Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
pavel131
Příspěvky: 116
Registrován: 08.05.2013 14:14
Pohlaví: muž

Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od pavel131 »

Ozón O3 je lehce namodralý plyn těžší než vzduch, v přírodě vzniká působením slunečního záření na vzduch (například vysoko v horách), nebo při bouřce působením vysokého napětí. Uměle se vyrábí většinou ze vzduchu průchodem ve vysokonapěťovém poli, který rozloží molekulu kyslíku O2 a volné atomy kyslíku se pak slučují s O2 na O3, tento plyn je ale vysoce nestabilní a reaguje se vším, s čím přijde do styku, má asi 3000x vyšší oxidační schopnost než chlor. Díky této oxidační schopnosti rozbíjí buněčné stěny virů a bakterií a proto dokonale dezinfikuje a likviduje veškeré viry, bakterie, plísně a jejich spory a také při delším působení i vyšší organismy, parazity, hmyz atd. Zjednodušeně se dá říci, že čím vyšší organismus, tím delší doba působení a vyšší koncentrace ozonu je třeba na jeho likvidaci.

Ozón také dokonale likviduje veškeré zápachy, které vznikají biologickým působením (hniloba) a některé zápachy i chemikálií, také zápach kouře a to i z cigaret, i zápachy moči a ze zvířat. Vzhledem k tomu že je tak vysoce nestabilní jej nelze skladovat a musí se vyrábět vždy těsně před použitím na místě. Proto je jeho použití náročnější, také díky tomu že ve vyšších koncentracích je vysoce toxický a v plynném stavu narušuje při dýchání plícní sklípky. Lidé většinou cítí již velmi malé koncentrace ozónu, které nemohou nijak ublížit, nebezpečné jsou až vyšší koncentrace a delší expozice, to ale již začne škrábat v krku a nutit ke kašli až k dávení a v podstatě nás to z prostor obsahujících vyšší koncentraci ozónu vyžene.
Přes to se ozón probublávaný přes vodu nebo olej inhaluje pro léčbu vleklých chorob horních cest dýchacích a zánětů.

Hygienické normy na koncentraci ozónu v obytných prostorech jsou velmi přísné a jsou stanoveny limity pro ozón v ovzduší na pracovišti takto:
PEL (přípustný expoziční limit) 0,1 mg/m3, tj. 0,05 ppm. NPK-P (mezní hodnota která nesmí být dosažena) 0,2 mg/m3, tj 0,1 ppm. Pro pobytové prostory udává limitní koncentraci vyhláška MZČR č. 6/2003 Sb. A to 100 µg/m3, tj 0,1 mg/m3.
Veškeré pokusy s ozónem jsou opravdu na vlastní nebezpečí , protože někteří jedinci mohou být na něj výrazně citlivější a mohou mít velmi nepříjemné reakce organismu.

Ozón se používá již přes sto let pro dezinfekci pitné vody, dále pro sterilizaci operačních nástrojů. Ozón lze rozpustit ve vodě, kde podle teploty vody může dosáhnout vyšší koncentrace ozónu, který tuto vodu dokáže dezinfikovat až sterilizovat. Poločas rozpadu ozónu ve vodě je podle teploty několik – 50 minut (vyšší teplota znamená rychlejší rozpad ozónu). Také jím lze nasytit oleje, které pak mohou udržet ozón i několik let (při nižší teplotě skladování v ledničce). Tyto oleje se používají pro léčbu např. spálenin, štípance od hmyzu, léčba mykóz a jiných kožních nemocí, dále urychluje hojení veškerých poranění.

Další doplním příště.
Atrey
Příspěvky: 26
Registrován: 31.10.2012 7:34
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Atrey »

Ozon je taky mnohem jedovatejsi, nez kyanovodik v akutni otrave.
V chronicke je i v malych davkach rovnez nechutne nebezpecny, viz. Londynske mlhy - smrt spousty lidi.

Pro realne pouziti, je to jako hrat si s odjistenym granatem. Jeho vyrobni cena , ktera je vysoka oproti jinym zpusobum desinfekce, ho neurcuje pro pouziti v civilu.

Kdyz desinfekce pro doma, tak papinak a tri dny po sobe po jedne hodine varu.
Bohate staci i na pestovani kultur na substratu.
pavel131
Příspěvky: 116
Registrován: 08.05.2013 14:14
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od pavel131 »

JJ tohle to jsou ustálené bludy. Přesně tohle si přejí všechny farmalobby. Teď spíš fakta. Výroba ozonu je levná, mnohem levnější než jakákoliv chemie protože pouze stačí generátor vysokého napětí a jakýkoliv druh jiskřiště pro tichý výboj, to je že tam nemá docházet ke skutečnému jiskření, používají se keramické izolátory mezi dvěma póly s VN (cca 3 - 5 kV ) buď válcového tvaru ( dvě trubky v sobě s keramickou mezi tím a v mezeře proudí vzduch) nebo deskové obdobné konstrukce. Spotřeba takového jednoduchého generátoru je cca 50W a ten vyrobí asi 3,5 g/hod O3. Tohle stačí například na dokonalou dezinfekci bazénu nebo zásobníku vody o objemu 5 - 30 m3. Nebo tímto generátorem můžete dokonale vydezinfikovat jednu místnost během 24hod. Na kůži působením ozónu můžete vyléčit spoustu kožních i jiných chorob. Ozón je nebezpečný jen!!! v plynném stavu, jen v plících!!! a to ve velkých koncentracích ale i tak až po delším působení. To se Vám ale nepodaří i kdybyste chtěli protože je nesmírně dráždivý a a škrábe v krku a v plících. S tou nebezpečností je to ale hodně o dispozicích každého člověka, já osobně snesu po několika letech práce s ozonem koncentrace které jiným vadí a já je již ani nevnímám, jako vedlejší efekt se mi vyléčil chronický zánět průdušek z dětství, vrátil se mi dávno ztracený čich a nebyl jsem poslední tři roky nemocný :-).
Jsou ovšem lidé citlivější a těm může nadýchání ozonu způsobit nepříjemnosti až po bolesti hlavy, ono to ale je tím že ozon likviduje veškeré viry a bakterie a narušuje sice plícní sklípky ale při rozpadu O3 se uvolňuje energie kterou dokáží buňky využít na svou regeneraci takže prostě likvidují se pouze ty oslabené buňky které velmi rychle nahradí nové a zdravé. Nevím tedy co mají Londýnské mlhy společného s ozonem, protože ozón vzniká přirozenou cestou při bouřce (VN výboj) nebo pomocí UV záření slunce a to v čistém vzduchu spíš na horách. Ve městě může být ozón z výfukových plynů ale ten pomáhá protože rychle oxiduje těžké kovy a ničí spolehlivě například kyanidy a bifenyly. Taková koncentrace která by někoho zabila v běžném prostředí je absolutně nedosažitelná. Dělal jsem pokusy a v malé testovací komoře jsem likvidoval ozónem pavouka a toho jsem zabil až po dvou hodinách intenzívního ozonování v koncentraci přes 10 ppm. Takže nevěřte strachům které šíří nepřející co neví jaká je realita. Já se samozřejmě také jistím protože jak říkám každý má jiné dispozice a nikoho nenabádám na žádné pokusy. Jen si případně přečtěte fakta.
Doporučuju zájemcům pročíst:
http://www.therapy.cz/
a konkrétně odkazy
http://www.therapy.cz/knihovna.php
http://www.therapy.cz/zajimavosti.php
Je to asi u nás nejucelenější sbírka odkazů na toto téma.
opelnice
Příspěvky: 7
Registrován: 13.12.2013 10:10
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od opelnice »

Generátor ozonu jsem si pořídil a na dezinfekci místností a auta funguje dobře. Jen mě zajímá proč se v místnosti objeví mlha (kouř). Reakce ozonu s nečistotou? Jinak generátor je za vysoušečem vzduchu.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od bacil »

A jak poznáš, že funguje dobře? Líp se ti dýchá? Provedl jsi slepý test?
pavel131
Příspěvky: 116
Registrován: 08.05.2013 14:14
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od pavel131 »

Při použití generátoru ozonu by žádná mlha, kouř neměla být, ozon je bezbarvý plyn a to lehké modravé zabarvení není moc vidět :-). Ozón je výrazně cítit a ve větší koncentraci škrábe v krku. Pro dezinfekci prostor, případně odstranění zápachu z cigaret, kouře, spálenin, po zvířatech a podobně je důležité mít dostatečný výkon generátoru který se udává v mg/hod. Já používám na tyhle účely generátor s výkonem 15 000 mg/h tj 15 gramů ozonu za hodinu. Nesmí tam být ale v tom prostoru lidé zvířata ani rostliny. Také záleží na formě "jiskřiště" které musí být konstruováno tak aby se nezvyšovala jeho teplota, teplo urychluje okamžitý rozpad ozónu.

PS. často si také lidé pletou ozón a ionizaci vzduchu u čističek, praček vzduchu. Jedná se ale o dvě různé věci.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od kregan »

Já používám horský sluníčko
http://www.mlab.cz/Articles/HowTo/How_t ... ko_Big.jpg
vlastně moc nevim na jakym principu funguje, ale vzduch je potom takovej "příjemnější".
Jednou mi po ozáření pochcípaly rybičky :cry:
opelnice
Příspěvky: 7
Registrován: 13.12.2013 10:10
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od opelnice »

Jedná se o generátor ozonu 7500mg/h a mlha byla cca 50minut po vypnutí. A ohledně toho horského sluníčka, dezinfikuje UV zářením a díky UV vzniká i ozon. Oboje je pro faunu i floru nebezpečné.
opelnice
Příspěvky: 7
Registrován: 13.12.2013 10:10
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od opelnice »

Funkci poznám podle okamžitého zápachu ozonu a hlavně jsem měl problémy s plísní. A auto z roku 98 znovu voní novotou.
Atrey
Příspěvky: 26
Registrován: 31.10.2012 7:34
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Atrey »

O farma loby s tematem Ozon je prosty blabol.
Ve Spolane kde se na solance vyrabel chlor, se taky spouste lidem vylecili chronicke rymicky, ale rozhodne v souhrnu jim to na zdravi nepridalo.
Ozon je silny zdroj volnych radikalu, ktere organismu rozhodne nepridaji.
Je to stejny nesmysl, jako tzv. MMS. Pit roztok oxidu chloriciteho......
Jako desinfekcni agents je to vynikajici zalezitost bez zustatku podivne chuti a zapachu, ale opet zbytecny zdroj volnych radikalu. Sam jsem tuto latku pouzival na cisteni vody v dzungli, ale pil vodu takto upravenou az po bezpecne dlouhe dobe zarucujici rozpad agens.
Proto do sebe cpeme vitaminy C,E,A , abychom se radikalu zbavili. Uz takhle do sebe cpeme chemie az az.
Co se tyce ceny, prosta ekonomicka hlediska chlornan sodny je mnohem levnejsi nez priprava a aplikace ozonu ve vodarenskem prumyslu. Ozonem osetrena voda je sice mnohem chutnejsi, nez chlornanem, ale zijeme ve vrcholne kleptokracii, kde rozhoduje cena a ne chut.
Atrey
Příspěvky: 26
Registrován: 31.10.2012 7:34
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Atrey »

Jinak londynska mlha zabijela mimojine z duvodu vzniku prave prizemniho ozonu.
opelnice
Příspěvky: 7
Registrován: 13.12.2013 10:10
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od opelnice »

Nikdo tu nemluví o vdechování ozonu za účelem léčení! Jde o dezinfekci prostor. Časovým spínačem zapnu generátor a do místnosti jdu hodinu po vypnutí, kdy je ozon pryč. Pak důkladně vyvětrám. A výroba nijak zvlášť drahá není. Ve vodárenství se často používá UV Záření, které je asi nejlevnější.
pavel131
Příspěvky: 116
Registrován: 08.05.2013 14:14
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od pavel131 »

Atrey píše:Jinak londynska mlha zabijela mimojine z duvodu vzniku prave prizemniho ozonu.
Tak větší blábol jsem dlouho neviděl. V mlze žádný zdroj ozonu neexistuje. Mohl by tam být ze smogu z aut ale to by tam zároveň byla skoro celá periodická tabulka a ozon by z toho byl nejméně nebezpečný. Poločas rozpadu ozonu za přítomnosti oxidovatelných látek je několik vteřin až minut. Není šance aby vznikla opravdu nebezpečná koncentrace. Ozon se výborně rozpouští ve vodě a tím i v mlze a pak už vůbec není nebezpečný. Podpora všeobecného strachu z ozonu, to je výsledek obav z jeho nesporných příznivých účinků. Co se týká ceny ozonizace tak to je záležitost jen malé konkurence, využití strachu a obecného povědomí že se jedná o drahou technologii. Je zde přidaná hodnota stovky procent.

Ps. Pro tvrzení je vhodné uvést zdroj abychom se zde nepřeli kdo má pravdu a nebo jen uvěřil nějaké babské povídačce. Co zde uvádím tak mám ověřeno vlastními testy a můžu doložit i jiné zdroje. Většina je možná najít na výše uvedených odkazech.
Atrey
Příspěvky: 26
Registrován: 31.10.2012 7:34
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Atrey »

A co takhle reakce NOx se vzdusnym kyslikem a beznym UV zarenim :mrgreen:
Atrey
Příspěvky: 26
Registrován: 31.10.2012 7:34
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Atrey »

Jinak proti gustu zadny disputat, klidne si pouzivejte ozon pro lecebne ucely.
Taky se muzete mazat dioxiny pro zlepseni pleti :lol: :lol:
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Maximus »

Trošku OT k vyjasnění teminologie smogu:
http://www.vitejtenazemi.cz/slovnik/ind ... rticle=359

Za slunečního počasí a hustém automobilovém provozu může vzniknout fotochemický smog (Losangeleský typ) a zde se opravdu vyskytují nadměrné koncentrace přízemního ozónu.

Co se týká praktického využití ozónu, tak je určitě pravda, že se dá úspěšně využít při úpravě pitné vody. Nicméně má to i jeden háček a to je fakt, že voda ošetřená pouze ozónem, není nijak chráněná před sekundární kontaminací vody v obecním/městském vodovodním řádu, který je leckdy docela v tristním stavu. Stejně tak v dlouhodobě nečerpaném vodovodním řádu bez chlóru se mohou ve vodě daleko snáz pomnožit nějaké patogenní mikroby.

Ozón se také může využít efektivně k dezinfekci místností (např. v nemocnicích, školách, klimatizací,...), ale rozhodně bez přítomnosti lidí. Delší expozice lidí vyššími koncentracemi ozónu není podle mne vůbec zdraví prospěšná.

Nicméně o pozitivním působení určitého množství ozónu působícího pouze po určitou omezenou dobu jsem schopen uvažovat - radon a ionizující záření obecně nejsou také vždy jen neviditelným zabijákem, jak se snaží lidi přesvědčit různí "ekoteroristi". Vysoké koncentrace radonu v obytném domě jsou ale logicky něco jiného, než pobyt v radonových lázních v Jáchymově.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od bacil »

člověk ke správnému fungování dokonce i nějakou tu radioaktivitu potřebuje. Když ji nemá, tak vzniká nemoc z nedostatku záření.
Golf608
Příspěvky: 1
Registrován: 18.06.2015 17:35
Pohlaví: muž

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Golf608 »

Ahojte chcem sa opytat kupil som ozon generátor 10 000mg/h a funguje všetko ako má zapnem a hned cítiť ten zvláštny smrad. Skusal som ho zatiaľ iba dva krát v izbe samozrejme tam nikto nebol po 45min som to vypol a nechal hodinu ešte zavreté. Potom som tam otvoril okno a nechal vetrať 5-6hodin a ten smrad je tam stále. Je ho cítiť oveľa menej samozrejme ale je a dosť mi to vadí a hlavne sa bojím i keď viem ze by sa mal rozpadnut ale ale? Je to normálne? Dokonca to bolo cítiť ešte aj na druhý deň veľmi málo ale bolo. Takže ma zo tak smrdíet po čistení tak dlho alebo nie? Je to úmerne výkonu generatora alebo nie? Je zo nebezpečné keď to je cítiť po takej dobe? Po dvoch dňoch to už cítiť nie je. Dakujem za odpoveď
Marconi
Příspěvky: 19
Registrován: 07.06.2014 13:46

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od Marconi »

Krček,Karel. Kniha
Akvaristická elektronika, str.226-234
Výroba a požití ozónu v akvaristice.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že desinfekce vody ozónem funguje.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Využití ozónu v dezinfekci, sterilizaci a léčbě

Příspěvek od bacil »

=> Akvaristická elektrotechnika v pdf
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Odpovědět