Efektivní řezání palivového dřeva

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od viktor »

zkusim nejak doplnit, do motorove pily se leje jak benzin ve smesi s olejem tj mix a to v pomeru 1 ku 40 az 50, tj jeden litr oleje na 40 az 50 litru benzinu. Pouzivam radeji 100 oktan benzin, natural 95 dela nekdy problemy a bioslozka zasere co muze. Sampozrejme motorove oleje pro motorove pily. Tak dale se do pily leje olej na ztratove mazani retezu. Je celkem jedno co do toho nalejete hlane aby to mazalo. Pouzivam M6A coz je nejlevnejsi motorovy olej.
Pila , krovinak, atd.. by mela mit jeste sroubky na serizeni karburatoru, oznacene L,H,T levnejsi je nemaji, jsou nahrazeny pevnejma tryskama, kdyz vam karbec zasere bioslozka jste v prd..
Bez motorovky si neprdnu, topim drevem.
Mel jsem kdysi v tezbe Husgvarnu a tak jsem ji zas chtel.. stacila by mala. Byl jsem ze mnoha stran varovan pred malejma Husgvarnama ze to je sit a problemove pila. Koupil jsem cinskeho bratra Husgvarny a to Partner. Stala par korun. Po cca 1 roce zacaly problemy vseho druhu. 2 x nove olejove cerpadlo atd.. Ted mam Dolmara asi 35. Stala asi o 1/3 vic a obrovsky rozdil hned po prvnim startu. Pak malinkateho jednorucniho Hechta ale toho pouzivam malo a zatim slape jak hodiny.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
surikata
Příspěvky: 394
Registrován: 08.10.2012 22:56

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od surikata »

Osobně používám Sachs-Dolmar 114. Ale už nejsou díly, cívku jsem sehnal použítou v německu a nová byla až v USA. Ještě mám Husqvarnu 346 (farmářská) a podle servisáka se dají sehnat díly prakticky na jakýkoliv model Husqarny, na staré Dolmary už ne. Dobrou pilu ti prodáji i servisy, kde občas mají nějakou použitou z lesa po repasy.
Jenda
Příspěvky: 288
Registrován: 24.12.2013 9:46
Bydliště: JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Jenda »

proforma píše:Obcas do toho prikapnu trochu Stihl oleje (i kdyz vzhledem k tomu olovu by asi ani byt nemusel, je to spis pro muj dobry pocit).
Tetraetylolovo je přísada antidetonační, nikoli mazací!
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od viktor »

tetretyl olovo byla mazaci prisada benzinu... olovo melo mazat sedla ventilu, dvoutaktu to bylo jedno. Kdyz se zavedl nezolovnaty natural tak maji auta tvrdokovova sedla ventilu aby to dala. Olova bylo v benzinu pomerne dost, kdyz byl dobre serizenej motor byl vyfuk unvitr bilej od olova. Na bezolovnaty benziny se preslo z duvodu nutnych uspor ci snizeni do vzdelavacich systemu. Vyssi obsah olova ma mimo jine nepriznive ucinky na mladez a schopnost se ucit. Si fakt nedelam srandu. Jak je tak kolem videt asi se na natural prislo hodne pozde.
viktor
PS : nevim co tam proforma leje, ale pokud do pily leje prakticky cisty benzin tak si asi brzo pujde pro novou pilu.
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Kocour »

Abych to trochu upřesnil: původně se tatraetyl olova přidával k regulaci oktanového čísla, ovšem jeho vedlejší efekt je ochrana sedel ventilů. Takže když se začala hledat náhrada za olovnatý benzín (a to zase primárně kvůli katalyzátorům, které se olovem ničí), musely se udělat změny i v materiálu ventilů, protože jiné přísady takový vedlejší efekt nevykazovaly.

Pro zajímavost, jedná se o to, že na povrchu ventilu a sedla se mikroskopická vrstvička oceli vzájemně svaří a následně odtrhne a to se opakuje při každém cyklu.
PetrNovak72
Příspěvky: 156
Registrován: 05.04.2015 14:05

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od PetrNovak72 »

podívej se čím dělaj lesáci - sice mají profi řady, ale i v těch poloprofi(farma) to bývá podobné..

slovy lidí co se tím fakt živí, posledních 10 let co jsem to sledoval
husqvarna je už jen předražená, spoustu věcí nahradili plastem atd...
takže všichni co znám kolem (a to dělaj fest jako práci).. jedou ve Stihlu..

tátovi jsem před těma 10 lety koupil farmářkou husqvarnu - takový to poloprofi, ročně nadělal 30-50 metrů.. nikdy žádnej problém..

ale on to chtěl protože je ze starý školy kdy byla husqvarna nejlepší značka na světě..

Stihlem neprohloupíš
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Hohepa »

Jen pro zajímavost doplním jestli si dobře pamatuji tak Stihl je praotec všech benzínových řetězových pil a jako první je začal vyrábět a prodávat (1929 Stihl typ A). To díky odstředivé spojce , která umožňuje, že při volnoběhu řetěz stojí.
Do té doby byly paradoxně použitelné jen elektrické pily . ;)

Všichni ostatní, včetně u nás zbožněné husqarny, to od něj okopírovali. Jen platil ( a i platí) za profi nástroj nejvyšší kvality a tedy i ceny. Proto se tu zřejmě v osmdesátých a devadesátých letech tak uchytila ona husqvarna.

Dnes jsem s malým koukal na dokument o dinosaurech a paleontologové na nalezišti(USA) opatrně vyřezávali vzorky ze sedimentu, něco jako břidlice, řetězovkou a ona to byla Stihl :D
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Maximus »

Osobně mám rád Dolmar (koupila ho relativně nedávno japonská Makita, aby si rozšířila portfolio o kvalitní el. a motorové pily a křovinořezy).
Co se týká dolmaráckých pil, tak nešidí konstrukci farmářských řad tak jako Stihl a hlavně Husqvarna. Berou konstrukci profipily a dají do ní o něco slabší motor. Jsou sice oproti stejně výkonné "konkurenci" o trochu těžší, ale je to dáno tím, že nešetří na materiálech. Sice je to asi dáno spíše než nějakým altruismem tím, že se jim nevyplatí vyvíjet zcela komplet "ořezanou" farm řadu pil, ale zákazník z toho jedině těží.

Máme doma od Dolmara křovinořez i pilu PS500 a jsem s ní maximálně spokojen i v tom našém lesíku :).

O volbě pily či podobného nářadí by měla rozhodovat i relativní blízkost servisu. Objevil jsem špičkový servis v městě ani ne 15 km od domu, takže Dolmar je pro mne značka s velmi dobrým poměrem výkon/cena a zároveň dostupným servisem. Pokud bych měl solidní Dolmar/Makita servis někde hodně daleko, tak bych se kouknul asi i na ten Stihl.

Sice s kvalitní pilou člověk servis moc často nepotřebuje, ale třeba i vlastní chybou člověk něco pokazí a stane se to samozřejmě v nejméně vhodnou dobu :oops:. Pak se dostupný a schopný servis opravdu hodí.

Obecně koupí Dolmaru nebo Stihlu se chyba neudělá.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Baca »

DOplnim HOHEPU. Ano Stihl ako prva vyrabala motorove pily, ale boli to pily DVOJMUZNE :-) Prvym patentom a seriovo vyrabanou motorovou pilou ako ju dnes pozname (jednomuznou) bola taktiez nemecka firma SOLO. Bohuzial uz dnes nejestvujuca. Paradoxne bola aj poslednou znackou, vyrabajucou Mot pily pod vlastnou znackou a vo vlastnych zavodoch v nemecku. Az pred asi styrmi rokmi bola odkupena divizia morotorvych pil vsehochutovou megalo shit firmou ALKO. Solo dnes vyraba uz iba zahradne motorove stroje. Postreky, kosacky a podobne :-( Sam vlastnim jeden z poslednych modelov farma pil, SOLO 651C s KATALYZATOROM. Nastastie ten kat sa vypali za 50 motohodin a potom pila funguje ako ma :-) Dokoca sa jej zvysi vykon na uroven povodnej neekologickej SOLO 651 :-D
Prežiť !!!
floky
Příspěvky: 263
Registrován: 17.12.2011 22:37

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od floky »

K mieštaniu benzínu s olejom používam 1 litrovu flašku od oleja a 20ml striekačku. Flaška má mierku po 100ml a striekačka má mierku tiež.

Takže sa dá relatívne presne miešať benzín aj v malých objemoch a nemusí ho človek potom vylievať
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Venet »

Najnovšia info z GALABAU výstavy v Nemecku - firma SOLO vyrába motorové píly (áno je pod šit značkou ALKO, ale horná rada SOLO je poctivá výroba) Takže ak máte (pre istotu) v blízkosti alko servis, neváhal by som ísť do SOLO píly.
A znovu opakujem informáciu - píly Stihl s tzv. 2mix motorom NEBRAŤ!
Cogito, ergo armatum sum.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Baca »

Tak to je skvela sprava :-)
Prežiť !!!
prowler
Příspěvky: 20
Registrován: 20.04.2016 9:40
Pohlaví: muž

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od prowler »

Ja som si pred stavbou domu kúpil Hitachi CS45. Známy má obchod so záhradnou technikou (od motyky po traktor), tak som si nechal poradiť a zatiaľ neľutujem. Na stavbe domu výrazne pomohla, pár (prevažne) ovocných stromov s ňou tiež už padlo a aj to palivové drevo zvláda. 45cm lišta bola fajn pri pílení dosiek, lát, hranolov na stavbe, kde je dostatok priestoru a dajú sa naraz skrátiť aj 2-3 vedľa seba uložené dosky naraz. Pri pílení v teréne by to ale chcelo občas kratšiu, obratnejšiu lištu. Doma ju pri spracovaní dreve na kúrenie využívam skôr ako doplnok k cirkulárke. Zas u kamoša počas víkendovej akcie v rámci prípravy na zimu sa 2 dni takmer nezastavila a drží. Servis viem riešiť cez predajcu, ale zatiaľ nebolo treba, stačí bežná údržba. Po 3 rokoch takého domáceho pílenia spokojnosť.
Strelec45
VIP
Příspěvky: 1187
Registrován: 17.02.2013 9:59
Pohlaví: muž

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Strelec45 »

Všeliké to kvaltování, toliko pro hovado vhodné jest.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od viktor »

delal jsem v lese a mel jsem Husgwarnu, kdyz jsem si vzal Stihl desne me bolely ruce, prisla mi hrozne nehrabana a tezka do ruky, takove humpolacke naradi. i pro servis to bylo docela nestesti,
ted je to asi jedno, vsichni dlaj smejdy a i dobre kusy, pravda je ze se cena pily od te doby neskutecne snizila.
mam partnerku koupil jsem i neskutecne lacino v akci za cca 1700kc, uz bych ji nechtel, rok fungovala a pak zacaly problemy, proste sem tam neco odpadne, tak jsem si koupil dolmara a je to desnej rozdil, vse funguje jak ma, jenze stal 6 tis. tj 4 x tolik. s dolmarem naprosta spokojenost, pak jeste maleho jednorucnuho hechta, zatim vse okm, je celkem novej. cca 2 tis cena noveho, kdyz si vezmu ze moufield prodaval v akci neco dost silne podobneho za 6 tis zlevneno z 12 tis tak nevim :D :D
husqwarna byla spica ale ted nevim, male pry stoji dost za houby
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 3046
Registrován: 30.04.2012 19:27
Bydliště: Slezsko

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od DeadMan »

Příprava na zimu se nesmí podceňovat ;)

Dalo by se to dát i do seker, ale už jsem tu něco dříve postoval, tak ať je to pohromadě.

Máme plynový kotel a tohle je jen ke krbovkám, co by zálohy, kdyby vypadl proud (což už se stalo a následně i osvědčilo) nebo Ukrajina nezaplatila za plyn a Rus by zavřel kohouty.
Přílohy
IMG_20170926_160909_1_1.jpg
You cannot kill me as I am already dead!
step
Příspěvky: 374
Registrován: 04.04.2015 17:50
Pohlaví: muž

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od step »

Pokud jde o opravdu efektivní řezání palivového dřeva pro vytápění na celou zimu, tak by se někomu kdo má traktor vyplatil i řezací a štípací automat. Jsou na to i specializované půjčovny. Po působení Kyrila a Emy v lese jsem potřeboval zpracovat přes 80 kubíků dříví na palivo, bohužel jsem o automatu nevěděl, tak vše ručně.
https://www.youtube.com/watch?v=XSkZeLUjVUA
a tady je opravdu efektivní cirkulárka, jen je problém ji ukrmit. Viděl jsem ji naživo v akci a jeden člověk toho měl za chvíli dost. :rofl
https://www.youtube.com/watch?v=_Gs0_U6wF6w
Uživatelský avatar
jerry.mysak
Příspěvky: 1412
Registrován: 23.03.2016 12:34

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od jerry.mysak »

čtu tady to vlákno a nestačím se divit. Jako chlap z vesnice, kterej dělá dříví od 8let se nad některými příspěvky musím usmívat. Jestli mohu pár skromných rad.

-pila musí mát šrank (ruční). Jsou na to kleště, ale stačí v nouzi i kleště a jistá ruka
-při řezání je třeba, aby poleno bylo podložený POD řezem. Aby se nesvíralo. Je buřt, jestli máte ruční pilu nebo motorovku
-větve (do 8 cm) je lepší odsekávat, než řezat ruční pilou. S motorovkou je to nejlepší
-strom který zůstane viset zaháklej ve větvích je nejlepší hupcukem (traktorem, s dalšíma lidma) nejdřív podtrhnout aby ležel na zemi. Podřezávat je vošajstlich. Nechá se to , že motorovkou podřezáváte polena odspoda ( nesvírá se), ale třeba mít čisto pod nohama a dávat kurevsky bacha. Navíc jak se odřezávaj polena, ten strom se víc a víc napřimuje. Až stojí skoro kolmo. A pak nevíte kam spadne. Nejspíš na vás.
-polena (metrový) štípat syrový (pokud nemáte soušku), naříznout si motorovkou drážku pro klín a pak až trhat. Mít aspon 3 ocelové klíny a 2 dubové /jasanové , silné, na rozevření polena načatýho ocelovým klínem. Svlaky v polenu neřezat motorovkou ( většinou si škrtnete o ocelový klín), ale sekat sekerou
-polena-odzemky si nechat až vás manželka nasere. Je s nima moc práce, protože vlákna bejvaj zkroucený (hlavně bříza) a jak jste nasraní, máte víc síly :-)
-sukáče netrhat v metrových polenech (vršek sosny), ale nařezat na polínky a ty štípat sekerou
-na štípání polínek je třeba špalek vejšky tak po koule, s ROVNOU, nevysekanou horní plochou, sekera s dostatečnou vahou, nabroušená. Strát rozkročený, aby když sekera sjede vám neskončila v koleni.
-hodně sukatý polínka neštípat, ale rozříznout na cirkule
-pří štípání velkých průměrů polínek je dobrý, když sekera uvízne ve dřevě, při úderu sekeru otočit, aby byla mez špalkem a polínkem. Polínko má větší váhu než sekera a úder je silnější
-větve na polínka se sekají na hraně špalku, Když dáte větev na špalek, kterej je oprostřed vždycky aspon trochu vysekanej a seknete v prostřed, konce větví získají krásnou rotaci a přistanou vám v obličeji
-třísky na podpal se nejlíp dělají ze smrkovýho polínka. To se rozštípne na poloviny (větší na čtvrtiny) a z nich se nejdřív nasekají prkýnka (proužky) A ty se pak znova štípají na třísky. Já to držím za kraj prkýnka a v rychlým tempu na stojato štípu třísky. pokud to neumíte, chytněte si prkýnko za jednu stranu, druhou položte na špalek na plocho a sekejte pokud možno na tom konci co je na špalku.

to je tak asi vše naco jsem si ted vzpoměl
Největším nepřítelem občana je stát!
Největším nepřítelem svobody je jedinec zmanipulovaný propagandou.
Uživatelský avatar
Venet
Příspěvky: 1122
Registrován: 12.01.2011 22:48

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Venet »

jerry, súhlasím takmer so všetkým. Len... japonské ručné pilky nemajú šrank. Sú v priereze kónické takže šrank nepotrebujú.
a
-větve na polínka se sekají na hraně špalku, Když dáte větev na špalek, kterej je oprostřed vždycky aspon trochu vysekanej a seknete v prostřed, konce větví získají krásnou rotaci a přistanou vám v obličeji
:lol: pamätám... ako malý som jednu schytal. Odvtedy viem že mám ísť na hranu
Cogito, ergo armatum sum.
Hislin
Příspěvky: 4
Registrován: 24.02.2016 23:06
Pohlaví: muž
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Efektivní řezání palivového dřeva

Příspěvek od Hislin »

K motorovým pilám. Prodávám nářadí a vedeme značku Dolmar. Co se týče závad, tak 99% jich je způsobeno obsluhou. V naprostý většině případů, jsou pily zadřený. A nebo pokud jiná závada, tak už má pila opravdu hodně naběháno. Za mě jedny z nejlepších pil. Ale jinak lidem říkáme, že je taková top trojka. A to stihl, Husqvarna a Dolmar. Dolmar spíš znají starší ročníky ještě, když to byl Sachs Dolmar a prodával se v Tuzexu. Bohužel český zastoupení celkem kašle na reklamu, tak to lidi dneska moc neznají. Ale pily špičkový.
Jinak já osobně radši řezu ručně. Není nad zdravou bolest svalů a hlavně na vandr si motorovku asi brát nebudete. Mám pilu Silky gomboy 300 a jinou už nikdy nechci. Kdo si s ní řízne, nechce jinou. Japonská kvalita, absolutně top. Momentálně má silky novinku. Skládací pila s metrovým listem. Považuji to za zázrak metalurgie a na PA bych si to uměl představit. Jenom ta cena :sad No ale posuďte sami...

https://youtu.be/LJ56bB13GM8
Odpovědět