Výběr vysílačky

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Josef »

Je to duálbandová stanice, prakticky se stejným rozsahem, jaký má třeba Baofeng UV-5R. Jen s tím rozdílem, že je to stanice určená na vestavbu do auta. Pokud k ní dokoupíš dostatečně silný síťový zdroj či akumulátor, je samozřejmě použitelná i stacionárně doma. Dokáže vysílat na radioamatérských kmitočtech, ale i třeba na sdílených kmitočtech.

Bohužel v ČR ji můžeš legálně použít pouze na radioamatérských kmitočtech, na což ale budeš potřebovat licenci. Na sdílenkách, které jsou volně přístupné, s tím bohužel z auta nebo z domu legálně vysílat nemůžeš. Technicky to ta stanice zvládne, ale z právního hlediska je háček v tom, že o sdílených kmitočtech je výslovně napsáno:

VO_R_16_08_2005_28: "...mohou být provozovány pouze jako přenosné, nikoliv pevně zabudované v objektu nebo ve vozidle. Provoz stanic se závěsnými či pevnými anténami není povolen..."

Tj. stanice nesmí být stacionární, ani nainstalovaná ve vozidle, ale musí být držená v ruce nebo alespoň jako "kabelková" na řemenu přes rameno či jako přenosný kufřík. A tato stanice není konstruovaná jako přenosná a je výrobcem určená pro připojení vnější duálbandové antény - tedy oné "pevné" střešní* (tzv. bílé hole) nebo "autoantény" (s magnetickou nebo pevnou patkou), které povoleny nejsou. Aby jsi tedy vyhověl liteře VO_R, musel by jsi ji spolu s akumulátorem vestavět do nějaké plechové bedýnky s uchem na přenášení po vzoru vojenské radiostanice R-109, na bedýnku nainstalovat konektor pro nasazení duálbandové antény určené pro ruční stanice. (Nicméně ani tak by na ČTÚ nebyli příliš nadšení.)

*) Vím, že někteří na sdílených kmitočtech ze střešních antén vysílají. Dokonce i na PMR. Ujišťují vás, že je to na první poslech, i bez měření, okamžitě poznat. Ruční stanice, když s ní pohybujete před ústy, má vždy mírně kolísající sílu signálu. Ze střešní antény je signál konstantní. Navíc střešní anténa má mnohem větší zisk a větší instalační výšku, než obyčejný pendrek u ruční stanice, takže i když uživatel má stanici nastavenou na předepsaný výkon pro ten či onen kanál (1 nebo 5W), se ziskovou anténou je jeho signál výrazně vyniká nad silou signálu ostatních stanic na pásmu.
Uživatelský avatar
kregan
VIP
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od kregan »

Zrovna minulej víkend sem dva takový borce chytil v Krkonoších na Baofengu. Dokonce se bavili o tom, jak jim vítr poničil antény.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Uživatelský avatar
štaflík
Příspěvky: 4381
Registrován: 01.02.2012 12:08
Bydliště: Sudéta

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od štaflík »

Přebíhám z vlákna o Baofengu, kde mi Josef hodnotil Tecsuna (za což má můj vřelý dík, stejně jako za podstatný přínos v této oblasti v rámci Rozpadu). Chtěl bych se Tě (nejen) Josefe ještě zeptat, co soudíš o Tecsunu PL-365. SSB má. Mě se na něm líbí velmi kompaktní rozměry - prostě tohle je fakt věc do batohu (u PL660-680 si tím jistý nejsem), myslím, že se vejde do nějaké slušné sumky... V čem jsou jeho hlavní omezení z hlediska použití v nějaké krizové situaci v porovnání s PL-660-680. Díky.
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Josef »

(Opět nejsme v tom ideálním vlákně, neb přijímač prostě není vysílačka.) Pokud jde o Tecsunu PL-365, vypadá sice jako vysílačka, ale považuji to ve srovnání s PL-660(680) za horší volbu:

1. svislé provedení
Velmi krátká vestavěná feritová anténa a tím pádem snížená citlivost na středních a dlouhých vlnách. Pokud k tomu musí být dokoupená nějaká další doplňková anténa, je to věc, kterou musíš nějak přepravovat, samostatně balit, konektor může být zdrojem poruch, zapomeneš to vzít sebou atd... Svisle konstruovaný přístroj bude mnohem méně stabilní, zejména s vysunutou prutovou anténou a často si ho shodíš. Pád na displej a tlačítka asi nebude nic, co by mu prodloužilo živostnost. Bohužel nejsem si jistý zda má anténa kloub, aby mohl přístroj ležet a anténa při tom stála svisle, tak jak je to u přístrojů 660, 680.

2. malý reproduktor
Aby jsi v hlučnějším prostředí docílil potřebné hlasitosti, budeš muset více vytočit knoflík hlasitosti a to je vždy za cenu zvýšené spotřeby z baterií. Pro mě je např. jedno z kritérií výběru, aby byl dobře slyšitelný třeba i v nějaké místnosti, kde je 8 nebo 12 lidí a kteří, byť by zaujatě poslouchají a se chovají tiše, přesto produkují určitý "šum". Nebo to, zda si tento přijímač rád pustím, prostě jen tak na poslech muziky při práci a nebude to znít jako nějaký nakřaplý chrchlák. Tedy přístroj s dostatečnou hlasitostí a přijatelným přednesem.

3. lichý počet baterií
některé nabíječky neumějí liché počty nabíjet, ne všechna balení baterií v obchodě lze dělit po třech. Menší počet baterií (ve srovnání s ostatními tebou dotazovanými přijímači) znamená při stejném výkonu větší odebíraný proud a tedy kratší výdrž.

Záleží, čemu se má tebou vybíraný přijímač podobat. Zda scaneru jen na občasné prohledání pásma nebo zda to má být plnohodnotný rozhlasový přijímač. (Nebo si pro inspiraci vygůgli třeba slovní spojení "Rozhlasový přijímač pro krizové situace"). Prostě aby se přijímač využil a nebyla to jen drahá uloženka pro situace, které třeba nikdy v životě nenastanou.
Alpha2
Příspěvky: 1
Registrován: 08.09.2016 9:09
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Alpha2 »

Ježíšek se blíží a já pořád tápu, přečetl jsem mraky textu, ale fakt nevím, tak jsem se už osmělil napsat sem. Jsem rozhodnutý koupit BAOFENG UV-5R , ale pokukuji i po INTEKu KT-980 HP, konfigurovat se dají obě asi stejně a jsou si hodně podobné. Prosím o radu, kterou upřednostnit a kde koupit. Ty 3-4 kila rozdíl nehraje roli. Moc děkuji za slušné odpovědi. A.
P.S.: Poslal jsem toto omylem do vlákna konfigurace a nešlo mi to smazat, sorry.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Kocour »

Už jsem na to víceméně odpověděl v tom druhém vláknu, ale klidně to napíšu i sem: podle mého jde o to, najít rozumný kompromis mezi zcela "fejknutými" a seriózními Baofengy. Ten Intek je evidentně rebrandovaný Baofeng (lépe řečeno, i Baofeng je jenom obchodní známka), ale ze všech Baofengů bych ho viděl asi za nejserióznější. Generické čínské výrobky se vyskytují v celé škále kvality od těch, které procházejí výstupní kontrolou podle požadavku "západního" distributora, až po ty, které už naopak skoro určitě "vyrobili rozbité". Já jsem si svého času koupil Baofeng od nějakého Číňana v UK, který tam měl skutečné sídlo, nikoli jen mezisklad u třetí strany. Uvažoval jsem tak, že sídlo v EU znamená větší dostupnost pro reklamace a tedy i odpovědnější volbu stupně technické kontroly u výrobce.

Intek má navíc výstupní výkon 8/7W (ale dá se stáhnout na obě dvě obvyklé hodnoty), což ovšem má význam jenom pro radioamatéry s koncesí.

edit - oprava překlepu
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Kocour »

A ještě pro Josefa a devlopa ohledně staničky AnyTone: zrovna tahle opravdu má spíš samé nevýhody, jelikož se výkon dá stáhnout nejvýš na 5W, takže v každém pásmu vyhoví pouze pro 3 z 5 sdílených kmitočtů.

Ale obecně, pokud by podobná stanička měla možnost regulace až do 1W, vidím tam jednu nezanedbatelnou výhodu: malé ručky mají v technických parametrech typicky předepsáno, jak dlouho v kuse může vysílat a jak dlouho pak odpočívat (kvůli přehřívání). Mobilní stanička má lepší odvod tepla a navíc by se používala na samé spodní hranici výkonu, takže by mohla vysílat neomezeně dlouho (ne že by to byla dobrá provozní praxe, ale může se stát, že například člověk diktuje nějaký dokument, odečítá a hlásí hodnoty měření a pod.). Možná by to mělo vliv i na kvalitu modulace.

Přestavba mobilní staničky na přenosnou se mi jeví poměrně jednoduchá. Vyrobit koženou kabelku, která by měla přepážku dělící ji na horní prostor pro vysílačku a spodní prostor bateriový. Baterie by se vkládala spodem a prostor by se uzavíral vlastní chlopní. Vysílačka by se vkládala horem na stojato, podobně jako bývalé policejní radiostanice či RF10. Jelikož má vysílačka montáž do auta, nebyl by problém na jednu stranu místo toho připevnit držák antény s vhodným konektorem a zdola jej připojit kouskem koaxiálu přes kolínko. Kvůli chlazení a průchodu zvuku z reproduktoru kabelku ve vhodných místech opatřit perforací. Anténu vyrobit na míru pro sdílené kmitočty, něco jako 5/8 ze svazku strun (podobně jako u RF10) nebo lépe typu "svinovací metr" (jako pásková u RF13, ale kde sehnat ten polotovar pásky?). Taková ultimátní sdílenková stanička.
JOBU
Příspěvky: 1820
Registrován: 14.07.2016 16:38

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od JOBU »

Pásku na anténu z obyčajného zvinovacieho metra,odstrihnúť 2 ks,dať ich naproti sebe,hore znitovať a hodiť do teplom smrštovacej elektrikárskej bužírky.Jak origo.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Kocour »

Zajímavé, někdy to vyzkouším. Mám tady ručku na 4m, to by byla pěkná skladná 1/4-ka.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Baca »

Kocur tu ju mas uz hotovu, YAESU FT-817ND + FNB85 + NC72C (dokupuje sa k nej antenny tuner, dalsia externa bateria, anteny ........... :-) ) Len sa z tej ceny troska osypes :-D
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 3046
Registrován: 30.04.2012 19:27
Bydliště: Slezsko

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od DeadMan »

Tak jsem opět posunul užitnou hodnotu svých Bafů o kus dál ;)
Přílohy
IMG_8959_1.jpg
IMG_8960_1.jpg
You cannot kill me as I am already dead!
neilz
Příspěvky: 144
Registrován: 02.03.2016 12:24
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od neilz »

zdravim, ma tu nekdo Radioddity GD-77 ?
Zatvrzelej ANTIVAXAK :devil
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Kocour »

Já, copak potřebuješ?
neilz
Příspěvky: 144
Registrován: 02.03.2016 12:24
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od neilz »

jdou ti ulozit dPMR kanaly ? vzdycky mi to zaokrouhli na 446,00500
https://ludek-brno.webnode.cz/povolene- ... y-vhf-uhf/
Zatvrzelej ANTIVAXAK :devil
neilz
Příspěvky: 144
Registrován: 02.03.2016 12:24
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od neilz »

tak uz to mam vyreseny
Zatvrzelej ANTIVAXAK :devil
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Kocour »

Hm, ale u GD-77 se nejedná o dPMR kanály (tj. kanály o kroku 6.25 kHz), kterých je v novém uspořádání 32 (v bývalé analogové i digitální části PMR 446), protože GD-77 je DMR s krokem 12.5 kHz. Tomu odpovídá i šířka pásma, takže naprogramované kanály v rastru 6.25 kHz by se překrývaly a rušily.

DMR umí do 12.5 kHz kanálu (skutečná šířka pásma asi 10 kHz, aby se nerušily sousední kanály z důvodu kmitočtové přesnosti, stability a pod.) nacpat 2 hovorové kanály pomocí timeslotů - oba vysílají ve stejné šířce pásma na přeskáčku. Samozřejmě jenom za předpokladu, že nějaká stanice, typicky převaděč, vysílá patřičné časovací informace. Pokud se DMR používají v režimu direct, buď na timesloty úplně kašlou, nebo se (některé dražší značky) umí domluvit, která ze stanic bude ty časovací informace vysílat.

dPMR vysílá do kanálů 6.25 kHz a timesloty nepoužívá. Výsledkem je, že do rozsahu PMR446 pásma mohou obě technologie ideálně přenést 32 nezávislých hovorů, ale každá jiným způsobem. Správně by se mělo psát "dPMR446" nebo "DMR446" pro rozlišení, ale bohužel na to kašlou i prodejci (a i čínští výrobci, pro které jsou zřejmě evropské harmonizované kmitočty španělská vesnice).
Tomáš
Příspěvky: 466
Registrován: 29.08.2012 7:36

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Tomáš »

Ahoj,

asi to lze takto těžko doporučit (předpokládám, že bude veliká závislsot na terénu), ale potřeboval bych poradit s výběrem vysílačky/ček.

Chtěl bych:
Jednu vysílačku, která bude doma a bude sloužit na komunikaci se spřáteleným rozpadlíkem cca 30km daleko, kdyby se to řítilo do průseru.
edit: Ideálně kdyby nemusela mít anténu někde venku, abych nebyl z okolí vidět...

A druhou, kterou budu moci vzít do terenu do lesa a pak se s ním najít v okruhu několika km.

Cenově bohužel spíše levnější modely.

Díky :)
neilz
Příspěvky: 144
Registrován: 02.03.2016 12:24
Pohlaví: muž

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od neilz »

Tomáš píše:Ahoj,
Chtěl bych:
Jednu vysílačku, která bude doma a bude sloužit na komunikaci se spřáteleným rozpadlíkem cca 30km daleko
A druhou, kterou budu moci vzít do terenu do lesa a pak se s ním najít v okruhu několika km.
leda pokud na nej mas pimou viditelnost jinak by to muselo jit prez prevadec
https://www.aliexpress.com/item/Radiodd ... autifyAB=0

https://www.aliexpress.com/item/Zastone ... autifyAB=0
Zatvrzelej ANTIVAXAK :devil
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Josef »

Ahoj Tomáši, protože tebou požadované vzdálenosti dosahu jsou na rozmezí dvou možných technických způsobů, dovolil bych si přidat odkazy na dva PDF soubory (které už trošku zapadly v proudu času tohoto fóra a možná jsi je nečetl) kde je to, co tě zajímá, rozpitváno konkrétněji. Třeba ti to nějak pomůže v nalezení vhodného a pro tebe dosažitelného technického řešení.
Prostředky nouzové telekomunikace 1. díl
Prostředky nouzové telekomunikace 2. díl
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Výběr vysílačky

Příspěvek od Lyster »

Jak už jsem psal v jiném vlákně dnes mi mimo jiné dorazily dvě mini vysílačky Baofeng BF-T1.
Rád by jsem tady udělal nějakou recenzi, co vysílačky umí a neumí, v čem jsou dobré a v čem špatné... Bohužel vás ale zklamu. Jelikož mé dosavadní zkušenosti s vysílačkami jsou maximálně dvě PMR vysílačky z Lidlu za cca 800 Kč. Takže rozebírat výkon, pásma atd, to budete muset najít bohužel jinou recenzi. Protože já tomu rozumím, jak koza petrželi. Ale snažím se pročítat různá fóra o radiostanicích. Tak snad časem něco pochytím.

Ale z laického pohledu. Vysílačky fungují, stála mě jedna necelých 500 Kč. + speciální programovací kabel (mikro USB) asi za 120 Kč. Nechal jsem si tam již přenastavit od prodejce všechny PMR pásma a nějaké UHF frekvence. Zatím jsem se v tom nehrabal, protože absolutně nevím jak. :). Psal jsem i raději prodejci, jestli PMR frekvence je nastavena jen na 0,5 W výkonu podle legislativy. Prý ano.

Prostě toto není žádná plnohodnotná velká programovací stanice (bez kabelu a PC nic nenaprogramujete.)
Je to takový malý bráška k Baofeng UV-5R atd. prostě prcek do kapsy.
Podívejte se na youtube, je tam plno recenzí a testů.
Např: https://www.youtube.com/watch?v=OW_Mc-nPWHA
Také by to mělo umět příjem FM rádia, ale zatím jsem nepřišel jak jej zapnout. Když jsem zmáčkl tlačítko FM tak se zapnula siréna místo rádia (málem jsem se pos..l, jak jsem se lek. :) ) Takže to ještě budu muset vykoumat. Je to taková málá, ale funkční legrácka, která v nouzi třeba zastoupí velkou vysílačku, ale stále to berte s rezervou.
Přílohy
vysílačky mini.jpg
Odpovědět