Klimatické změny

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4352
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Klimatické změny

Příspěvek od bivoj »

Njn, klasický hon na čarodějnice. Ještě ho tak smět upálit a život bude pro tyto novodobé inkvizitory krásný a dokonalý...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Hohepa »

S diskuze pod článkem
Btw,. nejlepší komentář na Grétin projev měl Jeremy Clarkson... „

„Je mi líto, slečno Thunberg, ale když jste se opřela do mé generace, musíte přijmout, když se já opřu do té vaší. Co pilulky, které berete, když vás bolí hlava? Co čistá voda, která teče z vašeho kohoutku? Co jídlo, které si můžete koupit v jakoukoli denní a noční dobu? Žádný 16letý člověk se o to nezasloužil.”

„A pak se na chvíli zastavte a zamyslete nad tím, jak klidně spíte v noci vědouc, že dospělí staví, udržují a létají se švédskými stíhačkami, aby vás udrželi v bezpečí. Dali jsme vám mobily, laptopy a internet. Vytvořili jsme sociální média, která tak rádi používáte a provozujeme banky, které tohle všechno platí. Tak jak si dovolujete stát tam a poučovat nás, vy rozmazlený fracku?” přechází na konfrontační notu Clarkson a svůj útok hned vysvětluje.

„A ano, jste rozmazlený fracek, protože když jste řekla svým rodičům, aby přestali používat letadla a jíst maso, nechovali se jako zdraví rodiče a neignorovali vás. Místo toho řekli: 'Ano, drahá.' A udělali to.”

„Co měli ve skutečnosti udělat, je říct vám, že život je tragický. Někteří lidé se rodí chytří a jiní hloupí. Někteří se rodí krásní a jiní ne. Někteří mají bohaté rodiče, kteří jim dají vše, krom lásky. Jiní mají chudé rodiče, kteří jim nemohou dát nic než lásku. A teď zmlkněte a nechte je s tím se vypořádat. Takto svět ve skutečnosti funguje, vždy tak fungoval. Mlácení pěstí do stolu nic nezmění a uvědomíte si to hned, jakmile budete o pár let starší,” pokračuje Clarkson a nerozporuje, že svět se otepluje a že Greta Thunberg může mít pravdu, že člověk s tím má něco do činění.

„Vraťte se do školy, jak rychle jen dovedete a tvrdě pracujte při hodinách vědy. Protože věda ten problém nakonec vyřeší, ne mračení se a křičení každých pět minut. Tisíce lidí, které jste si troufla z něčeho obviňovat, se pokouší dělat přesně to, co chcete. Tak buďte hodná dívka, buďte zticha a nechte je se s tím vypořádat,”
JirkaK
Příspěvky: 411
Registrován: 23.12.2013 20:14
Pohlaví: muž
Bydliště: Jihomoravský kraj

Re: Klimatické změny

Příspěvek od JirkaK »

Jeremy Clarkson mě nikdy nijak neuchvátil, ale tohle napsal pěkně trefně a plně sním souhlasím.

To co předvádí Gréta se mi vůbec nelíbí. A dle mého názoru ji rodiče pěkně využívají.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Klimatické změny

Příspěvek od dracekvo »

Já s tím až tak nesouhlasím.
Ve zkratce naše generace jsou borci, dali vám vše co máte, tak seď ve škole, drž hubu a krok.

Souhlasím s tou pasáží, že jestli chce něco udělat, tak by to neměla dělat stylem že nebude chodit do šk. Nevzdělanec nic světoborného většinou nedokáže.
Nadruhou stranu nesouhasím s tím, že by měla bejt zticha. Ano generace starších dala sice vše co oni dnes mají, ale zároveň je to ta samá generace, která podporuje pouze konzum a jde jí pouze o prachy bez ohledu na nějaké klima.
To že se nějaká firma snaží tvářit ekologicky, tak to je jen takové to marketingové pozlátko.
Ale hlavně politici za to můžou, že to nechvají dojít tak daleko a vesměs nic nekonají, pokud nepočítám nesmyslné nařízování snižování CO2 automobilek.
Korunu tomu nasadili například emisní povolenky. Když máš dost peněz, tak si můžeš čoudit jak chceš. A ve výsledku to steně zaplatí obyčejný člověk.

Protesty studentů nejsou špatné a nelze jim říkat že nemají právo protestovat. Mě co jediné vadí na grétě je právě ten způsob protestu. To jste zapoměli například na 17. listopad?
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Královák »

No vzhledem, že asi patřím k té generaci, která má blíže ke Clarksonovi, tak bych mu spíše dal za pravdu. Ta jeho generace opravdu přinesla ten blahobyt a ano za nějakou cenu, kterou je i zhoršení životního prostředí. Ale, Ale jak už tu někdo posílal grafy z Oxfordu - je jasné, že Evropa je v tom dnes krapet víc nevinně - emise mají klesající tendenci stejně jako počet obyvatelstva. Velkým znečišťovatelem je Čína - to nikdo neřeší, probíhá odlesňovaní v Africe a dalších rozvojových oblastech v důsledku strmého růstu počtu obyvatelstva v desetinásobcích během posledního desetiletí - nikdo to neřeší a nikdo nechce tento problém pojmenovat - to není problém, který vznikl úkor staré generace, to je problém, který jde za mladou generací - aktivismus(lékaři bez hranic, neziskovky atd.) touha po nových a lepších elektronických technologiích (mobil měnit aspoň jednou za rok) - mně poslední mobil než definitivně umřel vydržel 12 let. Můj bývalý kolega označoval toto století za století šmejdů a má pravdu - kdo dneska touží po tom aby něco vydrželo víc jak 10 let elektronikou počínaje a nábytkem konče - to že to nectějí výrobci je jasné ale on to nechce ani spotřebitel hlavně z té mladé generace. Za mých mladých let bylo hnutí Brontosaurus, kterému jsem fandil a v rámci možností jsme se jako pionýrský oddíl Mladých požárníků k němu i připojili - prosím nevymívat - tenkrát do pionýra chodili všichni jiná alternativa nebyla. Dnes slyším pouze od mladé generace kritiku a jediná aktivita je kromě prudění účast na demonstracích.
zedik
Příspěvky: 987
Registrován: 29.03.2016 20:41
Pohlaví: muž

Re: Klimatické změny

Příspěvek od zedik »

dracekvo píše: Nadruhou stranu nesouhasím s tím, že by měla bejt zticha. ...
To je ale kolorit dnešní doby.Každej o něčem ví úplné ho*no,ale nutně se k tomu potřebuje vyjádřit - nejlépe co nejvíc nahlas a veřejně.Viz třeba ruzní lidé komentující směrnici o zbraních jako příklad.
Pokud se k něčemu veřejně vyjádří někdo,kdo tomu rozumí,a něco v oboru dokázal problém s tím nemám
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Královák »

Zedík, myslím, že jsi uhodil hřebík přesně na hlavičku.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Hohepa »

Královák píše: Za mých mladých let bylo hnutí Brontosaurus, kterému jsem fandil a v rámci možností jsme se jako pionýrský oddíl Mladých požárníků k němu i připojili - prosím nevymívat - tenkrát do pionýra chodili všichni jiná alternativa nebyla.
Ale byla né že né :devil

Například Český Svaz Ochránců Přírody http://www.csop.cz/index.php?cis_menu=1 ... d_old=1028,
jako -náctiletý žák jsem byl členem. Vedoucí se drželi tradic Woodcraftu a rozhodně neměli zelené mozky jak dnes. Jezdil jsem přes skoro celou Prahu do klubovny na Smíchově.

Turistický Oddíl Mládeže , kamarád spolužák na ZDŠ byl členem a tam to zas vedli v duchu junáka/skautů a taky musel dojíždět i když né tak daleko

Svazarm , tam jsem v radioklubu stavěl první krystalku , učil morseovku a dotáhl jsem to až ke zkouškám na klubový vysílač cobi mladší patnácti let...............

no a pak byl pro ty pohodlné Pionýr přímo na škole v rámci každé třídy nebo ročníku (neber to osobně) . Vlastně něco jako jsou dnes školní kroužky. :roll:
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Královák »

Hohepa - neber to osobně, ale výhodu výběru jsi měl díky tomu, že jsi byl z Prahy. Pokud by jsi žil v malé vesničce zhruba uprostřed mezi dvěma okresními městečky, kde i za komunistů jel autobus pouze 4 krát denně, tak jsi neměl jinou volbu než chodit do pionýrského oddílu v místě bydliště, kterým byl oddíl Mladých požárníků. Do školy jsem jezdil cca 15 km, tak tam jsem se přihlásit do oddílu nemohl a kdyby jo byl to opět pouze oddíl Mladých požárníků. Tak asi vysvětleno - nezlob se, ale právě Vám, pražským dětem jsme těžce záviděli jejich možnosti, když nám vyprávěli, jak se mohli přihlásit do turistického nebo dokonce vodáckého oddílu. Nebylo to o lenosti, ale o možnostech. Příště nesuď, pokud neznáš.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Hohepa »

Psal jsem neber to osobně ;)
Na základce pátá až osmá třída jsme z 32dětí měli nějakou mimoškolní činnost jinou než školní Pionýr pouze 8 kluků ( z toho 4 fotbal) a jedna holka . Ten zbytek byl prostě línej někam dojíždět.

Víkendy, prázdniny co jsem trávil na Šumavě na vesnici s partou místních kluků a bratránkem, jé jak já jim záviděl tu volnost pohybu a les za plotem ....
Těm nikdo organizovat volný čas nemusel.
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Královák »

Hohepa, já to osobně neberu, jen jsem chtěl vysvětlit, jaký je rozdíl bydlet v Praze a na malé vesnici. Jak můj kamarád o ženách říká, že každá cizí je lepší než vlastní - tak zřejmě se to dá vztáhnout na vše - prostě na tom co máme, vidíme chyby a neuvědomujeme si klady. Na tom co nemáme, nevlastníme, vidíme většinou pouze plusy, ale nikoliv mínusy. Prostě každé bydliště má svoje výhody - stejně jako Ty, tak k nám jezdili děti z Prahy, které nám záviděli les hned za plotem, rybník za vsí atd. Pro nás to byla samozřejmost, ale my jsme jim záviděli možnost výběru kroužků, oddílů a i možnost sehnání věcí(kola, vzduchovky, hračky atd.).
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Klimatické změny

Příspěvek od dracekvo »

Tak co člověk může dělat jiného, než být slyšet v médiích, když ta generace která všechno mladé generaci dala bez práce se chová třeba takto?

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek ... u-40298677

Místo odprodeje někomu, kdo má licenci na automaty, nebo prosté rozebrání na součásky a jejich recyklaci to celnící raději prostě nechají rozjezdit na skládce.
A zrovna likvidování funkčního zboží celníkama není ojedinělé.
Uživatelský avatar
Ray
Příspěvky: 714
Registrován: 04.02.2018 7:46

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Ray »

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_luka

Tohle přesně v celé nahotě odkrývá tu typickou prvoplánovou demenci bezradných aktivistů. Jdou blokovat to, co při tom masivním objemu přepravy osob ve velkoměstech alespoň trochu pozitivně ovlivňuje množství vypouštěných emisí - MHD :roll: Jediné, co by těmhle ukřičeným migrénám s absencí rozvinutého myšlení možná otevřelo oči je to, co by je ty oči zároveň donutilo přivírat - mračna výfukových plynů od statisíců lidí, kteří se jeden den vysrali na metro a jeli do práce autem. Ale i tak o tom pochybuju. Hlavně že jsou "vidět a slyšet". To, že je má čím dál víc lidí za dementy, a výsledný efekt bude spíše podmíněný vzdor mlčící většiny vůči levicovému populismu bez validních argumentů (tedy efekt úplně opačný), to už ty jejich slepičí mozky asi nejsou schopny pobrat.
"Je lepší mluvit s chytrým člověkem o něčem hloupém než s hlupákem o něčem chytrém" - Jan Werich
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Matěj »

Ještě by mohli zrušit dálnice, to by byla hned úspora emisí! Nepamatuju jednu cestu po dálnici tam u nich, kde bych nezůstal alespoň jednou viset v zácpě. :D
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Hohepa »

Hlavně by měli zakázat tužky !
Jejich uhlíková stopa je dokonce viditelná prostým okem.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Klimatické změny

Příspěvek od devlop »

jak to říkal Neff dnes v rádiu - jít demonstrovat, hulákat, nést transparenty nebo se přilepit k chodníku je mnohem méně namáhavější, než vzít lopatu do ruky a jít vyčistit bordel na březích potoka a sebrané plasty vytřídit pro recyklaci.
Taková práce aktivistu neuspokojí, nevoní mu, ba dokonce smrdí a nedostane takové mediální sebeuspokojení, jako když se pak uvidí s transparentem na demonstraci v novinách a TV. Podle mne jsou aktivisté prostě pozéři z rukama dozadu, hovada, které uspokojuje to, že svým jednáním mohou omezovat stovky, tisíce cizích lidí. S ekologií to nemá nic polečného.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8782
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Fabulous »

A já jim posílám pěknou písničku:

Právě jsem se posral, poté co jsem žral
Vypustil jsem metan, toť zlá je zpráva
Cítím z toho přímo enviromentální žal
Abych skóre srovnal, utratit se musí kráva
To je moje nová, skvělá meta,
Utratit se musí kráva - vivat Greta!
Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: Klimatické změny

Příspěvek od Nicotinick »

Výborný článek M. Konvičky v "jámě lvové", na Ekolistu. Dlouhý, ale zajímavý.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazo ... YchzgHjf6k
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
TomSmith
Příspěvky: 1273
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Klimatické změny

Příspěvek od TomSmith »

senil
Příspěvky: 118
Registrován: 23.05.2018 17:16

Re: Klimatické změny

Příspěvek od senil »

Kvůli nesmyslným emisním regulacím si Evropa ničí auto-průmysl, kde je stále konkurenceschopná.
https://www.epshark.cz/clanek/3104/zeme ... zava-vetev
Odpovědět