Sebeobrana

...aneb "practice make perfect".
Strelec
Příspěvky: 5
Registrován: 21.10.2013 22:32

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Strelec »

S Kravmaga-kapap mám už delší zkušenost. Různí instruktoři mají různý přístup. Naprostá většina z nich představuje minimálně slušný průměr. Líbí se mi, že k tomu přistupují komplexně a poctivě. Není to žádný rychlokurz. Záleží ale na každém, co si z toho vezme. Jsou lidi, kteří navštěvují různé tematické semináře nebo objíždí treninky ve více městech. Pak jdou dopředu docela rychle.

2.500,- Kč za pololetí pro někoho nemusí být zanedbatelná částka. Myslím si ale, že za ni člověk získá hodně. Navíc ji nemusí platit předem. Začíná se v září, termín platby je cca po měsíci. Není problém navštívit 4 treninky a pokud to člověku nesedne, tak dál nechodit a nic neplatit.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Bill Masen »

Mě by právě zajímalo to porovnání s tím RBSD, s KravMaga-Kapap jistou zkušenost mám.
BiSon
Příspěvky: 434
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Sebeobrana

Příspěvek od BiSon »

Ja mam zase vemi pozitivni zkusenost s RBSD ;) Mohu s klidnym svedomim doporucit!
Pro zmenu nemam srovnani s Krav Magou.
Uživatelský avatar
Desouza
Příspěvky: 813
Registrován: 02.08.2012 19:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Za koncem světa

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Desouza »

Škola přežití - krav maga

https://www.stream.cz/porady/skolapreziti
Vincit omnia veritas .
Toran@ga
Příspěvky: 307
Registrován: 05.03.2015 17:02
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Toran@ga »

v čechách se s KM tak trochu roztrhl pytel. Je tu KMG a IKMF (což jsou bráchové) , KM Kapap a zřejmě i spoustu dalších :)
osobně mám zkušenost a výcvik tady : https://www.protect.expert/protect-krav-maga


2 500 za půl roku je nic...jen kolik stojí všechny ty kurzy aby se někoho stal slušnej instruktor.. ;)
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od jameson363 »

Mozna se pletu a treba se to za ty leta zmenilo, ale muj nazor je ten, ze vsechny sebeobranne systemy jsou extremne na dlouho a pro bezneho civila, kterej se pta na foru, nema to v krvi a uz davno neco nedela, k nicemu. Jak rikal jeden kamarad, jenz toho vyzkousel vic - nejlepsi obrana je utocnikovi poradne rozkopat drzku. Samozrejme brano s rezervou, ale chci tim rict, ze vsechny ty techniky i presto, ze se stale zjednodusuji, jsou imho furt dost slozite a nez se clovek neco nauci, tak vam kazdy rvac 100x rychlejc nafackuje. Pro zeny to mozna ma vyznam, diky jejich nizsi vaze, ale pro muze bych doporucil spis box, kickbox, thaibox, MMA. Umet dat a prijmout ranu, rychle a efektivne. KMG a podobne veci jsou jen pro opravdove nadsence, kteri tomu chtej venoval fakt mrte casu a dokud to clovek netrenuje mega dlouho, tak se s tim ubrani leda nejakymu zoufalci. Predstava, ze budu chodit treba na rocni kurz 2x tydne a k necemu to bude je dost mylna. Jedine, co bych vramci tehle veci doporucil jsou dve veci. Cast zamerena na stres, psychologii apod a pak teleskop. Nechci aby to vyznelo nejak negativne, ze to shazuju uplne, to vubec ne. Ale mam pocit, ze kdyz bude clovek chodit na box pul roku - rok, tak bude realne neco umet. Za stejnej cas se v sobeobrannym systemu clovek do praxe nic moc nenauci. Takze je treba se rozmyslet, jestli se na tu dlouhou cestu chci opravdu vydat.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Lyster »

Zastal se syna. Nepřizpůsobiví muže zkopali přímo před zraky strážníků
https://ustecky.denik.cz/zlociny-a-soud ... 80720.html

„Mám čekat, až mi někdo vrazí kudlu do zad? Tak to tedy ne, nikdo mi zabitím vyhrožovat nebude. Pořídím si zbrojní pas a legální zbraň pro svou ochranu. V dnešní době je to nutnost. Staří lidé obcházejí celý blok, protože se bojí chodit tou ulicí domů,“ dodal.
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Cep »

jameson363 píše:Mozna se pletu a treba se to za ty leta zmenilo, ale muj nazor je ten, ze vsechny sebeobranne systemy jsou extremne na dlouho a pro bezneho civila, kterej se pta na foru, nema to v krvi a uz davno neco nedela, k nicemu. ....
S boxem na půl roku to není o moc lepší - z hlediska toho "když už něco dávno neděláš". Lepší je to akorát v tom, že se ti ujasní, že se musíš rychle hýbat a mít v pořádku reflexy.
No a pokud na to nemáš, tak v tomto pořadí
- musíš dělat něco, co ti pomůže se dobře hýbat. Pokud ti na to stačí samotný bax, tak ok.
- thajský box (klinče, kopy, úderovka), box, ...
- něco ze sebeobrany - pády, práce pod stresem, 'špinavé' praktiky

Box jsem chvíli zkoušel - objevil se tam borec, ostatní jej vítali jako dlouho neviděného kamaráda...
Prý na zábavě někdo obtěžoval a on poslal jej nakonec poslal k zemi.
Pak dotyčnému pomáhal vstát (sportovec !). Ten když byl na nohách do něj strčil tak, že spadl na zem, nastavil ruce ...
a hodně dlouho se léčil se zlomenými zápěstními kůstkami.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Hohepa »

jameson363 píše:Mozna se pletu a treba se to za ty leta zmenilo, ale muj nazor je ten, ze vsechny sebeobranne systemy jsou extremne na dlouho a pro bezneho civila, kterej se pta na foru, nema to v krvi a uz davno neco nedela, k nicemu............. KMG a podobne veci jsou jen pro opravdove nadsence, kteri tomu chtej venoval fakt mrte casu a dokud to clovek netrenuje mega dlouho, tak se s tim ubrani leda nejakymu zoufalci. .............. Ale mam pocit, ze kdyz bude clovek chodit na box pul roku - rok, tak bude realne neco umet. Za stejnej cas se v sobeobrannym systemu clovek do praxe nic moc nenauci. Takze je treba se rozmyslet, jestli se na tu dlouhou cestu chci opravdu vydat.
Nechci polemizovat ale IMHO, tak je to tak nějak přesně naopak :angel
Synátor nakonec ve škole chodí právě na Krav magu ( i když jsem měl také trochu jinou představu :wasntme ).
Pohledem zpětně , je to to nejlepší co "trh" například pro školáky nabízí.

Původní verze KM byla sestavena pro potřeby vzniknuvší Izraelské armády za účelem co nejrychleji a nejefektivněji naučit odvedené brance se dostatečně bránit nepříteli při přímém kontaktu. Je to derivát všech možných stylů a bojových umění , kde byly vybrány jednotlivé části ( kopy, chvaty, kryty, údery atd. ) z jednotlivých zdrojů tak aby byly snadno a rychle naučitelné a vzájemně se doplňující - kompatibilní. Hlavně na rozdíl od tebou preferovaného boxu obsahuje i základy obrany proti chladným zbraním ( a vlastně i střelným , při tom těsném kontaktu ).
Součástí je psychologická příprava jak jednat v krizových situacích, myšleno obecně ne jen když se je snaží někdo trefit do nosu. Učí se reagovat když je osloví cizí člověk a třeba se i snaží je někam odvést , učí se že pokud uvidí někoho z nožem ( pistolí, granátem ....) tak se ho nesnažit nenápadně hrdinsky odzbrojit ale jasně na něj rukou ukázat a začít křičet " má zbraň ", učí se že po "výbuchu" se nesnaží co nejrychleji zdrhnout , ale při ústupu pomoct s přesunem a ošetřením zraněných a tak dále ... Zkrátka hodně věcí co nemají z boxem nic společného a na které v ringu nenarazí..

Krav maga z nikoho neudělá Bruse Leeho nebo Chuck Norise, ale nadpoloviční většinu účastněných naučí reagovat v rámci jejich fyzických a psychických limitů.
"Pokud můžeš uteč, když nemůžeš nakopej ho do koulí vypíchni mu oči dej mu ránu pod pás, cokoliv co ti zachrání život! "
Vono taky v KM turnaje a bodované zápasy proto postrádají smysl .


samozřejmě že těch "center KM" se vyrojilo jak hub po dešti a kvalita je velmi různá, to je konec koncům u všeho co je zrovna v módě..
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Cep »

Pokud v KM fungují s rukavicemi a lapami a pořádně spárují, tak ok. Jinak je potřeba nějaký x-box, aby je nepřekvapila rychlost.
Vzory chování samozřejmě ok.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1151
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Alstratt »

Krav maga je super, ubranis se dobre nekteri s KM zapasi i v ringu. Ono tech KM je vice a mohou byt i takovy kde je mohou ucit spatne ale samozrejme i dobre. KM ma vice fazi. Je dobre ucinna, rychle se uci a nauci se to i naprosty nemehlo. Samotni instruktori maji stupne levelu na jaky se mohou dostat v KM. Mate jak pro deti, tak pro dospele, policejni, vojenskou .. Ta civilni je ocesana tak aby jste se ubranily a neusmrtily protivnika v ramci zakonu ucinne, jednoduse a rychle. Ono i v ringu jsou pravidla co nesmite pouzit, tak v realu nektere casti pouzit muzete zatimco v ringu ne. Jednoduse vas nauci se ubranit realnym utokum venku na ulici, a ne nejake pulhodinove tanceni pred utocnikem jak nektere jine sebeobranne techniky uci. Nekteri jiste vi ktere myslim. Netvrdim ze KM je nejlepsi, nejlepsi neni nic a nikdo ale to co KM uci je asi tak jedno z nejucinnejsich pro obranu v ulicich a realnym utokum. Hlavne drillovat jak sebeobrannu tak strelby. Tim ze neco projdete neznamena ze to umite dobre, je to o treningu. Kdo netrenuje, tak se to nenauci poradne. Nedela to z nikoho nesmrtelneho i nejlepe vycviceneho lehce muzete zabit necim nebo ho zabije neco za vas. Ale zvysuje vam to sance na preziti vyvaznout z utoku v poradku. Nezapomente, nepodcenujte nikdy protivnika nikdy nevite co je zac i kdyz na to nevypada. Po porazce protivnika to neni zadna vyhra, nedela vas to automaticky lepsima nez on faktoru je v tom mnoho co by vam rekly proc. Mejte proto stale respekt k porazenym. Muzete znat ruzne nebezpeci ktere vam odnekud hrozi a stejne se neubranite je toho prilis mnoho, paranoidnim zivotem zit nechcete. Tak si rozmyslete co se budete ucit, dost vam pomuze tim ze je to jednoduche a rychle k nauceni. Za me KM je super pro realnou obranu a ne pro kaspareni do nejakych videi jak u jiste jine jine bojove techniky. Treba ta jedna ktera je spis k smichu kde vypadate jak kdyz chytnete epilepticky zachvat. Prave nektere slozitejsi spomalene mohou vypadat dobre efektivne ale v realu jsou neefektivni. Hodi se mozna tak do spomaleneho matrixu pro efekty. Uz na to nekteri doplatily svym zdravim .. Tak rozmyslejte kam se prihlasite at neskocite nekomu na spek a neuci vas nesmysly co spomalene mohou laikovi pripadat jako dobre.

Sincerely,
Alstratt :beer
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Cep »

Všude platí, že zápas nevyhrává systém, ale bojovník.
I nejlepší systém se musí trénovat a mít patřičné fyzické předpoklady.
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1002
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Hdm »

ty předpoklady hrají obrovskou roli. Třeba proti tanku na videu není moc šance :-D
http://www.drsnysvet.cz/zakaznice-vypro ... u-k-utoku/
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Cep »

Cikánská férovka :-)
Jinak byly porušeny první dvě pravidla sebeobrany:
1) Když můžeš utíkat, utíkej.
2) Když se můžeš z toho vykecat/vyvlíct, udělej to!
No a pak se dotyčná nesnažila svoji nevýhodu vzrůstu nijak kompenzovat.
Ne že by jí ta barová stolička moc pomohla :-)
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od jameson363 »

Pominu-li detske sarvatky, tak jsem se nikdy poradne nemusel prat, ale co jsem prihlizel par bitek, co resili kamaradi a byli v nich uspesni, tak oba delali kick box. Pravda, ze jeden delsi dobu, ale druhej docela kratce, cca tech pul roku. Nicmene oba celkem sebevedomemu utocnikovi slusne nalozili. Ja osobne bych si kick box nebo thai box nevybral, protoze jsem desne level na nohy a dost antigymnastickej typ :D

Kazdopadne je dulezite verit tomu, ze zrovna ten vas system je nejlepsi ;-)
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Fabulous »

Nejdokonalejší sebeobrana (tedy v tomto případě spíše útok) co jsem kdy viděl :)

https://www.instagram.com/p/BmjcV_1guUY ... s82h6q7fli
Uživatelský avatar
Serža
VIP
Příspěvky: 4500
Registrován: 21.04.2016 16:12
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Serža »

ale hovno! :rofl
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
PaF
Příspěvky: 1525
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Sebeobrana

Příspěvek od PaF »

Aby jim tam nevlítli Amíci kvůli použití biologické zbraně :chuckle
Uživatelský avatar
Jihlavak
Příspěvky: 99
Registrován: 29.11.2012 13:17
Pohlaví: muž

Re: Sebeobrana

Příspěvek od Jihlavak »

Máte někdo vlastní zkušenost s tímhle? http://www.kapap-czech.cz/
Štěstí přeje připraveným ...
Odpovědět