Máslo

RobertK
Pohlaví: muž

Máslo

Příspěvek od RobertK »

Ahoj reaguji na tento článek máte nějaké dobré rady k výrobě ?
http://byznys.lidovky.cz/drahe-maslo-ze ... penize_ELE
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Re: Máslo

Příspěvek od Serža »

začal bych koupí krávy...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Trace

Příspěvek od Trace »

a nebo mliko z mlikomatu :)
Byva o dost jine, nez ta obarvena voda z krabice
F-35 je neviditelne letadlo a proto ho cinske, ruske a iranske radary nemohou videt. Kdo tvrdi opak, je dezolat.
Ibex
VIP

Příspěvek od Ibex »

z mlíkomatu bude už odstředěné od smetany.Nejlíp od nějakého domácího chovatele - koupit mléko hned čerstvé, nechat odstát, nahoře se srazí smetana a tu pěkně sebrat a pak..... utlouci na máslo.....

EDIT: ale počítej, že na ca 10dkg másla budeš potřebovat ca čtvrt litru smetany. Naše kravka měla tučnost mléka (tj.podíl mléko/smetana) 4,2% - tak si spočítej, kolik mléka budeš potřebovat ;)
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Dovolim si pochybovat. Kupujem z plechovej kravy uz dva roky pravidelne. V kazdej litrovej flaske mam okolo 1 az 1.5Dcl smotany. Predpokladam, ze maloktory chovatel ci druzstvo ma stroje a predovsetkym povolenie na vyrobu produktov z mlieka. A ak nahodou ma, nepredava surove mlieko, ale vyraba a zhodnocuje. Kazdy tyzden kupujem 8 litrov (napr. dnes) a zoberiem tesne pod liter smotany (zalezi na obdobi v roku).
Prežiť !!!
J-e-n-n-y
VIP
Pohlaví: žena

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Taky víc jak 2 roky stloukám domácí máslo, zatím teda jen z kupované smetany, ale co nejdřív chci vyzkoušet i z mléka (mlékomat, farma...). Co jsem se dočetla o výtěžnosti mléka- z cca 22 litrů mléka jsou cca 3 litry smetany, z té asi 1 kg másla a 1 litr podmáslí+ zbyde necelých 20 litrů nízkotučného mléka na pití, jogurt, tvaroh atd. Takže finančně se to jistě vyplatí,jen to bude stát čas a energii ;)
Kdo je připraven, není překvapen.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Máslo bude stát 70 korun, odhaduje šéf mlékárny
https://www.novinky.cz/ekonomika/448772 ... karny.html
Hohepa
VIP

Příspěvek od Hohepa »

Už teď pokud to "recept" umožňuje, používám vepřové sádlo nebo margarín.
Za sedmdesát si ho mlíkaři mohou používat místo lubrikačního gelu.
Ibex
VIP

Příspěvek od Ibex »

už se mi mrazí 30 kostek másla v mrazáku za ještě 43,-Kč/ks - ale.... jednou dojde..... :cry:
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
EyeOfTheDragon

Příspěvek od EyeOfTheDragon »

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rosto ... 1505119451

Lidé začínají vyrábět máslo doma, vadí jim rostoucí cena. Jiní ho nakupují v Německu či Polsku.
Pozor, ta chlupatá koule umí kousat. ;-)
首先我很弱然後狼給了我力量,她讓我成為一個男人。
krvfx
VIP

Příspěvek od krvfx »

Tipl bych si, že to bude jako posledně. Teď hrozí, že bude za 70 a realita bude naprosto jinde, jakmile přejde počáteční panika...
Del-in

Příspěvek od Del-in »

s máslem to není taková sranda, jak by se mohlo zdát. Ono to domácí chutná o dost jinak než to kupované, zejména když nemáte na mléko odstředívku, která značně urychlí proces výroby a výtěžnost. Protože než se dostanete k samotné výrobě másla, tak vám již smetana kysne. Jako můžete ji pasterizovat, ale upřímně je to zase další krok v celém procesu výroby. A to se mi většinou nechce. Soused si odstředívku pořídil a od té doby beru máslo od něj. Občas jen tak pro cvik vyrábím doma z mléka od našich koz. A další nečekaná potřeba pro výrobu másla je značné množství kvalitní pitné vody. Tu bohužel nemá každý k dispozici, jakkoli se píše 21. Století a jsme ve střední Evropě. Zkrátka na kg másla se dost nadřete, musíte k tomu nadojit obvykle více než 60 litrů mléka, odstředit ho, nebo sesbírat, stlouci máslo, důkladně ho vyprat v chladné pitné vodě, aby se nekazilo.....
Jason

Příspěvek od Jason »

Musim reagovat na tuto debatu, neda mi to. Ja jsem do tedka vubec netusil za kolik kupuju maslo ale naposledy jsem se podival (myslim ze 1,19 EUR v Aldi nebo Realu - v CR nenakupuji nic) coz je tedy nejakych 31Kc. Ja osobne maslo jim jenom kdyz mi ho namaze manzelka na svacu do prace ale jinak ne. Ted jsem se byl podivat v lednici kolik ho tam mame pac jsem byl nakoupit v sobotu pred 14 dnama. Je ho tam cca pulka. Ted konecne finale proc vubec reaguji. I kdyby stalo 100 Kc tak s nasi spotrebou (cca jedno za mesic) mi to neprijde jako vec k reseni. Kolik doma spotrebujete masla ze se to tak zasadne projevi na penezence? Beru to tak ze za cigara dam denne 100Kc a vubec to neresim..
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Del-in

Příspěvek od Del-in »

u nás tedy hodně, rozhodně více než tři a půl kila měsíčně, ale jsme velká rodina (7 lidí) a nekupujeme margaríny, tavené sýry a ani nic takového dalšího, co se obvykle "maže na chleba", víceméně většina toho, co se sní, se dělá z prvosurovin - takže z másla se vaří, peče sladké i slané, maže se na pečivo, dělají se z něj pomazánky, když je ho v pastevní sezoně hodně, tak jej přepouštím, a pak se na přepuštěném dá i smažit. Přepouštět má u nás cenu tak cca 10 kg, míň je neefektivní
hharo

Příspěvek od hharo »

Grunt

Příspěvek od Grunt »

Jason píše: 01.10.2017 19:33 I kdyby stalo 100 Kc tak s nasi spotrebou (cca jedno za mesic) mi to neprijde jako vec k reseni. Kolik doma spotrebujete masla ze se to tak zasadne projevi na penezence?
No tak jen tak mimochodem realita konce roku 2024. Na Slovensku 250g másla za 3,99 € a v malých krámech klidně přes 4 €. Předpokládám že vzhledem k tomu, že sezóna pečení cukroví je za dveřmi k té stovce za ¼ kg to vystoupá i u nás. Přitom doplním výkupní ceny mléka (v Kč/l):
Obrázek
Jinak potvrzuju, že mléko za 11,9Kč/l (0.47 € na litr) jsem teď kupoval i já, takže nevím co na Slovensku tak blbnou s cenama.
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

„Slovensko vyrobí na hektár pôdy 166 l mlieka, kým napríklad Holandsko až 4000 l“, prirovnala S. Wille-Sonková SR k Holandsku. „V Belgicku, Holandsku, Írsku sa čudujú, prečo tu nemáte viac kráv, keď je tu tak veľa pôdy?“, položila si otázku farmárka z Nemecka. https://www.agrobiznis.sk/podohospodars ... rmami-v-eu

Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu, kde v SR táto stojí farmára 12 až 14 EUR/hod, pričom vo väčšine krajín je to 20 EUR/hod a v Dánsku, Švajčiarsku či Holandsku dokonca 30 EUR/hod. Slovensko tak má výhodu nielen v dostatku pôdy, ale i cene nájmov či lacnej pracovnej sile.

„Za ostatné 4 roky v priemere za všetky krajiny EDF stúpli ročné náklady o 1 300 EUR na dojnicu. To je obrovský nárast. No v prípade Slovenska tento nárast nebol až tak vysoký.
rfilakovsky

Příspěvek od rfilakovsky »

Grunt píše: 19.10.2024 16:43 Na Slovensku 250g másla za 3,99 €
Ja som nedávno (07.10.2024) kupoval v Metre Liptov maslo 250g za akciovú cenu 2,7 €.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

rfilakovsky píše: 19.10.2024 20:55 Jedným bol nájom za pôdu, ktorý sa za ostatné 4 roky v SR podľa dát EDF hýbal v priemere na 100 – 120 EUR/ha. Vo väčšine krajín EÚ pritom chovatelia platia nájom v okolí 500 – 600 EUR/ha, no napríklad v Holandsku, Švajčiarsku či Írsku je to cez 1000 EUR/ha. Totožné platí pre pracovnú silu
Dobře a proč teda máslo stojí 4 €/250g? Dodám že to máte o euro dražší tak jak v tradičně dražším Rakousku, dražší než v Německu, Polsku a i dražší než u nás v ČR.
rfilakovsky píše: 19.10.2024 20:59 Ja som nedávno (07.10.2024) kupoval v Metre Liptov maslo 250g za akciovú cenu 2,7 €.
To bude z dovozu :D
Je to fakt, nevšiml jsem si že Tesco máslo je 2,89 €, jinak:
  • Rajo Tradičné maslo z lahodnej smotany 250 g - 3,99 €
  • Tami Tatranské maslo 250 g - 3,99 €
  • Liptov Maslo 250 g - 3,99 €
  • Koliba Tradičné maslo 100 g - 1,59 €
i u nás je máslo drahé, ale při cenovce přes 100Kč za kostku už bych si ho asi tloukl sám.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Vidno, že nežiješ na slovensku- tu na základe nejakého mediálneho humbuku okamžite zvýšia ceny pre spanikárených blbcov (ostatní nekupujú ;) ), a potom to dajú v akcii po 2,5 E/ 250g. Asi sa na to nachytá dosť blbcov, keď to stále opakujú.
Na slovensku je pohoda, klídek, média nemajú do čoho pichnúť- len v česku máte poniektorí stále problém s Ficom, našimi cenami, politikou- pritom u vás tiež nič moc, aj toho masla na hlave sa nájde, a nikto od nás vám to nerieši...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Odpovědět