Kvalitní nůž
Re: Kvalitní nůž
A nekouří a neleptá, když se s ní pracuje.
Všeliké to kvaltování, toliko pro hovado vhodné jest.
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Kvalitní nůž
Chci si koupit Moru Companion. Bude sloužit více méně jako outdoorovej kuchyňskej nůž. Žádnej batoning, žádný kopání zákopů a tak. Mám vzít nerez, nebo uhlík?
Re: Kvalitní nůž
Dobrá otázka, sám jsem si jí kladl a dopadlo to tak, že mám obě.
EDIT: ale jako čistý kuchyňák bych bral nerez, můžeš si s tím nakrájet cibuli a citrón a nebude mu to moc vadit.
EDIT: ale jako čistý kuchyňák bych bral nerez, můžeš si s tím nakrájet cibuli a citrón a nebude mu to moc vadit.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Re: Kvalitní nůž
Záleží jak moc jsi ochoten se o nůž starat. Uhlíková řeže o něco líp, ale vyžaduje větší péči.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Re: Kvalitní nůž
Ja som išiel do nerezu. Jedovaté sú rovnako. Uhlíkovka vydrží dlhšie ostrá, nerez zas nemusíš utierať.
Ale ja osobne - radšej si ju nabrúsim ako dobre poutieram.
A potom, mne na uhlíkovke pri krájaní jabĺčok vadí tá pachuť železa na jabĺčkach.
Ale ja osobne - radšej si ju nabrúsim ako dobre poutieram.
A potom, mne na uhlíkovke pri krájaní jabĺčok vadí tá pachuť železa na jabĺčkach.
Cogito, ergo armatum sum.
Re: Kvalitní nůž
Na potraviny určitě nerez. Z uhlíkovky při krájení např, jablka, citronových plodů, cibule atd přejímají suroviny takovou divnou kovovou pachuť.
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Kvalitní nůž
Já si to tak myslel, ale chtěl si to ověřit více názory. Díky za ně. Navíc uhlíkovka není v antracitu, kterou bych chtěl.
Re: Kvalitní nůž
Máma umyla bratrovu uhlíkovou moru v myčce. Vytáhla ju rezavou jak lišku. Trochu to šlo opucovat, ale rez jde pořád vidět. Co už, levný pracovní nůž. Každopádně to zamrzí.
Buď opatrný v tom, co trénuješ, můžeš se stát opravdu dobrým, ve špatné věci!
Tony Blauer
Tony Blauer
Re: Kvalitní nůž
Bill, krásny antracitovo - sivý povrch na nerezovke dostaneš chloridom.
Chystám sa na to na mojom opíku 10 v nereze
Chystám sa na to na mojom opíku 10 v nereze
Cogito, ergo armatum sum.
Re: Kvalitní nůž
Máš na mysli chlorid železitý? Nějaké praktické zkušenosti? Případně fotky výsledku...
Rád bych to zkusil, ale nerad nějak pokazil
Rád bych to zkusil, ale nerad nějak pokazil
Re: Kvalitní nůž
ano. Chlorid železitý. A... praktické skúsenosti nemám.
Ale na susednom fóre ktoré sa zaoberá primárne nožmi (knajfík) tak tam tie info sú
Napriek tomu, sa nebojím do toho pustiť. Vyhodiť čepeľ, odmastniť, zalakovať miesto čapu, a frknúť do chloridu... cca 20min. píšu. Tak vyskúšam 10-15-20min a uvidím čo z toho vznikne... Podľa tých fotiek tam, tak výsledky sú pekné
Ale na susednom fóre ktoré sa zaoberá primárne nožmi (knajfík) tak tam tie info sú
Napriek tomu, sa nebojím do toho pustiť. Vyhodiť čepeľ, odmastniť, zalakovať miesto čapu, a frknúť do chloridu... cca 20min. píšu. Tak vyskúšam 10-15-20min a uvidím čo z toho vznikne... Podľa tých fotiek tam, tak výsledky sú pekné
Cogito, ergo armatum sum.
Re: Kvalitní nůž
ten scandi výbrus je na kuchynské použitie najhorší zo všetkých. kde iný krájajú, on štiepe a rozlamuje.Bill Masen píše:Chci si koupit Moru Companion. Bude sloužit více méně jako outdoorovej kuchyňskej nůž. Žádnej batoning, žádný kopání zákopů a tak. Mám vzít nerez, nebo uhlík?
ja mám jak outdorový kuchyňák Cold Steel Kudu. plochý výbrus reže lepšie, má dlhšiu čepel, zavírák nepotrebuje puzdro, je lahší, ocel 4116 je korozivzdornejšia jak 12c27 u Mory, cena podobná...
nemóže íst karta furt...
Re: Kvalitní nůž
S nevhodností Mory pro kuchyňské užití na vandru bych souhlasil , raději něco s klasickým výbrusem, co se dá průběžně udržovat na nějakém kapesním protahovátku typu Lansky Quick Fix Pocket Knife Sharpener.
Re: Kvalitní nůž
Des, s tým kudu máš pravdu. Mám jeden aj druhý a aj s tým kudu som spokojný. Výbrus kudu je určite vhodnejší na kuchynské účely. Ale, to neznamená že ten Companion je kopyto. čo sa týka jedovatosti tak je fakt super. A že mrkvu začne lámať... Mäso reže excelentne
Cogito, ergo armatum sum.
Re: Kvalitní nůž
Pro kuchyňské užití na vandru je pro mně jednoznačně nejvhodnější volba Victorinox v 111 mm s otvírákem na konzervy .
Další želízka dle volby .
Mám a jako EDC několik desetiletí nosím nějakou verzi Soldier Knife , kde (bohužel) není vývrtka, ale křížový šroubovák, děrovač na řemeny, otvíráky na konzervy a láhve, pilka a hlavně nůž (starší verze bez one hand).
I když jsem občas na vandr brával sisinu, dýku od mikovu, UTON, moru ....
Tu paštiku jsem otevřel a na chleba namazal, buřty nařezal, klobásu pokrájel .... právě tím švícarákem.
Délka dostatečná že se dá ukrojit i krajíc chleba.
A to místopřísežně prohlašuji, že mě neplatí MacGyver.
Další želízka dle volby .
Mám a jako EDC několik desetiletí nosím nějakou verzi Soldier Knife , kde (bohužel) není vývrtka, ale křížový šroubovák, děrovač na řemeny, otvíráky na konzervy a láhve, pilka a hlavně nůž (starší verze bez one hand).
I když jsem občas na vandr brával sisinu, dýku od mikovu, UTON, moru ....
Tu paštiku jsem otevřel a na chleba namazal, buřty nařezal, klobásu pokrájel .... právě tím švícarákem.
Délka dostatečná že se dá ukrojit i krajíc chleba.
A to místopřísežně prohlašuji, že mě neplatí MacGyver.
Re: Kvalitní nůž
V návaznosti na Hohepu:
Přesně na tohle jsme s bráchou fotříkovi x let zpátky kupovali nějakého masivního, velkého Wengera nepamatuju si zda to byl Ranger 61 nebo ne ale cílem bylo aby měl jen nůž, otvírák na konzervy a vývrtku.
Přesně na tohle jsme s bráchou fotříkovi x let zpátky kupovali nějakého masivního, velkého Wengera nepamatuju si zda to byl Ranger 61 nebo ne ale cílem bylo aby měl jen nůž, otvírák na konzervy a vývrtku.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Re: Kvalitní nůž
tak dnes dorazil, jugoška M84 bodák AKM, neodolal jsem nabídce ze ZS . Dnes mne čeká večer prolnutý vůní Cosmoline (nebo v čem to mají naložené) a Ballistol Robla Solo abych tu sračku z toho dostal
je to můj první "velký" nůž, zatím mám zkušenost jen se zavírákama "multitool" a socialistickou "rybičkou" . Jak ho vyčistím, zkusím jak sedí na mém AKM rumunovi. Vypada ale parádně, mám z něj radost.
je to můj první "velký" nůž, zatím mám zkušenost jen se zavírákama "multitool" a socialistickou "rybičkou" . Jak ho vyčistím, zkusím jak sedí na mém AKM rumunovi. Vypada ale parádně, mám z něj radost.
Re: Kvalitní nůž
Já mám pro změnu ze ZS rumunský bodák a celkem fajn kudla. Cenově to kdysi vyšlo, jestli si pamatuju dobře na cca 300-350?, tak jsem si na zkoušku jeden koupil. Jen jsem ho kdysi někam založil a ještě nevyplaval. Že něco takového tehdy nezavedli i u nás, místo toho tupého odlitku k ničemu.
-
- Příspěvky: 12
- Registrován: 29.05.2019 8:44
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Severní Čechy - Liberecký kraj
Re: Kvalitní nůž
Přemýšlím o nějakém noži do lesa. U Fabíka jsem narazil na nůž MR-9, ale to je asi čistě bojový nůž. Pak mám v pácu nůž Condor Toki. Co myslíte, byl by lepší?
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8789
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalitní nůž
Odpovím ti přímo tady. MR-9 není nůž do lesa. Na to potřebuješ opravdový fulltang s bočními příložkami. To je největší jistota.