Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
neilz
Příspěvky: 144
Registrován: 02.03.2016 12:24
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od neilz »

ona je ta karantena pro lidi co se vraci z italie vpodstate jen dobrovolna pokud nemaj priznaky co :-D
Zatvrzelej ANTIVAXAK :devil
Reccol
VIP
Příspěvky: 551
Registrován: 19.09.2011 14:43

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Reccol »

Ne, že bych se do tohohle tématu chtěl extra zapojovat, ale k tomu nošení roušek/respirátorů - pro většinu lidí v mém okolí, co něco doma mají, je to čistě o počtech. Zásoby těch věcí nejsou nekonečné, ve většině případů dost omezené a zatím každý odborník na CBRN tvrdí, že jsou to jednorázové věci a jakákoli dekontaminace je přinejlepším velmi nespolehlivá.

Takže, když už by chtěli začít ty věci nosit, mají v hlavě představu toho, že jim zásoby v lepším případě po pár týdnech, kdy bude situace možná ještě horší, dojdou. A co pak?
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Maric »

Dekontaminací primárně jednorázových ochranných prostředků se pravděpodobně nikdy nikdo nezabýval (mimo zde několikrát zmíněného doporučení WHO), takže tvrzení, že "dekontaminace je velmi nespolehlivá" v překladu znamená jen to, že "nevím, ale kryju si prdel". On si totiž nikdo nemyslel, že se přižene relativně nebezpečná pandemie, a ochranných prostředků bude nedostatek, a v mnoha případech bude jediné dostupné řešení improvizace.Virus nemá schopnost nekonečně dlouho existovat na různých površích, takže to není jen o počtech, ale také o čase. A metodě, jak ten čas potenciální kontaminace co nejvíce zkrátit (teplotou, chemikáliemi). Rouška a respirátor není žádná složitá věda. Je to jen bariérová ochrana, a jde o to provádět pokus o dekontaminaci co nejšetrněji, aby nedošlo k nežádoucí změně vlastností materiálu. Ale o tom tu už bylo napsáno mnoho.
gemini
Příspěvky: 74
Registrován: 02.03.2020 12:14

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od gemini »

Adam Vojtěch: "Chceme být připraveni, proto pořídíme dalších 150 plicních ventilátorů."
https://twitter.com/adamvojtechano

A není to málo Antone Pavloviči?
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8789
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Fabulous »

Pokud je šátek Respilon pratelný 25x, tak předpokládám, že i roušku ze stejného materiálu lze citlivě renovovat.
cipis
Příspěvky: 4842
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Už se to prolíná s těmi dalšími tématy. Ale někde jsem tu psal, jak dopadaly 3M respirátory FFP2 po půl dni práce. Ne kvůli tomu, že bych to tak zasral prachem, že se to nedá "vyprášit", ale kvůli kvalitě toho upevnění. Ta gumička je ráda, že vydrží celý jeden den. Takže ať se podaří sebelépe vydenzifikovat ten "filtr", tak se to stejně dřív nebo později rozpadne. A respirátor si beru proto, že hrozí nějaké nebezpečí, tj. spadený respirátor z obličeje je to nejhorší, co se může stát. Mohl jsem to máčet, zahřívat, trávit ozónem, ale když mi to spadne, tak je to naprd. I z tohoto důvodu se to dělá jednorázové, proto to výrobci prostě vyrábí tak, aby to vydrželo jedno použití, aby to bylo levné a dalo se toho vyrábět více.
Nikdo tu nemá zásoby 100+ kusů na osobu, to je celý ten problém, proč nikde není vidět ani rouška, ani respirátor, nic. Jestli někdo někde vyškrábl pár kusů, tak si je právě šetří. Ty respirátory nikde nikdo neměl na sklad, protože jediní, kdo to používali, tak byli řemeslníci, plus samozřejmě sem tam zdrav. a podobně. Zásoby v hmotných rezervách státu jsou směšné, těch, kolik to psali, 160 tisíc? To je pro pár lidí na chvilku ...

U toho šátku píší 50x vyprání, jenže ten nemůžeme srovnávat s respirátorem s tou trojkou, to je o něčem jiném.
Jak jsem již psal, asi není problém to vydenzifikovat, ale spíše jde o celkovou výdrž té konstrukce. Stačí se podívat, jak je přidělaná ta gumička k samotnému "filtru". Kancelářskou sponkovačkou ... To je tak, že jestli někdo něco má, tak aby si to už upravil. A tím pádem musí to balení už otevřít.
Hanks
Příspěvky: 12
Registrován: 04.03.2020 15:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Hanks »

33. Zlínský kraj, z Itálie.
vrabi
Příspěvky: 474
Registrován: 10.12.2019 11:48

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od vrabi »

Fabulous píše: 09.03.2020 13:55 Pokud je šátek Respilon pratelný 25x, tak předpokládám, že i roušku ze stejného materiálu lze citlivě renovovat.
Bohužel ne, roušku jsem měl v ruce a je opravdu strašně tenká.
V šátku je předpokládám nanomateriál zatkaný v nějakém nosiči, rouška připomíná na omak spíš papírový ručník a při pokusu o nějaké vyprání se s největší parvděpodobností rozpadne.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Maric píše: 09.03.2020 13:49 Dekontaminací primárně jednorázových ochranných prostředků se pravděpodobně nikdy nikdo nezabýval
Zabýval, jsou na to studie, ale není jich mnoho. V příslušném vlákně jsem tuším na minimálně jednu dával odkaz.
Maric píše: 09.03.2020 13:49 tvrzení, že "dekontaminace je velmi nespolehlivá" v překladu znamená jen to, že "nevím, ale kryju si prdel".
Přesně tak.
Když si rozeberete CBRN, po složkách tak:
C- kapacita filtru se vyčerpá, dekontaminace je blbost
B - desinfekce je velmi dobře možná
R, N - radioaktivní částice se ve filtru hromadí, dekontamionace je skutečně prakticky nemožná
Pokud CBRN odborník v kontextu COVID-19 tvrdí, že je dekontaminace nemožná, tak je úplně mimo.
Maric píše: 09.03.2020 13:49 On si totiž nikdo nemyslel, že se přižene relativně nebezpečná pandemie, a ochranných prostředků bude nedostatek,
a v mnoha případech bude jediné dostupné řešení improvizace.
Ale myslel. Píše se to v úvodu každé z asi pěti studií na toto téma, kterou jsem četl. Tohle není první velký průšvih na planetě, ale první průšvih, který dorazil až do Evropy. Profesionálové v zahraničí se přesně tímto zabývali, ale očividně to nebyla zrovna priorita - možná z toho důvodu, o kterém píše cipis.
cipis píše: 09.03.2020 14:05 Ta gumička je ráda, že vydrží celý jeden den. Takže ať se podaří sebelépe vydenzifikovat ten "filtr", tak se to stejně dřív nebo později rozpadne.
Jo přesně tohle tohle je reálný problém a možná taky důvod, proč je desinfekce pro profesionály celkem okrajové téma. Nejde jen o gumičku, ona se postupně začne rozpadat i vnější vrstva, která není moc robustní, vnitřní těsnící vrstva je zase viditelně rozedřená od rašícího strniště. Nepopužíval jsem 3M, ale nějaké levnější FFP3 s ventilkem - gumičky po cca 10 hodinách (5x2 hodiny) zatím perfektně drží.


Ať neplevelíme vlákno, tak více je k tématu zde: viewtopic.php?p=206921#p206921
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MFG »

PNG image.png
Podle tohoto by nekde po CZ melo bezet cca 2000 ventilaci, coz neni uplne depresivni cislo, ale obsazenost bude asi dost vysoka, kdyz rozdil udela nove objednanych 150 kusu ...
pepa_z_brna
Příspěvky: 339
Registrován: 01.07.2013 21:38

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od pepa_z_brna »

Pro ventilátory musí být i personál. Neni zdravotní sestra jako zdravotní sestra, zkušenosti s UPV má zlomek z celkového počtu. ARO sestry samozřejmě, ale už i na JIP záleží, jestli a jak často přijde sestra do kontaktu se zaintubovaným/ventilovaným pacientem. A z vlastní zkušenosti na JIP to bylo jen krátkodobé po OP a druhý den se v 98% extubovalo. Personál není již teď a pokud potřebuje +-10% UPV, tak se celkem hrozím co bude. Navíc co ostatní, úrazy, nehody atd. Plánované OP zrovna zruší....
Když jsem byl ještě v ČR, musel jsem si certifikovaný kurz "Umělá plicní ventilace" zaplatit a vzít 2x týden dovolené. Když jsem v DE musel dělat to stejné znovu, tak vše hrazeno, i mzda za hodiny v učebně. To jen kam nás dohnalo MZ/vláda diletantu.
honzaH
Příspěvky: 116
Registrován: 18.02.2020 12:46

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od honzaH »

gemini píše: 09.03.2020 13:52 Adam Vojtěch: "Chceme být připraveni, proto pořídíme dalších 150 plicních ventilátorů."
https://twitter.com/adamvojtechano

A není to málo Antone Pavloviči?
Je výobce v ČR nebo kupujeme z PRC?
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Nova - zpravy: na Slovensku maji 7 nakazenych, z toho 1 zenu, ktera se vratila z Prahy. Timhle zpusobem je nejspis potvrzen nezaznamenany komunitni prenos.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1586
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Grunt »

Tak jsem si dělal srandu že by se tady u nás v ČR nedala uspořádat obdoba Wuchanské blokády. To jsem ani netušil. Vracel jsem se ze prac. cesty, všude tma a náhle vidím na jisté nejmenované celnici spoustu modrých světel. Co se děje? Osedlal jsem oře a jel to za svitu měsíčku omrknout:
1.jpg
2.jpg
ndic3429.jpg
nidic3430.jpg
Na dálnici policajti, kužely, dálnice uzavřená, všechno svedeno bokem na parkoviště a už se to drátuje. Na straně od nás sice průjezdné ale po boku silnice nachystané zátarasy a na nich přidrátovaná značka se zákazem vjezdu. Kolona na příjezdu směrem do ČR tak daleko jak až lidské oko dohlédne. Popravdě, pokud by byla vyhlášena karanténa, nemám obavy že by se ta cesta nedala uzavřít úplně kompletně, protože to už je teď. Obavám se že až doposud to bylo v pohodě. Pro mě nastal ten čas panikařit právě teď.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od veve »

Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5344
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

'Zakázal jsem si do těch témat už jakkoliv příspívat, ale nějak mi to nedá....

Máte někdo, nechce se mi v tom nimrat, kolik virů sem přitáhli nějací camralové, turisti, lyžaři a podobní šmejdi kteří už věděli co se tam děje a přesto se "tam statečně a neohrožovaně" vydali?
*
Nějaký graf, nebo tabulka kolik těch turistických camralů to k nám přitáhlo z Itálie apod.?
Nechce se to někomu udělat?
*
Nic samozřejmě proti lidem, zaměstnancům kteří tam musí.
*
Ale ty camraly bych osobně chytal hned na hranici a hned je lifroval do karantény.
A ještě před tím bych zavřel hranice a úplně minimalizoval jejich přechody....
*
Ale na to asi ještě není vhodná doba. Musí se ještě počkat, "vysedět" to a pak se to nějak oficiálně obkecá...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1586
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Grunt »

Rozvadov není na Moravě. Jinak jsem to jel ještě omrknout z mostu a je to tak že kamionová doprava je svedená na parking, tam jsem viděl modré a oranžové světla a nemám páru co s nima dělají, ale předpokládám že je tam asi i lustrují a osobní doprava je svedena do jednoho pruhu a jedno auto po druhém projíždí checkpointem a hádám že kdo se nelíbí je odvelen ke krajnici a důkladně prolustrován. Přitom stará cesta pod dálničním mostem, nikde ani živáčka a v podstatě kdo chce projet má volný průjezd (na co teda sakra takové manévry?). Akorát je odsud vidět kolona světel daleko do slovenského vnitrozemí fakt až kam je vidět. Nezávidím fakt nikomu, kdo tam musí šaškovat. Ani těm policajtům nebo kdo to tam vlastně šaškuje.
veve
Příspěvky: 121
Registrován: 27.02.2020 20:22

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od veve »

no od dnešního rána probíhají na některých přechodech kontroly, to se tam pravděpodobně děje..
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5344
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Rafael »

No a není to pozdě????
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
J-e-n-n-y
VIP
Příspěvky: 872
Registrován: 26.03.2015 8:56
Pohlaví: žena
Bydliště: Novojičínsko

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od J-e-n-n-y »

‼Česko má první komunitní přenos koronaviru. Infikovaným je pražský taxikář, který nemá vazbu na lidi, kteří pobývali na severu Itálie. Náměstek ministra zdravotnictví připustil také možnost, že se kvůli tomuto případu budou zavádět další mimořádná opatření.
FB_IMG_1583790518507.jpg
Kdo je připraven, není překvapen.
Odpovědět