Agresivita dětí

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

Rafaeli díky, fakt jsem zvědavej, jak se ta kauza vyvine i jak dopadne ta naše lokální. Ten článek by mohl obsahovat informace jak postupovat pro matku toho napadeného u nás. :hi
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Rafael »

A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od honzasl »

Jen takový malý postřeh k agresivitě těch nejmenších.

Máme známé, mají stejně starou holku jako naše, 3,5 roku. Oni jsou oba svým životním postojem trochu někde jinde, ale holky si spolu hrají a těší se na sebe a tak se ženské občas navštěvují.
Jejich je taková divočejší, občas "zlobí" - tahá tu naší za vlasy, háže po ní kameny atd. pak se poperou atd. Když zlobí, dostane od rodičů nařezáno - houby je to platné.

Doma se ženou to dost probíráme, pro nás jsou fyzické tresty tabu (manželka je doma zažila, já akorát dvě facky v pubertě). Rozuzlení jsme našli, když jsme pozorovali tatínka: ten borec je schopný zkopat ze schodů vlasního čokla, když mu překáží v cestě a je schopný, když holka zlobí, ji mácnout facana zákeřně zezadu bez varování. Prostě jeho agresivita se přenáší na dítě jako vzor chování. To je celé. Co holka vidí doma, to bere jako normální.

Jsem toho názoru, že "špatné chování" je prostě do dítěte naprogramováno už v tom nejmenším věku. Vnímá všechno.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Hohepa »

Jo pod to se podepisuji
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

To, jestli je člověk vědec, umělec, sportovec, nebo sráč, určuje genetika a prostředí. Genetika to předurčí a prostředí to buďto potlačí, nebo rozvine. Někdo může dřít jak kůň a střední školu proleze se čtyřkama. Jinde by byl kluk ve dvaceti v NHL, ale nikdy neměl brusle. S agresivitou je to stejné. Tady ten kluk dostal naloženo do vínku i od prostředí a to už se těžko napraví. I agresivita se dá využít správným směrem, jen je to víc práce v tom prostředí.
Znám kluky, co na základce byly velký prevíti a dostávali doma po hubě, ale celkově to prostředí bylo dobré, protože věděli, že si to zasloužili. Dneska jsou z nich tátové, co by pro svojí rodinu udělali všechno. Dobré prostředí není jen o tom jestli tělesné tresty ano, či ne. Což ale není to co psal honzasl, takže v zásadě také souhlasím.
Stenny
VIP
Příspěvky: 728
Registrován: 12.05.2012 13:22

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Stenny »

honzasl: Stoprocentně souhlasím. Nemám vyhraněný názor pro/proti tělesným trestům, ale je obrovský problém, když se dítě učí násilí jako vzor - ať už tím, že ho doma mlátí, nebo když vidí, že se takhle spory řeší kolem něj.
Trest je jedna polovina skládačky, ale druhá je naučit, co a jak dělat odlišně. U problematických dětí většinou nevidím, že by byly celkem v pohodě adaptované na prostředí a pak měly najednou obrovský exces - mívají špatné vzorce sociálního chování obecně. Když dítě neumí v určité situaci udělat nic než X, tak ho trest za každé prokázané X z větší části neodradí - jen začne X lépe maskovat a víc se vyhýbat přistižení. Když ho nikdo nic jiného nenaučil, tak si novou cestičku většinou nevyšlape, protože neví jak.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od honzasl »

Upřímně, borec kterej v klidu dokáže se klukovi podívat do očí a říct: teď tě trestám za to a to - takový bude mít můj obdiv a je pravděpodobné, že ten trest bude mít účinek. Ale pokud někdo tluče ve vzteku, nebude to fungovat, nebude to mít tu správnou chemii. Ani to štěně přece netrestám ve vzteku, ale promyšleně. Navíc, svý dítě nechci mít poslušný jako psa.

Každej dobře vychovanej pes, kterýho jsem viděl byl uvnitř nějak "zlomenej", prostě jeho duše už nebyla jeho majetek, ale majetek pána (a tak to IMHO má být). Dítě mě ale jednoho dne předroste a mělo by mi být rovno.

Dítě dáváme do montessori školky. První, čeho si tam člověk všimne - je tam ticho a klid. Co mě vždycky drásalo v klasické vesnické školce, byl ten kravál, řev, rvačky o hračky, kterých bylo málo. Pro dítě, které bude mít nějaké agresivní vlohy je úplná indukce té agrese, neustále je tam možnost rozvinout svoje vlohy a přeprat ostatní. V naší školce mají děcka vždycky na výběr, buď makat společně v týmu, nebo se rozejít, ale prostě se tam nesoutěží o moc a o vlastnictví. Hraček je tolik, kolik je dětí - stejně jako v práci je tolik židlí a lopat pro všechny.

Někdo by řekl, že se tam potlačí soutěživost a schopnost rvát se o postavení ve společnosti. Jo, asi trochu jo. Ale mám obavu, že evoluční výhoda je spíš schopnost kooperace, než individuální úspěch. I ten Jarda Jágr je individuálně úspěšný, protože agresivitu vrazil do činek v posilovně a dokázal spolupracovat se svým (máma) týmem :)
Jirinka
Příspěvky: 53
Registrován: 12.06.2018 12:43
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Jirinka »

a uplne nejlepcejsi je, když "vychovávači" "netrestaji", nýbrž pluji situacemi tak, aby dite neslo následky svých cinu
následek není trest
není to lehke, chce to celého člověka :mrgreen: a tak trochu zmenu paradigmatu
Uživatelský avatar
Ray
Příspěvky: 714
Registrován: 04.02.2018 7:46

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Ray »

"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
TomSmith
Příspěvky: 1273
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od TomSmith »

Přísloví 13:24: Kdo šetří svou hůl, nenávidí svého syna, kdežto kdo jej miluje, trestá ho včas.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od dracekvo »

Jako první země na světě zakázalo tělesné tresty již v roce 1979 Švédsko.
Tam by se dalo poznat jaký to mělo vliv na tuto generaci. Jenže do statistik tam vstoupili migranti, takže žádné relevantní data.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od PeFi »

honzasl píše: Jsem toho názoru, že "špatné chování" je prostě do dítěte naprogramováno už v tom nejmenším věku. Vnímá všechno.
Přesně tak:
1) Kopíruje vzory od dospělých
2) Zkouší kam jsou nastaveny limity

U bodu 2 je nutné, aby případný trest přišel rychle, přičemž trest nemusí být ani tak přísný, jako musí přijít hodně rychle po činu a musí být vysoká pravděpodobnost, že trest přijde. V tomhle má zajímavé poznatky kriminologie.

Jak zjistil jeden biochemik, agresivita (u vězňů) má často měřitelné biochemické příčiny, takže ji lze v mnoha případech léčit na úrovní korekce biochemie. Ale ono je populárnější hlásat "zavřete ho až zčerná", než říct "zkoumejte jeho krev a zkuste mu pomoci".
Odpovědět