Je mi jasné, že dosáhnout potravinové soběstačnosti je úkol velmi obtížný a v současném období relativního klidu a míru a dostatku všeho se do takto náročného úkolu asi pustí málokdo. Bylo by ale dobré vědět, jak na to, v případě že se situace zhorší a nezbude nám nic jiného než zorat své pozemky a začít makat, abychom neumřeli hlady. Pokud má člověk zkušenosti s pěstováním základních sytících plodin, s pěstováním ovoce a zeleniny a případně i s chovem nějakého zvířectva, tak má výchozí situaci o mnoho jednodušší, jen holt rozšíří své políčko a záhonky, aby byl schopen tvořit zásoby na celoroční stravování pro sebe a pro rodinu. Ti kteří tyto zkušenosti zatím nemají, by mohli načerpat nové informace a průběžně začít zkoušet pěstovat základní plodiny alespoň v malém měřítku, aby potom věděli jak na to.
Mám v této oblasti něco načteno, postupně se snažím na pozemku pěstovat pro nás důležité plodiny, v příštím roce se už snad pustím i do chovu slepic. Přiznávám, že se učím za pochodu a ve spoustě věcí tápu, tak by bylo fajn si o tom s někým z vás občas popovídat a vyměnit si rady a zkušenosti

Z několika zdrojů jsem se dočetla, že jednoho člověka, který se stravuje vegansky by měl uživit pozemek o velikosti cca 1000 m2. Pokud by konzumoval mléčné výrobky, vejce, maso atd. tak se bude potřebná plocha samozřejmě zvětšovat.
A tady bych asi začala... Myslíte si, že je reálné, aby pozemek o velikosti 1000 m2 uživil 1 osobu tak, aby měla byť skromnou, ale vyváženou stravu s dostatkem všech potřebných živin? Např. brambory nám poskytnou dle literatury na 1 m2 asi 2 kg, topinambury ještě více, ale člověk zase nemůže být živ jen z brambor a vody. Ostatní plodiny už nemají tak velké výnosy na m2. Máte nějakou vlastní představu, jak byste takto velký pozemek rozdělili na jednotlivé části a co byste na nich pěstovali? (V této modelové situaci píšu pro zjednodušení o pozemku 1000m2, ale samozřejmě úplně stejně by to fungovalo na pozemku např. 2000m2 pro 2 osoby, 4000 m2 pro 4 osoby atd.)
Carol Deppe zase ve své knize Nez-dolný zahradník uvádí, že jako základní potraviny člověk potřebuje (a zároveň jsou dobře skladovatelné, výživné, sytící a jejich kombinace poskytne vyvážené množství živin) brambory, kukuřici, fazole, tykve a vejce. Tyto základní zdroje potravy lze pak už jen doplňovat sezónním ovocem, zeleninou, bylinkami apod. Přiznám se, že mě tato myšlenka oslovila a docela se s ní ztotožňuji. Nedovedu si ale dost dobře představit toto všechno vměstnat na 1000 m2 pro 1 osobu.
Naši předkové zase byli schopni se uživit především díky bramborám a zelí. Těch způsobů je asi více, tak můžeme probrat více variant a třeba společně najdeme nějakoutéměř dokonalou