Roky a roky (2019)

...aneb pro chvíle oddychu a relaxace. Pouze filmy a seriály k tématu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 541
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Roky a roky (2019)

Příspěvek od Rase »

Years and Years

Aktuálně je venku velice zajímavý dystopický seriál, stylem hodně podobný Černému zrcadlu. Odehrává se to v blízké budoucnosti, tentokrát ale díly na sebe navazují. První polovina prvního dílu vypadá jak multikulti agitka, ale pak to dostává grády. Seriál je to distopický ve stylu "jestli si myslíte, že nemůže být hůře, tak vězte, že bude". Hodně mě baví, že s mnoha novinkami se tak člověk setkává jen tak mezi řečí, případně z puštěné televize, což je podobné jako u Potomků lidí. Ještě oficiální text :

Šestidílné drama "Roky a roky" sleduje zaneprázdněnou manchesterskou rodinu Lyonových. Daniel si bere Ralpha. Stephen a Celeste se bojí o své děti. Rosie uhání nový objev. Edith už nebyla celé roky doma. A všem jim vévodí panovačná babička Muriel. Když se všichni jedné zásadní noci v roce 2019 neodvratně spojí, příběh se přehoupne do budoucnosti a sleduje životy a lásky Lyonových v průběhu následujících patnácti let. A že je na co se dívat! Tato úzce semknutá rodina prožívá všechny naše obavy i naděje. Společnost je vášnivější, rychlejší a šílenější. Bouřlivé zvraty v politice, technologiích a vzdálených válkách mají přímý vliv na Lyonovi a realitu jejich všedních dní. Ti se na pozadí toho všeho musí zorientovat ve svých nadějích a obavách v domnění, že obyčejná rodina nedokáže změnit celý svět. Nebo snad ano?

https://www.csfd.cz/film/724055-roky-a-roky/prehled/

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=lSOo4_7Pccg
MrPorter
Příspěvky: 508
Registrován: 18.10.2012 13:50
Pohlaví: muž

Re: Roky a roky (2019)

Příspěvek od MrPorter »

Mně se to hodně líbilo, bylo to opravdu hodně nepříjemné sledovat. Ten zmiňovaný Black Mirror byl aspoň často takový hodně sci-fi, události zobrazované v tomhle seriálu jsou bohužel o dost pravděpodobnější.
Upozornění pro slabší povahy: je tam homo pár, lesby, žena na vozíku a trans dítě, tak opatrně ;-)
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Roky a roky (2019)

Příspěvek od golem »

Statečně jsem se prokoukal do počátku druhého dílu.
Není tam snad žádný pár, který by byl pohlavně smíšený nebo rasově nesmíšený, příznivci Evropských hodnot se pokochají scénami souložících gayů. Celé to působí takovým zvláštně přitroublým dojmem, těžko to popsat, to se musí vidět, což ale na druhou stranu nedoporučuji :). Oproti běžným leftardským agitkám ještě hlubší level. Celé mi to připadalo takové určené pro specifické publikum, které se tady myslím moc nevyskytuje. Naštěstí.
MrPorter má naprostou pravdu v tom, že: "bylo to opravdu hodně nepříjemné sledovat", akorát nechápu, proč za problém považovat ženu na vozíku.
MrPorter
Příspěvky: 508
Registrován: 18.10.2012 13:50
Pohlaví: muž

Re: Roky a roky (2019)

Příspěvek od MrPorter »

Problém to není, prostě jen očividně potřebovali zatrhnout co nejvíc políček - homo pár, check. Vozíčkářka, check. Atd. atd. Ale celkově mi přijde, že tuhle agendu seriál nijak zvlášť netlačí, prostě to tam je, já jsem se na to díval a líbilo se mi to kvůli těm událostem, které se dějí okolo nich a které jsou naopak zdejšímu publiku velmi blízké.
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Roky a roky (2019)

Příspěvek od golem »

Mně jenom překvapilo, proč ty jsi vypíchl zrovna vozíčkářku. A události... protrpěl jsem to do počátku druhého dílu a zaznamenal jsem hlavně podivné nevěrohodné blekotání. I když, událost tam vlastně byla, v těsné budoucnosti na Ukrajině zasahovala Sovětská armáda... :lol:
Nevím, třeba pokud někomu žaludek dovolí vydržet to déle, přijdou nějaké zajímavé události. Ale v té záplavě toho ostatního, pro mě je to nepřijatelný nepoměr. Nicméně pokud ti to vyhovuje, budiž ti přáno. ;) :hand
Uživatelský avatar
Rase
VIP
Příspěvky: 541
Registrován: 27.04.2012 0:19
Pohlaví: muž
Bydliště: Prostějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Roky a roky (2019)

Příspěvek od Rase »

Začátek je spíš jen seznamovací a nejlepší je právě postupné gradování událostí (ani né tak u samotné rodiny, jako spíš toho co se děje ve světě). Někdo v tom seriálu vidí propagaci všeho možného, já v tom vidím spíš rýpnutí do současné společnosti a nastavení zrcadla. Záleží asi na úhlu pohledu.
Odpovědět