Jaké maskáče

...aneb vše na tělo včetně taktické výstroje
Odpovědět
Uživatelský avatar
marish
VIP
Příspěvky: 654
Registrován: 12.01.2011 21:29
Bydliště: Liberec

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od marish »

Myslím, že i když bude naprosto perfektní, a bude to odpovídat reklamě, pořád to nemá tu cenu.
Ale jestli na to máš, proč ne.

E: už vím co mi ta bunda připomíná, je to hotovej kostým z postapo filmů. Možná v ní za určitých podmínek budeš nápadnější jak strejc v sepraných pětadevítkách... :mrgreen:
Jirka
Příspěvky: 95
Registrován: 04.01.2012 8:16
Bydliště: Slezsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Jirka »

Jsem rozhodně pro vzor 85.

Je to jedna z nejlepších uniforem, jakou naše armáda kdy vlastnila. Dokonce její kvalita v mnohém předčí i některé uniformní součásti vz. 2005. Vz. 85 uniformy používali naši vojáci v Kosovu, Iráku, a jinde až do roku 1996, kdy byl vydán rozkaz k využívání výhradně uniforem vz. 95 na zahraničních misích. Uniforma vz. 85 byla původně určena pro výsadkové prapory. Byla to oproti maskovacímu vzoru vz. 60 v mnohém novinka. Zejména v tom, že nebyl použit maskovací potisk (u původního modelu). Je to vize, která je stále platná například u izraelské armády, kde platí pravidlo, že voják musí být natolik schopný, aby se uměl zamaskovat i v civilu, natož v khaki uniformě...

Velkou výhodou je její cenová dostupnost:

kabát s vložkou: cca 200 Kč
kabát bez vložky: 39 Kč
blůza: 5 Kč
kalhoty: 74 Kč
zateplovací vložka do kalhot: 40 Kč
ušanka: 40 Kč
šála: 40 Kč
zimní převlečník: 120 Kč
zimní boty (bufy): 550 Kč (do velikosti 8,5, celokožené)

A mohl bych pokračovat ve výčtu výstrojních součástí, které lze pořídit za babku a tedy i ve větším množství.

Používám ji již několik let (pořídil jsem tuto výstroj celé rodině a to v několika kusech). Máme za sebou jak zimní přežití, tak samozřejmě přespání v létě pod kabátem. Vhodné na běžnou práci na chalupě, na zahradě a kupodivu ani ve městě moc nerazím (spíše si mne pletou s lesákem; nárameníky odpárat).

Jistě že má i své nevýhody - jako vše, ale výhody jednoznačně převažují. Je to děláno z materiálu, který něco vydrží. Měl jsem v životě různá "období", např. i funkční prádlo. Jenomže to se mi při extrémních podmínkách vůbec neosvědčilo (projděte se ve flisce ostružiním anebo seďte u ohně v goretexu). Teď jsem konečně spokojený a neměnil bych za nic na světě.
edakemlink
Příspěvky: 135
Registrován: 04.01.2012 11:53
Bydliště: Brno

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od edakemlink »

No ty 85-tky si myslím, že jsou už trochu zastaralé a co se týče střihu, tak neodpovídají současným trendům, zkušenostem. Já je na vojně nosil a kalhoty v létě nebyly vůbec příjemné (říkali jsme jim inkubátor na vlka), střih kalhot, umístění a tvar kapes mi připadalo dost nepraktické. Co se mi na nich líbilo, tak byla velká stálobarevnost a pevnost materiálu. Osobně si myslím, že ze vz. 85 je nejpoužitelnější verze 85V, t.j. pro výsadkové jednotky. Kalhoty jsou o něco šikovnější, mají vnitřní a vnější část nohavice, šikovnou kapsu určenou přímo na útočný nůž (myslím si, že inspirace příšla ze sovětských kalhot pro jednotky KBG - tzv. mabuty) a blůza je taky šikovnější, má kapsy na rukávech, což si myslím, že je rovněž inspirace od sovětských afghánek.

Zajímavé jsou taky ty tropiko verze, původně určené pro naši misi v Kuvajtu a později v Jugoslávii, má světlejší odstín a jsou docela příjemné na nošení.

Jinak vzorem 85 se označoval i předchůdce vzoru 95. Ten existoval v letní verzi (bavlněná) a zimní (tzv. slováče). Zimní verze je přímým předchůdcem vz. 95, má trochu jinou látku (příjemnější), světlejší odstín, víc se sepírají. Musely být vyvinuté už někdy ke konci minulého režimi, protože letní verzi mám značenou rokem tuším 1991.
Uživatelský avatar
Omega
Příspěvky: 51
Registrován: 24.12.2011 18:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Kolínsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Omega »

Tak s tímhle se dá říct že souhlasím, kvalitou to rozhodně není špatné oblečení a většina mi je sympatická i střihem, do lesa výborné. Jen bych si posteskl, že ač rád bych se za pár stokorun dobře oblékl, dnes už na svou dvoumetrovou postavu v těchto starších vzorech asi nic moc neseženu,naposled tak ve 13.letech 60. jehličí . Všude tak do těch 180cm,na větší jsem ještě nějak neměl to štěstí narazit.
Jirka
Příspěvky: 95
Registrován: 04.01.2012 8:16
Bydliště: Slezsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Jirka »

To určitě, střih je zastaralý (ale já mám tak nějak rád retro věci; dokonce používám v zimě i onuce - také nejsou zcela překonané, mají své výhody).

Co se týče kalhot, tak přesně jak píšeš. V létě si ale do lehčího terénu obvykle beru letní vzor, ale ten je dražší (240 Kč). Na něm jsou kapsy šité mnohem lépe. Ten si ale šetřím, tedy většinou si jej beru na výlety s rodinou, se studenty do terénu aj.

Pokud se ale na to dívám z komplexního hlediska (tzn. žiji na chalupě, trávím značné množství času na zahradě, chodím do terénu i profesně, jezdím na "výpravy" a v časech největších mrazů mi dovolí manželka :D vyjít s ušankou a s kabátem i do města mezi lidi), tak neznám nic univerzálnějšího.

Záměrem vývojářů tohoto vzoru bylo vytvořit uniformu, ve které by voják byl schopen přežívat při mínus 30 stupních. Samozřejmě, člověk se při pohybu v náročnějším terénu v tom pořádně zpotí, ale s lehkou výbavou paráda. Takže třeba neznám oblečení do extrémní zimy, kdy bych komplet pořídil kolem 1300 Kč (včetně bot, ponožek, trenek a tílka, košile ...).
Jirka
Příspěvky: 95
Registrován: 04.01.2012 8:16
Bydliště: Slezsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Jirka »

Omega píše:Jen bych si posteskl, že ač rád bych se za pár stokorun dobře oblékl, dnes už na svou dvoumetrovou postavu v těchto starších vzorech asi nic moc neseženu...
Máš rovných 200 cm? Já mám 190 cm a dá se. Pak ale kalhoty (zimní) vyjdou na 200 Kč, boty na 850 Kč ... Asi znáš: http://www.earmyshop.cz/ a http://www.armatex.cz/
edakemlink
Příspěvky: 135
Registrován: 04.01.2012 11:53
Bydliště: Brno

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od edakemlink »

Jo, velkých velikostí u starých typů maskáčů je čím dál tím míň. U vzoru vz. 60 se velikosti označují složeným tvarem z čísla a písmene, jako např. 1A nebo 3C, přičemž 3C jedna z největších velikostí a myslím, že by chlapovi co má 200 cm asi byla těsná. Malá část se šila v 3D, ale těch bylo jen málo. Většina mužské populace v době zavádění vz. 60 prostě 200 cm neměla.

Mimo jiné typy maskáčů, mám staré rakouské maskáče.
Např. v diskuzi : na http://www.wehrmacht-awards.com/forums/ ... p?t=268323
Perfektně maskují ve spadaném listí v lese (super jsou v buku), především na podzim (kdyý už listí ztratí výrazné barvy, které má jen část podzimu) a v bezsněžné zimě. Myslím, že nad ně v toto období v našem pásmu není. 95-tky se všude nehodí.
Uživatelský avatar
Omega
Příspěvky: 51
Registrován: 24.12.2011 18:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Kolínsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Omega »

Jirka píše: Máš rovných 200 cm? Já mám 190 cm a dá se. Pak ale kalhoty (zimní) vyjdou na 200 Kč, boty na 850 Kč ... Asi znáš: http://www.earmyshop.cz/ a http://www.armatex.cz/
Právě mám 200cm výšky, postavu taktéž mohutnou, nohy vel. 50, Zkrátka není to lehké se obléknout, a obzvlášť takhle za rozumnou cenu. Po dlouhém schánění jsem alespoň sehnal na sebe nové kanady vz 90 asi za 790Kč, dokonce měli i 51, ale ty sem zkusil a poslal zpět,byli i na mě příliš velké.
Co mě nejvíc schází je teď pořádný kabát do chladného počasí, ale ještě nevím jaký a kde objednat správnou velikost. Všude to je u použitých napiště výšku a hrudník, a já bych si raději přímo vybral, ne aby mi pak přišel nějaký moc otahaný. A v nových mají malé velikosti skladem (myslím ty naše vzory,co jsou levnější).
Fjord
VIP
Příspěvky: 797
Registrován: 05.07.2011 0:50

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Fjord »

Omega:
nedávno jsem byla v rýbářských potřebách - vypadá to takto:
http://www.rybarska-specialka.cz/rybars ... xxxl-10116
http://www.topfish.cz/bundaseamlesssoftsheeljacket-8296

Připadalo mi, že je to dost teplý a lehký, oproti vojenským maskáčům-i když na to znalec nejsem. Pro mě jsou vojenské maskáče hodně těžký, bych potřebovala nějaký kompromis - což jsem zatím taky nenašla. Mám ze sekáče z finska za pár kaček bundu, ale taky není extra teplá.
Ten rybářský styl je výborně maskovací -viděla jsem fotky jednoho profi fotografa, co v tomhle číhal na záběr, a kdybych nevěděla, že tam měl být, tak bych ho skoro ani v té krajině nenašla :mrgreen: Jen se mi to maskování holt nelíbí a je to na mě porád taky drahý. Ale na druhé straně je to asi lepší maskování, než to vojenský-jak jste tu říkali s ohledem na to, kdo bude první "napadnutý"- dle oblečení :mrgreen:
Jo, to jsem zapoměla-proč to píši-ten fotograf není žádný ořezávátko-bych mu typla taky 2m, takže určitě to budou mít i ve tvojí velikosti.
Uživatelský avatar
Omega
Příspěvky: 51
Registrován: 24.12.2011 18:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Kolínsko

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Omega »

Toto prý hojně používají jak fotografové, tak lovci lukem v americe. Viděl jsem pár fotek na kterých by člověk opravdu skoro nepoznal, že na nich někdo je. Když mají na sobě správný typ do správného prostředí je to výborné, hlavně tedy když člověk znehybní a splyne s okolím. To první je sada Bundy, kalhot a čepice to za ty peníze celkem jde, jestli ta látka má ty vlastnosti co píšou. Ale vyloženě příznivec tohoto druhu maskování nejsem, trochu bych se možná i bál, že mě v lese střelí nějaký nimrod, nebo mě budou mít za pytláka :-)
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od MRAK »

Nějaké hadry s realtree maskováním mám a můžu potvrdit, že v nich fakt člověka jen tak neuvidíte.
Ale ceny těch opravdu kvalitních jsou fakt dost velké, oproti vojenským z armyshopu. A kvalita na trhu bývá dost rozdílná.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Karlos »

Netusite nekdo z jakeho je to materialu, jde o prachsprostou plastenku?

http://www.armypoint.cz/souprava-walis- ... d/d-91248/
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od MRAK »

admin píše:Netusite nekdo z jakeho je to materialu, jde o prachsprostou plastenku?

http://www.armypoint.cz/souprava-walis- ... d/d-91248/
Mám to.
Jo, je to takovej ten vixlajvant.
Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
Příspěvky: 1607
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

to mrak: co je vixlajvant?:D:D:D neni lepsi si prisetri a koupit aspon komplet BW z GTX?
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od MRAK »

Rainier Wolfcastle píše:to mrak: co je vixlajvant?:D:D:D
Měli jste doma někdy plastovej ubrus?
Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
Příspěvky: 1607
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

jasan.takze to same...
muzzleloader
VIP
Příspěvky: 766
Registrován: 04.04.2012 14:26

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od muzzleloader »

Na realtree jsem uplne ulitlej.Mam celej letni komplet plus samodomo univerzalni vestu z realtree cordury s vyrazne prodlouzenymi zady.Jeste chci zimni bile,se sibirskou usankou,proste komplet,jenze to je hrozna raketa.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 541
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Rase »

Švédská bunda vzor M90 Splinter- konečně se mi podařilo sehnat originální švédské maskáče. Náhodou sem natrefil na jednu z těchto bundu (blůz) na aukru a náhodou pasovala i velikost. Podařilo se mi ji vydražit i s poštovným lehce pod litr peněz. Pozděj sem od prodejce zjistil, že je bývalý voják a bundu vyměnil s jedním švédským vojákem při službě v Kosovu (2003). Na první pohled mi přišla větší, pak sem si ale uvědomil že se nejedná o normální lehkou blůzu, ale spíš o bundu - vše tedy bylo v pořádku. Rychle si také člověk všimne velice poctivého materiálu, který je sice těžší než je běžně zvykem, ale o to víc vydrží. Střih je velice chytře řešený a v bundě je krom mnoha kapes i samostatná skrýš pro propisku atd. zipy jsou velice bytelné a bunda je doplněna o stahování v pase i na spodní části. Navíc je poměrně dlouhá a dobře chrání před počasím. V případě potřeby ji lze snadno podhrnout. Tyto bundy a maskáče se velice špatně schánějí a pokud je seženete, jsou drahé. Jedná se ale o poctivou práci a materiál který vydrží. Vlastním i další vzory maskáčů:

Švýcarský bunda vzor Alpenflage- sice letitá konstrukce, ale materiál velice kvalitní, spousta vychytávek, cena je velice příznivá. Jako mínus snad jen váhu a samotný maskovací vzor, který každému nesedí a nevím jestli je u nás použitelný. Moje osobní mínus, je že sem nedopatřením obědnal menší velikost než sem chtěl - tak ji nenosím (je značená 48) odhadem tak na postavu 170 cm.

Rakouská bunda vzor Fleckerlteppich- materiál je velice příjemný, leč střih je již velice zastaralý a překonaný - velice mi nesednul způsob zapínání, který je řešen knoflíky. Kapuce je komfortní, leč je určena k nošení přes přilbu, tak je snad až moc velká. Jinak je bunda výtečná, ale velice ji sráží cena (před litr peněz). Tento vzor již není moc k vidění a tak všichni přemýšlí co je to zač. Vzor je to nevýrazný, snad až moc - občas mi přijde trochu vyblitý. Prostě hnedá.

Německá bunda vzor Flecktarn- nemůžu si pomoct, ale přijde mi jako ideální vzor pro střední evropu, materiál výtečný, střih promyšlený, vzor hezký a funkční. Cena bezkonkurenční, což je právě ten problém (pokud chcete být originální). Problém je z mé strany v tom, že v něm můžete bez potíží potkat bezdomovce atd. což vlastnění této bundy dost sráží - sám o sobě ale za to nemůže. Zkrátke je populární snad až moc. Z mého pohledu vlastnostmi dotahuje a snad i překonává švédskou bundu (kapuce) - v případě průšvihu bych se mězi těmito dvěma bundami těžko rozhodoval.

Ještě vlastním blůzy - švýcarská, německá a německá pouštní (moje oblíbená i na ven, jelikož nepůsobí vojenským dojmem)
Psycho vlk Wolf
Příspěvky: 7
Registrován: 18.06.2012 10:20
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od Psycho vlk Wolf »

Kdybych si kupoval nové maskáče, tak bych si pořídil kanadské CADPATy. Momentálně kombinuji oblečení multicam/camogrom (Helikon) s výstrojí vz.95 AČR.

http://www.specwar.info/maskovaci-vzory/cadpat/
Obrázek
Obrázek
Odpovědět