Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Diskuze o všem možném, tedy kavárnička, hospůdka, jak kdo chcete, jedinou podmínkou je dodržení pravidel fóra.
Odpovědět
Zorge
Příspěvky: 165
Registrován: 29.09.2013 15:30
Pohlaví: muž
Bydliště: Malé Svatoňovice

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Zorge »

Náhodou, kdybych dostal M1garand, nebo sloužil na Spitfiru, budu spokojený :D :D

Ale několikrát jsme v práci řešily, kdyby nás na pár dnů, nebo týdnů povolali, jak to bude? Bude najednou chybět půlka dělníků? Kdo firmě uhradí ušli zisk? A kdo mě uhradí ušli zisk? Mám nějaké závazky.

A ještě taková úvaha. Předpokládám, že moderní vybavení a techniku budou i na dále obsluhovat profici, protože na to je asi potřeba trochu víc praxe. Takže lidi jako já se budou muset naučit nabít kosu, střílet na povel přibližně směrem na nepřítele a nepomlátit se navzájem. Ve stlaní postelí, leštění kanad a politickém školení smysl nevidím. Kolik času by na tohle bylo potřeba? Víc od lidí asi čekat nemůžou. Takže pár denní školení pro "všechny" a dle bydliště přidělené případné působiště. To by stát u financovat mohl, je to lepší než nic a i lidi který to mají na háku a dělaly by rebélie by tohle zkousnout mohli.

Na závěr moudro, které jsem někde četl, ale už nevím kde.

Z civilisty přes noc vojáka neuděláš, ale bojovníka třeba za hodinu.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Kocour »

Povinná vojenská služba je z ekonomického hlediska formou daně. Člověk věnuje státu část svého času, který by jinak využil k opatření výdělku. A jako u každé daně je žádoucí, aby byla rozdělena spravedlivě. V tomo případě, aby nikdo nezískal konkurenční výhodu tím, že se vojenské službě vyhne.

Totéž platí i v mezinárodním měřítku, kde stát, který nemá povinnou vojenskou, službu získá konkurenční výhodu oproti těm, které ji mají. Jako u každého takového daňového nebo sociálního dumpingu se to ovšem dlouhodobě vyplatit nemusí. Stát, který vybírá příliš málo daní, není schopen zabezpečit funkce, díky kterým funguje kvalitně jeho ekonomika. Stát, který přesměruje zdroje nutné pro obranu do rozvoje ekonomiky, vystavuje tím pozvánku chamtivému nepříteli. Není nic nebezpečnějšího, než kombinace bohatství a neschopnosti jej bránit.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Rase »

Předpokládám, že letos bude MO vracet do státního rozpočtu rekordní sumu, jelikož se nic nekoupilo - zase. Vlastně tak tomu je po celou dobu co resort vede ANO. Pak už jen zbývá oddalovat nákupy do příchodu další finanční krize a pak už se nekoupí vůbec nic. Tadá, AČR je nebojeschopná, vojáci budou moct běhat pěšky jelikož se jim ty krumply úplně rozsypou. Můžeme pak speciály přiřadit zpátky pod ministerstvo vnitra a MO zrušit...
smutné, ale zatím to vše naznačuje.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od dracekvo »

Tak sem si vzpoměl.
Nějaké novinky ohledně TO?
Uživatelský avatar
Zarozak
Příspěvky: 758
Registrován: 07.05.2017 12:29
Bydliště: Za Rohem

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Zarozak »

"Mě ten strach přijde podobný, jako když Francouzi budovali pevnosti tak, že nechali průchod v Belgii. Pokud tedy chcete Republiko odříznout od světa, tak ze všech stran, ne jen na Západě (navíc ještě jen proti Němcům)."

Navíc dějiny hovoří jasně-vysrali se na nás všichni,všichni do posledního kolem dokola.A rozhodně tomu bude nejinak i v další akci.Jen blázen by si mohl dělat iluze,že nebudeme opět v případě potřeby rychle obětováni pro zachování míru a vyšších cílů
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Kocour »

Ten průchod do Belgie byl výsledkem meziválečné (a vlastně i před-prvoválečné) konfigurace sil. Belgie byla nominálně neutrální, ale zároveň bylo jasné, že pokud bude napadena, tak nejspíš Německem, tedy ostatní mocnosti by jí měly přijít na pomoc.

Neutralita nespočívá v tom, že ji vyhlásíte a všichni okolo ji respektují, ale že všichni okolo jsou ochotni neutralitu respektovat jako menší zlo a tak se vyhlásí. Pro mocnosti, které sousedí s neutrální zemí, je vojenský vstup jedné z nich do neutrální země důvodem k válce. Co víc, neochotu jít v tom případě do války vnímá agresor jako přiznání slabosti a náležitě toho využije. Belgie navíc byla neutrální už dříve a to z důvodu nepřátelství mezi Angličany a Francouzi, takže když se stali Angličani s Francouzi spojenci, nebyla to úplně optimální konfigurace.

Vstup Angličanů či Francouzů do Belgie by byl důvod k válce pro Německo. Jelikož ale bylo zřejmě, že Německo poruší neutralitu první, měli Angličani s Francouzi plány, jak vstoupit do Belgie ihned, jakmile by k tomu došlo, zatímco Belgičani by zadržovali Němce na pohraničních pevnostech. Kdyby Francouzi postavili na hranici s Belgií pevnosti, ta by to celkem oprávněně brala, jako že se na ní chtějí v případě války vykašlat, a mohla by přes svoje území pustit Němce bez boje (protože proč si nechat dělat škody, když za to nespolehlivý soused nestojí, že..). Přípravy se prováděly formálně tak, že tam francouzští důstojníci obhlíželi terén v civilu na dovolené. Němci to tam samozřejmě obhlíželi taky. Válečné plány Spojenci s Belgií koordinovali pouze rámcově, aby ze strany Německa nemohli být obviňováni z tajného spojenectví. Podle toho to taky dopadlo.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Bill Masen »

Kocour píše:...když se stali Angličani s Francouzi spojenci, nebyla to úplně optimální konfigurace...
A když se k nim přidají ti Němci, tak je to úplně (dámy prominou) píčou ke zdi.
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Kocour »

S tou neoptimální konfigurací jsem to samozřejmě nemyslel tak, že by se snad neměli spojovat Angličani s Francouzi. Akorát, že pak Belgie přestávala plnit svoji úlohu nárazníkového území mezi oběma zeměmi a vzhledem k zvyšující se rozpínavosti Německa byl tehdy zřejmě čas přibrat ji jako otevřeného spojence. A to už před 1. světovou válkou. Oba německé úspěchy (de facto varianty Von Schliefenova plánu) při útoku na Francii pramenily z toho, že Francie nemohla svoji hranici ani opevnit, ani být vojensky přítomná v Belgii už na počátku konfliktu.

Tolik k díře v pohraničním opevnění. Teď k tomu, že se na nás všichni kolem dokola vykašlali:
- Rozhodně se na nás nevykašlali Němci :cry:
- Ani Poláci a Maďaři se na nás tak úplně nevykašlali ...
- Vykašlali se na nás primárně Angličani a v jejich vleku Francouzi, ačkoli nebyli kolem dokola, ale celkem daleko.

Přitom strategický význam Československa byl pro ně značný, jenom si to nějak nechtěli připustit. Kdyby proti nim mělo v květnu 1940 vést Německo ofenzivu s námi v zádech a s naší technikou stále v našich rukách, asi by dopadlo jinak. A v tom tkví paradox, který kdysi někdo formuloval tak, že nejdůležitější ministerstvo pro naší obranu je ministerstvo zahraničí. Zkrátka schopnost přesvědčit potenciální spojence, že strategická hodnota tohoto území a těchto obyvatel je daleko vyšší, než hodnota vyjádřená pomocí HDP nebo majetku. Nepřátelé to samozřejmě vědí už dávno.
mukl
Příspěvky: 1098
Registrován: 05.10.2016 19:19
Pohlaví: muž

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od mukl »

Že Francie neměla opevnění na hranicích s Belgií je nějaký divný mýtus. Opevněné sektory 1 až 7 ,by mohly vyprávět...Silný úsek Montmédy např.... Pak tam je sice "Marvillská díra" že ano ...ale všude jsou bunkry. Problém je, že celý projekt Ligne Maginot byl z finančních důvodů postupně seškrtáván a jak už to u podobných megalomanských projektů bývá, zůstal z finančních a časových důvodů nedokončen.Takže dál k moři, směrem k Dunkquerke, už nestojí velké tvrze s dělostřelectvem, to je pravda. Na severovýchodní frontě, kde byly velké tvrze, si Němci, v některých úsecích, kde linie fungovala dle původních záměrů, přes veškerou svou snahu ani neškrtli. Jmenujme například tvrze Schoenenbourg, Fermont, Simserhoff, Hackenberg ...., které svůj úkol splnily příkladně. Na jihu, Italové na Alpské části M.L. při svých pokusech prolomit opevněnou obranu úplně vyhořeli.... Proč se Francie v roce 1940 ale nakonec tak sesypala, je ale asi jiný problém na delší rozbor....
Ačkoliv vzhledem k počtu vydaných publikací, internetových článků a všeobecné informovanosti, se zdá takřka nemožné, aby byla problematika našeho Československého opevnění 1935 - 1938 opředena mýty, je tomu bohužel dodnes tak.
Jako největší "pičovinu" lze uvést názor, že Čs. generalita tehdy dala přednost budování stacionárního opevnění, namísto investic do moderní mobilní armády...Toto je blud, kterému dodnes věří i různí "analytici" "historici" a "vojenští odborníci" napříč médii a internetem. Krásně je pravý stav věcí popsán v publikaci, kterou svého času vydala AVIS (Agentura vojenských informací a služeb). Je to jeden z dílů řady krásných knih "Historie Československé armády". Jedná se o druhý díl prvorepublikové historie. Tyto publikace, odborné, objektivní a bohatě doplněné málo známými fotografiemi svého času vycházely, ale byly bohužel neprodejné. Přístup k nim měli pouze vojáci z povolání. Bohužel, celý záměr zmapovat období od roku 1918 až do současnosti, zůstal nenaplněn...díly jednotlivých období rámované dějinnými událostmi vycházely různě napřeskáčku....až AVIS snad dokonce zrušili ....a zůstalo to nedotaženo. Takže doporučuji příslušné díly sehnat, přečíst a budeme zase chytřejší... :F
330px-CarteLigneMaginot.png
330px-CarteLigneMaginot.png (72.31 KiB) Zobrazeno 7721 x
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Rase »

Tak jak francouzské opevnění, tak i ty naše, měly nepřítele hlavně zpomalit než se podaří mobilizovat armádu. Pak by následoval poměrně mobilní boj s využitím tanků. On ten Blitzkrieg nebyl nic moc nového a to co předvedli v Polsku se jím nedá nazvat (ve francii už jo). Němci dokázali hlavně skvěle sehrát letectvo, pěchotu a tanky, v čemž byl jejich hlavní úspěch. Rychlý průlom mobilních jednotek, obcházení center odporu a likvidace vedení, byla kdysi docela normální funkce kavalerie a za WWI tu taktiku využívaly úderné jednotky. V prvním případě byl problém ve zranitelnosti jezdce a koně, v druhém případě byl problém, že ztráty skvěle vyzbrojeného a motivovaného prvního sledu byly moc vysoké a pak zbyly jen jednotky s horší výzbrojí a morálkou. Není divu, že tento způsob nebyl převzat státy Dohody. Ono vlastně i u těch němců bylo zajímavé že v meziválečném období pěchotu sjednotili z té přehršle Landwehrů a elitních jednotek, na prakticky jednotnou masu
Kocour
VIP
Příspěvky: 788
Registrován: 30.03.2012 22:29

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Kocour »

Speciálně u ČSR byl význam opevnění v tom, aby ustupující armáda získala čas na přemístění do slovenských hor. Bylo třeba klást odpor (přinejmenším formální) dostatečně dlouho, aby se spojencům nedala možnost z boje vycouvat pod záminkou, že už Československo stejně padlo. Škodovka na Slovensku projektovala podzemní továrny, hlavní systém opevnění chránil jedinou vysokokapacitní západo-východní trať - Košicko-bohumínskou dráhu, zkrátka všechno k tomu směřovalo. Jenom bylo nepříjemné říkat tuto pravdu obyvatelům Českých zemí, protože by těžce nesli, že mají být obětováni.

A že spojenci měli zaječí úmysly, je vidět nejenom z jejich postupu v Mnichově, ale i ze způsobu, jakým svoje angažmá na kontinentě ukončili Britové. Francouzi zdaleka nebyli na lopatkách, když jejich premiér Reynaud zatelefonoval Churchillovi a v emocionálním prohlášení tvrdil, že Francie padla. Churchill se sice dostavil, aby ohodnotil situaci na místě, ale nepokusil se o převzetí iniciativy v jiném směru, než že nařídil stažení BEF. Vlastně mu Reynaudova (a Gamelinova) záminka vyhovovala. Takže zůstává otázka, nakolik by byli ochotni bojovat, pokud by se území ovládané Československem smrsklo na část Slovenska. Být Hitlerem, vyhlásil bych tady Protektorát Čechy a Morava a rozpad Československa a myslím, že by to Angličani taky považovali za vhodnou záminku ke stažení.

Z toho plyne, že přesvědčivost našeho výkladu, že je naše území pro potenciální spojence strategické, musí být podpořena nejenom nějakou diplomatickou dohodou, ale hlavně skutečnými zájmy. Vojenskými instalacemi, které jsou pro společnou obranu nezbytné, výrobou klíčových součástek a podobně.

Jinak souhlasím s Rasem, že blitzkrieg nebyl nic nového. On to byl dokonce výplod novinářské fantazie, který začali Němci propagandisticky využívat až následně. Asi jako je dneska výplod novinářské fantazie "hybridní válka". Ve skutečnosti by takovu válku vedl zkušený generál kdykoli, kdy by se mu zdála výhodnější než klasická.
Uživatelský avatar
Haluziak
Příspěvky: 1129
Registrován: 18.09.2018 18:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Kdesi u Český Kanady

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Haluziak »

No jo strategickou instalaci, ale když chtěli amíci v ČR postavit radar tak byli bšichni proti. Polákům už to došlo, když chtejí letecko obrněnou základnu na východe svého území. Co si odpůrci nesečetli, že na té základně žije ohromné množství lidí, o které je potřeba se postarat, minimálně místní zemědělci získají odbyt.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Cep
Příspěvky: 1705
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Cep »

Spojenci prokázali svoji nechuť jít do války už v okamžiku, kdy Hitler napochodoval do Porýní.
Po stažení se z Francie byla v Anglii velmi malá chuť bojovat - pozemní armáda prakticky bez výzbroje, živé vzpomínky na ztráty z WWI,.. Že nakonec bojovali nebylo vůbec samozřejmé (viz kniha Faktor Churchil)
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Rase »

Haluziak:
tak nebyli všichni proti, jen byli odpůrci nejvíc slyšet v médiích
TomSmith
Příspěvky: 1273
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od TomSmith »

Hlavně o tom radaru lhali a to fest (neeee není to proti rusům, neee nemá to velký výkon nebojte ...;))
Na lhaní politiků jsem extra citlivý takže pak nejen moji podporu ztratili.
Uživatelský avatar
Haluziak
Příspěvky: 1129
Registrován: 18.09.2018 18:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Kdesi u Český Kanady

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Haluziak »

Smutná pravda je, že politik, který nelže, nebude směrodatným politikem dlouho.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od viktor »

blitzkrieg to je spise otázka terminu, definice nez neceho jiného. Blitz byl novinkou ale uplatnila se jen ve francii. Dela nahradila stuka a tanky a transportéry pechoty,kone vse to dopředu hnal pervitin a benzin. V polsku na to ještě nemeli dost techniky a rusko bylo moc velke :-) termin se potom rozsiril na všechny nemecka valciste a vzniknul tak terminovy bordel.
Nase opevneni bylo celkem na houby i kdyby doslo k valce o nas. Vojaco jsou desne konzervy. Vždy se pripravuji na minulou valku. Beton stal hodne moc penez které sly vyuzit uplne jinak. Uz v době svého vzniku byl beton zastaraly jako rytir v plechu na koni.
Co se tyce radaru v cr je to to same v modrem, mimo toho ze bych mel jeden z primarnich cilu pro peknou hlavici kousek za chalupou. Ze stejného duvodu nemá nase army vůbec zadnou sanci ubranit nase uzemi v pripade nejakeho většího konfliktu. Ještě za II.sv vyradit město ze hry si vyžádalo prakticky veskere strategicke letectvo spojencu na dobu tak tydne a ještě se to nepovedlo na moc dlouho, po mesici zacalo zas tak nejak fungovat. Dnes je to otázka par minut a jednoho transporteru nalozeneho raketama. tj par lidi obsluhy... a dohromady to nikdo jen tak neda. Navíc agonie bude dlouha a bolestiva a ne zalezitost par dni.
V tohle je představa ze nase armada se bude bránit invazi nejakejch tanku je fakt humorna...
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
Haluziak
Příspěvky: 1129
Registrován: 18.09.2018 18:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Kdesi u Český Kanady

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od Haluziak »

Viktore, musíš to brát tak, že válka nezačne tím, že někdo někam mrdne jádro, protože jak to někdo udělá, tak je vymalováno, svět skončil a oni si to moc dobře uvědomují.

Osobně si myslím, že další velká válka začne elektronicky - zničení/znepřístupnění infrastruktury a vyřazení komunikace.
K tomu vyřazení měst - viz Ukrajina, minomety, dělostřelectvo, tanky pěchota a operace, která měla skončit za měsíc trvá kolik let.

Ona už ani letecká nadvláda není to co bývala, když ti stíhačku za miliardu peněz sestřelí systém za sto tisíc, tak už to není tak dobře možné jako za II.SV. Amíci to možná trochu pochopili, když znovu modernizují "dělostřelectvo" = dovézt mašiny, na 70km před sebou všechno vybombardovat a pak tam poslat pěšáka, aby tam zapíchl vlajku.

K těm pevnostem, postup ruské armády před Žilinou zastavili "dva" zakopané tanky a možná nějaké 88. Holt když jediná cesta dál vede přes úzké koryto řeky to se pak špatně bojuje. (Trenčín "oslobozen" jižní cestou dne 10. dubna, Žilina "oslobozena" severní cestou dne 30. dubna) o něco hůř se vedlo Rudé armádě při dobývání Liptovského Mikuláše. V Podturni, reenakteři dodnes dobývají kopec s názvem Vyhliadka za těžkých ztrát. + Děda kdysi vykládal historku z války: Přes jeho dědinu vedla železnice v jeho ulic je malý železniční most (cca 10m), kteří Němci strhli. V sousední dědině (Skalka nad Váhom cca 1,5km vzdušnou čarou) na vyvýšenině, Němci opět zakopali tank, aby sovětům nedovolili opravit dráhu a další přesun. Držel je v šachu, až do doby, co se velitel tanku šel ven vysrat a zastřelil ho sovětský ostrostřelec. Zbytek tanku se pak vzdal.

Otázka opevnění na Česko-Německých hranicích, je čistě hypotetická, na začátku války nebyli bunkerbuster letecké pumy etc. etc. a jako ochranný objekt byli ŘOPíky hodně odolné, jenže opevnění nebylo dostavěno a co jsem viděl pár řopíku v jižních čechách, tak jsou tak daleko od sebe, že si nedokážou poskytnout účinnou palebnou podporu. Dle mého názoru stačilo bodově vyvinou velký tlak, vyřadit 3-4 obranné stavby v lajně, ostatními se nezabývat, ať umřou hlady a vzniklým průlomem hnát vojsko dál do vnitrozemí.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Potenciál AČR a OS SR bránit vlastní území

Příspěvek od viktor »

jo souhlas, asi jsem to blbe napsal, taky si myslim ze valka pokud se budeme bavit o VETSI valce zacne tim ze ti prestane jit mobil a padne elektrika. myslel jsem to tak ze ti rozestrilej klicove body el.site :-) zbytek dodela obavatelstvo samo, tanku netřeba. s betonem souhlas, staci prorazit diru a je vymalovano. zahrabanej tank na miste ještě muze vyjet ale kus betonu tezko... :-)
to co je na UA není valecny konflikt v tom pravem smyslu slova. Ani jedna strana do toho nechce jit silou a také to nechce jen tak vzdat a tak to tam tak nejak stále buble, to není o tom ze by to neslo vzit silou ale ani jedne strane se nechce nest dusledky svého cinu protože by byl desivy ..
dnes jsou armády většinou tezce specializovane a desne drahe, ta nase spise takove vetsi oilicejni sily nez něco jiného. Idelanim cilem je civílni obyvatelstvo... stejne jako v tech minulych.. ale dnes je daleko vice zranitelnejsi. to jsem chtěl rici. tanku netřeba :-)
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Odpovědět