Koronavirus / Covid-19 v Evropě

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Kopíruji info z FB- situace ve Švýcarsku

"28.2. dopoledne vystoupil A. Berset ( nejvyssi predstavitel federace) v TV a oznamil, ze s okamzitou platnosti zakazuje vsechny akce, kde se potka vice nez 1000 lidi- inkl. Zenevsky autosalon, Engadinsky maraton, Basler Morgenstreich ( Masopust), Uhrenmesse ( vystava hodinek a sperku), vsechny masopusty, veskere koncerty a sportovni akce,... V ten okamzik si lide uvedomili, ze nejde o chripecku s rymou. Takove opatreni jeste nikdy nebylo vydane.
Vecer v hlavnim vysilacim case v TV byla diskuze, mimo jine hlavni hygienik a tam vysvetlili lidem, v cem je Corona nebezpecna, jaka jsou opatreni, jak se prenasi, jake tendence sireni, jak predchazet nakazeni, kdo je rizikova skupina.... Bylo doporuceno, aby lidi meli doma zasobu pro pripad, ze by onemocneli.
Rovnou rekli, ze skoly nezavrou ( jako nekdy pri chripkove epidemii), protoze rodice musi do prace a deti by byly svereny prarodicum, coz je nejrizikovejsi skupina. Domovy duchodcu, obdoba LDN, nemocnice omezily navstevy.
Jako risikovy patri seniori nad 60 let, s vysokym tlakem, onemocnenim srdce, diabetici, chronicky nemocni, onkologicti pacienti a lide se snizenou imunitou.
Zustalo na starostovi mesta, jestli udelaji dalsi omezeni, u nas zakazal vsechny akce nad 50 lidi.

Pro Svycarsko neni mozne zavrit hranice s Italii. Denne pres hranici prechazi 70 tisic lidi za praci. To by byla ekonomicka sebevrazda. Jenom zakazem vyse vyjmenovanych vystav, setkani, autosalon apod. prislo svycarsko o 2.4 miliard franku.
Hodne firem preslo na zkracenou pracovni dobu, mensi firmy jsou ohrozrne bankrotem. Vidim to u sebe jako maserky- 3 tydny bez prace, protoze dcera pritahla ze skoly chripku...

Bezna opatreni:
Nepodavat ruku, zamezit kontaktu
Pokud kychate, kaslete, bud do kapesniku, ktery pak vyhodite do uzavrene popelnice nebo do ruky, ale ne do dlane, nybrz do loketni oblasti
Kdo se neciti zcela zdrav, zustane doma. Pokud mate podezreni, ze jste se mphli infikovat, volate na cislo nejblizsi nemocnice nebo hygieny.
Ruce se krome klasickeho myti 30 sekund mydlo+tepla voda desinfikuji alkoholovym roztokem.

Ve Svycarsku nikomu pokutou nehrozi, protoze to neni potreba. Je to o ohleduplnosti a inteligenci.
Ne netu neustale naskakuji informace, telefonni kontakty, vysvetlovani znovu a znovu.

Dnes jsem zachytla na oficialnich strankach, ze se predpoklada, ze virus se stale bude sirit a zdravotnicky system dojde az na sve hranice. Svycarsko se snazi udrzet si prehled, ale pokud se to nepovede ( a oficialne se s tim pocita), bude svycarsko prohlasene za postizenou oblast.

Diky tomu, ze vlada rekla hned na zacatku na rovinu, jaky megaproblem se na nas zene, lidi se pripravili a jsou v klidu. V dobe, kdy si cesky premier delal legraci z kreckovani a spolu s ministrem zdravotnictvi ujistovali narod, ze vsechno vporadku a problem bagatelizovali, v 11 svycarskych nemocnicich uz na plne obratky bezela priprava na epidemii. V TV je dost casto citovana WHO, bezi diskuze odborniku z nemecky mluvicich zemi, noviny jsou plne informaci.
Za zminku stoji, ze nemecky ministr zdravotnictvi oficailne podekoval svycarske vlade, ze meli odvahu ke vsem velmi nepopularnim krokum a zabranili tak Corona-explozi ( do Zenevy, Basileje a Zürichu se na vystavy a jine akce melo sjet 1.5 milionu navstevniku)."
Kdo je připraven, není překvapen.
Nebojsa
Příspěvky: 375
Registrován: 30.01.2020 15:34
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Nebojsa »

Celá Lombardie míří do karantény, rozhodla italská vláda.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_maka

Měli se zavřít světu Taloši všichni ne jen Lombardie. Hlavně ven nepouštět cizince, max tak někam na Saharu. Sakra teď zním sám sobě zdravě populisticky.

Bude to takovej malej Wuhan po Evropsku...zase to avizovali už od rána, takže nanic.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od veve »

jinak na worldometers přidali poměr případů na milion lidí v zemi, takže to potvrzuje itálii i švýcary a předpovídá následující země
cases1mpop.png
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Nikdo se z Wuhanu nepoučil :head :head :head

Večer v médiích info o plánované karanténě severu Itálie, o půlnoci vyhláška ještě neplatila, protože návrh vyvolal protesty guvernérů dotčených oblastí.

Takže kdo mohl, odjel z oblasti pryč. Vlaky na jih prý kompletně přeplněné. Jak to vypadalo na cestách si dokážu domyslet.

Video z nádraží
https://www.facebook.com/24108433266199 ... 699453769/

Proboha kdy těm diletantům dojde, že taková opatření se nemůžou oznamovat v předstihu? :head
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od J-e-n-n-y »

20200308_065217.jpg
Kdo je připraven, není překvapen.
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od FMJ »

No, takže co ještě nebylo úplně prosyceno nakaženými, to díky přesunu na jih bude. Možná ještě horší důsledky, než kdyby nevyhlašovali žádnou karanténu..... Holt se jim ten koktejl lidí z ohrožených oblastí severu a relativně bezpečnějšího jihu teď velmi dobře promíchá.....
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od FMJ »

A pro jistotu povolíme i návrat lyžařů do ČR. Takže diletantnská karanténa se vším všudy.....

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/on ... 6-40315915
Pez
Příspěvky: 802
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Pez »

Vypadá to, že Itálie přestává zvládat zdravotní péči o kritické pacienty. 133 úmrtí za den. Zajímalo by mě jestli stát konečně začal nakupovat zařízení pro plicní ventilaci atd. Na to se žádný novinář na tiskovce nezeptá :head
I když v Itálii už není ani personál, který by to obsluhoval.

Článek od doktora z jedné z nemocnic, vůbec to není veselé čtení.
Použijte prosím překladač.
https://bergamo.corriere.it/notizie/cro ... refresh_ce

Pár nejdůležitějších citací.

Jeden po druhém přicházejí nešťastní chudí lidé na pohotovost. Mají daleko od komplikací chřipky. Přestaňme říkat, že je to špatná chřipka.Situace nyní není nic menšího než dramatického.
Nyní však přichází potřeba lůžek ve všech jejích dramatech.Postupně se vyprázdněná oddělení plní působivým tempem. Zobrazovací panely se jmény nemocných, různých barev v závislosti na operační jednotce, do které patří, jsou nyní všechny červené a místo chirurgického zákroku je zde diagnóza, která je vždy stejná jako kletba: dvoustranná intersticiální pneumonie. Nyní mi řekněte, který chřipkový virus způsobuje takovou rychlou tragédii.

Protože to je ten rozdíl (nyní v technické oblasti trochu klesám): v klasické chřipce mohou být případy komplikovány méně často než několik měsíců po infikování mnohem menší populace, ale pouze tehdy, když virus ničí ochranné bariéry Naše dýchací cesty umožňují bakteriím, které se obvykle nacházejí v horních dýchacích cestách, napadnout průdušky a plíce, což způsobuje závažnější případy. Covid 19 způsobuje banální vliv u mnoha mladých lidí, ale u mnoha starších lidí (a nejen) skutečných Sars, protože přichází přímo do alveol plic a infikuje je, což je činí neschopnými vykonávat svou funkci. Výsledné respirační selhání je často závažné a po několika dnech hospitalizace nemusí stačit jednoduchý kyslík, který lze podat na oddělení. Promiňte, ale pro mě jako lékaře vás nezajímá, že nejzávažnější jsou hlavně starší lidé s jinými patologiemi. Starší populace je v naší zemi nejvíce zastoupena a je obtížné najít někoho, kdo ve věku nad 65 let nebere tabletu alespoň na tlak nebo diabetes.

Ujišťuji vás také, že vidíte mladé lidi, kteří skončili v intubované intenzivní péči, pronikali nebo zhoršovali v Ecmo (stroj pro nejhorší případy, který odebírá krev, reoxyguje ji a vrací ji do těla, čeká na organismus, doufejme, že vyléčíte plíce), všechno toto ticho pro váš mladý věk prochází. A i když stále existují lidé na sociálních sítích, kteří se hrdí na to, že se nebojí ignorováním indikací a protestují, že jejich obvyklé životní návyky jsou „dočasně“ v krizi, dochází k epidemiologické katastrofě. A už neexistují žádní chirurgové, urologové, ortopedie, jsme jen lékaři, kteří se najednou stanou součástí jediného týmu, který čelí této vlně tsunami, která nás ohromila.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od proforma »

Na Slovensku zavreli skoly v Bratislavskem kraji - a to tam maji 5 pripadu...
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od PeFi »

Zajmavě to měli vymyšlené na Tchajwanu:
- onemocní jeden člověk ze školy, zavře se třída
- onemocní dva lidé ze školy - zavře se škola
- zavře se několik škol, zavřou se všechny školy v regionu
atd.
Tento proaktivní přístup mi u nás hodně chybí.

Slovenský přístup dává smysl - děti můžou být asympromatičtí přenašeči. U nás se prý kdesi objevil ten problém, že ředitel kterési střední školy poslal studenty , kteří byli v zahraničí, do domácí karantény (do školy mi 14 dní nelezte). Rodiče je poslali zpět do školy. :head

Školy by měly zrušit výuku, ale je potřeba zajistit hlídání pro ty menší děti, jejichž rodiče musí do práce.

V Itálii zase studenti, kteří měli být kvůli karanténě zalezlí doma, uspořádali párty pro 300 osob. :head
Koniáš
Příspěvky: 705
Registrován: 27.11.2012 21:28
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Koniáš »

S těmi dětmi je to ošidné. A asi je lepší je nechat ve škole. Alespoň ty menší.
To proto, že rodiče musí být v práci aděti hlídají prarodiče. A pokud ty děti nakazí prarodiče, tak je velký problém.
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zrušena.
Koniáš
ladislav.kubin
Příspěvky: 4
Registrován: 07.03.2020 6:32
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od ladislav.kubin »

od Pez » 08.03.2020 18:43

Vypadá to, že Itálie přestává zvládat zdravotní péči o kritické pacienty. 133 úmrtí za den. Zajímalo by mě jestli stát konečně začal nakupovat zařízení pro plicní ventilaci atd. Na to se žádný novinář na tiskovce nezeptá :head
I když v Itálii už není ani personál, který by to obsluhoval.
--------------------------------------------------------------------------------
Kamarád to již dnes nevydržel a poslal na MZ dotaz podle zákona 106 (prý podle tohoto zákona na to musí údajně reagovat a že se tím třeba bude někdo zabývat(a třeba to na MZ někoho trkne, že by to nebylo od věci), sice si myslím, že naděje tak 0,001%, ale asi lepší než drátem do oka) prý mu to za těch 70Kč za doporučený dopis s dodejkou stálo...

Ministersto zdravotnictví
Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2

V Čxxxxxxxxxxx dne 08.03.2020


Žadatel: Ing. xxxxxxxx xxxxx, RČ: 8xxxxx/xxxx, xxxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxxxxxx
Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

Vážení,

tímto zdvořile žádám Váš úřad o sdělení odpovědí na následující otázky:
a) Zda jsou si odpovědní zaměstnanci/odpovědný zaměstnanec ministerstva vědom, že ani ve Wuhanu a ani nyní v současné situaci panující v severní Itálii (https://rep.repubblica.it/pwa/generale/ ... 13-S1.3-T1 ) není na JIP v souvislostí s koronavirovou infekcí dostatečný počet přístrojů pro zajištění oxygenace pacientů v kritickém stavu.
b) Zda jsou si odpovědní zaměstnanci/odpovědný zaměstnanec ministerstva vědom, že ne všechna lůžka na JIP jsou vybavena přístroji pro zajištění nucené oxygenace pacientů v kritickém stavu.
c) Zda je odpovědným zaměstnancům/odpovědnému zaměstnanci ministerstva k dispozici informace o počtu přístrojů k zajištění nucené oxygenace na jednotkách JIP v jednotlivých nemocnicích. (Zdůrazňuji, že nepožaduji informaci o počtech, ale o stavu seznámení se se stavem).
d) Zda ministerstvo plánuje v současné době řešit nákup (dokoupení) přístrojů pro umělou oxygenaci.
e) Zda ministerstvo jedná s výrobci přístrojů pro umělou oxygenaci o nákupu přístrojů těchto přístrojů. (Aby toto nebylo řešeno jako respirátory na poslední chvíli).
f) Zda ministerstvo jedná s výrobci přístrojů pro umělou oxygenaci o možnostech navýšení výrobní kapacity.
S pozdravem
xxxxxxxx xxxxx

Přílohy: výtisk www stránky deníku Repubblica Italy s článkem o mimořádném navýšení výroby
plicních ventilátorů na 500ks měsíčně v Itálii (při nasazení vojenských techniků do výroby)
-----------------------------------------------
Poslušně hlásím, že jsem opět zde. Za císaře pána, za Eúúú
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od Maric »

ladislav.kubin píše: 08.03.2020 22:49 Zda je odpovědným zaměstnancům/odpovědnému zaměstnanci ministerstva k dispozici informace o počtu přístrojů k zajištění nucené oxygenace na jednotkách JIP v jednotlivých nemocnicích.
Česko má podle Romana Prymuly třikrát víc plicních ventilátorů než Itálie. „Jsme schopni zvládnout více než 2 tisíce nových pacientů,” zdůraznil s tím, že toto by byl pouze katastrofický scénář. „Ale jsme na to připraveni.”
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od veve »

proforma píše: 08.03.2020 20:35 Na Slovensku zavreli skoly v Bratislavskem kraji - a to tam maji 5 pripadu...
RTVS 8.3 19:00
SR:
- 500 testů na 5 případů
- rozhodnutí ústředního krizového štábu SR: doporučení nenavštěvovat veřejné akce, nákupní centra, bohuslužby, v zájmu vlastního zdraví je nejlepší zůstat doma

bratislavský kraj:
- od 9. do 13.3, všech 54 středních škol + 3 bazény (na školách měli někoho nakaženého)
- kulturní zařízení spadající pod kraj ruší všechny koncerty a akce
- úřad kraje jen podatelna, ostatní věci pouze elektronicky

https://www.health.gov.sk
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od J-e-n-n-y »

Informace z Belgie
Kopíruji příspěvek jedné češky žijící v Belgii, za pravdivost obsahu neručím, ale k rozšíření obzorů je jistě dobrý:

"Koronavirus v Belgii:

Tak to zkusím napsat jak to vnímám já, tady.(Protože se mne na to pár lidí ptá, napíšu to veřejně).

Belgie pochopitelně nedělá nic. Fakt, že mají 9 ministrů zdravotnictví není hloupý vtip, ale smutná realita. V médiích vystupuje hlavně “madam”De Block. Nepříjemná vlámka, která se rozčiluje, že Česko zakázalo export roušek. Tahle madam vystupuje v médiích, s tím, že není nutné panikařit a přistupovat alespoň k nějakým opatřením? Proč? Vždyť je to jako chřipka…Takže žádná dezinfekce škol, v kterých se nákaza potvrdila. Žádná dezinfekce MHD atd. Nic nikde. Všude jen slogan : Do not panic, everything is fine.
Prima. Proč teda Itálie dává celé regiony do karantény? Asi jen tak…

Mám dvě děti na střední škole, kde se nákaza potvrdila, hned z kraje týdne…údajně chlapec přijel z Itálie, měl být údajně doma, jelikož mu nebylo OK, ale i tak stihl nakazit ostatní spolužáky, jak a kolik nevím. Škola napsala tři emaily. S tím, že přes víkend dají update a uvidí se co bude. No neuvidí se nic. Škola je otevřená, celý víkend tam probíhal “den otevřených dveří” a hemžilo se to tam veselýma rodinkama. Je to škola pro cca.5 tis dětí (12-18 let). Takže obezřetnost by měla být na místě. Několik tříd se vrátilo z lyžáku pochopitelně z Itálie a pěkně nakráčeli do školy. Hned. Žádná karanténa.

Nejmenší syn je na základce, pátá třída. Hygienický standart je, že teče POUZE studená voda, mýdlo jaksi vedení školy asi nezná, takže není k dispozici. Ručník jeden textilní, věčně se válící po zemi, dle syna ho mění snad 1x za dva týdny. Já bych si do něj neutřela ani boty natož ruce.

Škola cca pro 300 dětí. Učitelka jim celý týden říká, že koronavirus je obyčejná chřipka a stačí si mýt ruce. Doporučila jim, že si mají nosit dezinfekční gely, kde je máme pořídit, ale neprozradila…Nikde nejsou k mání. Ani na webshopech.. nikde. Uklízečka tam chodí 1x týdně, zkrátka hygiena jak v minulým století.

Čemu se ale divit, že? V zemi kde je ZCELA normální a běžné, že pediatři posílají děti od 2,5let (po celou dobu trvání školní docházky, která je zde povinná do 18let) s antibiotikama do školy, protože je zde norma, že s ATB se cvičí atd. není to pro ně důvod k tomu, zůstat doma. Rodiče nic nezmůžou. Omlouvat děti smí jen lékař, bez razítka ani ránu. Mají teda asi 3 nebo 4 karty na rok, kde je můžeme nechat doma, ale je to myšleno, aby člověk nemusel s rýmou a zvýšenou teplotou k doktorovi. Když byl můj nejmladší syn vloni po operaci kolene, divila se tělocvikářka, že necvičí…hloupé dotazy, typu : Tebe baví stát a koukat? No co asi dva týdny po operaci tak může dělat? Omluvenku měl... přesto to bylo divné. Takových zážitků mám nespočet. Starat se o zdraví dětí, je divné. Tady. Tady se děti nešetří, nudle u nosu, jak švihadla, kašlou jak tuberáci, ale hlavně že jedou na kole, odrážedle za každého počasí do školy. Někdo tomu říká zocelování, někdo blbost. Ale OK, věc každého rodiče.

Teď mi jen přijde zajímavé, že se tu denně v médiích říká něco jiného, nejdříve, že se bude testovat každý kdo má příznaky, včera přišla zpráva, s tím, že se testovat nebude, neb není kapacita a dochází testovací sady. Údajně. Počet lidí s koronou je cca. přes 200. Ale teď se testovat budou pouze lidi v nemocnici, co zůstanou hospitalizovaný. Takže statistika nebude. O to jde. Nešířit paniku přeci. Tady nejsou opatření jako v Česku, že by snad někoho testovali doma? Utopie, tady lidi chodí s koronou normálně na pohotovost. Jako je schizofrenní celá země, jsou schizofrenní i rozhodnutí.

Roznáší se to vesele dál a dál. Ministr zdravotnictví po Wallonii řekl, že děti ve Wallonii rodiče mohou nechat doma po dobu snad max.9 dnů... vzhledem k situaci, která nastala s koronavirem. To je ok, nemají to rodiče, jak zařídit, dají si dítě do školy, ale ty co mají možnost dítě nechat doma ho doma nechat můžou. To stačí. Mít možnost volby.

Ovšem my tady možnost volby nemáme. Ani přesto, že škola mlží, neudává počet nakažených dětí, pouze ročník. Shodný s tím, ve kterém je můj syn. Úžasný, fakt...

Kecy, že jsem asi moc úzkostlivá, a že to je riziko pro staré lidi atd. mne dojímají….Dva měsíce se léčím na plicním, skoro tři týdny v nemocnici, minulý víkend opět nemocnice, stále nejsem OK, děti astmatici, tuhle zimu, marodili víc než dost. Záhadný kašel 6 týdnů, na který nic nezabíralo, věčně na plicním. A když to přestalo, sejmula nejmenšího chřipka, horečky přes 39 a já s rouškou na puse 24 hod na nohou, abych ho z toho dostala a nezažila se od něj já a opačně. Protože jako astmatici mají vždy horší průběh všeho.

Já bych ráda zmatkovala zbytečně, docela ráda bych si užívala jara, neřešila s.ačky. Ale jako chodit si koroně naproti zkrátka nechci…Poslední email co škola napsala, dnes večer je, že dítě, u kterého se potvrdila korona, bude v týdenní karanténě. Jasný, celý svět má dva týdny. Belgie musí mít jeden. Super. Nemocnice se pro návštěvy neuzavírají, ani to je nenapadlo, takový minimum.

Ale hlavně Don’t panic. Tak to je tak stručně, jak to vypadá tady...Chodí mi zprávy z Itálie, Německa, atd.kde
žije rodina a kamarádi a ten přístup je tam trochu jiný..."
Kdo je připraven, není překvapen.
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od neviditelny »

Občas čtu stesky: Zlatý komunisti!
Ale že v Belgii si budou říkat něco ve smyslu: Zlatý Babiš?
Tvl...
FMJ
VIP
Příspěvky: 806
Registrován: 30.09.2012 18:54

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od FMJ »

K tomu co postovala J-e-n-n-y, něco z belgického tisku anglicky, slova tamní ministryně zdravotnictví:

https://www.brusselstimes.com/all-news/ ... -de-block/

Pro neagličtináře shrnuto: "Toto není v duchu Evropské unie..." řekla De Block reportérům, když informovala o rozhodnutích SRN a ČR omezit vývoz ochranných prostředků.
"Myslím si, že musíme zachovávat solidaritu s ostatními, když dojde na distribuci ochranných masek." uvedla De Block a dodala, že "zdvořile" upozorní na tento problém své EU protějšky.

...a s kým máme tu čest?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Maggie_De_Block
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od gemini »

Díky bohu, že nevypadám takhle...
Uživatelský avatar
neviditelny
Příspěvky: 102
Registrován: 24.02.2020 22:16

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od neviditelny »

Proč se rozčiluje? V její velikosti se v ČR žádné ochranné pomůcky nevyrábějí.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus / Covid-19 v Evropě

Příspěvek od devlop »

""Myslím si, že musíme zachovávat solidaritu s ostatními, když dojde na distribuci ochranných masek." uvedla De Block a dodala, že "zdvořile" upozorní na tento problém své EU protějšky. "

aneb, jak kulantně říci, že "jak si mohou ty východní, rozvojové země plné dělníků a sluhů Evropy dovolit nám neposkytnout materiál, který teď potřebujeme? Uvalíme na ně sankce, něco vymyslíme, že ano kolegové z EU parlamentu, už nás srát dlouho nebudou"

proč se všichni psychopati a lidé, léčící si své komplexy méněcennosti (viz prasnice z Belgie), musí vždy uchytit na vysokých místech v politice?
Odpovědět