Černobyl (2019)

...aneb pro chvíle oddychu a relaxace. Pouze filmy a seriály k tématu.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od Rase »

však to v závěrečných titulcích zmiňují i sami tvůrci...
to zas někdo objevil ameriku :idea:
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od golem »

Seriál jsem neviděl, takže se zeptám: je tím míněno že scénář vědomě zkresloval realitu, ale v závěrečných titulcích, které většina diváků sleduje ještě pozorněji než hraný děj, to přiznali, takže je to OK?
MrPorter
Příspěvky: 508
Registrován: 18.10.2012 13:50
Pohlaví: muž

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od MrPorter »

Uvědomujete si, že to není dokument? Prostě normální filmařská licence, aby se na to dalo dívat a v omezeném čase to atraktivní formou vysvětlit co největší skupině diváků. Na konci jednoho dílu jdou do temného podzemí plného vody, je to natočené v hororovém stylu, aby to bylo napínavý. Zhasnou jim baterky, cliffhanger, titulky. Na začátku třetího dílu zase vylezou, dostanou vodku a poděkování. Za mě dobrý.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od viktor »

problém je "generacni" proste starsi generace co zazila "socik" získala něco jako "ockovani" ci proste zvyseny cit na manipulaci. serial cernobyl obsasuje radu lehce "pribarvenych" udalosti a scen. Vysledny obraz je slaby a v pozadi, ale odvede svoji praci v ziskanem obrazu zde tareba na rusko jako zemi direkticni zemi neprilis odborných alkoholiku kde vse se da získat za par rublu a vodku popřípadě s par vojaky atd.. nasledny ziskany obraz se promitne do například do volby jakou technologii použijeme v naší energetice :-)
takove male "podprahove" manipulace se dopousteji všichni :-) nemci, amici, rusove, japonci ....proste všichni..
mam tady třeba knizku jak desne trpeli nemci za pražského povstani.... chteli pro nas jen dobro a my zli cesi je desnym zpusobem vrazdili v praze cca 100 000 atd..
nemyslim si admine ze tohle je OT protože by se proste o tom mělo vedet..:-)
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od Rase »

Pokud si dobře vzpomínám, tak v seriálu není řečeno, že by ti tři muži co povolili kohouty, opravdu zemřeli. Jdou sice na sebevražednou misi a jsou to dobrovolníci (to sedí) ale po návratu to končí - neukazují je pak umírat v nemocnici, jako hasiče a obsluhu reaktoru. V titulkách na závěru popisují osud hlavních postav - kdo umřel, kdo přežil a podobně. Jde o běžnou praxi (mě třeba zajímá jak kdo dopadl).
MrPorter to napsal trefně.

fakt se doporučuju na ten seriál podívat - je to jen pět dílů, což myslím každý zvládne a můžete si udělat jasnější obraz o celém díle. Vycházet jen z nějakých článků je to nejhorší co můžete udělat, jelikož řeší jen vyseklé detaily bez souvislosti.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od viktor »

nerikam ze se na to nemá nikdo koukat ani ze to je cele blbe. Me se to fakt lilbilo a je to to dobře udelany. Cela rada věci je tam udelana naprosto perfektne. Jen rikam ze to není dokument, coz sami tvurci také resi a také ze obsahuje jistou davku upravenych informaci ale mohlo to byt daleko horsi.
ok ? viktor

jaderna energetika je to nej co mame. není lepšího zdroje elektricke energie nez je proste jadro. Jakakoliv nova technologie prinasi objeti a JE není zadnou výjimkou. Jestli si myslite ze stavba vodnich nadrzi a těžba uhli byla je bez nehod tak ani omylem. jen je proste JE narocnejsi na vzdelanost personalu vseobecne a na technickou vyspelost obecne. tak nejak prosakuje ze to u u nas z vyssich kruhu ze pravym důvodem toho proc třeba nemci odesli od JE je nedostatek vzdělaného personalu a to ne konkretne ted v součastnosti ale v blízkých letech.
To co vidim jako problém je to že nechavame draze zaplacene informece jak s JE zachazet a prosze je poustime k vode... uplne zbytecne a pomalu zas prechazime na louce.....
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
voron
Příspěvky: 81
Registrován: 15.11.2016 16:49

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od voron »

To RASE:
Ale mne sa na 99% zda, ze v 5 tej epizode v tom "outre" bolo spomenute, ze aj ked sa verilo, ze vsetci traja potapaci zomreli, v skutocnosti dvaja ziju do dnes?
Musim to pozriet, je pravda, ze som okolo toho videl aj ine dokumenty a mozno si to pletiem.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od bivoj »

Tvl, to ste všichni ti kverulanti vážně jebnutí? Nebo mozkově dysfukční?

Tento seriál NENÍ dokumentární film!!!

Je to populariizační filmové dílo na motivy černobylské katastrofy. Dokážete toto akceptovat a přestat nesmyslně srovnávat "a takhle to bylo ve skutečnosti jinak..." atp? Kurva už...

SAMOZŘEJMĚ, ŽE TO VE SKUTEČNOSTI BYLO V HODNĚ VĚCECH +- JINAK, ale některým jejich nedostačující hemisféry nedostačují evidentně ani k tomu, že v tomto případě hledí na (dobře proveden) seriál na motivy Černobylské katastrofy. A nikoliv na DOKUMENTÁRNÍ FILM.

Howgh.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od viktor »

nejsme Bivoji, pravdu vysilaji v televizi... to tak proste je, jako obcasny potapec vim ze se proste potapim s kyslikovou bombou a musim davat pozor aby mi nedosel kyslik. vim to protože to tak davaj v televizi, ze to je ve skutecnosti jinak je uplne jedno :-)
seriál cernobyl nese svoji jistou podprahovou informaci stejne jako třeba seriál major zeman :-) jen je proste z druhé strany. Na zemana se koukam stejne rad jako na cernobyl a nevim co ještě ale vim ze to tak proste je..
za dob sociku to bylo jasny, MY a ONI, ted se zmenilo jen to ze MY jako CR se pridala k ONI ale jinak se moc nezmenilo, protože tam se prece nic nezmenilo.....nebo jo ? ted nevim ale davaj to v televizi každý den ...:-)
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
__sXe__
Příspěvky: 57
Registrován: 01.08.2016 11:15
Pohlaví: muž

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od __sXe__ »

Tak ono nejde o to, či to v seriály je pravda či nie je. Samozrejme že niektoré veci sú tam inak spracované, viac dramatické a podobne. Čo sa týka Černobylu, je to moja obľúbená téma už pár rokov - nevenujem sa jej síce aktívne, ale mám toho prečítaného a videného veľa.

Celé je to však o tom, že seriál Černobyl začalo pozerať veľmi veľa nevzdelaných / nevedomých ľudí, ktorí o Černobyle vedeli maximálne zo základnej školy a ďalšiu zmienku o ňom získali až pri sledovaní černobylu - lebo sledovať súčasné seriály je v móde. A to je ten problém, že väčšina týchto ľudí vidí seriál ako DOKUMENT - myslí si, že to čo je v tom seriály, sa stalo aj v skutočnosti. Čiže keby v tom seriály povedali, že na následky výbuchu zomrelo 1500 ľudí v elektrárni, tak by tomu sledovatelia seriálu uverili. Veď väčšina ľudí si myslí, že reaktor je tá vec z ktorej vychádza para a že buchlo práve to.

A o tom to celé je - seriál je fakt super, pekne spracované, dramatické, smutné. Len sa dostalo to veľmi širokého publika, ktorý o tom vedia prd. Veď v súčasnosti chodia do Černobyľu ľudia, ktorí ani nemajú tušenie, že aj v dnešnej dobe je dotýkanie sa rôznych vecí v zakázanej zóne nebezpečné. Však oni by ani nemali problém olizovať palivové tyče, keby im ich niekto z diaľky ukáže. Tým som chcel povedať, že teraz ktorýkoľvek dement si myslí, že vie o Černobyle všetko, pretože videl tento seriál...

PS - teším sa aj na ten Ruský - je mi jedno kto seriál vydá - čokoľvek o černobyle je zaujímavé a rád si to pozriem / zahrám / prečítam.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od Rase »

Vzpomínky sovětského vojáka černé pleti, který pomáhal likvidovat následky katastrofy v Černobylu roku 1986.

Igor Anatolijevič Chirjak o rok dříve nastoupil vojenskou službu a při záchranných pracích pomáhal pokládat pontonový most, aby mohli být obyvatelé Pripjati evakuováni. Jeho jednotka, vybavená jen plynovými maskami, operovala ve vzdálenosti čtyř kilometrů od elektrárny. V rozhovoru pro BBC vzpomíná:

Vypadalo to, že začala opravdová válka. Přijel generál a přečetl rozkaz: nepřítel použil jaderné zbraně, použijte prostředky ochrany před chemickým napadením! Později začaly kolovat pověsti o havárii na jaderné elektrárně. Velitel roty to zaslechl a zakázal podobné řeči. Na sovětských jaderných elektrárnách se přece nikdy nestane havárie! Jsou to provokace! Za svítání ale přišla k vojákům stařenka, která o havárii hovořila na plná ústa. Všichni jsme chápali, že je to nebezpečné, ale asi všem nedošlo, jak moc. Další den dostal každý voják dozimetr. Zpočátku jsem každý rok ležel měsíc v nemocnici, teď je to lepší.

Igor Chirjak dnes žije v ruském městě Čerepovec ve Vologdské oblasti a stále vlastní medaili i děkovný dopis od státu. Stává se mu prý, že narazí "na lidi, kteří si myslí, že zabírám jejich území a beru jim jejich práci, že sem vůbec nepatřím a mám se vrátit do své země, vypadnout odtud". "Vždy to považuji za směšné. Kam mám odejít, když jsem se tady narodil a tady žiju?" řekl. Podle Chirjaka se v Rusku usadil už jeho pradědeček, o kterém ale neví, odkud pocházel a jak se do Ruska dostal. Zajímavé je, že se pravidelně účastní historické rekonstrukci bitvy u Borodina, kde zpodobňuje roli Mameluka Rustama, osobního strážce císaře Napoleona.

https://echo24.cz/a/SgCC3/ze-cernobyl-n ... y-rasismus
Screenshot (31).png
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od jameson363 »

Za me luxusni pocin, chystam se to cely zhlidnout podruhe :D
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od Rase »

už vyšel trailer na ten ruský Černobyl... jo, fakt tam naspali toho agenta CIA :)
https://www.idnes.cz/kultura/film-telev ... lmvideo_ts
voron
Příspěvky: 81
Registrován: 15.11.2016 16:49

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od voron »

A to v ziadnom pripade nemoze byt pravda? Ved co by asi tak zapad mal proti cernobylu... radaru duga v tesnej blizkosti... Nieee, urcite ziadna sabotaz neprichadza do uvahy. A za dvojicky mozu teroristi... :lol:
Myslim, ze pravdu sa asi nikdy nedozvieme. Mozno to bolo tak ako v serialy HBO, mozno inak... Ale neposmieval by som sa inemu uhlu pohladu na vec...
acmik
Příspěvky: 42
Registrován: 04.02.2017 21:03
Pohlaví: muž

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od acmik »

voron píše:A to v ziadnom pripade nemoze byt pravda? Ved co by asi tak zapad mal proti cernobylu... radaru duga v tesnej blizkosti... Nieee, urcite ziadna sabotaz neprichadza do uvahy. A za dvojicky mozu teroristi... :lol:
Myslim, ze pravdu sa asi nikdy nedozvieme. Mozno to bolo tak ako v serialy HBO, mozno inak... Ale neposmieval by som sa inemu uhlu pohladu na vec...
Hele, události v Černobylu jsou dnes zdokumentované jako málo co jiného a odborná komunita se na jejich hodnocení v hlavních rysech zcela shoduje. To není ani v kategorii spekulace.
Takže břemeno důkazu tohoto tvrzení je na tobě, jinak jde o argumentační faul a to se ve slušné společnosti nedělá.
Čekám na ty argumenty a otvírám si na to čtení :beer.
voron
Příspěvky: 81
Registrován: 15.11.2016 16:49

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od voron »

:)
Tak dobre teda:
Po prvé- udalosti v černobyle sú veľmi dobre zdokumentované, teda, udalosti PO VÝBUCHU. A je to v zásade preto, že sa to nedalo utajiť- čiže sa vie aké dávky unikli a čo bolo poškodené- v tom s tebou úplne súhlasím.

Udalosti pred výbuchom sú viac menej len "verzie", pretože to už utajené bolo. Oficiálne stanovisko bolo vo forme súdu-v seriály od HBO je v zásade tiež ďalšia verzia, dyatlov vydal svoju verziu knižne (ktorá sa tiež líši od tej verzie v seriály) a tak ďalej. Ako som napísal v predošlom príspevku, presné udalosti sa už asi nedozvieme- hovoríme o veci, ktorá bola utajená pred vyše 30 rokmi a dodnes nebola asi oficiálne odtajnená.

A že prídu s verziou že to bola sabotáž? Viem to nejako vyvrátiť? Na jednej strane- táto katastrofa zlikvidovala radar Duga, ktorý mal svoj strategický význam v studenej vojne, zamestnala armádu Sovietskeho zväzu, dislokovala techniku, bojové jednotky...atp atp. Zas tak nelogicky to neznie, nie?

Čiže môj názor- pozrel som si HBO spracovanie, páčilo sa mi, ak sa bude dať, pozriem si aj to ruské spracovanie- o tom poviem svoj názor keď to uvidím (ale už podľa traileru ma to moc nezaujalo) ale nejdem sa vysmievať z toho, že je to verzia z iného uhlu pohľadu. To je práve na demokracii to pekné. Môžem si pozrieť oba názory a sám sa môžem rozhodovať, čomu budem veriť. Kým nám to nezakážu, však? Každopádne ani jeden serial neni dokument a ani sa na to nehrá. Skutočné informácie treba hľadať inde.
Ale aby som túto moju reakciu uzavrel ešte- nie som prívrženec verzie, že to bola sabotáž. Len ma možno trochu podpichla tá forma, že "fakt tam nacpali toho agenta..."
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od bivoj »

voron píše:...Udalosti pred výbuchom sú viac menej len "verzie", pretože to už utajené bolo...
A to si myslíš, že ty stovky špičkových jaderných vědců z celého světa jsou idioti? Že nedokázali po všech těch letech poměrně spolehlivě, na základě znalostí konstrukce reaktoru, určit, co výbuchu předcházelo a co bylo jeho příčinou?

Já sice nejsem jaderný fyzik, ale mám odborné zkušenosti z jiného, dost specializovaného, spektra. A když přijde nějaký "všudybyl" a začne mi tvrdit, že toto a toto musí být tak a tak, a já přitom na základě svých mnohaletých zkušeností a hlavně znalostí vím, že prostě jen mele strašný hovna, tak mi prostě nejde do hlavy, proč lidi vymýšlí nějaký šílený konspirační teorie, když zrovna Černobyl je jednou z nejlépe zdokumentovaných, popsaných a vysvětlených jaderných havárií a jak už tady řekl předřečník acmik, události v Černobylu jsou dnes zdokumentované jako málo co jiného a odborná komunita se na jejich hodnocení v hlavních rysech zcela shoduje.

Pokud si ale opravdu myslíš, že jsi chytřejší jak nejvýznamější jaderní fyzici naší doby, tak potom můžeš tvrdit, že Udalosti pred výbuchom sú viac menej len "verzie"
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 538
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od Rase »

spíš bych věřil tomu, že agentem CIA byl inženýr, který blbě navrh ruské jaderné reaktory :lol:
voron
Příspěvky: 81
Registrován: 15.11.2016 16:49

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od voron »

A skutočne ste čítali, čo píšem -predtým, než tu začnete útočiť? Viem, že udalosť výbuchu je dostatočne zdokumentovaná. Ale v tom, čo sa dialo predtým sa jednotlivé verzie nezhodujú. či to je jedno?
Ok, potom som nič nepovedal. Pardon, že som povedal, že nejdem odsudzovať iný názor predtým, ako ho vypočujem.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Černobyl (2019)

Příspěvek od bivoj »

Budeš se možná divit, ale i o tom "co se stalo předtím" se naprostá většina jaderných fyziků bez vyjímky shoduje - tedy o tom, co bylo skutečnou fyzikální příčinou výbuchu reaktoru.

Nějaký plky o různých '"verzích" co a jak se dělo před výbuchem - ty verze variují spíše v otázkách politických nebo sociálních. Ale řada skutečných kroků, které vedly k havárii, je velmi dobře známa a různé "verze" spíše jen běhají kolem toho, kdo za co jak moc mohl, kdo jak dal/nedal rozkaz, atp. (každý se chtěl vyvinit). Ale to co se stalo a proč se to stalo je naprosto pečlivě zdokumentováno. A nehraje roli, jestli čudlík A zmáčkl operátor B či C.

Takže sorry jako, ale příčiny výbuchu i to, jak a proč k němu došlo, jsou popsány celkem dost pečlivě a teoriím o různých "verzích" věří spíše lidé, kteří se o danou problematiku příliš nezajímají.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Odpovědět