o zaujímavé čítanie.

http://www.penttilinkola.com/
Uživatelský avatar
hanpari
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Velká Morava

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od hanpari »

keepyourheaddown píše: Ked sa kapacita zachranneho clnu naplni, ti co nenavidia zivot, budu nan priberat dalsich ludi, kym sa nakoniec cln nepotopi so vsetkymi. Ale ti, co miluju a respektuju zivot vezmu lodnu sekeru a budu odsekavat prebytocne ruky tych, co sa budu splhat po trupe lode."
Pro mne je to tak zvracene formulovane, ze alespon za sebe se od toho naprosto distancuji. Za prvé to mnohem upřímněji a lépe formuloval markýz de Sade a za druhé eufemismem "ti, co milují život" pojmenovat vrchol sobectví, to snad nemůže být v souladu s myšlenkami jakéhokoliv fóra.

Stačí si ostatně vzpomenout na Titanic a na to, jak "ti, kteří milovali život", se cpali do záchranných člunů. Tak se možná chovají zvířata.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od Maximus »

Ještě jsem neměl čas to důkladně prostudovat, ale asi se dotkne otázky, kterou si kladu už dlouho. Nevím už koho jsem se dotknul tenkrát na původním foru na střelectví, když jsem tvrdil, že pokud by ochrana mojí úrody před nájezdy hladových lidí z měst vyžadovala, abych ji bránil se zbraní v ruce i za cenu zranění či zabití těchto "zombíků". Dotyčný byl velmi pohoršen a cítil jsem jeho velké pohoršení a rozhořčení.

Můj názor neznamená, že nejsem ochoten se podělit se svojí rodinou s přáteli a ostatními členy komunity (případně s úplně cizími lidmi), ale je nutno brát v potaz konkrétní situaci, kdy moje běžná produkce bude tak nanejvýš stačit pro mne a nejbližší. Pokud by moje neochránění úrody znamenalo hladovění - oslabení - smrt vlastní rodiny, tak mi snad nikdo nemůže mít za zlé, že při "limitní situaci" budu hájit svoje potravní zdroje s maximálním nasazením.

Je pochopitelné, že dnes není morálně ospraveditelné zatřelit zloděje kvůli ukradenému pytli brambor, ale v situaci, kdy by měly u mě doma děti brambory na příděl, tak by šla "morálka" asi stranou.

Jaký je váš názor?
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od GloryToSunTsu »

EDIT: Uvedeno do souladu s bodem 12. pravidel.....
Naposledy upravil(a) GloryToSunTsu dne 04.01.2012 2:51, celkem upraveno 1 x.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od Maximus »

To vím také, ale stále mám pocit, že mnoho lidí, se kterými někdy rozebírám "naše" neveselé scénáře, tak mávne rukou a hned myslí na rabování hypermarketů, obchodů, skladů, domů, bytů, ale i polí a sadů. Období komunismu stále vyvolává v mnohých představu, že co roste na poli je nás všech a že stačí jen přijít a utrhnout si či nasbírat.

Navíc většina lidí dnes už za úrodou na poli nevidí tu potenciálně hodně tvrdou práci s nejistým výsledkem, takže vzít si (rozuměj ukrást) něco brambor, kukuřice, zeleniny, ... není přece nic tak závažného, aby to musel někdo řešit - nedejbože rozmístňoval kvůli tomu na poli nástrahy či je dokonce hlídal se zbraní v ruce.

Navíc část "nepřizpůsobivého" obyvatelstva se vymlouvá, že jim už dnes nestačí sociální dávky a kradou proto už na "hlavní pracovní poměr". Co pak ale budou všichni tito lidé dělat v situaci, kdy žádné sociální dávky nebudou a navíc si tito lidé dlouhodobě odvykli pracovat?

Navíc ohromná část obyvaltelstva pracuje ve službách, které by v případě kolapsu byli uplně k ničemu (makléři, prodavači, pojišťováci, bankovní i jiní úředníci, etc.). Prostě další kvantum lidí, co bude mít problém si zajistit nezbytné životní potřeby.

Edit: Asi jsem už hodně politicky nekorektní? :devil
Uživatelský avatar
Darth
Příspěvky: 130
Registrován: 16.12.2011 16:53
Bydliště: Sídliště

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od Darth »

Maximus píše:
Je pochopitelné, že dnes není morálně ospraveditelné zatřelit zloděje kvůli ukradenému pytli brambor
Já bych řekl,že není morálně ospravedlnitelné,že je někdo schopný toto dělat(beru jako příklad).Není to kvůli tomu,že by neměl co do huby nebo že by byly brambory tak drahé.Jen způsob jak "ušetřit".
Dnes se bohužel z těchto věcí stala "frajeřina" jak kdo koho dokázal ošidit,okrást,oklamat a kolik na tom získal.
Nejhorší je na tom,že se dnes člověk nemůže spolehnout kolikrát i na "kamarády".
Další smutná věc je,že pokud se člověk snaží neco vybudovat atd..,tak si nemůže být jistý jestli mu to někdo nezničí,nevykrade nebo neukradne.
Takže pokud jde o mne,tak se snažím vrámci možností být nekompromisní v těchto záležitostech.
Pokud by to dospělo ,díky okolnostem,do "krajní meze",tak nebudu váhat ani chvilku.
Né nadarmo se říká:každý dobrý čin musí být po zásluze potrestán. :head
Uživatelský avatar
keepyourheaddown
Příspěvky: 5
Registrován: 07.12.2011 5:42
Bydliště: 中华人民共和国

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od keepyourheaddown »

Ono byť politicky nekorektný nemusí byť predsa vždy hanba - veď zásady politickej korektnosti sa väčšinou formulujú v časoch relatívneho blahobytu a z teplúčka mahagónom vykladaných pracovní tých, ktorí by nedostatok na svojej koži pravdepodobne nemuseli skúsiť ani v PA podmienkach. Inými slovami - ľahko sa moralizuje, keď je čo do huby. A to je práve jedna z vecí, ktoré ma na homo sapiens tak vytáčajú - nikto nie je ochotný povedať nahlas, že v krajnej situácii by urobil čokoľvek, aby sa zachránil.

Jasné - ľudstvo potrebuje mať morálny kódex, ktorý je záväzný ako v časoch pokoja,tak v ohrození a samozrejme je ho potrebné vytvoriť v čase, kedy nie je zrovna na programe "akútna záchrana civilizácie", ale keď dôjde k situácii ja (+moja rodina + členovia mojej komunity),alebo ostatní, tak je moja voľba jasná. Neheretizujte ma za to prosím.

Je jasné, že toto je citlivá téma a nikto sa nechce verejne stotožňovať s nepopulárnou skutočnosťou o našej pravej náture - však aj preto nechce Linkolovu knihu "Could Life Win - And on What Conditions?" nikto vydať a preto sa šíri internetom iba vďaka prekladom nadšencov.

Spomenutá situácia so záchranným člnom je veľmi trefná - nepredstavujme si situáciu, kedy je k dispozícii čln pre 10 ľudí a topí sa 12 ľudí a v záujme komfortu sa niekto rozhodne štyroch potopiť - to je samozrejme odsúdeniahodné. Ale čo robiť keď je čln pre 10 ľudí a okolo sa topí 50 ľudí? koľkých zachrániť? Kto pozná hranicu, po prekročení ktorej sa čln potopí? A aj keď sa v člne nachádzajú samí osvietenci mysliaci na blížneho svojho a rozhodnú sa riskovať a prekročiť kapacitu o 5 ľudí, čo ak sa naozaj pokúsi dostať do člna ďalších 10 a ten sa tým pádom potopí? Rozhodujú minúty, voda je ľadová, 95 % ľudí odložilo racionálne myslenie stranou, ženy vreštia, decká to už majú za sebou..

Zamyslite sa nad tým a nechcite ma za túto tému upáliť!

No a ak už sa nechceme zaoberať touto konkrétnou otázkou - Linkolu ani tak neuznávam za verejné vyslovenie týchto temných názorov, ale skôr za iné myšlienky typu: deckám na školách by sa malo začať vštepovať aj praktické vzdelanie - aby každý jedinec vedel vykostiť rybu a tak ďalej..
Uživatelský avatar
alive
Příspěvky: 819
Registrován: 09.12.2011 20:53
Bydliště: Samota u lesa

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od alive »

Maximus píše:
Edit: Asi jsem už hodně politicky nekorektní? :devil
Myslim, ze Tvuj nazor je politicky naprosto korektni...jen si to vetsina lidi jeste neumi v hlave srovnat...Ochrana rodiny, obydli, zasob atd. je vzdy na prvnim miste. A az to tady knikne, tak za jakoukoliv cenu.
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Pentti Linkola

Příspěvek od PaF »

Ona totiz ta politicka korektnost nakonec vede k tomu, ze tech nesamostatnych darmozroutu je tolik...
Socialni davky a pomoc nekomu, kdo ji nepotrebuje, je obrovsky prusvih, ktery se pak "zatira" tou politickou korektnosti.
Odpovědět